Google+

oleh: umi_e Pulut kuning

Pulut_kuning

makan dengan rendang... saya biasa panggil nasi kunyit...


Created on : 27-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • 4 cawan beras pulut
  • 1 tin santan (400ml) - jgn campur air
  • 1 sudu teh kunyit serbuk
  • garan secukup rasa

Cara-cara

  1. Rendam pulut bersama serbuk kunyit lebih kurang 1-2 jam atau sehingga pulut bertukar warna kuning
  2. Cuci dan toskan pulut dan kukus hingga 1/2 masak
  3. Setelah 1/2 masak keluarkan dari kukusan dan masukkan dlm bekas. Kemudian tuangkan santan yang dicampurkan secukup garam ke dalam pulut tadi dan gaul hingga rata
  4. Masukkan semula ke dalam kukusan dan kukus hingga masak

Tag

pulut

Laporan Masakan Bergambar (13)

Pulutkuning
02-02-2007
hahaha.. dpt juga mkn pulut kuning hari ni..
Laporan oleh: yani

bestnya makan dengan rendang... kan yani... yummy2

Dscn4471
14-03-2007
baru ada chance nak hantar report.Jo makan dgn telur dadar di goreng nipis, dan guling then di potong bulat.tq kak.e
Laporan oleh: joayee

Thanks jo... pulut ni makan dengan pun sedap... anak umie makan camtu je :D

Picture_1327
11-04-2007
wat semalam..br angkat j ni, x sempat wat cantik2 lagi...makan ngan rendang ayam....
Laporan oleh: junjs11

sedapnya makan dengan rendang... errmmmm ni yang buat terliur :P

Pulut_kuning_ngan_telur_rebus
24-04-2008
first time buat terus jadi.. hubby pun suka makan ni.. tambahan pulak ada telur rebus ngan gulai darat..
Laporan oleh: putra_yanty
Pulutkuning
06-07-2008
Baru buat tadi, anak2 suka pulut kuning...tq for the receipe
Laporan oleh: suzi75
Pulut
17-07-2008
memang best dapat makan pulut ngan rendang..
Laporan oleh: quinnie
Dscn0568
19-11-2008
sedap..mkn dgn kari telur,telur dadar dan rendang ayam..tq k e..
Laporan oleh: kakfiza
___690
25-12-2008
buat sempena b'dy en.hubby...mkn dgn rendang &telur dadar....tq umi share resepi ni.
Laporan oleh: are3646
Dscn4231
04-01-2010
masak pulut kuning ni masa cuti tahun baru ari tu... mkn ngan rendang daging.. sedaapp..
Laporan oleh: kak niza
Dsc00771
22-12-2010
wat masa ari raya aji..sedap dimkn bersama kari ayam/rendang,.. ;D
Laporan oleh: hamizah91
Pulut_kng
24-05-2011
makan pulut kuning dgn kari ayam..sedappp...
Laporan oleh: sitiwani
P1040358
21-08-2011
slm,wat utk smbut ari lhir ank.cch ngan kari aym..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc02131
05-01-2014
sedappp
Laporan oleh: 123456


Komen (20)

27-12-2006, zara_klate komen :

umi, serbuk kunyit tu leh digantikn dgn kunyit hidup tk? pastu santan tu pakai santan kotak ke atau kelapa parut? terliur tgk pulut kuning nie.. kalo dpt mkn dgn kari daging mesti sedap.. =)


27-12-2006, Mat Gebu komen :

Hmmm sedapnya pulut kuning. Cina peranakkan panggil "nasi kunyit" kan umie?... mat kan umie, pernah juga tgk org rendam pulut campur kunyit dan asam keping... tapi tak tau pulak apa tujuannya. umie tau ke.. kongsi skit...


27-12-2006, umi_e komen :

zara... boleh je lah nak guna santan dlm kotak atau santan biasa... umie cuma ada santan dalam tin je...


27-12-2006, kak as komen :

Mat Gebu..seeloknya memang rendam ngan kunyit n asam keping coz nak bg pulut tu nampak berkilat/ berkaca


27-12-2006, joayee komen :

hi mat, kalau x silap jo, tujuan asam keping dlm rendaman pulut so that colour kuning yg dihasilkan tu kuning BERKILAT..:)


27-12-2006, joayee komen :

k. e, rajin betul lah akak masak..hemmm kalau le rumah dekat..dah lama dah kita orang bertandang..


27-12-2006, zara_klate komen :

a'ahla.. i setuju sgtla dgn jo.. kalo umah dekat da lama kita bertandang.


27-12-2006, umi_e komen :

cik mat... orang rendam dengan kunyit +asam keping mungkin nak kasi rasa kot... zara... lupa lak tadi... cubalah u guna kunyit hidup tapi kena tumbuk dulu kot... I pakai yang senang je hehehehe


27-12-2006, umi_e komen :

jo, zara meh le datang... cik mat pun dialu-alukan... hehehehe


27-12-2006, Lys komen :

ooo... xpernah plak tau letak asam keping tue untuk kasi kale dia lawa... gud info nie.. thanks all... :)


28-12-2006, Mat Gebu komen :

ooo bubuh asam keping supaya pulut kuning tambah kilat rupanya. baru leer tau... apsal lah "myresipi.com" ni. Slownya laa, (nak masukkan resipi pun rasa cam tak de mood)


28-12-2006, yani komen :

mat ada baca paper tak.. mungkin masalah internet kat msia.. yg menyebabkan mat slow nak masuk myresipi.com


28-12-2006, Olah komen :

rasanye sebab gempa bumi kt taiwan kot. kata nya ada masalah kabel internet dlm laut kat sana. semua yg guna .com tak dpt masuk & lembab. ari ni baru ok sket.


31-12-2006, junjs11 komen :

buat ari ni..slamat ari raya idul adha..hehe..


31-10-2008, marianie komen :

klu mkn dgn serunding campur dgn ikan masin wow..!!!!! terangkat...habis


07-01-2010, azz@malik komen :

nanti nk cuba la buat,dh lama cari resepi ne,tq umi:)


08-02-2011, tina sejati komen :

saya rendam pulut tanpa kunyit tapi bila blend kelapa baru blend dengan kunyit hidup lagi cantik kuning pulut cuba la


22-03-2011, ibu aisy komen :

umi.. kalau sy nk buat 8kg pulut agak2 berapa byk santan yer???


11-11-2012, noorainiarsad komen :

Sudah cuba! Tak sangka mudah juga! Terima kasih!


11-11-2012, noorainiarsad komen :

Sudah cuba! Tak sangka mudah juga! Terima kasih!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd