Google+

oleh: Biduri Ikan kukus

Ikan-stim

steam fish recipes


Created on : 04-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Biduri




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 1 ekor ikan saiz besar
  • ** Bahan tumbuk**
  • 1 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • ** Bahan hiris **
  • 5 batang serai
  • 5 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 2 tangkai daun bawang
  • 1/2 bunga kantang
  • ** Bahan-bahan lain **
  • 1 labu bawang jeruk- potong 4
  • 2-3 tangkai daun sadri
  • 5 biji limau kasturi-ambik airnya
  • 1 sudu kecil tepung jagung
  • garam
  • gula
  • bahan perisa - (optional)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 2-3 biji cili padi
  • 2 helai daun limau purut

Cara-cara

  1. Bersih ikan dan kelar. Lumurkan dengan bahan tumbuk. Masukkan ikan ke dalam bekas yang sesuai untuk dikukus
  2. Masukkan semua bahan-bahan lain dan yang telah dihiris
  3. Kalau nak pedas, cili padi tadi bolehlah dipotong
  4. Kukus sehingga masak

Tag

ikan kukus









Laporan Masakan Bergambar (2)

Sam_0236
14-06-2011
sedap...tq =))
Laporan oleh: miamerah
20120229_202226
07-03-2012
sy guna ikan talapia(duk temerloh..ikan talapia sgt senang dpt.ikan sungai lg)..mmg sedap resepi ni..husband suka..family in law pun suka..tp sy x letak tepung jagung..x suka pekat2..tq biduri bg resepi ni..dah buat byk kali..br ni nak lapor..hekhek
Laporan oleh: ain nazathul

Komen (59)

31-07-2006, tni komen :

emmm. nampak sedap. mesti cuba nih.. :)


09-10-2006, nadz_gee komen :

erm tula tni .. gee pun nak cub jugak ni ...


11-10-2006, 333 komen :

ari ni baru nok cuba masak.mesti sedap ni


13-10-2006, maialibinbraut komen :

hii..i lives in seattle washington.I wanna try this recipe,but its hard to find the kantang flower.do u have any suggesstion what else i can put there to replace it.


29-10-2006, Ayang komen :

nampak sedap gak tu...emm...ikan ape yg lebih sodap kalu kukus ni...pastu lama mane kukus erk...


01-11-2006, fatini_sfm komen :

akak try ikan siakap...sedap!!!


14-11-2006, aniey82 komen :

emmmm... boleh tahan..sedap hingga menjilat jari....


16-11-2006, jane1209 komen :

jane baru nak cuba ni....mesti sedap..nampak je dah berliur..


21-01-2007, cekgu sofea komen :

sy buat pakai ikan sardin tin aje..pon sedap..senang aje buatnye..


05-03-2007, mamabebeh komen :

boleh pakai ikan sardin tin ke? wow!! kena cuba nih..hanyir tak?? sardin tu my peberet!!


23-04-2007, lori_terbalik komen :

kenapa kalau nak buat ikan kukus je mesti pakai ikan yang besar2 ek..? kalau ikan yg kecik2 tu tak sedap ke?


05-06-2007, AISHAH2178 komen :

ha.kalo steam2 ni mmg peberet i,tp xtau cm ne nk buat jek.erm,kat dlm air 2 xtaruk ape2 ke?


01-08-2007, anae komen :

Memang sedap giler tetapi kalau u cuba letak daun ketumbar aromanya akan lebih naik lagi.


06-08-2007, lynnkup komen :

lynn puasa ari ni....memang nak cari resipi ikan kukus...boleh cuba lah kalau best lynn tabik sama baiduri ok bye


21-11-2007, nina arieana komen :

nak bagi lagi terasa daging ikan tuh perap dgn sos plum dan dinginkan terlebih dahulu.. bau hanyir pun hilang secara tak langsung. kukus dgn asam boi pun lagi sedap, ada rasa manis, masam n masin.


25-01-2008, abby komen :

memang nampak lazat, berbeza dengan masakan steam fish chinese. nak trylah masakan melayu nie.. tq for recepi


05-02-2008, kamsuriah komen :

dah saya cuba tapi memng ak best


13-05-2008, amLovema komen :

ni 1st time masuk laman ni. kebetulan nk cari resepi ikan kukus......


11-07-2008, chgd77@yahoo.com komen :

cerita pasal ikan ni saya yang suka sangat.Kepala pun habis di baham..sedappp.Makan ikan sebulan pun tak pe..mesti nak cuba resepi ni...


21-07-2008, zurina_zie14 komen :

ina pose ari nie..........ingat nak cb lah resipi nie...........sedapnyer sy tgk ...........nak masak utk ptg nie


09-08-2008, nazra komen :

emm..sedap ni.


20-08-2008, divine komen :

my husband suka sangat resepi ni.. sedap!!!


02-11-2008, elyns komen :

ramai komen sedap....saye pun nak cube jgk la...


29-12-2008, umminafisa komen :

sdap ek?good 4 a new start nie...heee


10-01-2009, nitaku komen :

ari nie nak masak ikan kukus la..ikan hby pancing mlm tadi...fresh lagi....dok tgk kat resepi.com. nie...baguz gak ada idea...nak try baiduri nyer resepi nih..cume ingat nak tmbh asam boi lagi ummph!...okla nak try dulu...coz lama dah x msk stim siakap nie....ingat2 lupe...daaaa


10-01-2009, nitaku komen :

baiduri...yg dlm resepi tu bunga kantan ke atau bunga kantang...rasanye kantan kot...


16-01-2009, eding komen :

memang sedap.


05-03-2009, keretaku komen :

ummmph sedapnye, dah cuba dah, sapa2 x try msk mesti rugi


23-05-2009, rosekapli komen :

nampak macam sedap


27-05-2009, salina salleh komen :

Saya pun nak cuba jugak, family memang suka ikan kukus, harap-harap sampai menjilat jari .....


19-06-2009, lina2 komen :

saya baru nak cuba hari ni.harap-harap sedap .....


07-07-2009, bulaz269 komen :

nk best pakai la ikn siakap & ltak jus limau lebih skit. jadi siakap stim limau :) /Users/dtpone/Desktop/ikan.jpg


09-09-2009, mar.pmas komen :

ikan kkus ni x prlu msuk air ke?


10-02-2010, lehanuar komen :

baru baca dah stim rasa. x cube lagi.


14-03-2010, alkhotimi komen :

leh try nih.


22-04-2010, UmiNaufal komen :

sy dh masak resepi ni.. sedappppppppppp husband mkn puji xhbs2.. :)


05-06-2010, PinkDaisy komen :

dah try..memang sedap, guna ikan merah...tp saya tambah asam boi.... hubby n anak2 suka... makan nasi panas2 hadap satu lauk jer... rugi tak cuba....


06-09-2010, akmalisha komen :

dah banyak kali ikut resepi ni..... mmg top giler.... baru2 ni buat ikan siakap utk jadah buka puasa... semua org suka... termasuk mak mertua.... hehehe tq biduri


29-12-2010, PAPA CHEEF komen :

yang ni resepi kelasik,apa kata nanti tolong bagi resepi modern sakit


29-12-2010, rosmawani komen :

ikan kukus memang favourite saya.ada org masuk minyak bijan.memang sedap.tapi tau nak buat.nak cuba la.


07-01-2011, maiseera komen :

rasa mcm sedao je.. nak cuba..saya selalu buat p simple jer..nak cuba resipi ni pulak..


10-01-2011, hafiz_hafizah komen :

msti bezz nie.. nk cuba laa...


24-01-2011, honeysyamie@yahoo.com komen :

saya pun nak cuba la resepi nie...nak masak hujung minggu utk hubby..harapĀ² sedapla nanti...


04-04-2011, marsharita komen :

nmpk sedap jugak....biasa kukus guna ikan siakap


07-04-2011, ediezai8934 komen :

saya dh try resepi ni tapi byk yg sy modify...yg penting sedap.... papa chef...klau nk moden snng je...yg pnting jenis ikan yg diguna tu kena fresh...ari tu try guna ika bawal...bhn2 dia just simple je... 2,3 ulas bwg merah & bwg putih, 2' halia, cili padi & cili merah...(hiris halus2 dh tabur ats ikan...)nk letak serai pun bleh jugak..terpulang... yg penting, guna air perahan limau nipis atau lemon....itu yg buat rs dia terangkat...garam dan perasan tabur skit....husband suka smp 2,3 hari lauk tu je....cuma ikan tum yg lain2...klau nk guna ikn terubuk pun sedap cuma byk tulang...tak yah letak benda lain, tu je dh cukup buat tambah nasi....INGAT, guna air perahan lemon @ limau nipis yg pling sesuai...


09-04-2011, Nza komen :

wewitttt...wewittt..niza ingat nak try la besok..tp guna apa yg ado je la..hehehe..tengok jadik ke idak yer..


20-04-2011, mieza adhani komen :

hari ni cuba uat ikan kukus mcm resepi ni.....memang sedap,tq......nanti nk wat lg lh


04-05-2011, Fauzan trisya komen :

Sye slalu msk ikan kukus tp xsdp.nak jga la cbe yg ni.


18-05-2011, ieda mohd salleh komen :

nyummmm nyummmmmmm nmpak sdap je...nk kena cuba ni..


20-05-2011, chan_tik85 komen :

arini husband sy blk...kami suke mknn stim.nk cube lah resipi ni... :)


11-07-2011, sky_chef komen :

bru try td...best


05-08-2011, eraeff komen :

semalam baru pas wat,hubby puji sdp pas ni nk wat ikan bawal plk. thanks buduri


05-08-2011, eraeff komen :

semalam baru pas wat,hubby puji sdp pas ni nk wat ikan bawal plk. thanks buduri


26-09-2011, azmiohm komen :

Nak try lah esok, ari ni dapat 3 ekor kakap putih ngail kolam. Kalu jadi pah ni tiap2 mingguah ngail...


05-10-2011, hanakin komen :

wawawa...nk try...mcm sedappp je


05-11-2011, katilah komen :

baru nak cuba ni hari ni..sedap nampak


21-11-2011, safizana komen :

Try buat tgh ni. Biasanya, saya buat ikan kukus x ltk bunga kantan. ari ni cuba buat resepi baiduri


26-02-2012, kathy rbain komen :

suka sangat makan ikan kukus...yummy..


12-03-2013, suha_0915bts komen :

terima kasih kerana sudi kongsi resepi biduri ni... memang sedap...cuma sya rebus jer dgn semua bahan tu.kemudian tambakan serbuk asam boi...ermm.. memang nyumm2... terima kasih dgn resepi ni...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd