Google+

oleh: dayang_jack Choc Pudding

Choc_pudding14

Satu lagi koleksi dessert ringkas dan sedap.


Created on : 19-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( loyang 5" x 9" atau bekas berbentuk/bercorak )

  • 10 g serbuk agar-agar
  • 2 cawan air (500 ml)
  • 1 cawan susu segar (250 ml)
  • 3/4 cawan serbuk minuman coklat(less sugar) + sedikit air panas (dibancuh)
  • 3/4 cawan gula pasir (kalau serbuk coklat dah manis, kurangkan sukatan gula)
  • 1 sk esen vanilla @ 1/4 sk serbuk kulit kayu manis (optional)

Cara-cara

  1. Didihkan air bersama serbuk agar-agar dan gula.
  2. Choc
    Masukkan susu segar dan bancuhan serbuk coklat. Didih dgn api kecil. gambar menunjukkan contoh serbuk minuman coklat. Ada satu lg serbuk coklat yg slalu dyg guna utk buat puding ni ialah 'Cocoa Rich 365 days'.
  3. Masukkan serbuk kulit kayu manis atau esen vanilla. Kacau sebati. Tutup api. Tapiskan dan tuangkan ke dalam bekas/loyang yg bersesuaian. Sejukkan seketika sebelum disimpan ke dlm peti sejuk.
  4. untuk topping/ganache jika suka bolehlah cuba resepi ini :40 gm coklat masakan + 1 sudu besar butter + 1/4 cawan susu segar/air. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan panaskan sambil dikacau sehingga pekat.
  5. Choc_pudding15
    Keluarkan puding dari peti sejuk. Tuangkan ganache di atasnya. Bila dah sejuk, bolehlah dipotong. Selamat Mencuba!
  6. ***kalau xde serbuk minuman coklat, bolehlah digantikan dgn milo, serbuk coklat biasa, atau koko. Ikutlah ape yg ade dlm stok. Tapi kenalah adjust dgn gula yer supaya tak terlebih pahit, tawar dsb.









Laporan Masakan Bergambar (4)

Choc_pudding
19-04-2009
ok dayang dah siap!! kena hantar cepat2 sebelum mak yung jepun potong que..
Laporan oleh: nor_67

wow,..cantik puding love dgn pinggan love n ganache yg kilat2 tu!...mmg ekspress la k.nor ni...hehe, makyung belum nampak lg kot...hehe. ape2pun, tq k.nor krn sudi mencuba. :)

Chocpudding
21-04-2009
Love dah cuba hari ni...anak Love memang suka...tks eh dayang ;)
Laporan oleh: love2cook

u're welcome, Love. Cantik bentuk dia! Congrats ya!...& thanks for trying... :)

Puding_choc
27-04-2009
Buat hujung minggu...saya kurangkan gula bagi manis-manis buah supaya mach ngan rasa manis toppingnya...Memang best....lagi-lagi yang baru keluar dari peti-ais.....Sejukkkkkk jeeee anak tekak time cuaca panas2 cam gini...Thanks Dayang....desert ni memang mabelesssssss.....Choc topping menjadikannya idea yang istimewa....
Laporan oleh: Nenie

u're welcome, nenie...terliuk plak dyg tgk choc pudding tu...hehe. enjoy enjoy yer...n thanks for trying!...:)

Puding_coklat
30-04-2009
sedapnyer......tq 4 the recipe
Laporan oleh: watierman

u're welcome, watierman. comelnya bubuh dlm mangkuk tu!...


Komen (31)

19-04-2009, amydanish komen :

bestnyer nmpk pudding ni.lemak berkilat.cara buat pun senang.blh cuba ni


19-04-2009, dayang_jack komen :

to amydanish,..selamat mencuba. puding ni lembut dan sedap lbh2 lg kalau ada topping kat atasnya. Moga2 kena dgn taste.... :)


19-04-2009, amydanish komen :

dayang tmpg tnya 10g serbuk agar2 tu brapa sudu ye?sy x pnimbang la


19-04-2009, dayang_jack komen :

<amydanish>,...serbuk agar2 ni ade dijual dlm paket seberat 10 gm. Dalam anggaran 1 sudu makan.


19-04-2009, riena komen :

salam... nak tanya sikit, serbuk minuman coklat tu camna ya? nampak mcm tempting je.....


19-04-2009, dayang_jack komen :

wlkslm, riena. serbuk minuman coklat tu ade banyak jenis. contohnya ChocMalt dr First Choice atau chocomalt Tesco atau ape2 shj serbuk minuman coklat yg ade dijual kat pasaraya. nanti dyg upload kat sini.


19-04-2009, riena komen :

ooo. tq dayang ))


19-04-2009, nor_67 komen :

utk makluman yg lain2.. K.Nor cuma menggunakan serbuk coklat utk buat kuih jer coz tak ada serbuk minuman coklat dgn sukatan gula sebanyak 11 sudu besar, sbb serbuk coklat ni dia tawar dan pahit skit kan..yg lain2 semua ikut sukatan resipi. manis tu terpulang pd citarasa masing2, sbb kita boleh test manis tu sebelum tuangkan kedalam acuan, betul tak dayang :)...


19-04-2009, love2cook komen :

Aduh Dayang! Boleh tak order puding coklat ni dari dayang dan nor? Hehe. Tempting betul!


19-04-2009, dayang_jack komen :

betul tu k.nor...tu yg awal2 lg dyg dh ckp kena pandai adjustlah yer antara gula dgn serbuk coklat biasa/koko. memandangkan kak nor dh ade sukatan serbuk coklat biasa dgn sukatan gulanya, boleh ler follow yer bg sesape yg nk try. tq for sharing, k.nor.


19-04-2009, dayang_jack komen :

love2cook,...mmg tempting gituu!...nak order boleh je, tapi kena byr advance dulu yer,...hihihi....anyway, nanti cuba buat yer...


19-04-2009, amydanish komen :

besh la puding ni.sy dh try dayang..anak2 n hubby pun suka.lemak tp xmuak.sejuk je tekak..tq dayang


19-04-2009, dayang_jack komen :

u're welcome, amydanish. gambar puding ni dyg ambik bulan lps. bila anak2 tgk gambarnya kat sini, terus mintak dyg buatkan lg..hehe. kena buatlah nampaknya ni...hehe. thanks ya sb sudi mencuba...


19-04-2009, zsa_zsa komen :

best la tak sabar nak buat, dayang lepas letak toping, masuk balik dalam fridge kan?? atau boleh terus di ptong.? toping cepat beku kan?? hehehe...


19-04-2009, dayang_jack komen :

to zsa_zsa,..lepas ltk topping x perlu dimasukkan ke dlm peti sejuk, sb ia akan beku sendiri lbh2 lagi bila puding tu dh sejuk. Sebaik shj topping tu dh sejuk dan beku setelah dituangkan/diratakan pd permukaan puding, bolehlah dipotong. mmg best!...selamat mencuba yer!


20-04-2009, nor_67 komen :

sori dayang, k.nor lupa nak sebutkan kat atas tu. K.Nor hanya gunakan 1/2 cawan serbuk coklat/serbuk koko dan 11 sudu besar gula. Tak letak 3/4cawan serbuk coklat, sbb dia pahit skit kan.. tu yg k.nor kurangkan skit..


20-04-2009, dayang_jack komen :

k.nor, thanks for the info.


20-04-2009, love2cook komen :

Adui! Drooling aku tgk puding ni. Esok nak pi tesco, beli bahan-bahannye dan cuba buat. Thanks dayang for sample chocdrink powder. :)~~


20-04-2009, love2cook komen :

Adui! Drooling aku tgk puding ni. Esok nak pi tesco, beli bahan-bahannye dan cuba buat. Thanks dayang for sample chocdrink powder. :)~~


20-04-2009, dayang_jack komen :

<love2cook>...dayang buat lg hr ni sb anak2 request...cuba jgn x cuba...nanti anta report yer...tq


20-04-2009, love2cook komen :

Whoa dayang ni rajin betul la. :) Love pasti akan hantar report. Nak buat ni esok lepas beli bahannya. Hope anak Love suka. ;)


21-04-2009, riena komen :

buat topping nyer camne yek?


21-04-2009, dayang_jack komen :

to riena,..resepi toppingnya ade kat bahagian step tu. ikut jer resepinya. guna coklat masak, butter dan susu segar. Panaskan kesemuanya ke dlm periuk dan kacau hingga pekat. Pas tu, tuangkan ke permukaan puding. Gud luck!


21-04-2009, love2cook komen :

Tq dayang :) 1st time in my life, Love buat puding. Nak tanye tips sikit, mcm mana nak keluarkan puding dari loyang atau mould dgn senang eh? Love struggle sikit tadi. Hehe.


21-04-2009, love2cook komen :

Tq dayang :) 1st time in my life, Love buat puding. Nak tanye tips sikit, mcm mana nak keluarkan puding dari loyang atau mould dgn senang eh? Love struggle sikit tadi. Hehe.


21-04-2009, love2cook komen :

Tq dayang :) 1st time in my life, Love buat puding. Nak tanye tips sikit, mcm mana nak keluarkan puding dari loyang atau mould dgn senang eh? Love struggle sikit tadi. Hehe.


21-04-2009, dayang_jack komen :

<love2cook>..wah, banyaknya siaran ulangan...:D...ok2, sori dyg br online ni...utk nk keluarkan puding dgn mudah dr loyang, sebelum nk tuangkan puding tu, loyang kenalah dilengserkan terlebih dahulu dgn sedikit butter/marjerin atau yang kedua : Love boleh rendamkan loyang/mould tu dlm mangkuk yang berisi air panas. Biarkan ia panas selama 20-30 saat. Lepas tu, keluarkan dan lap dulu loyang tu sebelum diterbalikkan. Puding tu akan mudah dikeluarkan. Selamat mencuba yer.


21-04-2009, dayang_jack komen :

tahniah yer Love, walaupun br first time wat puding tp nampak mcm dh biasa buat...nampak cantik...


21-04-2009, love2cook komen :

Aiks, banyaknye repeated comments. Love sometimes msg dari hp pakai wifi, ada je repeated msg. Entah kenapa pulak. :) Aww, thank u for ur tips dayang. Love appreciate betul. Memang selama ni, Love suka makan puding yang orang lain buat aje, hari ni try buat. Jadi gak. Semuanye kerana Love ikut resipi dayang 100%. Terima kasih banyak2 ye dayang.


21-04-2009, dayang_jack komen :

u're welcome, love....lepas ni boleh ler wat puding sendiri. mesti anak2 lg seronok makan dr air tangan mama die org...thanks once again krn sudi mencuba resepi sesimple ini. :)


22-04-2009, love2cook komen :

Resipi sesimple ni bagaikan 1st test buat Love. :) Tks eh dayang. Nak buat lagi mcm mcm puding dan jelly untuk anak dan hubby.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd