Google+

oleh: lan_ieza Pau Gebu

Dsc00685

Dapat dari Kedai Yummie Bakery Bandar Baru Bangi..Memang best lembut dan gebu sangat..Timer kasih sangat kat cina tu pasai bagi resepi..mungkin rezeki ibu mengandung kot..hehehe..so saya pun nak share resepi ni kat warga MYR ni.


Created on : 05-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lan_ieza




Bahan-bahan ( 60 biji )

  • Bahan-bahan (A)
  • 300gm Air Suam
  • 220gm gula
  • 18gm Yis Segera - Mauripan
  • Bahan-bahan (B)
  • 920gm Tepung Pau
  • 60gm Vegetable Fat Special for Pau
  • 180gm air
  • 1 sudu teh Bread Softener
  • 2 sudu teh Crescent Baking Powder
  • 2 sudu teh Minyak masak
  • NOTA KAKI=boleh tukar vegetable fat special for pau dengan vegetable shortening..Crescent Baking Powder tukar dgn baking powder biasa

Cara-cara

  1. Masukkan semua Bahan A..air suam kedalam mangkuk tambah yis segera dan gula. Campur hingga sebati dan biarkan selama 10 minit.
  2. Ayak tepung bersama crescent baking powder. Kemudian campurkan tepung tadi bersama bahan B yang lain dan campur dengan bahan A tadi. Uli dengan tangan atau masukkan kedalam mesin buat roti sehingga sebati dan menjadi doh.
  3. Rehatkan doh 20 minit, kemudian bahagikan 30gm ke 50gm, Rehatkan lagi 10 minit
  4. Bulatkan doh, masukkan kan inti ikut suka..contoh kacang ker, kaya ker, kari daging ker ikut suka.... dah siap masuk inti..Tutup dengan platik semua doh.. rehatkan lagi 20 minit ke 40 minit.. untuk naikkan doh tadi menjadi besar 2 kali ganda.
  5. Kukus sehingga 10minit ke 15 minit.
  6. Nota - Pau ni boleh goreng juga kalau xnak kukus.... memang sedap..
  7. NOTA = Cara saya.. mengukus untuk dapatkan kulit pau cantik dan tidak menggerutu.. Balut penutup pengukus dengan kain, kalau boleh, guna tudung atau kain empat segi. balut seluruh tutup kukusan.. lepastu ikat lebihan kain dgn getah kat atas penutup...agar wap air tadi tidak akan jatuh pada pau. Ni pulak petua mama kastam tioman: mengukus pau, biasanya 5 minit aje dah cukup dengan api yang besar. Bila dah masak, angkat bahagian kukusan yang ada pau tu dengan penutupnya sekali kebawah. Baru lah buka penutupnya. Kalu kita buka penutupnya semasa masih diatas api tu yang menyebabkan kulitnya mengerutu..









Laporan Masakan Bergambar (7)

Dsc00687
05-05-2009
ni contoh pau saya koyak dua..buat letak inti kacang...guna hp punya camera x berap jelas..nanti kalau buat lagi saya guna camera biasa bagi lagi jelas..apapun memng gebu dan lembut..
Laporan oleh: lan_ieza
Imej069
21-05-2009
Lembut dan gebu, cikros buat first time terus jadi.. husband cikros kata macam ni lah pau yg sedap..
Laporan oleh: cikros
Imej070
21-05-2009
Nak tunjuk bila belah dua..bila dah sejuk tetap lembut
Laporan oleh: cikros

hehe..best cikros..wat lagi yerr

Pau_gebu3
24-01-2010
sori ieza..baru hantar report ni..sungguh gebu n lembut pau ni..anak sue kata lg sdp dr kat kedai..hehe.thanks to ieza dan cina bakery tu ye. dah buat selalu tau.. :)
Laporan oleh: HaSue

tq hasue..ni nak kena pi kedai cakap tocei kat dia

Pau2
08-02-2010
Ian_ieza, terima kasih sudi kongsi resipi.. buat ptg semlm. Walaupun sejuk, pau masih lembut. Pagi ni saya kukus 1.5 min atas api kecil. Bw bekal ke ofis, pau masih lembut dan gebu.. best!
Laporan oleh: LynnSham

Lynn..leh laa wat untuk kenduri kendara pas ni...mesti ramai puji Lynn nanti

Pau_gebu__1_
21-01-2013
assalamualaikum,trima kasih buat saudari.kerna sudi share resipi pau ni.memang lembut n sedap sangat..tapi saya cuma sedia bhn2 n bancuh je,yg jd mengadunnya adik ipar saya>tq sadad,hehehe....skali lagi trima kasih byk2 pada yg sudi share ni ye....
Laporan oleh: reezna_khan@yahoo.com
Image
20-04-2013
Assalamualaikum ....thnk u tuan empunya resepi pau ni...memang sedap n gebusssss...
Laporan oleh: onepiece78

Komen (45)

05-05-2009, mrsdayat komen :

hi lan_ieza..yis trus cmpur dlm air panas, dia x mati ek? lg..veg fat special for pau tu cmne rupe ek?kna tanye kat kdai cmtu trus ke?huhuu..xpenah tau pun ade yg special utk pau. sbb tu le gaknye pau diorang putih gebu..tq for sharing....


05-05-2009, lan_ieza komen :

mrsdayat,, sorry air suam..salah taip tadi..hehehe...Veg fat tu rupa sama macam bread softener.. siap tulis kat bekas dia special untuk pau..vtokei kedai tu kata kat saya veg fat tu memang untuk memutihkan dan melembutkan pau..Boleh tanya tokei kedai..


05-05-2009, itazul komen :

Ian ieza, agaknya veg fat tu sama dgn shortening tak, betul ke???


05-05-2009, mrsdayat komen :

oo..bentuk serbuk la ek? sy dok membayangkan mcm veg shortening tu..hehehe..


05-05-2009, lan_ieza komen :

mrsdayat.. bukan bentuk serbuk... dia cam mentega tu..warna putih melepak....Bentuk serbuk tu bread improver...


05-05-2009, lan_ieza komen :

itazul... veg fat x sama dgn shorterning.. shortening kaler macam warna susu.. ni kaler dia putih melepak sama macam bread softener.. cemana ek..k.. hari ni saya amik gambar..esok saya upload k


05-05-2009, lan_ieza komen :

Itazul .. gambar vegetable fat special for pau ada kat glossary dah.. http://www.myresipi.com/top/glossary/297


05-05-2009, missfits komen :

yis tu maknanya sepeket lebih la kan? sbb setau saya sepeket ada 11g...sayangnya nak bukak new pack just to use few gram...mesti lepas tu rosak.


05-05-2009, lan_ieza komen :

missfits.. betui dah tu..saya pun memula rasa rugi..tapi esoknya leh buat cucur udang tambah baki yis ni..elak dari membazir


06-05-2009, eyla5152 komen :

crescent baking powder ni ape plak yer? same cam baking powder biasa ke?


06-05-2009, ainarif komen :

lan_ieza pegi yummie bakery tu jugak? mlm tadi pegi baru nampak vege fat utk pau tu...x beli pun...hehe..slalu ltk shortening je kalu x de ltk minyak je....tapi satu hari nak try gak resepi ni..cuma ghasenya cam byk je, tak larat nak nguli....kene buat kat kg sbb rakyat ramai


06-05-2009, lan_ieza komen :

eyla5152, saya rasa sama jer.. cuma nama je lain..tapi kat kedai tu memang dah tulis kat botol cam tuh..


06-05-2009, lan_ieza komen :

ainarif, ha'ah.. situ jer tempat yg selalu pergi...cuba buat setengah adunan jer dulu..saya pun buat setengah..Resepi asal dia bagi memang sama.. bila nak buat saya bahagi dua jer..


06-05-2009, wahidawati komen :

klu guna tepung gandum biasa x blh ke? blh x guna baking powder jenis lain?


06-05-2009, cik_ct1208 komen :

nak kukus guna api kuat @ slow?


07-05-2009, lan_ieza komen :

wahidawati, saya x pasti boleh atau tidak..sebab memang resepi asal macam ni.. tapi x salah mencuba..lepas tu komen k.. cik_ct1208, kalau boleh guna api kuat.. saya kukus pakai elektrik guna tempreture high.


07-05-2009, eyla5152 komen :

saya selalu wat pau ni tp bila kukus dia jadik mengerutu lah.. kulit tu tak smooth.. nnti sy upload gbr dlm ni


07-05-2009, lan_ieza komen :

eyla5152, mungkin masa kukus x letak kain kat penutup pengukus. bila wap air jatuh tu yang nampak menggerutu.hari tu saya buat, kulit dia ok.. bila nak makan x perlu buang kulit dah ptg pun masih ok


07-05-2009, mama kastam tioman komen :

mengukus pau, biasanya 5 minit aje dah cukup dengan api yang besar. Bila dah masak, angkat bahagian kukusan yang ada pau tu dengan penutupnya sekali kebawah. Baru lah buka penutupnya. Kalu kita buka penutupnya semasa masih diatas api tu yang menyebabkan kulitnya mengerutu..


08-05-2009, eyla5152 komen :

kain tu nak letak keliling je ke atau masuk ke dlm bawah penutup?


06-06-2009, earthling923 komen :

hari tu g kedai,mintak tepung hong kong..dia bagi tepung super soft...bila dah buat napa pau saya tak putih mcm kedai jual tu..mcm mana nak buat bagi putih...rasa dan gebu dah sama...cuma tak putih...mcm na nak buat bagi putih gebu...super soft sama ke dengan tepung hong kong


23-06-2009, erna zainuddin komen :

NAK TANYA BLEH KER TUKAR VEG. FAT TU PI SHORTENING..TAK DE JUAL LAH KAT AREA SINI..TAPI TOKEY TU KATA BLEH GAK GUNA SHORTENING + BREAD IMPROVER...ERMMM..CAM MANA NI...HELP...SAYA TERINGIN SANGAT NAK TRY...


24-06-2009, lan_ieza komen :

erna, Saya pun x pernah cuba. Saya rasa erna patut cuba. Mana tahu jadi. Lepas tu bgtau kat sini k. earthling923, soalan awak saya x dapat jawab dalam resepi ni saya guna tepung pau. Mungkin boleh tukar dgn tepung hongkong. eyla5152, kalau boleh, guna tudung atau kain empat segi. balut seluruh tutup kukusan.. lepastu ikat lebihan kain dgn getah kat atas penutup.


13-07-2009, Jurina_nafri komen :

Hye Lan_ieza! Sy nie kat sarawak... susah nak dpt VEG-FAT kat sini & Cresent B.P.... Klu kat KL, stakat nie u tau di mana senang nak dapat barang tu? sbb my family ada kat sana.. Klu blh.. bgtau nama kedai yg u tau.. Plizz..... I want to try thz resipi... pliz k? Thx ya...


15-07-2009, lan_ieza komen :

Hi Jurina_nafri, kalau kat area saya duk Bangi - Yummie Bakery.. Kalau kat tempat lain sekitar selangor and KL nama kedai tu Bagus. ni website http://www.bagus.com.my/ Kat pun ada..


17-07-2009, Ekieyna komen :

Bread Softener = emplex ke???


17-07-2009, Ekieyna komen :

Crescent Baking Powder tu...baking powder biasa ke??ke double action b.powder?? or Crescent tu juz a brand name??


17-07-2009, lan_ieza komen :

Ekieyna, bread softener tu rupanya macam mentega tu bukan serbuk.. warna putih melepak dan crescent tu adalah jenama baking powder.


02-08-2009, Jurina_nafri komen :

Hye Lan_ieza! Sy dah cuba resipi nie smlm.. Wah.. Thx ya..! Dlu pnat sy nak cari VEG.FAT tu.. tak sia2 sy pergi dr satu kdai ke 1 kdai.. Akhirnya jmpa juga. Dan Alhamdulillah.. Kluarga sy mmg suka dgn pau yg sy 1st time wat nie. tp.. masa sy wat pau nie.. doh tu jadi lembut sgt.. betul ker sukatan air tu guna 'gm'.. bukan 'ml'? Maafla..tp doh sy mmg cair. Gabra sy.. Terlalu gelisah. Ingat2 semua yg sy wat tu dh nak spoil.


05-08-2009, lan_ieza komen :

Jurina_nafri, thanks cuba resepi ni.. naper x antar gambar boleh share sini.. sukatan asal mmg dalm gm..


17-10-2009, Jurina_nafri komen :

Salam buat smua peminat pau gebu.tq kpd lan_ieza yg x kedekut dg rcpi, setelah puas mencuba pelbagai rcpi, inilah 1st time jmpa yg betul2 buat sya puas hati.Cya tak, mula buat sya cuba dg 3 jenis inti.Inti daging bkari, peanut butter & kaya.Bayangkan slpas mkn mlm terus buat.EXCITED sangat nak cuba.Siap kukusan ptma jam 9.30pm, then sya buat lg till jam 11.45pm.sya beri kat jiran cina sebelah, wah dia pun xcya sya blh buat pau yg lembut dan sedap.Baki doh blm buat saya smpan dlm peti sejuk.Plg keja esk hr sya sambung lg.pun masih sedap !To lan_ieza gmbar nanti sya htr.


17-10-2009, Jurina_nafri komen :

Untuk anda yg masih xtahu apa itu veg fat for pau sebenarnya label xda tulis mcm itu. Kalau di tmpat sya, smarket tu tulis vegetable shortening.warna mmg lebih putih drpd sho


17-10-2009, Jurina_nafri komen :

sorry terputus tadi - drpd shortening biasa (warna putih kuning) dan yg pasti nya anda cuba dptkan tepung pau juga.Kata org cina tepung biasa xsama.Dulu2 lg sya pun guna tepung pau cuma xda veg fat jadi warna xlah putih melepak dan lembut spti pau lan_ieza ni.Tpung Pau Blue Key pun ada dipasaran.Utk anda yg blm cuba, hrp anda akan dpt bahan nya dulu then jgn xcuba, suami anak & famili lain pasti suka.


22-10-2009, lan_ieza komen :

wow..Jurina_nafri .. kemain excited tulis komen..panjang lebar..thank you..thank you...abislaa tokei pau tutup camni...hehehe.. gambar jgn lupa letak tau....tq ju


19-11-2009, Jurina_nafri komen :

sama-sama..u kongsi resipi ngn kita org... saya pula tlg u explain yg tmbhn.. ksian utk org yg lom tau bhan yg dperlukan... semoga kita sama2 mendapat berkat. selamat mnyambut Hari Raya Aidil Adha kpd smua pminat pau..


11-02-2010, yatipat komen :

Salam lan ieza. Saya dah wat pau awk nie... Alhamdulillah..menjadi sgt2..lembut n gebu. Suka !! Cuma masalh utama saya, macam mana nak dptkan kulit pau yang cantik dan x menggerutu.. Tlngla bg petua-petua awak utk saya yg baru belajar nie. Tq yer...


11-02-2010, lan_ieza komen :

yatipat...saya jawab kat nota resepi kat atas k. tq tau sebab cuba resepi ni


15-02-2010, yatipat komen :

Salam lan_ieza Tq3x 4 da quick reply. Saya dah wat banyak kali dah wlpun rupanyer x memuaskan hati saya, tp rasanye tetap maintain excellent. nanti saya cuba applykan tips2 yg awak bg tu yer.. lg satu yg saya nak tau..slpas angkat kukusan berisi pau yg dah masak tu boleh trus dibuka @ perlu tunggu sehingga sejuk then baru dbuka penutup kukusan tu??? mcm mane plak kalau kita wat adunan yg banyak??? Sori yer bnyak tanyer plak..saya nie mmng fail ckt bab msk memasak nie. Ape2pun trima kasih bnyak2 kay.


13-03-2010, ila ahmad komen :

macamana nak frozenkan dia ye..perlu kukus dulu ker...atau lepas buat terus masukkan dlm frezer..


19-01-2011, Sue Giman komen :

Salam lan_ieza, nak tanya apa jadi pada pau tu kalau tak letak shortening. Boleh tak bread softener tu kita tukar pada bread improver......


11-04-2011, sy_afiq89 komen :

TERIMA KASIH KERANA BERKONGSI RESEPI PAU INI ,,, SAYA TELAH PUN MENCUBA RESEPI INI ...MEMANG MENJADI PAU SAYA ..... PAU SANGGAT LEMBUT ... WALAU PON DAH SIMPAN SEMALAMAN .. KALAU PANAS KAN SEMUA IA AKAN LEMBUT SEMUA ,,, RESEPI NI SANGGAT SENANG UNTUK DI BUAT ... TERIMA KASIH YE lan ieza .. he


29-06-2011, ain azmi komen :

mintak izin share share resepinyer.....nampak menarik....;p


14-12-2011, surihani77@hotmail.com komen :

terima ksh diatas perkongsian ini. Sya akan mencubanya.


24-06-2012, muhdaimanbari.jahir komen :

wow memang nampak gebu sangat2. Nanti saya try buat. Terima kasih ajar kami.


20-04-2013, onepiece78 komen :

Sy buat guna tenung gandum biasa jer...tenung pau xde...sy buat setengah Adunan jer,takut x menjadi...baru cuba buat pertama kali dh jadi....memang gebusssss dn sedap....letak inti satay daging...hehehheheh....thnk u..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd