Google+

oleh: lebahmanes Bandung soda

No picture

resipi dari arwah atok haji som.. salu buat time kenduri, makan dgn nasi beriyani johor..


Created on : 25-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lebahmanes




Bahan-bahan ( )

  • ice cream soda
  • sirap ros
  • esen vanilla
  • susu cair
  • ice cubes
  • garam

Cara-cara

  1. kacau ice cubes dgn susu cair sampai berbuih
  2. tambah sirap ros ke dalam susu tadi (sirap ros hanya utk warna)
  3. setelah dapat warna merah bandung, campurkan ice cream soda tadi sedikit demi sedikit sambil kacau, supaya tidak berkentel..
  4. las skali, letak secubit garam dan esen vanilla.. kacau lagi.. tuang dalam gelas, siap untuk dihidang
  5. nak tau banyak mana ice cream soda yg di perlukan, kene la rasa.. bile ada rase 'menggigit' di hujung lidah semasa merasa, tu makne nye da okay la tu.. << mak kite kate laa..
  6. tak perlu tambah air untuk mengekalkan rasa 'kick' soda tadi..

Tag

minuman

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (3)

26-04-2009, yanna iris komen :

minuman ni saya kenal sejak duduk kat johor, sebelum ni rasanya tak tahu pasal bandung soda ni...tapi memang besT!


01-05-2009, zam757 komen :

xde sukatan ke? main bancuh je camne nak jadi. tolonglah berikan sukatannye. terima kasih


15-11-2010, shashanemo komen :

bandung soda sgt best..layannnnn


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd