Google+

oleh: as75 Agar-agar lapis buah-buahan

Agar2_lapis_buah2an

Sebagai hidangan pencuci mulut


Created on : 16-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi as75




Bahan-bahan ( 18 biji )

  • 1 pkt agar2 stripe 30gm
  • 6 cawan air
  • 11/2 cawan gula
  • 1 tin fruit salad (koktail)
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 2 biji kuning telur
  • Secubit garam
  • Sedikit perwarna merah/ ibu sirap rose (as guna ibu sirap rose -wangi!!)

Cara-cara

  1. Cuci bersih agar-agar & rebus hingga larut.. masukkan gula..
  2. Sementara merebus agar2,toskan fruit salad supaya tidak berair.. masukkan fruit salad kedalam jelly mould..
  3. Setelah gula larut bersama agar2, masukkan sedikit perwana merah @ sirap rose..kacau rata
  4. Pukul santan bersama 2 biji kuning telur dan secubit garam..
  5. Masukkan kedalam agar2 yg sedang mendidih dan gaul rata
  6. Setelah mendidih dan pecah santan, tuang kedalam jelly mould yg berisi buah-buahan tadi.. biarkan sejuk.. setelah sejuk keluarkan dari jelly mould dan sedia dihidang..
  7. :: SeLaMaT MeNcUbA ::








Laporan Masakan Bergambar (3)

Agar2_lapis_buah2an_2
17-04-2009
Sedap dimakan sejuk2..he..he
Laporan oleh: as75
Dsc00476
05-05-2009
waaa...cedappppp...
Laporan oleh: ibu_muda

ibu muda..cedappp ya.. nak cikit!! santeekk la kaler dia..

Dsc00477
05-05-2009
yang ni dah hidang dgn sos custard..sedap sangat.. mak n ayah makan banyak,tapi cocktail dorang letak tepi..hihihi..sbbnye dorang dah xde gigi..hihihi..hb xyah ckp ar, same naik ngan ank yg sulong..tq as, memang sedap, rugi sape yg lom try..
Laporan oleh: ibu_muda

Memang sedap layan ngan sos custard tu.. x pe mak ayah makan agar2 ..koktail bg anak cucunya..x pon bg as je la.. terima kasih dan tahniah buat ibu muda.. dpt gembirakan keluarga dengan masakan air tangan sendiri..


Komen (21)

17-04-2009, aludra komen :

as... sedapnyer nampak agar2 tu... nak skit...


17-04-2009, as75 komen :

Salam aludra, apa kabar? boleh2 nanti as courier ekk..ekekekek!!!


17-04-2009, pinkranger komen :

Hai as......cantek nyer agar2 niii... macam nak ngap jer raser... chantek laaa....kalau wat tuk buka puasa mesti best ni...My hubby memang suker agar2....leh try nati....


17-04-2009, wifemuda komen :

ehm....sedapnya agar - agar ni..baru lepas buat. Anak suka makan...asyik mengulang buka peti ais....dah tinggal separuh dah.. tapi saya tukar santan kepada susu segar...tq as..nanti bagi lagi resepi agar - agar tau...


17-04-2009, okeed komen :

Mabeles nya color dia... sungguh mengiurkan!


18-04-2009, ummi_sabrina komen :

dah try dgn kurangkan gula...my family suka sgt2. belum sejuk sgt dah asyik bukak tutup pintu fridge. my hubby tapau ke ofis hari ni. thx as!


18-04-2009, ctkay komen :

saya pernah buat tp xjd lah..pecah pecah pulak..macamane yek. ..


20-04-2009, as75 komen :

Hai pinkranger.. bestnyer nikname u ni.. agar2 ni x kisah nak wat dan makan bila2 masa.. aduhai mmng la sedap buat time buka puasa.. makan ingat2 as tau pinkranger...:)


20-04-2009, as75 komen :

Salam wifemuda, rajinnye dia.. sedap sgt tu sampai anak2 pun rajin bukak peti ais.. x pe tukar ape2 pun x kisah asal sedap..as guna santan & telur tu bukan ape..saje bagi warna tu jd asing.. he..he.. ltk buah2 tu utk tarik minat anak2..


20-04-2009, as75 komen :

Okeed, warna & perisa boleh tukar ikut suke..


20-04-2009, as75 komen :

Salam ummi_sabrina, sama2 kasih! kalau x suke manis sgt boleh kurangkan gula.. adjust2 ya.. lagi satu kan umie, kalau umi rajin buat la sos custard sedap gak layan ngan agar2 ni.. he..he.. lps ni hby ummie mesti minta tapau dan tapau lagi..


20-04-2009, as75 komen :

ctkay, jgn giveup..cuba dan cuba lagi..cuba guna sukatan yg betul.. toskan buah2 tu..mungkin buah2an tu terlebih air pun boleh jadi pecah2.. seelok2nya guna acuan, kalau guna loyang susah nak potong2..


20-04-2009, ibu_muda komen :

dh try dh,nak tggu sejuk je..nnt amik pic n ltk kat sni...uuuiii xsabor nak blk mkn kat kg dgn mak ayah, hubby n ank2..tq as75


20-04-2009, ibu_muda komen :

ooo..baru tebaca as ckp bt sos custard, nak bt la jap agi


20-04-2009, as75 komen :

ibu_muda, wa rajinnye.... luluh hati dengar nak makan ngan mak & ayah.. kalau as ada mak& abah dah lama nak masak utk mereka..apakan daya mereka dah pergi buat selamanya.. as pun x sabar nak tengok hasilnya.. cuba lah wat sos custard tu..kak ham dah cuba dan beri komen, memang sedap.. apa2 pun ubah suai ikut selera masing2.. ya..


09-05-2009, kaknaz komen :

em!! koktail kaknaz ganti dg durian puree and kuning telor ganti dg syrup enau, waduh!! sedap sekali...jangan marah ya.. ubah bahan, sbb kaknaz x makan koktail and telor!


11-05-2009, as75 komen :

Wa..sedapnya ada durian.. creativenya kaknaz ni..syrup enau tu camner rupanya ya..x marah la kaknaz..ubah saja ikut citarasa masing2. Cuba kaknaz post rcp tu kat MYR..menarik tu..


03-10-2009, hadda komen :

camane nak buat sos kastad tu ye...hehehe


17-10-2009, azzie75 komen :

santan tu ganti susu cair boleh ke?


06-01-2011, hajara komen :

kenapa bau telur dia kuat sangat ??


23-12-2011, ROHAIZA 78 komen :

saya dah cuba resepi ni tapi terlalu manis...tapi dapat dibetulkan semula dgan mencairkan semula dan tambah air. (bila mula cair perlu keluarkan buah2nya dulu)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu