Google+

oleh: mriss2298 Tau Fu Fa

18042009597

Pencuci mulut yang disukai ramai


Created on : 25-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mriss2298




Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 300gm Kacang Soya
  • 2 litre Air
  • * 2 ½ sudu besar Tepung jagung
  • * ½ sudu teh Curdling powder (boleh didapati di kedai jual bahan2 kek)
  • * ¼ cawan Air masak
  • 1-2 helai Daun pandan (ikut suka)
  • Air gula putih atau merah

Cara-cara

  1. Basuh kacang soya (kosek-kosekkan) & rendam selama 4-5 jam. Jangan terlalu lama nanti tau fu fa akan berair.
  2. Kisar kacang soya bersama 2 litre air & tapis menggunakan kain muslin. Kalau tak ada kain muslin boleh gunakan tapis teh kain (mcm kedai mamak guna)
  3. Masukkan daun padan & masak air soya hingga betul-betul mendidih. Tapi kena hati-hati, jangan sampai melimpah keluar.
  4. Sementara menunggu air soya tadi mendidih, dalam mangkuk berasingan campurkan bahan-bahan yang bertanda * - tepung jagung, serbuk CDL & air
  5. Sediakan thermos nasi (bekas tahan panas untuk memastikan tau fu fa sentiasa panas dan menjadi keras).
  6. Tuang dengan segera air soya yang telah mendidih kedalam bekas. Bacuhan tepung jagung dikacau seketika dan masukkan kedalam air soya panas cepat-cepat. Kacau rata sekejap dan tutup. Biarkan selama 30 minit atau agak2 dah boleh dimakan.
  7. Bila tau fu fa dah siap, atas tu akan mcm berkepala (boleh makan atau buang). Dah boleh mkn bersama air gula

Tag

dessert









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (50)

25-04-2009, darlinsayang komen :

bancuhan tepung jagung tu xpayah masak ye?


25-04-2009, mriss2298 komen :

tak payah. sebab dia akan masak bila kita tuang dlm air soya panas


25-04-2009, alezron komen :

Air tu 1/4 apa? cup/sudu besar/litre?Terimakasih.


26-04-2009, mriss2298 komen :

Lupa nak. Sori. air 1/4 cwn


02-05-2009, lai komen :

hai, apa tu curdling powder? sama dengan "sek ko" / kapur yang org tua tua makan sirih ke?


02-05-2009, mriss2298 komen :

curdling powder/sekko sama


08-05-2009, aiminajmi komen :

masalah nya nak cari curdling ni payah la abis satu bandar cari tak jumpa.......


09-05-2009, mrsdayat komen :

aiminajmi..cube g carik kat kedai ubat cina. tanye dia serbuk utk wat tauhu fa..slalunye ade kat situ


09-05-2009, mrsdayat komen :

n kdg2 kat kdai jual brg kuih pun ade.


10-05-2009, mriss2298 komen :

saya dapatkan serbuk tu dari kedai jual bahan2 kek di seri gombak. kedai bake with yen kat chow kit pun ada atau kedai bagus kat melawati pun ada


10-05-2009, salsabila09 komen :

serbuk tau fu fa tu memang ada tanda halal x?


10-05-2009, mriss2298 komen :

Serbuk tau fu fa ni sebenarnya ialah gypsum powder untuk membancuh simen. tapi kita menggunakannya dlm jumlah yg sedikit. ianya tidak memudaratkan. tetapi sekiranya diambil dgn jumlah yg byk, boleh mendatangkan masalah. Sebelum saya upload resipi ni, saya dah tanya pada org2 yang berkenaan.


10-05-2009, mriss2298 komen :

Salsabila09 - sekiranya ada peminat tau fu fa dan sering membeli dari peniaga melayu di pasar malam, pernahkan anda terfikir dari mana mereka mendapatkan bahan2 untuk membuat tau fu fa. Saya minta maaf sekiranya anda tersinggung.


11-05-2009, lai komen :

Sedihnya.... Lai buat x jadi, pasai apa ye....? Lai kurangkan semua bahan menjadi setengah, kononnya nak try buat sikit aje.


11-05-2009, mriss2298 komen :

lai pakai sudu sukat ka, pakai sudu mkn biasa. kalau pakai sudu makan biasa memang tak jadi.


11-05-2009, mriss2298 komen :

Lai cuba follow yang ini kalau nak buat setengah : Kacang Soya 150gm Air 1 litre Curdling powder 1gm (1/4 sdt) Tepung jagung 10gm (1 1/4 sdb)


12-05-2009, lai komen :

Terima kasih mriss2298. Lai akan cuba hari esok.


14-05-2009, lai komen :

Pagi ni, cubaan pertama, gagal. Tak puas hati, rendam lagi soya. Ptg, buat lain, kali ini.... Yeeh!! Berjaya, Lai guna 1/2 sdt curdling powder. Rasanya licin dan lembut, spt yg di jual di kedai. Thanks mriss22!!


15-05-2009, mriss2298 komen :

congrats Lai... :)


08-07-2009, adzimah komen :

hmm,tau fu fa ni tahan lame x? kalo x habes simpan dlam peti ais bole ke?


13-07-2009, mriss2298 komen :

memang tak tahan lama..... kalau simpan dlm peti ais pun untuk 1 hari shj.


15-08-2009, asley5625 komen :

saya dah cuba guna resepi diatas. taufu fa saya menjadi tapi rasa pekat sangat dan agak keras. adakan kerana air kurang. atau kacang soya saya lebih


25-08-2009, mriss2298 komen :

Munking kacang you lebih.....


01-10-2009, asley5625 komen :

salam terima kasih kerana ada laman resepi nih saya berjaya memperoleh rm 7000 semasa jualan ramadan. semoga tuhan saja yang balas jasa baik anda.


18-01-2010, Zieys Abady komen :

Akum sy ne bru g kt sni.Btw mnat sgt ngn tafufa.Dh 3x wat p asyk x mnjdi je.Tnsen pun ada nak ngis pun ada.Perlu msk smpai pekat ke?Ples mriss22 explenkn...Sy hrp sngt2...


18-01-2010, Zieys Abady komen :

Akum sy ne bru g kt sni.Btw mnat sgt ngn tafufa.Dh 3x wat p asyk x mnjdi je.Tnsen pun ada nak ngis pun ada.Perlu msk smpai pekat ke?Ples mriss22 explenkn...Sy hrp sngt2...


24-01-2010, mriss2298 komen :

Salam Zieys... 1st - rendam jgn melebihi 5 jam... soya akan berair. 2nd - tau fu fa you keras mungkin you sukat tepung tak guna sudu penyukat.. tak tak jadi jugak...you tinggal no tel you pada mriss2298@yahoo.com. I cuba tolong you...


26-01-2010, Zieys Abady komen :

Akum mriss...Bru jua cek laman ni.Sni susah nk online.Btw tq sbb g respon komen sy.Mgkin lbh rndam kot.Sy guna sudu sukat,p isipadu 15ml(s/b).Btulkh sdu skat tu?P tkpe la sy akn try wat g lps ni.F tk jdi jga akn wat g smpai jdi.Maaflh tk dpt g no hp.Husbnd x g izin.Nk chat sya x reti.Mklum skolah x tggi,bngunan skolah ja tggi.Hehehe...


05-12-2010, Black.Swann komen :

hi , i mmg penggemar setia tau fu fah. i dah beberape kali cuba buat tapi x brape menjadi. my prob is, bile i tuang air soya dlm larutan gdl+tpg jagung tu, texture nye berpecah2 & x mengeras dgn sempurna.i dah try ikut a few recipe, still, same gak. if u so kind to share tips yg mmg confirm jadi so i can finally do this. i pelik sgt, i dah buat resepi yg much2x more susah than this with no prob,but when it come to this,arggggh.your speedy respond is soo much appreciated.thanks


05-12-2010, Zieys Abady komen :

Hy black swan,sy dh slalu dh buat tau fu fa...Cmpuran GDL+TPUNG JGUNG+AIR tu tuang dlu dlm trmos nasi.Time soya mendidih,terus tuang dlm trmos tdi.Jgn kacau/gaul.Terus ttup trmos,ltk pmberat agar wap x kluar.Biar dlm 1-2 jam.Jgn buka pnutup sblm 1@2 jam.Mudah2an taufufa awk mjdi.Try search blog dayangjack,ada taufufa kat blog tu.K


27-01-2011, mama myg komen :

actually i dah buat banyak kali...tekstur elok..lembut tapi kenape rase masam... adakah kerana terlebih rendam soya atau terlebih gdl...?sedih sangat...


06-02-2011, mriss2298 komen :

salah 1 sama ada terlebih GDL atau kacang soya. saya pun tak pasti. tapi kalau saya buat air soya rendam semalam, air tak masam....


01-05-2011, izzahnizar komen :

salam..saya dh berjaya buat tau fu fa..ni kali ke2 buat tp..berair sikit...terlebih rendam ke...


18-05-2011, nanidanisha komen :

salam... saya dah buat ikut rsepi nie... kali pertama, tau fu jadi lembut & berair sangat sebab rendam lama (5jam). Kali ke 2, saya cuma rendam 4 jam sahaja. Alhamdulillah... menjadi... dapat pujian dari mak, mak mertua, suami dan anak.. sangat hepi....


07-06-2011, mriss2298 komen :

tahniah....


25-06-2011, kamarul(be) komen :

Air gula putih atau merah macam mana nak buat???


25-06-2011, kamarul(be) komen :

kalau beli soya yang dah siap boleh tak????


03-07-2011, adzliena78 komen :

saya dh cuba buat tp x jadi...mula ikut resepi dlm mjlh rasa, x jadi. Then saya ikut di blog dayang jack, x jadi jugak. Langsung x keras n air soya mendak mcam tu je. Kenapa ye? Frust le x jadi...ni favourite saya


06-07-2011, shawiya komen :

sexkom nak tanya kalau guna GUILINGGAO POWDER boleh ke? Atau sy silap beli?


10-07-2011, kamalina(be) komen :

salam saya dah cuba buat tau fu fa ni tapi kenapa cair sangat. saya lebeh air ke tau kurang gdl . tolong jawab


10-07-2011, kamalina(be) komen :

lebih


31-07-2011, mriss2298 komen :

Kamarul : gula putih lagi sedap..... yg original....hehe!! kalau nak tau fu fa guna air soya yg dah ada sedia ada tak bole....sebab air soya sukatannya cair...


31-07-2011, mriss2298 komen :

Shawiya : kalau awak ke kedai bahan2 kek....di situ ada jual serbuk utk buat tau fu fa....


31-07-2011, mriss2298 komen :

kamalina : sukatan air adalah sebanyak 2 litre. sekiranya masa awak kisar kacang air 2 litre telah digunakan, jgn tambah air. Guna air soya yg telah diperah untuk mengisar baki kacang soya......


21-10-2011, faisura05 komen :

buleh x sape2 tlg upload gambar curdling powder@ sek ko... dapat tgk mcmn rupa n packing ny.. xla salah beli nnt... terima kasih...:)


25-10-2011, shamsidar nordin komen :

saya dah cuba 3 kali x jadi sedih nya di bawah beku atas cair


26-10-2011, faisura05 komen :

saya da cuba buat da... jadi tapi knp x smooth mcm kita bl kat kedai tu ye?? ada mcm bebiji2 pulak.. adakah sebab bancuhan tepung jgung tu x dikacau sebati dgn air soya panas?? satu lg,curdling powder tu nama lain ny GDL..takut juga salah tp bila da wat tu jadi,senang ht...


26-03-2012, azfah komen :

sedeynya..dah 3x buat x jd2..pecah2 mcm susu basi n berair..x keras..sy nak cuba lg..


15-04-2012, mrs fansuri komen :

saya sebelum ni buat guna sekko...ok menjadi tp tekstur nya tk licin..licin bahagia ats je...tp di bwh tk licin....so kali ke2 saya buat lg guna GDL plak...teksturnya sgt la cantik...tp sedikit masam...berkemungkinan d sbb kan GDL tu krg bahan2nya dr asid buah manakala sekko plak gpsyum powder utk bancuhan simen.... soaalan saya sukatan kena sama ke atau pun tk sama klu kita guna sekko atau guna GDL?.... klu nk kata masam di sbb kan rendam...saya hanya rendam tidak lebih dr 5 jam....huhu


28-05-2012, mriss2298 komen :

saya lebih suka guna GDL.... guna sekko texture memang tak cantik.... saya masih guna teknik & resipi yg sama. Keputusan nya tetap sama, licin & cantik


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd