Google+

oleh: atul05 Kek Lapis Coklat Cadbury

P9210604

Ini adalah koleksi resipi kek sarawak yang amat diminati oleh anak-anak saya tapi saya lupa dari mana saya dapat. Adunan boleh siap dalam masa 30 minit sahaja dan dibakar dalam masa 2 jam. Bahan-bahannya pula sangat mudah didapati. Selamat mencuba...


Created on : 21-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi atul05




Bahan-bahan ( Kek berukuran 8 1/2 X 8 1/2" )

  • 16 oz mentega
  • 7 biji telur ayam
  • 100 gm gula halus
  • 180 gm tepung gandum
  • 1/2 tin susu manis/pekat
  • 1 sudu teh vanilla
  • 200 gm horlicks
  • 2 kotak coklat cadbury
  • Pewarna kuning

Cara-cara

  1. Pukul mentega dengan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur satu persatu dan gaul rata.
  3. Masukkan susu, tepung, vanilla, horlicks dan pewarna kuning, gaul hingga betu-betul rata dan tepung/horlicks tidak berketul-ketul.
  4. Masukkan 7 sudu makan adunan dan bakar hingga kekuningan.
  5. Bila sudah masak susun coklat cadbury secara rawak dan masukkan 7 sudu adunan lagi bagi menutupi coklat tadi. Bakar lagi hingga masak dan kekuningan.
  6. Susun lagi coklat cadbury dan masukkan 7 sudu adunan. Buat begitu hingga adunan habis.
  7. Anda boleh susun coklat selapis demi selapis atau selang selapis. Kalau selang selapis lebihkan coklat.

Laporan Masakan Bergambar (2)

Dsc00555
18-07-2009
Hai atul05, saya dah buat tapi kurang menjadi. Apa-2 pun terima kasih kerana berkongsi resepi ini.
Laporan oleh: Sharm1969

sama2, nampak cam ok jer. mungkin sharm kene bakar lama sikit sampai kat atas kek kecoklatan. kdg2 oven tk sama kepanasannya. nak pastikan kek betul2 masak sharm cucuk dgn btg satay. jgn putus asa sharm, sy dulu camtu jugak,1st tak menjadi

2011-11-04_20
04-11-2011
dh try buat tp lapis kek tak menjadi..lapis nya terlalu tebal..tk cantik..tp rasa nya sedap..mabeles..saya guna cara kukus...anyway tq for the recipe..
Laporan oleh: ros80

wah!!! very kukus... 1st time buat tak cantik tak pe, 2nd time buat Insyallah. Kalau kukus ros80 buat 2 kaler lagi cantik. Tq kerana mencuba



Komen (51)

21-04-2009, kimin_03 komen :

Nampak best kek nih... Simple gak nk wat nyer...


21-04-2009, zheinysha komen :

coklat cadbury tu, yg pack kecil2 tu ke?


21-04-2009, yatipat komen :

Salam atul05. Resepi n nmpak simple n menarikla..xspecially tang coklat cadbury 2..mesti sedap. Tp, x mention pun suhu utk membakar brpa..pakai api atas bawah ke @ bawah aje. Nak cube sgt2..x sabar n. Tq.


21-04-2009, uminaj komen :

salam atul05,nak tanya,16 oz tu brp kiraannya dlm gram?


21-04-2009, bunga_angkasa komen :

cam menyelerakan jer...


21-04-2009, kimin_03 komen :

Oh ye, lupe nk tny... Susu pekat tu gune tin kecik atau tin besar tu n same cam uminaj tny, 16oz butter tu same ngan brape gram?


21-04-2009, atul05 komen :

Salam semua. Kek ni mmg sgt2 best. Try dulu baru tau. Coklat cadbury yang kecil2 tu lah. Suhu utk membakar 250c, guna api atas jer.. 16oz sama dgn 454 gm, susu pekat tu guna tin kecil jer.. sori lambat reply sbb tau tau cam ner nak reply


21-04-2009, atul05 komen :

Tip tambahan, waktu membakar, pintu oven direnggangkan sedikit


23-04-2009, rahanisya komen :

i tak sabar nk buat kek lapis u ni tp nk tau agak2 brp minit nk bakar utk setiap lapisan tu?kalu nk kukus boleh x kek ni?


27-04-2009, atul05 komen :

salam rahanisya, setiap lapisan dibakar dalam 15 minit. kalau nak kukus pun boleh, rahanisya bahagikan adunan kepada 2 bhg. satu letak color kuning dan satu lagi color coklat. yg kuning rahanisya susunkan dgn coklat cadbury. kalau kuning aje nanti dia punya layer tak nampaklah sebab kukuskan... so nak bagi cantik bahagi 2


09-05-2009, kaknaz komen :

kalu kukus mcm cara bakar ya... bila masak baru atur chocolate and tambah adunan lagi... chocolate x cair ke???


10-05-2009, atul05 komen :

salam kaknaz, selamat hari ibu.. mmg macam tu lah peraturannya, bila masak baru atur coklat atasnya dan tambah adunan lagi. Jgn biarkan coklat lama2, cair lah dia. dah susun tu terus tambah adunan


16-05-2009, kaknaz komen :

salam atul05, kaknaz nak tnya dari hati kehati ni, betul ke..?. cadbury x leh mkn sbb ada E471/E476 (lemak haiwan), skrg ni clearance stock dkt Klang... murah!!! kaknaz spend RM200.00... utk buat kek ni kaknaz beli 2 bottle...anak2 suka betul kek ni, selalu suruh anak beli kat s'wak bila balik..sana call kek india kan...????


23-05-2009, atul05 komen :

salam kembali keknaz, allhualam kak kalau pasal kndgan dalam coklat tu. my hubby very concern bab yg mcm ni, tp x da komen dr dia, so i think it should be ok. kat swk ni ada mcm2 nama, kalau kek india x da horlick, tp letak nestum + kelapa kering. ank2 sy x suka nestum + kelapa. kaknaz blh cuba resipi ni, jimat sikit buat sendiri..


05-07-2009, kaknaz komen :

Salam semua!! kaknaz dah cubalah kek ni mggu lepas mmg sdap, x sempat nak ambil gmbr...habis.. dulu suruh anak beli kat S'wak tapi skrg dia pulak bawa balik sana, cubalah! lemak betul.. makasih atul05.


15-07-2009, atul05 komen :

salam kak naz,makasih cuba resipi ni. kat swk, anak kak naz keje kat bandar mana? saya kat btu


06-08-2009, kaknaz komen :

salam atul05, sori lambt balas, anak kaknaz kat UITM Samarahan. kaknaz mmg suka kek lapis sarawak tapi skrg dah banyk resepi kek lapis x payahlah beli tapi atul05 punya resepi x rugilah buat, sedap... in bukan bodek ya!!!


11-08-2009, elmilna komen :

salam...sy suka dengan resepi kek ni...yumm...nak tanya kt atul05 agak2 nya klu nak jual kek ni 1kg rasa2nya berapa ringgit?? pasal kek ni guna coklat cadbury, horlick dan telur yang agak mahal so cam mana agaknya tuuu ek??


12-08-2009, atul05 komen :

salam elmilna,sy guna butter golden churn so mahal lah ckit tmbh lg coklat, horlick mcm elmilna ckp so u hitung kos beli bahan + upah. kwn sy jual rm75


17-08-2009, atul05 komen :

salam kak naz, tq sbb cuba resepi ni


19-08-2009, Nue komen :

Kek lapis ni kena concentrate betul2 especially time bakar tu...kalo terlebih garing nnt patah2 layer tu...kalo xcukup masak...lembap sangat...kena agak dalam 7-10 minit setiap layer...


13-09-2009, bebbie_0509 komen :

salam atul05.. last week bebbie ada cuba kek nih.. semestinya.. dulu main beli jer.. karang nie xyah beli lagi buat sendiri lagi jimat.. tapi yang last week buat tu hehehe... layer nyer terlalu terang la.. tu yang frust tu..maybe bahagian atas tu terlalu hangus... erm.. ingat2 balik biasa lah tu.. first time memang gitu, lagi pun oven baru, setting temp pun blum pandai lagi... nak cuba lagi sebelum raya ni.. yeahh..


22-09-2009, atul05 komen :

tq bebbie sbb cuba resipi ni, insyallah cubaan ke2 nanti ok lah tu. pengalaman guna oven yg masih baru tu saya guna temp 200c je.


19-10-2009, Farzana_Aliah komen :

salam atul nak tanya blh tak gantikan horlicks tu ngan milo..satu lg oven saya tak de api atas...bwh jer.. nak sgt cuba resepi ni..


24-10-2009, atul05 komen :

salam farzana. tak pernah pula tukar horlicks dgn milo. mungkin farzana boleh cuba tapi rasa dia mmg lain sgt tau sbb horlicks ni rasanya berlemak milo pula lebih kpd rasa coklat dah lah guna coklat cadbury, double lah rasa dia. tang api tu kek lapis mmg guna api atas je. mcm mana nak masak kalau guna api bwh je sedangkan kita buat selapis demi selapis kat atas dia, alamat hangus lah kat bawah nanti. kene tukar oven kot. sori, kalau buat kek lapis guna api bwh mmg tak jadi punya.


05-11-2009, rokayah komen :

saya nak kongsi pengalaman.. kalau mcm saya buat selalu, saya masukkan adunan dulu baru susunkan coklat... baru coklat tak cair... coklat pun akan tenggelam dlm adunan tu.. dan sususan nya takkan lari... betul tak?


17-11-2009, atul05 komen :

salam rokayah, terpulang pada keselesaan masing2. sy mmg buat spt dlm resipi tu, tak da masalah pun, coklat tak cair dan susunan pun tak lari mcm dlm gmbr tu. it's up to u nk buat stail mcm mana, janji kek masak, betul tak?


18-03-2011, zue zulina komen :

waa.. Seronok baca komen2 tu.. Haha.. Tak sabar nak cuba buat.. Last year ada bli kek mcm ni rm80.. Tp mmg sdp.. Satu rumah ckp sdp.. Nk try buat, pasni takyah bli dah..


13-07-2011, 8467 komen :

salam. sy baru bjinak2 buat kek lapis swak, bila ada kwn2 minta buat sy buatkan yg kukus aje, nak cuba yg bakar, tp takut x mjadi, wlau bagaimana pun sy akan cuba buat 1 hri nanti. skrang sy guna cara mgukus. resepi nang diambil dlm internet. soalan sy, kek kukus ni blh tahan brapa lama, ada tak cara2 utk kek2 kukus ni blh tahan lama, tlg reply kerna x lama lagi dkt raya nak buat kek2 yg ditempah. mcm mana mgelak kek drp mgelembung,dan guna api yg mcm mana, besar, sderhana or kecil? terima kasih di dahulukan.


13-07-2011, 8467 komen :

satu lagi soalan sy, lapis cadbury tu, kalau di kukus, apa rasanya sama mcm yg dibakar, maksud sy, yg kukus lembab dan yg dibakar kering kan, so rasa tu x lari kah?


14-07-2011, 8467 komen :

1 lagi yg sy x faham, ada 1/2 resepi terutama yg mguna tpg gdum, x di tulis baking powder, apakah memang adunan itu memang x guna baking powder. dr sorg kwn, dia kata, stiap adunan kek yg mguna tpg gdum mesti guna or bubuh baking powder. tp spt yg sy katakan awal td ada 1/2 resepi x ditulis baking powder tu. kalau x guna bubuh baking powder, akan menjadi kah kek tu? pls bg tau. terima kasih skali lagi.


17-07-2011, ummi irfan komen :

nampak sedap.boleh try lepas ni.tq for the resepi...memang x perlu baking powder kan resepi ni?


30-07-2011, atul05 komen :

8467, uii pjg nya soalan. org swk kah? Kecuali kek buah, kek yg lain tu mmg x berapa tahan kalau diletak di luar, nak tahan lama letak dlm icebox. Setahu sy kek mengelembung coz dikukus terlalu lama setiap lapisan, guna api sederhana je. rasa kek mmg x berubah sbb kek ni pun lembab wpun bakar. kalau kukus buat 2 kaler utk membezakan kaler sbb kukus tak nampak layer kalau 1 kaler shj. ada resipi yg kena guna bkng pwdr, ada resipi yg tak. rasa2nya kalau kek bakar guna tepung gandum bubuh bkng pwdr ke x, x ada bezanya. tetap menjadi yg penting gula dengan butter kena betul2 kembang, baru kek cantik.


30-07-2011, atul05 komen :

8467, uii pjg nya soalan. org swk kah? Kecuali kek buah, kek yg lain tu mmg x berapa tahan kalau diletak di luar, nak tahan lama letak dlm icebox. Setahu sy kek mengelembung coz dikukus terlalu lama setiap lapisan, guna api sederhana je. rasa kek mmg x berubah sbb kek ni pun lembab wpun bakar. kalau kukus buat 2 kaler utk membezakan kaler sbb kukus tak nampak layer kalau 1 kaler shj. ada resipi yg kena guna bkng pwdr, ada resipi yg tak. rasa2nya kalau kek bakar guna tepung gandum bubuh bkng pwdr ke x, x ada bezanya. tetap menjadi yg penting gula dengan butter kena betul2 kembang, baru kek cantik.


30-07-2011, atul05 komen :

ummi irfan, mmg tak perlu letak baking powder, insyallah menjadi. paling penting gula dengan butter campuran kene betul2 kembang, baru kek cantik... Selamat mencuba...


31-07-2011, syalina komen :

salam,, ktk org sarawak ka? recipe tok mcm kek lapis india...sama ka? kmk mcarik2 recipe kek lapis india :) tp tok pun simple juak...


18-08-2011, jassika84 komen :

salam...saya dah coba buat kek nye tapi tak jadi...kek nya agak cair, mcm agar-agar, mcm kurang tepung jerr....saya ada cari kat lmn web lain resipi nye...mereka tambah 100gm tepung biskut marie....agaknya ada yg tertinggal dlm resipi nye kot?...apa2 pun terima kasihlah atas resipi nye.....


24-08-2011, ita weera komen :

teringin sgt nak buat kek lapis sendri... butter ape yg paling sedap utk buat kek lapis yek?


24-08-2011, syalina komen :

ita weera: sy guna butterlite utk buat kek...butter tu bgs, sbb lembut je bbanding buttercup :)


26-08-2011, noorsiah komen :

Hi atul05 Da lama cuba nak dapatkan resipi ni....suka sangat kek ni....bila pegi Sarawak je misti beli tapi nama dia kek lapis india ...........tahun ni rasa2 macam cuba buat tapi tak de resipinya......cuba cari dalam internet dapat resipi ni....tapi akak nak sikit boleh? coklatnya akak letak rapat2 ok tak.....takut rich sangat, muak plak....


06-09-2011, atul05 komen :

Assalamualikum dan selamat hari raya... dh cuba kek lapis coklat cadbury ni?


06-09-2011, atul05 komen :

syalina: aok, mek urg swak belah mukah? ktk tek? Tok bukan kek lapis India, mun kek lapis india sik make horlicks, nya make nestum putih, santan ngan roti marie...


06-09-2011, atul05 komen :

jassika84: kenape ek? sepatutnya adunan tak cair. yg saya buat mmg byk tu lah tepung nya tak tambah2 sbb nya telur cuma 7 biji. jgn adun tepung tu terlalu lama guna mesin sebab kalau lama sgt adunan akan cair semula. Jgn putus asa, cuba lagi... sebab kdg2 cubaan pertama tak menjadi, ini pengalaman sy sendiri..btw terima kasih kerana mencuba...


06-09-2011, atul05 komen :

noorsiah: sori 26/8 dh balik kpg, line kat kpg pulak mcm chips more cookies. byk sgt coklat pun rasa muak jugak dan terlampau manis. saya letak coklat dlm 10-12 biji setiap layer


22-09-2011, miezah2897 komen :

kalau ikutkan resepi asal from sarawak.. yg nie bukan resepi nyer..


25-09-2011, atul05 komen :

miezah2897, maksudnya apa ye? atau yg u maksudkan kek lapis India? Ini memang bukan kek lapis India ya...


04-11-2011, ros80 komen :

dh bleh buat sendiri kek ni walaupun tk cantik..tk payah la beli lg.. selalu saya beli RM 100 sebijik.. tq 4 the recipe..nk try cara bakar plak..


23-11-2011, atul05 komen :

ros80, jgn lupa upload gambar ye dan selamat mencuba...


20-12-2011, nifa952 komen :

kek ni memang sedap.dah try buat.....baik buat dari membeli.kos pun x mahal.


25-11-2012, fieza30 komen :

salam.. atul, kita dah try wat.. tp cam lembik sket.. x tau la kalo dah btul2 sejuk nanti dia solid n lawa.. tp rasa mmg best laa.. tq for the receipe


01-07-2013, balqis baharudin komen :

Assalamualaikum, akak sy nak tanya mentega 16 0z tu byk mana ye??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd