Google+

oleh: kak fida ♥Pudding Soya Bean™

Pudding_soya_bean

Mudah penyediaannya dengan bahan2 yg ringkas...enak dihidangkan dingin...


Created on : 26-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • 1 ltr air kacang soya (1 kotak)
  • 2 1/2 sk agar2 serbuk (kalau ingin lebih keras bubuh 1 peket sekali)
  • Bahan tambahan :-
  • Buah2an dlm tin ikut selera
  • ATAU secukup air gula/melaka

Cara-cara

  1. Pudding_soya_bean_d_msk
    Masak air soya bersama serbuk agar2 hingga larut dan mendidih sedikit.Matikan api.
  2. Pudding_soya_bean_d_sejukkan
    Tuangkan ke dalam mangkuk2 kecil atau bekas yg lebih besar dan sejukkan.Simpan di dalam peti ais.
  3. Pudding_soya_bean_d_saji
    Ketika menghidang,bubuh buah2an pilihan bersama jusnya sekali.Jika menggunakan bekas yg besar,cedok/potong puding ke dlm mangkuk2 kecil dan bubuh buah2an dan jus di atasnya.
  4. Puding soya juga enak dimakan bersama air gula sahaja seakan2 tau fu fah...selamat mencuba...








Laporan Masakan Bergambar (18)

Puddingsoyabean
26-04-2009
walaaaa k.fida!! bestnyerrrrr.. mmg teghase cam tau fu fah la! sejukkk anak tekak! hihihi... mekacih k.fida yer bg resepi semudah ABC nih! caaayang akak! k.nor, tk nk join ke?? kihkihkih
Laporan oleh: hana6877

beshh kann dek ina...mesti lajuuuu jerr masuk tekak..ekkekee...mekacih lah jugak dek ina cayaang oooiii...krane dgn pnts mencube.... :D

Puding_soya
26-04-2009
kak fida..ni dia...dh sdp bertambahlah sedap sbb inda siram dgn air buah kastad smlm...sejuuukk..sedaaapp...tk rugi cubaaa...tq kak fida... :)
Laporan oleh: inda77

ni dh kes resipi 2 in 1 lah yer inda....heheee...tq krane mencube.... :)

Puding_soya_bean
28-04-2009
Salam k fida..stlh gagal dlm pcubaan mengendeng puding soya makyung kat ats tu..dan stlh kepale benjol dbalingnya ngan besen..maka ini la hasil persilatan di dapur sendiri smlm.tk sedar jer mkn nih..org takde gg pun leh mkn.besh!hehee.. tq kak!^_^
Laporan oleh: HaSue

alaaa...puding tu ciput jer...tk cukup tuh..kan dh kene baling besen...haaa..ngendeng lagi,ngendeng lagi!!..ciannye Sue..puding dh abis...benjol masih trjojol gak nye...heheeee....tq Sue krane mencube... :)

Puding_soya
30-04-2009
mudah dan sedap....tq :D
Laporan oleh: waneda

trima kasih waneda krane mencube... :)

Puding_soya_bean
30-04-2009
Salam Kak Fida, nak joint gak! nak joint gak! wa..sedapnyer!! Psst..kak fida windu akak ler!!
Laporan oleh: as75

w'salam as...waaahhh...nmpk merimbun koktel mu itew...huhuuu....tq as krane mencube... :)...psstt..klau windu gi imbas balek komen2 kite yg lalu...sure ilang windu tu...sure ketawe sorang2...hihiii...i miss u too....muahhh... :o

Dsc_4061
04-05-2009
best sangat puding ni,bila cuaca panas nih...sejuk ja lalu kat tekak nih...thanks kfida
Laporan oleh: zaina

mmng mencarik bende2 sejuk bile cuace pns...mudh2an sntiase sihat ketika cuaca tk menentu ni...dan trima kasih krana dh mencuba... :)

Soyapudding
05-05-2009
Sedap nih! ;)
Laporan oleh: love2cook

memang nmpk sedap tuh!!...heheee... tq love krane mencube... :)

043
06-05-2009
puding penyelamat ni kak fida..hbby dok sebut nk mkn tau foo fa dh bape ari, cr2 x d jual..so buat la ni..at least terubat gak mengidam dia kan..hehe. tqqqq
Laporan oleh: junjs11

tqtqtq jugak jun krane mencube...:)..psstt2..jun..kdng2 oghang llaki ngidam lebih teghok drp oghang peghompan..heheheeee.... :D

Soy_milk_pannacotta
16-05-2009
Salam Fida, Maklong baru berjinak-jinak dengan myresipi. Terima kasih kerna berkongsi resipi. Maklong hidangkan dengan raspberi sos dan buah raspberi. MakLong ubah sikit resipi Fida untuk sesuaikan dengan selera diabetik (http://maklongskitchen.wordpress.com/2009/05/12/soy-milk-pannacotta-with-raspberry-coulis/). Sedapnye...:)
Laporan oleh: maklongruzi

salam jugak buat Maklongruzi...trima kasih krane mencube,nmpk menyelerakan skali puding tuh...tk kesahlah klau resipi diubah demi utk kesihatan....akak nk gi dapor Maklong lah...heheee...tq... :)

18052009186
18-05-2009
helo kak, it's me again, td dah buat pudding ni, senang sangat dan sedap juga...makan gitu je...buat keras sikit simpan acuan jelly..tx kak for this wonderful resipi....:-)
Laporan oleh: gelato257

helO gelato...comel2nye puding tuh... klau di keraskan mmng sdp d mkn begitu aje...tq gelato krane mencube... :)

Dsc00116
19-05-2009
thanx 4 sharing diz recipe.. yummy2.
Laporan oleh: merpati_lurve

tq merpati lurve krane mencube....tuuu yg nmpk..buah mangga gak nye....mintk ler sebijik...heheee... :)

Dsc02315
08-06-2009
Memang rasa taufufa la...... tp saya tak sempat nak beli buah dlm tin, ada laici je.. pastu tambah dengan mempelam masak yang dah letak gula........ sedappp........ tq kak.
Laporan oleh: rokayah

tq rokayah krane mencube...nmpk sdp tuh dan dh terliur akak nmpk ade mmpelm msk tuh..heheeee... :)

Soya_pudding
16-06-2009
Thanks Kak Fida...Resipi Pudding ni bukan saja sedap tapi cepat dan mudah menyediakannya...Bahan-bahan yang simple ~ Time malas pun boleh jadi rajin nak membuatnya...
Laporan oleh: Nenie

btol3 tu Nenie,nga mls pon boleh jadi rajin,sbb bhn2 mudh sgt.....ppon tq jugak buat Nenie krane mencube... :)

Photo1002
16-06-2009
Salam k.fida, sdp la pudding ni. Saye buat as a dessert mase farewell party br nih sbb ade guest yg alergik susu siap puji lg sedap. Yg x alergik susu pn tumpg sekaki. he..he.. Ank2 apetah lg x cukup kena buat lg. Thnks kak, share kt sini.
Laporan oleh: nora_kai

w'salam nora...sronok dgr klau sume yg dijamu brselere yer...bolehlah wat slalu..heheee...tq nora krane mencube... :)

Puding_soya
17-06-2009
Kak Fida, saya takde stock fruit cocktail jadi letak buah mangga je. Sedap.
Laporan oleh: hazila

tq hazila krane mencube...haiii...dh trkecir airlio bile sebut mangga...heheee... :,)

Puding_soya_bean_2
24-07-2009
lebih nyaman bila dimakan dgn air gula melaka/nisan..tq k.fida
Laporan oleh: nor_67

aiii...nengok jer dh nyaman...dh pasti nyamaaannn lh tuuu....heee...tq nor sudi mncube... :)

Pudingsoya
21-01-2010
salam kak,dh cuba ni,mmng cam taufufa...ct mkn ngan nata d coco jer,famili sume suka, tq kak... :p
Laporan oleh: ctmas

tq jugak buat ctmas krane dh mencube,kalau suke boleh lh wat slalu... :)

P1030804
11-05-2011
ni bukn air soya buatan kilang tau kak,tp hasil godak kn tngn sdri.....ank2 smua suka..syg akak.cup cup.
Laporan oleh: Mariani(KT)

amboiiii3...compom lagi sdp kan3...heeee....mekaseh ucu krane mncube...syg jugak ah..muah3... :)


Komen (43)

26-04-2009, aludra komen :

menarik la idea ni kak fida... nanti saya ke town pi cari air kacang soya.. :) x sabar nak cuba nih...


26-04-2009, love2cook komen :

Aduhai! Sedapnye! Misti cuba! Tks kakfida. ;)


26-04-2009, kak fida komen :

hai aludra...pi caghik cepat..jgn lupe caghik buah2an dlm tin skali..heheee...cube jgn tk cube....heee...tq.. :)


26-04-2009, kak fida komen :

haaaiii...love..mmng sedap...dingiiinnn...nyamaaan jerr masuk tekak...huhuuu...cube jgn tk cube...tq ... :)


26-04-2009, gelato257 komen :

hi kak, ha3....ni lah recipe sya nk...hari tu ada tried buat dari website tapi tak jadi...yumyum..nanti nak cube ni pulak...serbuk agar2 tu brapa gram dlm 1 pkt? 10 gm ke? pandai la kak fida ni...bertuah family...he2. wink2...


26-04-2009, kak fida komen :

hai gelato...resipi mudah jer ni...yg akak gune serbuk agar2 - 12 g...tapi cume gune 2 1/2 sk jer utk i kotak air siya bean...(tercatit kt bahan2) klau nk puding yg keras...klau agar2 1 pkt 10g atau 11g pon tk jadi masaalah...slmt mencube...tq... :)


26-04-2009, kak fida komen :

hai gelato...sori tk double check dh terhantar komen...pembetulan...'1 kotak air soya bean'...heeee... :)


26-04-2009, inda77 komen :

hai kak fida,ada aje modal resipi2 yg mudah dan sedap...mcm kata hana6877 jugak,resipi semudah ABC dan saya nak tambah semudah 123 jugak...hihii...inda sdg sejukkan puding SB..nnti inda antr report ok...tq kak fida... :)


27-04-2009, NURAINA komen :

salam kakfida....wow sedapnye tambah dengan cuaca panas ni kena la... mak mentua lalu x perasan.....nk cuba la ..senang n sedap...kakfida ni ddk kt na?????


27-04-2009, MissCoffee komen :

kak fida nak tanya..kalau ada resepi pudding atau agar2 yg guna fresh krim boleh tukar pada susu cair ker??


27-04-2009, annck89 komen :

ptg ni nak kena beli air kacang soya.. 2 kotak terus...hehehe...nice idea!


27-04-2009, tulip77 komen :

nmpak sedap k.fida...nnt kita try eh... nk kena pi cari soya bean ler ;)


27-04-2009, zila66 komen :

mmm nyum nyum...sedapppp....


27-04-2009, kak fida komen :

hi inda77...trima kasih skali lagi krane dh mencube dan care inda jugak menyelerakan seperti dlm laporan brgmbr...mmng nilah resipi yg paling mudah,mudah jugak bagi sesape yg nk mencube... :)


27-04-2009, kak fida komen :

w'salam NURAINA...mmng tngh cuaca pns ni lah yg sdp mkn bende2 cm ni...tapi klau mkn jgn pejam mate lah...ajak mk mertua skali...nnti mk mertua mkn bertmbh2...ahahahaaa.... :O...akak dok s'pore...heeee... :)


27-04-2009, kak fida komen :

MissCoffee,freshcream mmng boleh digantikan dgn susu cair dlm resipi puding dan agar2... :) >>> annck89..klau dh beli air soya bean bolehlah cube yer...slmt mencube... :)..>>> carik tulip77 jgn tk carik..pas tu bleh wat...heheee...slmt mencube...:).. hai zila66..mmng sedap..boleh wat slalu...heheee...tq semua... :)


27-04-2009, azatiesayang komen :

askm k.fida.Dh byk hari tk bukak komputer...bz sikit.Bila bukak arini,bukan main mengoda lg pudding soya bean akak tu!!!Insllh sy akan cuba,kebetulan anak suka minum air soya.


27-04-2009, kak fida komen :

w'slm azatiesayang....yer ler...musim cuaca pns ni akak goda jer sape2 kt MyR nih...dgn resipi2 minuman dn puding yg simple2 aje...heeheee...dh terlanjur buat utk diri sendiri...jadi share lah resipi kt sini...slmt mencube...tq... :)


27-04-2009, gelato257 komen :

Tx kak fida for the info, takpe salah spelling kak, baik lg salah spelling kak, drpd salah masuk dapur...kaka, will try one day..tx again...


28-04-2009, MissCoffee komen :

thanks kak fida...nak tumpang tanya lagi..kalau kita buat puding..isi dlm bekas yg kecil2.untuk majlis kenduri yg amik masa satu hari.agak2 dia berair ker?nak buat pudding untuk berkat isi dlm beg untuk majlis cukur jambul


28-04-2009, hana6877 komen :

wakakakakakaa... gelak terguling2 tgk HaSue ngan paler benjol sambil telan pudding soya!! kihkihkih... k.fida, jgn mara yer! kitaorg slalu main baling2 besen! kakakakakaa....


28-04-2009, kak fida komen :

MissCoffee...ape jer jenis puding mesti berair klau dibiarkan 1 hari,walaupon puding dijadikan keras(seperti tercatit dlm bahan2)...lagi2 puding soya ni... lembut dn ade tmbahan air buah2an...apekate sblum tiba hari majlis, MissCoffe buat sedikit dahulu dan lihat hasilnye mcm mane yer... slmt mencube...tq... :)...MissCoffee..pd pndapat akak puding ni dibubuh dlm bekas kecil2 lebih sesuai dijamukan terus kpd tetamu setelah menjamu selera sebagai dessert drp dibuat berkat dlm beg...ppon MissCoffee cube lah dulu yer... :)


28-04-2009, kak fida komen :

waaahhh...dek ina...gelihati awak yer...dh benjolkan paler HaSue...gelak smpai trguling2 yer...cian HaSue..gare2 nk ngendeng puding,dh lah tk dpt, kene baling besen pulak....huhuuu...dek ina...akak tk kisah,tk mara ponn..heheee.....len kali buat lah lagi yer...baling dgn besen mandi baby pulakkkk....akkahahahaaaa.... :O


29-04-2009, thura komen :

sedapnye....nak cuba ni..


29-04-2009, kak fida komen :

thura...slmt mncube...tq... :)


29-04-2009, love2cook komen :

Tumpang tanye kakfida...dlm masakan agar-agar atau puding, boleh tak sub susu cair ngan fresh milk? Sukatannya sama aje ker? Tks.


29-04-2009, kak fida komen :

love...susu cair mmng boleh diganti dgn fresh milk klau dlm mskn agar2 atau puding... malah boleh jugak diganti dgn santan..dgn sukatan yg same cume rase lemak pd agar2 dan puding aje berlainan.... :)


30-04-2009, love2cook komen :

Tks for the tips kakfida...;)


05-05-2009, asfa komen :

salam...k.fida,saya dah pun cuba resepi ni..mmg sedap..suma family suke..buat utk besday party..x cukup..saya buat 2 kotak..hari panas2 mmg sedap mkn puding ni..thks k fida...;)


06-05-2009, kak fida komen :

thanks 2 love2cook jugak krane dh pon mencube... :)


06-05-2009, kak fida komen :

salam jugak buat asfa... tentu sronok kan mkn beramai2...lebih2 lagi ketike cuace pns nih...trima kasih asfa krane dh mencube... :)


06-05-2009, love2cook komen :

Kak Fida...thanks to U too...krn share resipi ngan kita orang...pemurah... ;)


14-05-2009, as75 komen :

he..he.. sabo je arr.. sib baik baling pakai besen.. kalau baling pakai lesung batu.. mau benjol dak HaSue tu.. ape2 pun,puding ni memang shesuai ngan Kak Fida.. koktail bagi as tau kak..akak makan pudingnye aje..kemam2..telan.. he..he..gigi dah siap lum?


14-05-2009, kak fida komen :

ahhahahahaaa....ade2 jer as ni lah....sambung citer lame ker....dh lame psng gigi mas,tk tau ker...hihiii....bnyk cntik,cun yer...koktail pon dh boleh mkn thau..kunyah pln2...ngiluuuu....huhuuuu.... :o...isshhh...tersedak2 gaknye HaSue dgn org yg baling beSen tuuu...kite sebut2...heee... :)


16-05-2009, zila66 komen :

salam fida..dh wat..senang,mudah....besttt sgttt...tq ya...


17-05-2009, kak fida komen :

salam jugak buat zila...tq krane mencube...mmng sng,mudh dan pastinye bestttt kan...heheee... :)


25-05-2009, MissCoffee komen :

kak..miss dah buat dah..aduhai..sedapnyer..x sempat nak amik gambar.. beku2 jerk terus anak sedara dah pegang sorang satu makan..dapat nyamah jerk..miss sirakan dgn gula melaka..ala2 mkn tahu panas jadinyer..nak buat lagi.thanks for the receipe sis.


25-05-2009, kak fida komen :

MissCoffee...aduhai trima kasih krane dh mencube....sdp jugak puding nih mkn ngan syrup gula melaka...haaaa...len kali klau wat lagi bolehlah tngkp glamour kt puding tuuuh....jgn lupe,sbelah tngn pegang rotan dulu...ekkekekekeee... :D


24-10-2009, k.zila66 komen :

salam fida..buat lgi..time panas2 nih..! sjuk anak tekak...tq.psst....mana gi??..lama xnpk?..windulh...


30-10-2009, k.zila66 komen :

buat lagi...walaupon tahu t.umah xada..kte antau jugak....pasti satu ari nnti fida blk....tq fida diatas sumbangan resepi2 yg best2 sgttt...miss u..


16-01-2010, ctmas komen :

slm kak, mudah2an sihat hendaknya...nmpk mudah dan menyelerakan puding ni..tk sabar nk mencuba... :p


01-05-2010, snm komen :

insyaAllah nak cuba, senang, ringkas dan sedap.tq kak fida.semoga dimurahkan rezeki dan diberkatiNya.


02-05-2010, syafieq komen :

kak fida pndai nye kmu mmsk bnyk2 mmsk x lth ke?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu