Google+

oleh: cutevirus8 Telur Mata Kerbau Berkicap

Telur_goreng

paling ringkas dan cepat dimasak. teringat zaman kecik² dulu.. mak selalu masak time sahur.. itulah lauk yang paling sedap...


Created on : 04-05-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi cutevirus8




Bahan-bahan ( utk 2 org makan )

  • 2 biji telur ayam
  • 1/2 biji cili merah
  • 1 biji bawang merah
  • kicap. tak kisah ape² brand pun

Cara-cara

  1. hiris bawang merah dan cili merah dan ketepikan
  2. goreng telur dan ketepikan
  3. tumis cili merah dan bawang merah menggunakan lebihan minyak menggoreng telur tadi sehingga layu.
  4. angkat bawang merah dan cili merah yang telah layu dan letakkan di atas telur goreng tadi..
  5. percikkan kicap diatas telur goreng tadik... sedia untuk di hadap... ehehehe...

Tag

telur

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (14)

Telurmatakerbau
05-05-2009
mmg nih ler menu time kemalasan melanda! yg penting sodapp! gune bwg besar n ikan bilis goreng..
Laporan oleh: hana6877

wah... hana6877.. tambah ikan bilis goreng pulak.. sure sodap nih.. :->

Image535
06-05-2009
memang sedap...yang penting cepat dimasak sedap dimakan...lagi2 saat2 dilanda penyakit 'M'..
Laporan oleh: Citrine

tau takpe.... susah betul kalo penyakit "M" dah melanda diri...

Telur_mata_2
07-05-2009
mmg mudah dan mmg best!!
Laporan oleh: nor_67

cantik nyer presentation kak.. lagi bertambah selera nak makan ni..

1_006
27-05-2009
Lauk tambahan untuk makan malam..sedap!!
Laporan oleh: Mummy7857

kalo saya bukannyer jadi lauk tambahan... jadik lauk utama... ehehhehe

Telur_mata_kerbau_berkicap
30-05-2009
dah 2 kali wat cuma malas nak ambik gambar jek. huehuehue! menu bila kemalas malasan.. hehehehe... tenkiu
Laporan oleh: 14sept
001_029
10-06-2009
sedap dan ringkas...yummyyy !!!
Laporan oleh: Isya_Irfan
Telur_kicap
18-06-2009
walaupun simple tapi tetap best! thanks ;)
Laporan oleh: sunkist
Telur_mata_kerbau
08-07-2009
mmg tingat zmn bujang2 dulu...paling simple, hr ni hb tak blk lunch so msk ni jer...simple..boh ikan bilis goreng gak..TQ ya
Laporan oleh: Aziemas
Telor
23-12-2009
buat lauk tmbhn hari ni...memang simple........ :,)
Laporan oleh: ctmas
P1030345
17-02-2011
sllu gak wat cengini..ank2 suka..tqtq ya.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Img_0198
12-05-2011
terima kasih sedap dan simple
Laporan oleh: enas_eryna
Dsc07341
11-07-2011
biasa wat nee..mmg senang sgt2..bila nk cpt mkn..budak2 lak klu mkn yg kuning tu x suke terpksa mak nyer yg mkn hihi..tq.
Laporan oleh: k.zila66
Dsc07339
13-11-2011
selalu wat ni...laut tambahan...tq..tq..
Laporan oleh: k.zila66
Foto0392e001
11-03-2012
trma ksh rspi ringkas, mudah n sedap
Laporan oleh: Norriyah

Komen (14)

04-05-2009, lanina66 komen :

sedap dimakan dengan nasi panas...lebih2 lg bila waktu lapar


04-05-2009, cutevirus8 komen :

betul. betul. betul... ekekeke....


04-05-2009, seken123 komen :

memang sedap dan menyelerakan,anak2 ambe memang suka lauk simple nih hanya ambe tukarkan bawang merah ke bawang besar pastikan tumis bawang besar tu dengan lebihan minyak gorengan telur tadi letakkan kicap manis dan optional untuk letakkan sekali sos cili fuh...........konpem nasi abis berpinggan2


05-05-2009, cutevirus8 komen :

tak penah pulak ambe cube letak sos cili... nanti ambe nak try jugak laa... cam best je idea tu seken123...


05-05-2009, seken123 komen :

sebagai satu cadangan dr ambe tentang lauk nih kalu nok letok sos cili sbagai kuah telur,pastikan bawang yang digoreng tadi agak2 sedikit berminyak,letak ja kat telur terus dengan sos cili,bila digaul sebati,nampak agak berkuah sikit nok campur dengan kicap manis pun..ok gak


05-05-2009, ameskay komen :

wooo ni resepi best time sahur neh... bulan puasa mak rajin buat canih, tak dengan telur, mesti dgn ikan bilis goreng garing2... cuma versi mak saya, lepas dah tumis bawang putih+merah+cili api+cili hijau besar+bawang besar, dia akan curahkan kicap terus dlm kuali, dan biarkan mendidih, baru tutup api & curahkan ke atas telur tuh, lagi cara pasal kicap tu sebati dgn rasa bahan tumisan tu kan...


06-05-2009, ainarif komen :

ni resepi bawak bekal g skolah dulu...ramai kawan ngecek bekal


15-05-2009, babykiko komen :

ni dia dah ada ubat penyakit m. makan malam kang ini lah menunya.mujarap tullah ubat penyakit m ni.


28-05-2009, sudeli komen :

mcm mana ye nak buat telur masak separuh?? sy selalu fail, telur mesti jd masak penuh. ada cara mudah tak??


28-05-2009, rosaliza komen :

salam sudeli, awak pegi tmptt cari resepi n taip telur rebus. kt situ ada cara2nya. Myr semuanya ada. selamat mencuba


28-05-2009, sudeli komen :

wlkmslm,thanks rosaliza, su baru berjinak2 kt myresepi ni. salam perkenalan semua :)


06-02-2010, ezralovescook komen :

resepi ni sedap,tp simple je..selalu buat versi ade kuah...cmpurkn skali telur grg kt dlm kuali,biar dlm 1minit,lg sedap kuah dia..kna plak nasi panas2..xyah ade lauk lain lg..


13-07-2011, zahisehsan komen :

resepi yang ni memang sudah lama menjadi kegemaran anak2 zahis. Cepat jer masing2 selesai makan!


09-10-2011, azzua komen :

Berbaloi-baloi!!! User click URL anda,anda dapat inc0me..Jom sertai sekarang.. http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=azzua Try dulu baru tahu kesahihannya..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu