Google+

oleh: nor_67 Cucur Jagung

Cucur_jagung

menambah variasi cucur... (kredit utk mimi@imim gak)


Created on : 17-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nor_67




Bahan-bahan ( 3 - 4 org makan )

  • 1 cawan isi jagung
  • 1/2 cawan isi udang ~ dipotong kecil
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 bj telur
  • 1 sudu teh yis mauripan
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1 sudu teh gula
  • daun saderi dan daun bawang ~ dihiris halus
  • 1 bj cili merah ~ dicincang
  • 1/2 labu bawang besar ~ dicincang
  • 3/4 cawan air
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Masukkan kesemua bahan2 kecuali air dan minyak ke dalam sebuah bekas.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
  3. Biarkan seketika, lebih kurang 15 - 30min atau sehingga adunan nampak naik.
  4. Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.
  5. Cucur_jagung_2
    Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran anda.. Selamat mencuba..

Tag

cucur snack








Laporan Masakan Bergambar (14)

Cucurjagung
17-04-2009
yea yeaa org 1st anto report! pasni mesti k.nor makin cayang! muahahaha... pestaim wat cucur ltk yis! sedapp la kak! anakanda suka btol! xde udg ganti crab stick! jagung pulak cume ade setengah cwn jer.. heeeeee... ppon mekacih ye kak! le kali leh wat lagik! ;)
Laporan oleh: hana6877

uishh.. cepat betul panas enjin sejak balik dari cuti2 mesia ya...thanks ina dan tahniah sbb jd org 1st hantar report..

Cucur_jagung
18-04-2009
Salam k.Nor,nk joint Hana gak wat cucur jagung ni.Org wt utk mnum ptg kita wt utk bf.Skali ngap je dh licin.Anak2 suke sgt.TQ k.Nor
Laporan oleh: Lina_pg

tak kisah lah utk bf pun, janji licin kan..ur welcome lina

Dsc_3771
18-04-2009
salam knor...terkena virus dari akak lagi.emmm sedapp cucur ni.simpan sampai petang pun masih dalam bentuk asal....thanks ye.
Laporan oleh: zaina

w'salam maria, virus baik tak per kan.. :D

Img1961a
19-04-2009
Dah di tentukan sedap..... kita dah coba hari ni...anak anak suka... :)
Laporan oleh: Seri Mutiara

alhamdulillah.. ibu lg senang hati kalau anak2 suka, kan..

Image022
27-04-2009
menggelembung! hehe...tq nor
Laporan oleh: junjs11

comelnyer cucur jun, membulat jer ..

Photo913
24-05-2009
Salam k.nor, tertarik tgk cucur jagung k.nor tu. Kebetulan husb ngn ank2 cukup suke mkn jagung. So, skjp je dh licin cicah sos cili. Rven x cukup bhn depa sapu bersih.
Laporan oleh: nora_kai

w'salam nora, seronok masak bila licin gitu kan..

Sp_a0136
27-05-2009
nak abiskan jagung n letak apa yg ada dlm peti ais
Laporan oleh: fubai

t.kasih yg fubai kerana sudi mencuba resipi ni

Cjagung
26-07-2009
bestnya cucur ni....elok gebu.....bulat2 jek....tq ye kaknor....
Laporan oleh: quinnie

ur welcome Q.. ghajen sungguh!

Cucur_jagung
19-08-2009
konon2 bancuh mlm biar tk kengkabut pagi nnti..e'eh.. skali trus goreng, anak branak mlm2 kesedapn mentong..seb baik bancoh 2 adunn...pagi nnti smbung wat srpn pulak...heheee...sedap,lmbut sgt cucur nih...tq nor...:)
Laporan oleh: kak fida

seronok yer k.fida.. tq jugak buat k.fida ya..

P8210287
27-08-2009
dah try dah..tapi tak sempat kembang dah goreng atas permintaan ramai..tu yg nampak penyek..tapi memang sedaplah..angkat dari kuali ayer dah selamat..buat sehari sebelum puasa hari tu
Laporan oleh: angah_nany

kadang tu minyak tak panas sgt pun boleh buat dia penyek, cuba kuatkan sket api tu tp jgn besor sgt kang hangus :)

Cucur_jagung1
06-09-2009
kak nor..sedap n lembutt...besttt..apa lagi ayat sesuai ek..hehe..ngetoplah!mekasih ye kak..n kak imim@mimi juge.. :) selamat berbuka puasa!
Laporan oleh: HaSue

cun tuh cucur jagungnya.. org tak pose tu dah test dulu ke lepas masak tadi hehehe

Dsc04799
04-05-2011
salam nor, nie lh rupa cucur jagung...nie pondh byk kali wat..pantang npk jagunggg....hehehe.....tk caya! tgk komen kt bwh..mmg BESTTT....rugi klu x cuba...Maceh Nor:)
Laporan oleh: k.zila66
Img_9220a
11-05-2011
sedapnya!!!! lembut sangat. mekasih ya nor
Laporan oleh: Kak Rosenah
P1050445
19-05-2012
slm...sdp.walopon dh sjuk ttp lmbut....
Laporan oleh: Mariani(KT)

Komen (38)

17-04-2009, wifemuda komen :

memang menyelerakan...adunan ni leh simpan lama ke..cam petang ni goreng setengah..pagi esok goreng setengah.....


17-04-2009, nor_67 komen :

rasanya kalau nak goreng sebahagian dulu tu, cuba jgn masukkan udang lg. lepas dah bancuh, bahagi dua adunan dan yg 1 bahagian tu masukkan 1/2 dari sukatan udang (1/4 caw). goreng yg dah dimasukkan udang, yg tak ada udang, masukkan dlm bekas bertutup dan letak dlm peti ais.. keesokkannya baru la masukkan balik udang yg selebihny, bila nak menggoreng..


17-04-2009, MamaInaz komen :

Kak Nor, tumpang tanya..masa goreng tu, meletup2 tak? sebab penah ada experience, letak jagung dan masa goreng tu, meletup2 lak dalam kuali..


17-04-2009, nor_67 komen :

sampai habis satu adunan k.nor goreng semalam, tak meletup pun mamaInaz..ok jer..


17-04-2009, MamaInaz komen :

Oh ye ke kak...huhu takut sebenarnya nak wat, tapi nak cuba gak la nanti..TQ ya kak...


17-04-2009, nor_67 komen :

mamaInaz guna jagung yg frozen ke? k.nor guna jagung fresh yg kita perisi sendiri biji dia tu..


17-04-2009, zaisweet komen :

hai nor , yis tu guna yis basah ke?


17-04-2009, yongnani komen :

kita baru nak tanya soalan yang sama cam zaisweet tapi nak tanya nor guna yis yang kering ke (mauripan).


17-04-2009, MamaInaz komen :

Saya guna jagung mentah perisi sebiji2 tu..tapi takpe kak, insya Allah nak cuba gak...kalo tangan tak melepuh sebab kena minyak panas atau luka sebab terhiris pisau, tentu tak menjadi saya masak hehehe... tol tak kak?


17-04-2009, nora_kai komen :

Salam k.nor, nmpk sedap cucur jagung tuh. Ank2 saye 7 ayahnye juge suke sgt ape2 yg ade jagung. Kena beli jagung la sok nk buat cucur ni.


17-04-2009, Nenie komen :

Kak Nor minta izin bg tambah pendapat sikittttttt.....Wifemuda....Kalau ikut pengalaman saya,kalau buat cekodok yang letak mauripan...adunannya tak sesuai bermalam pasal keesokan harinya adunan akan mengembang melampau-lampau dan dah bukan rupa adunan lagi walau disimpan dalam peti ais...Tapi awal2 cakap,saya taklah arif sgt bab2 memasak...or mungkin saya yang silap teknik masa membancuh...just nak share pengalaman jeee...


17-04-2009, nor_67 komen :

zaisweet & yongnani, k.nor guna mauripan.. sori ya.. td lupa nak letak.. K.Nor dah edit pun.. >> mamaInaz, kalau tangan kena minyak panas ke air panas ke masa kita memasak utk keluarga, selagi luka tu ada selagi tu la kita mendapat pahala.. insyaallah.. (bukan akak suruh celup tangan dlm minyak panas ya.. ehhehehehe)


17-04-2009, nor_67 komen :

nora_kai, cuba la buat, insyaallah anak2 suka makan.. >> nenie, thanks sbb bg pendapat, kita share ilmu sama2.. rasanya kalau letak dlm bekas kedap udara, dia membuak2 jugak ke.. mungkin yis yg digunakan tu banyak sgt kut.. apa pun, tak cuba tak tau kan..


19-04-2009, Nenie komen :

he he he...saya simpan dalam mangkuk n tutup cam gitu je then main sumbat je dalam peti ais....dan keesokan harinya...tadaaaaa......bertali-tali cam cheese panas kat atas pizza jadinya.....sukatan mauripan tak byk sgt....skt je....


04-05-2009, ummiaini komen :

hai,nak try la cucur ni.nak bagi petua sikit,klu boleh jgn disimpan semalaman cucur yg ada yis ni coz nanti dia akan jadi masam.itu dr experience saya la.sorry klu saya silap.


09-05-2009, zila66 komen :

salam nor..wat minum pagi...sedappp...tq ya...


25-05-2009, zila66 komen :

salam nor,wat lagi nk abiskn jagung heee...tq ya...


25-05-2009, nor_67 komen :

hehehehe.. zila mmg betul2 dah jatuh cinta dgn cucur jagung ni ya.. tq2..


25-05-2009, nor_67 komen :

tq ummiaini.. mungkin kalau yg nak simpan utk keesokkan hari tu, jgn letak lg yis. bila nak goreng pg esok tu baru la letak yis dan gaul hingga sebati


25-06-2009, zaina komen :

salam...nak mencelah sikit.saya ni ibu yang bekerja ...saya dah cuba & selalu buat cucur ni.saya bancuh malam sebelum tidur & pagi esok baru goreng...alhamdulillah cucur menjadi & rasanya ok...macam biasa walau diperap semalaman.tapi yis memang ikut sukatan asal....saya akan bancuh adunan biarklan dia mengembang dulu dalam 20 minit ,baru saya masukkan dalam fridge.pagi esok saya keluarkan & terus goreng.....tak de komen rasanya yang lain dari my hubby maknanya ok la cucur tu........cubala & bagi feedback ye.............


20-08-2009, Purple.T komen :

Nmpk mcm menarik je..blh cuba ni.. Nor_67 nk tanya skit, U guna air panas suam ke atau air biasa je?


20-08-2009, nor_67 komen :

hi purple T, saya guna air biasa jer, slmt mencuba


27-08-2009, angah_nany komen :

dah try dahh...sedap


27-08-2009, angah_nany komen :

dah try dahh...sedap


28-08-2009, nor_67 komen :

salam angah_nany, terima kasih kerana sudi mencuba ya.. :)


30-08-2009, k.zila66 komen :

salam nor, buat berbuka tadi..bestlh..! nor..tq ya..


31-08-2009, nor_67 komen :

w;salam zila.. sedap ya.. ur welcome :)


09-09-2009, ELI komen :

rasa mmg sedap bangat yeeee


29-11-2009, k.zila66 komen :

salam buat nor, nih wat minum ptg...ujan2 nih...lapar jer..!hehe.. tq ya..


17-12-2009, k.zila66 komen :

salam nor,hehe... buat lagi..ada lebihan buat jagung kukus...cedaplh...npk jagung mesti teringat nor...heee...


18-12-2009, nor_67 komen :

kut ya pun ingat nor, bak ler cucur sepiring tak pun bg ler jagung tu 2 3 bj hehe


27-01-2010, k.zila66 komen :

salam nor..buat minum pagi...nah!!..sepiring penuh nih!...sedappp! mkn panas2 nih.. mekasih lh yaa hik2..


15-02-2010, k.zila66 komen :

salam nor kte wat lagi lagi dan lagi..skg nih klu npk jagung mesti simpan cikit utk buat cucur...hehe..pstt...malu gak nk antar komen asik2 org yg sama...mekasih ya nor..


17-02-2010, nor_67 komen :

zila.. mmg dh jadi peminat tegar cucur jagung ni ya.. hehe.. thanks ya..


03-04-2011, azina ahmat komen :

salam..akak dh try buat cucur jagung ni mmg sdap.sebel0m ni akak pnah buat tp x ltak yis mauripan..thanks 4 your recipe..


19-04-2011, sum mohd komen :

Salam Kak Nor, i just discover this page boleh explain yeast mauripan tu sama dgn normal instant yeast ke ? sorry ya saya tak pernah dengar dgn nama itu . terima kasih.


11-05-2011, Kak Rosenah komen :

sum mohd, sama la tu... instant yeast tu nama dia... ada macam2 jenama... salah astunya ialah mauripan. x gitu nor?


16-05-2011, shamlinda komen :

kak nor,mauripan tu boleh tkar ngan soda bikarbonat x?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu