Google+

oleh: umi_e nasi goreng kunyit

Nasi_goreng_kunyit

ubah selera dengan nasi goreng kunyit... rasakan kelainannya... resepi sendiri...


Created on : 29-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 3 mangkok nasi
  • 1/2 labu bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan udang kering
  • 2-3 biji cili hijau (ikut suka)
  • 1/2 cawan sayur campuran
  • Segengam udang hidup (ikut suka banyak) dibuang kulitnya
  • 1/2 sudu teh kunyit serbuk
  • 1/2 sudu teh perasa ikan bilis maggi (jika suka)
  • 1 sudu sos tiram
  • garam secukup rasa
  • 2 biji telor ayam
  • 2 sudu minyak untuk menumis
  • 1/4 cawan air

Cara-cara

  1. Tumbukkan bawang+bawang putih+cili hijau+udang kering
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah ditumbuk sehingga naik bau
  3. Masukkan serbuk kunyit+sos tiram dan gaul rata serta tuangkan 1/4 cawan air tadi
  4. Masuukan perasa ikan bilis (jika suka) + udang hidup+ sayur campur+garam dan gaul rata
  5. Setelah udang hidup masak, pecahkan telor dan kacau sebati
  6. Akhir sekali masukkan nasi dan kacau rata









Laporan Masakan Bergambar (20)

Dsc00218
17-01-2007
yang ni baru betul... umi e nyer resepi. memang sedap nasi goreng kunyit umi e ni.
Laporan oleh: yana

TQ yana sebab sudi cuba resipi umie...

Picture_662
30-01-2007
lunch today..anak2 suka, tu yg penting..siap bwk bekal skolah, hehe..tq umi.
Laporan oleh: junjs11

TQ jun... a'a kan... emak seronok bila masak dan anak2 suka dan makan... kalau anak umie gerenti suruh buat lagi hehehehe

28-05-07_0738
28-05-2007
pagi ni buat lagi.. mm sib bek sempat snap pix pagi ni. sbb xsmp 10 mins lepas tu pinggan tu dh licin dh :p ayok kak umi.. xtau resipi kak umi ni dh jd 'big hit' kt umah bella huhuhu
Laporan oleh: bella

bella... biasanya 'big hit' jap je tu:P nanti lama2 takde hit ler hehehehe

Nasigorengkunyit
04-06-2007
takde idea nak masak hujung minggu lepas.. try resipi umie ni.. wallalalal...
Laporan oleh: yani

Tukar2 rasalah pulak kan... sedapnya cherry tomato tu hehehehehe (nampak tomatolah pulak)

Image245
10-02-2008
Sedap nasi goreng nie...resepi nie lain dri nasi goreng yang biasa kita mkn....makan sehingga menjilat sudu...tq 4 your resepi.
Laporan oleh: myzaza_ez
__
09-04-2008
ini la rupa my ns goreng kunyit yg dah d modified serba sedikit.. ^_^ erm.. thanx 2 umi_e 4 da recipe.. 1 family pon suke.. bestttttttt.. ^_~
Laporan oleh: nfcu
Imgp1248
26-04-2008
td tengah hari cuba resepi ni. sedap....... hubby siap makan tmbah lagi. tima kasih umie utk resepi ni
Laporan oleh: atiraz
Nasi_20g0reng_20kunyit_20_1_
25-06-2008
ha .. nie sye punye .. sgt sesuay ntuk org baru blaja masak ...hihikk
Laporan oleh: ainsalsabila
Nasi_goreng
10-07-2008
Menu breakfast hujung minggu lepas..Rasa..emmmm not bad !!!
Laporan oleh: Mama Adam
Picture_895
18-07-2008
wat lagik..heeee
Laporan oleh: junjs11
Dsc00188
24-02-2009
sedaap!! pati ikan bilis takde so ganti dgn stok ayam sikit..breakfast untuk weekend!!nak buat lagi nanti!
Laporan oleh: clavriene
Img00824-20110117-2041
21-01-2011
Yay! Saya dah try..Masak kosong jek sbb nak try sedap ke tak. Mmg sedap sgt! I loveee it..Thx to owner. :D
Laporan oleh: WawaHarajuku
Dscf5640
17-02-2011
buat dinner semalam. sedap. boleh pelbagaikan resepi bila sampai satu masa dah tak tahu nak masak ape + malas.... thanks umi
Laporan oleh: CheqSueCommot
240320111513
25-03-2011
saya wat utk mkn mlm..sesekali tukar selera. Mmg sedap..ank2 mkn bertambah2. Thanks pd tuan punya resipi..resipi ni mmg best.
Laporan oleh: june eyda
P4171251
17-04-2011
tak tahu nak masak pe untuk dinner semalam..cuba nasi goreng kunyit ni..memang sedap dan unik rasanya..suami siap menambah2..tq
Laporan oleh: cheq da
Dsc07267
02-07-2011
menu bf..try resepi umie...walaaa...besttt...mekasih :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc06986
10-05-2012
salam umi,ulang tayangan lgi hihi...buat bf cedap!TQVM eh!
Laporan oleh: k.zila66
121110_nasi_goreng_kunyit
10-11-2012
salam. wat bfast pg ni. xde udang basah, ganti ayam. simple n sdap sgt dgn rasa kunyit n udg kering tu. nk wat lg next time. tqvm :)
Laporan oleh: moonbug
Nasi_goreng_kunyit_myr
11-11-2013
Hmmm.. sedap! Makan dengan ayam goreng kunyit.. he.. he.. he.. Terima kasih Kak E!
Laporan oleh: LynnSham
20140510_202053
11-05-2014
sedap..tq kak umi_e
Laporan oleh: cutie_winkle

Komen (19)

29-12-2006, junjs11 komen :

umi nye nasi goreng cantik jer..guna beras basmathi ek?


29-12-2006, umi_e komen :

a'alah jun...


28-05-2007, bella komen :

kak umi.. mlm td tgh2 mlm bella try msk ni.. al maklumla tgh2 study tu lapa pulak.. so goreng la utk sorg mkn.. dh goreng2 tu.. tibe2 nenek yg xtdo lg lak mintak rase sikit. lepastu adik pun nk jugak.. last2 bella goreng lagi n xsempat snap gamba diorg dh sental sampai licin dh hahaha :p sdap btullah.. wangi je bau kunyit n udang kering tu.. btw bella tambah lagi cili padi hiris halus2.. mmm.. montel la lepas ni :p


28-05-2007, umi_e komen :

bella... yang seronoknya baca komen bella bila kata nenek pun nak minta rasa sikit... rajin2lah masak untuk nenek bella tu ya :) umie tak sempat masak camtu untuk arwah semua nenek umie sebab diaorang meninggal masa umie takde lagi dan masa umie tak pandai nak masak lagi :(


28-05-2007, bella komen :

insyaAllah :) bella pun tgh bljr masak sikit2 ni. hihi sayalah budak baru belajar..


09-04-2008, nfcu komen :

hye umi_e.. nana br je register.. b4 dis jz amk resipi yg ade kt website ni.. x pernah daftar pon.. tp arini rase cam nk komen je.. actly, dh 3 kali kot nana try buat ns goreng kunyit ni tp tiap kali nana akn midify resipi tu.. tp walaubagaimanapon, ns goreng tu tetap best n all my family love it.. =D hee.. sukeee.. thanx ye umi_e.. ^_^


02-05-2008, kathy_cyclops komen :

dah buat dah hari 2,tapi xsmpat nak snap gmbar..hubby n adik2 cpat je serbu..agknya dah lpr sgt kot..he3...anyway sedap sgt..hubby suh wat lg...tapi saya x gna lada hjau sbb mmg jarang beli lada hijau..saya gna lada merah je..tapi tetap sedap...thanks umi_e..


24-07-2008, lin80 komen :

ari tu buat,hb suke..siap puji lagi.perasa ikan bilis tu xder stok,ganti ngan ikan bilis je pastu tumbuk ngan bhn2 lain.tp still sedappp...


29-10-2008, black rose komen :

ermm...baru nak try buat...saya x pandai masak...mm..ni slow2 nak blajar...huhu..


29-06-2009, shahrun147 komen :

sedap sgt nasi goreng nih...dh byk kali cuba. sy suka campur ngan daun kunyit yang dihiris halus2... harum je bau..tambah selera bila mkan...


20-10-2010, suraiyah komen :

buat untuk makan malam semalam. sedap ;) tima kasih umie.


18-12-2010, aisyahsufiah komen :

slm..sy mntk resepi ye..nk cuba..tq..


10-01-2011, mama_cun komen :

boleh cuba nie....


17-02-2011, Ayam Goreng komen :

thanks umi for d recipe..nasi goreng ni mabeles!! rase dia, mmg superb..tak penah buat nasi goreng yg sesedap ni..inilah menu breakfast jika takde selera nk makan :)))


17-02-2011, ariffcama komen :

dah pernah try but we try add daging digoreng kunyit dahulu, kemudian letak cili api titik, kemudian dimasukkan nasi barulah digaul bersama. Akhirnya jadi Nasi Goreng Raja yang berdesing telinga layan rasa cili api


20-03-2011, mysaraaa komen :

kena try wat nie..huhuhu..


28-03-2011, munqte_ii komen :

erm, td bru crik resepi n trjumpa kt sni... seronok sgt... slalunyer ayah ckap "bolehla".. arie nie ayah ckap "sedapla" .. hehhe.. thanx umie.. :)


10-08-2011, red_dahlia8803 komen :

hmm..nk wat untuk berbuka la.sume komen sedap.


26-07-2012, Snur komen :

Nk cuba utk brbuka nnti...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd