Google+

oleh: as75 Kuih Keria Labu

Kuih_keria_labu

Pelbagaikan resipi berasaskan labu


Created on : 16-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi as75




Bahan-bahan ( 25 biji )

  • 1 kg labu
  • 2 cawan tepung gandum
  • Sedikit garam
  • 1/2 cawan gula & sedikit air
  • Minyak masak utk menggoreng

Cara-cara

  1. Bersihkan labu, buang kulitnya dan rebus hingga empuk
  2. Toskan airnya dan taburkan sedikit garam
  3. Lenyek sampai hancur sementara labu masih panas
  4. Biarkan hingga labu betul2 sejuk
  5. Setelah labu sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga rata
  6. Buat bentuk bulat & seperti gelang dan goreng, jaga api jgn terlalu kuat..
  7. :: Tip, sapukan sedikit minyak ditapak tangan supaya doh tidak melekat
  8. Setelah siap digoreng, ketepikan.. masak gula dgn air dalam kuali lain.
  9. Didihkan gula hingga pekat dan kacau rata, setelah agak likat masukkan kuih yg telah digoreng tadi,gaul rata & pantas.. pastikan semua terkena gula..
  10. Siap utk dihidang.. :: SeLaMaT MeNcUbA ::









Laporan Masakan Bergambar (11)

Keria_labu_as75
22-04-2009
akak gune labu kuning biase jer...sedap, lemak... trima kasih as... :) psstt...tringat... crite labu labi...hihiii... :D
Laporan oleh: kak fida

Salam kak fida, x pe guna la labu ape2 pon.. yg penting sodap!! psstt.. rindu ngan lawak akak la! hik!hik! terima kasih kerana sudi mencuba!

Keria
23-04-2009
nak join k.fida jugak! labu ngak cukup buk! campur sedikit ngan keledek! hihihi... walaaaa kok enak banget tho! mekasih k.as! caaaayang akak! ;)
Laporan oleh: hana6877

Ina!! walaaa enak yo! arek sitik Ina..kok ketok apik baget kuie!! Kue ngawe akak ngences la Ina..

Cucurbadak
23-04-2009
bila dh tk kuasa nk melobang keria, ku ushakan jd cucur badak! pon sodappp! hehehehe
Laporan oleh: hana6877

Ok tu.. dpt makan 2 kuih dlm 1 masa.. Ina kan rajinnnn!! bak sepiring.. peace!!!

Photo768
29-04-2009
Dh biase mkn keria ubi & keledek, teruja nk rase keria labu lak.. Jumpe labu kaler oren kt sini dkt 6kg sebijik. Sib baik ade jual yg dh potong.. Labu rase tawar plak, bile dh sira alhmdulillah sdp. Thnks to As bg idea rcp keria labu nih. Dh 4 thn dok sini br ni nk manfaatkn labu tuh..he..he..
Laporan oleh: nora_kai

Sama3 kasih nora, kat NZ ni pun sama labu beso2 25kg sebijik pun ada.. tu yg dtg idea wat macam2 dari labu.. psstt!! nora, montok2 la kuih keria labu nora tu, as nak yg depan tu..nak tuh!! nora duk mana ya??..salam kenal2..

Cucurbadak1a
24-07-2009
kak as, ni hanto laparan..ros suke kuih ni...sedapkak, ros buat cucur badak..heheh thanks kak resepi simple dan sedap ni..ros suke sangat2...
Laporan oleh: onigiri

sama2 ros.. kuih pebret akak gak nih.. aritu makan 2 bijik kat umah ros x cukup plk.. mekasih ya ros..sudi mencuba ..ngces dah ni! nak buat gak la..

Snv30121
03-08-2009
salam as, ni dia keria labu sate.. ni pun sbb nak promoto kat my son yg cerewet makan. Buat camni sbb dia suka makan sate.. hehehe.. tq as share resepi! :)
Laporan oleh: aludra

salam aludra.. jadi ke kita berjiran?? good idea.. jd la plk keria sate.. sib baik mama creative & rajin! kena pandai trick sket baru anak2 nak makan ya x?

07082010395
18-08-2010
yes... berjaya jugak
Laporan oleh: Teratai Desa
Keria_labu2
03-03-2011
sesuatu yang baru...sedap ..terimakasih kak as
Laporan oleh: izahdaut
P1030616
13-04-2011
slm,wat nom ptg td,lemak2 gitu...tqtq ya..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc09480
16-04-2011
keria labu yang sedappp......
Laporan oleh: mass80
Dsc07226
01-09-2014
Assalam As..buat utk minum ptg sedap! mekasih :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (31)

16-04-2009, suzzlyn komen :

Salam kak As.... saya tak terfikir pun nak tukar keledek ngan labu...good idea...nanti bleh try...


16-04-2009, sagashi komen :

salam... boleh cuba nie. kebetulan ader labu kat umah.


16-04-2009, as75 komen :

Salam suzzlyn, kak as guna buttercup pumpkin, rasanya lebih manis dari keledek.. sblm ni pernah juga guna labu biasa sedap juga..selamat mencuba ya suzzlyn..x sabar nak tengok hasilnya..he..he :)


16-04-2009, as75 komen :

Salam sagashi, selamat mencuba & boleh la kongsikan pengalaman & hasilnya nanti ya.. ;)


16-04-2009, Teratai Desa komen :

la.. saya baru nak buat sebab labu jiran bagi smp 2 biji. Dah mcm2 buat. Masak lemak/pengat/sira. timakacih bg resepi ni.


16-04-2009, wifemuda komen :

minat sgt kuih ni tapi waktu nak gaul dgn gula ni susah sikit la, takut hangit..


16-04-2009, suzzlyn komen :

alamak kak As, buttercup pumpkin? bukan labu yg biasa ya? tak pernah dengo r plak...cane tu? ehehe...ada gambar x? masuk r kat glossary...


16-04-2009, maz-ivory komen :

suzzlyn..kat overse menang ade pumkin yg dlm tin tu...utk senangkan kerja..x pyah nk rebus lg...ada mcm2 brand...sori as tlong jawab


16-04-2009, eastna komen :

hehehheehe bisa diatur resipi ini.. east klu de elemen labu mmg laju thanx ya! =]


16-04-2009, as75 komen :

Teratai Desa, ermmm ada 2 bijik lagi tu..mcm2 bole buat ngan labu ni kan.. as dah cuba mcm2 buat pengat,masak lemak labu berjintan rcp suzzlyn,kuih koci rcp kak ogy(tuntung15) bingka labu CMG, cucur badak,buah melaka,ck mek molek & kuih keria..


16-04-2009, as75 komen :

Suzzlyn, Kak As x pass lagi nak add kat glossary tu..try jengah kat teratak akak di http://mynurkasih.blogspot.com ada foto buttercup pumpkin tergolek sebijik kat situ.. nanti akak belajar ngan otai2 kat MyR camner nak add kat glossary.. buttercup pumpkin ni kulitnya warna hijau tua.. jgn risau guna labu biasa pun ok juga.. cam keledek juga kan ada yg manis sket ada yg tidak... anyway selamat mencuba ya..:)


16-04-2009, as75 komen :

Wifemuda, as dulu gitu gak cam seriau je nak gaul gula tu..takut hangit, tapi tu la..bila hby & anak2 suke makan kuih yg cenggini as kenalah rajin cuba2 buat..cuba kawal api jgn besar sgt & kena rajin2 kacau gula tu.. InsyaAllah...rajin2 cuba rcp yg ada sira2 gula ni..cam kuih getas2 tu..


16-04-2009, as75 komen :

maz-ivory, oOo...(melopong jap) la ada yg kat dlm tin ker?? alahai jakun la plk.. he..he.. time kasih ya maz kerana share.. aduhai dok je oversea tapi x ketahuan la maz.. ekekekek... sbb yg labu yg fresh ni dok dok tegolek2 kat luar sampai x perasan ada kat dlm tin..hik..hik..


16-04-2009, as75 komen :

eastna.. suka labu juga ya.. selamat mencuba ya eastna....:)


17-04-2009, suzzlyn komen :

Salam kak As, senang je kalau nak letak glosari tu akak klik kay myresepi atau nama akak as75 tu then kuar resepi, laporan and glosari...click kat glosari ..tulis glosari baru...akan kuar utk browse gambar yg nak ditempek n penerangannya...cara nya sama macam nak add tulis resepi baru


17-04-2009, maz-ivory komen :

askum..as,sori..sya igat buttercup tu brand,rupe2nya name labu ye...as mana dpt bkalan labu tu..ade kbun he..he..tp memang ade pumkin dlm tin..trus bleh guna..bleh buat cheesecake,pie dll....salam kenal dr sya..sya kat manama,Bahrain


17-04-2009, maz-ivory komen :

as..lupa nk tnya..dah buat cekodok ke..sedap tau cekodok labu...caranya sma jg..rebus je labu tu n lenyek,gaul dgn tpung..mcm buat cekodok pisang...


17-04-2009, suzzlyn komen :

ehehe...nak menyibuk skit....betui kata maz-ivory mmg sedap kalau wat cekodok labu....cuba jgn xcuba...


17-04-2009, nora_kai komen :

Salam as, bile bace komen2 ni br sedar byk guna labu ni. Mcm2 kuih leh buat. Fav saye gak labu ni.. Kt sini mmg byk jual labu tp xde idea nk buat ape. lps ni leh la cr labu buat kuih keria labu As ni.


20-04-2009, as75 komen :

Salam suzzlyn.. mekacih ya.. nanti Kak as ltk gambar labu kat glosari..


20-04-2009, as75 komen :

Salam maz.. salam kenal juga dari as a'haii dok bahrain rupenya.. nak masuk winter ni, belambak lak labu kat NZ ni.. murah2 plk tu.. ermm mmng mcm2 boleh buat ngan labu ni..x jemu2 plk hby & anak2 makan sebab boleh dipelbagaikan..cekodok labu mmng sedap! dah cuba dah.. wat sup labu makan ngan garlic bread pun mabeles!! walla..


20-04-2009, as75 komen :

Salam nora_kai, dulu masa duk Msia we take labu for granted jer..bila dah merantau ni..pk balik, sebenarnya bnyk menu yg berasaskan labu.. lagipun manis pun cam keledek.. anyway selamat mencuba ya nora_kai..doh buat keria ni boleh buat cek mek molek & cucur badak.. sekali buat boleh dapat 3 kuih..cuma intinya saja yg berbeza..


20-04-2009, maz-ivory komen :

as..sya memang ske sngat labu2 ni..tekak kmpung kan..dpt labu msk lemak ke...mak oii..sdopnya...dlu slalu buat cekodok la..sbb nk kerja snang..tp kat sni labu2nya bsar2 ..dah la tu rasa mcm air sejuk je...tawarrrr....tu yg rasanya bru 2-3x sya bli labuu smenjak duk sni....


30-04-2009, nora_kai komen :

Salam as, saye skrg kt Kazakshtan ikut suami. Salam kenal2 utk as jugk. Kt sini labu diorg wat inti dumpling. Spjg masa labu ni available kt bazar.


01-05-2009, as75 komen :

Salam Maz.. sama la kite tekak Kg gak..labu masak lemak.. pergh! layan ngan yg sewaktu dgnnya..ish! ish! x sanggup nak cite!


01-05-2009, as75 komen :

Salam juga buat nora, jauhnya kat Kazakshtan sana.. selamat mencuba dan kongsi2 la rcp yg best2 ya nora..


01-05-2009, maz-ivory komen :

btul tu as..ada plak 'gu' dia..ikn msin ke...mak oiii...tmbh nsi brpingan2 le..as...rsanya dh 4-5 hri x npak as kat sni..sbuk ke....sya pun,ni bru bleh OL..wireless laptop buat hal plak...ni pun kdang2 je ok....lepas tu KO blik...


03-08-2009, aludra komen :

Salam as.. kalau ada rezeki.. jadik le kita berjiran, kalau tak pun kami will end up kat perth. Rasanya tak dapat ker sg, so tinggal nz & au jer.. end of this year, insyallah.. sbb kerja kat sini abis ujung tahun... nanti saya update yer... :)


24-01-2010, ikaiskandar komen :

salam semua..ada x org dok DOHA kt cni..?as,best gak keria labu ni,sy ni ank dh sthn pun xmkn lg labu,konon2nya pntg sgt la..ni yg nk try resepi as ni,nmpk menarik je..


16-12-2010, I.A.A.F.D komen :

dah cuba buat..tapi nape liat yer.. masa uli labu + tepung tu,lembik smcm jer..may be labu kene kukus dulu ker? @ terlebih tepung...saper2 tau tlg jwb yer..


05-12-2011, ietabeepee komen :

salam....saya pon menghadapi masalah cam I.A.A.F.D...smlm try wat masa uli tepung tu lembik sngt, melekat kat tngn lak...mmg x leh bentuk la...saya tmbh tepung ckit..tpi bla dah goreng liat semcm jer...lg2 bla dah sejuk..camner ye???kat mane silapnyer???


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd