Google+

oleh: keroro Kaki ayam bersama cendawan cina

No picture

actually i tak tau nama masakan ni coz resepi ini i belajar dari kawan cina...kiranya ini masakan cina la


Created on : 29-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi keroro




Bahan-bahan ( 4 )

  • 500 gm kaki ayam
  • 20 kuntum cendawan cina (direndam until soft)
  • 1 bunjut sup / perkakas sup
  • 1 sudu kecil kicap pekat
  • 2-3 sudu besar kicap cair
  • 2 -3 sudu besar sos tiram
  • 5 biji telur ayam (direbus sehingga masak keras)
  • 1/2 inch halia

Cara-cara

  1. panaskan air kedalam periuk.apabila air mendidih, masukkan kaki ayam n biarkan selama beberapa minit. kemudian tuskan kaki ayam dan buang air rebusan tadi.( proses ini dilakukan untuk mencuci kekotoran pada kaki ayam)
  2. masukkan kaki ayam kedalam periuk, tambahkan air sehingga menutupi kaki ayam.kemudian masukkan halia,sup bunjut, sos tiram,kicap cair n kicap pekat sesuai rasa.(kalau boleh guna kicap n sos tiram cina yang bertanda halal). kalau tawar boleh ditambahkan garam sesuai rasa juga
  3. setelah itu boleh lah di masukkan cendawan cina n renehkan.
  4. apabila kaki ayam sudah lembut masukkan telur yg telah dikupas kedalam sup tadi.kepandaian kita mengadunkan campuran kicap n sos tiram akan menghasilkan warna kulit telur pada telur ayam ini.
  5. apabila kaki ayam n cendawan sudah benar-benar lembut bolehlah diangkat. biasanya bila sudah masak,kuah sup akan pekat n tinggal sedikit sahaja
  6. masakan ini mengambil masa yang panjang untuk memastikan kaki ayam benar-benar lembut. selain itu agak rumit untuk memastikan adunan kicap n sos tiram dalam mendapatkan warna yang cantik pada telur.jangan gunakan kicap pekat terlalu banyak kerana ia boleh menghasilkan rasa pahit.jika tidak suka kaki ayam bolehlah digantikan dengan drumstick or wing.biasanya saya campurkan sekali dengan kaki ayam.kawan saya selalu masak resepi ini untuk saya n saya hampir tidak dapat mengenali telur yang belum dimasak dan yang telah dimasak kerana warnanya seakan akan sama.

Laporan Masakan Bergambar (1)

Dscn3729
19-06-2009
dua tiga kali dh try resepi ni tp br hari ni tergerak nk anta laporan hehe. apa2 pun mmg sedap dan senang nak buat.
Laporan oleh: Hardlena


Komen (8)

01-02-2007, hanney23 komen :

Saya rasa macam nak cuba jer...... sblom ni tak pernah masak dgn cendawan..selalu sup!sup!Sup! Tima Kaci..


10-08-2007, Hardlena komen :

u should try!!! mmg sedap.. try buat aritu husb pun suke. simple senang dan sedap hehehe...


02-04-2008, zainor komen :

kakak sy slalu msk sup kaki ayam ni.mmg sedap!!die masak,mesti pastu abes licin...tp ade stu rasie kalo nak lebih lembutkn kaki ayam tu.caranya: perapkn kaki ayam selama 20 mnit dgn kicap pekat dan soda bikarbonat (gaul sebati)..just sedut je kaki ayam tu.xperlu ggit2..xpecaye??cubelaa.mmg lembut!


02-04-2008, zainor komen :

eh lupe plak..lepas dah perap tu,masakla cam care2 di sebelah ni..:)


28-10-2010, nazdia komen :

nk cube lh


28-10-2010, nazdia komen :

nk cube lh


22-10-2011, juriah mohd yunus komen :

slm.nak try jap lg..see u soon.


15-07-2012, beabeth komen :

sup bunjut tu ygmcmana ah?haha... maklumla org baru nak belajarrrrr


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd