Google+

oleh: ibu_muda Roti canai

No picture

resepi turun temurun, ayah dah buat jualan sejak thn 83 lagik sampai skarang


Created on : 15-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ibu_muda




Bahan-bahan ( 20 keping )

  • 1 1/2 gelas air masak
  • 1 sb garam
  • 1 sb gula
  • 1 sd susu pekat
  • 1 bj telur ayam
  • 1 kilo gandum cap sauh
  • planta

Cara-cara

  1. masukkan air, garam, gula, telur dan susu..kacau sampai sebati
  2. masukkan tepung dan uli dgn tangan dalam 10 mnt..biarkan 5 minit (rehatkan), lepas tu boleh la uli balik sampai nampak tepung licin dan tidak berbintil2 lagi
  3. bila tepung dah nmpak licin, boleh la bulat-bulatkan tepung tersebut sebesar telur itik, anggaran 1 kilo tepung tu boleh dapat dalam 20 biji..
  4. lepas bt sebijik, sapukan terus planta biar melitupi keseluruhan bola gandum tersebut, pastu baru bt sebijik lagi n ulang perkara ni sampai habis doh tersebut.
  5. susun bola2 doh tersebut dalam bekas dan biarkan selama 4 jam..biasanya ayah buat malam kol 10 untuk tebar kol 6 pagi esok
  6. pastu selepas 4 jam..selamat menebar roti canai..hehehhe..slmt mencuba








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (35)

15-04-2009, yumna komen :

ibu muda.. sedapnya roti canai.. yumna tak pandai tebar.. nanti roti tu tebal.. mesti tak berapa syok mcm kat kedai.. bukan salah resepi tp salah si pembuat nihaaaaa.... hehe..


15-04-2009, maz-ivory komen :

yumna..mai blajar tebar dgn k.maz...he..he..k.maz kerap sngat buat roti cnai ni..sbb anak2 suka..lgpun kat sni xde roti cnai tlur..so sndri bikin le..


15-04-2009, yumna komen :

kak maz.. ajor ler.. selalu buat bila nak tarik je putus.. tensen betui..huhu.. last2 jadik cam lempeng jer..


15-04-2009, maz-ivory komen :

mcmana nk ajar sorang duk kat kangru...sorang lg plak duk kat unte la...yumna..cuba lembutkan tngan tebar towel kitchen dlu...r.cnai yg dh dibulat2 kan tu..amik letak atas meja yg tmpat nk tebar tu...guna hujung tapak tangan..tekan2 buat bg nipis r.cnai td...lepas tu..angkat n tebar dgn slow dlu,lepas tu bila dah r.cnai td dah terbuka bsar skit..bru tebar dgn pusingan yg besar..susah jg ye nk explain ni...nk kena tgk jg....yumna ade email tak..nti k.maz ambil gmbar step by step....email pd yumna...


15-04-2009, ummi syiaina komen :

wah,bguslah maz-ivory ni.at least saya pun bleh tumpang sekaki bljar cara2 utk tebar roti canai.selalu buat roti canai tp x reti2 jgk nak menebar.asyik koyak aje.he..he..he...


15-04-2009, hana6877 komen :

k.maz! tak nak email kat kita jugak ker? hihihi... nyebok jer erk! heeeeee.....


15-04-2009, maz-ivory komen :

ummi..hana..nk kata pndai tu x lah sngat..tp boleh lah..bila tebar tu x koyak-rabak n boleh pecahkan telur dlm tu....rupa r.cnai tu mcm yg bli kat kdai mamak la..he..he..hana...k.maz slalu jg buat roti cnai pisang....alah buh pisang yg ptong nipis2 tu+gula skit..mkn dgn susu cair...sodap....hana bwa sni email tu..nk bg hrta pusaka ni..cara2 tebar roti cnai.....susah2...sorang duk ternak unta...sorang pulak duk jaga kangru....adikku sorang lg ni plak kena jg munga sakura...


15-04-2009, aludra komen :

kita pun nak sibuk jugak... maklumlah kat holland ni pun tak der mamak... kena buat roti sendiri gak.. hehehe...


15-04-2009, hana6877 komen :

k.maz! p umh buruk kita tuh! dh ltk email! heeeee.... tQ! caaayunkk akak! ;)


15-04-2009, maz-ivory komen :

aludra..bg email tu..nti sya emailkan...npaknya nk kena mrah kat ibu-muda ni...dia yg bg rspi..tp kita yg duk menyibuk kst sni....sori ye ibu-muda...jgn marah2 ye..nti muda slalu...


16-04-2009, ibu_muda komen :

mula2 mmg koyak jgk..cube tebar di belakang talam.mula2 tekan2 sampai bola tu leper,then tarik2 hujung dia sampai jadi besar mcm talam tu..tu peringkat permulaan..xyah tebar lagi..bile dah ade cnfident nak tebar, baru la angkat bola yang dah leper tu,sambil tebar sambil tarik..hehehhe..nanti kne upload video la baru senang...heheheh


16-04-2009, ummi syiaina komen :

kak maz,ummi dh send msg kat kak maz via emel.nak tuntut ilmu cr2 nk tebar rt cnai ngan kak maz ni.hehehe....n tq gak utk ibu_muda coz share petua berguna kat sini..


16-04-2009, maz-ivory komen :

askum...ummi guna email yg mana ye...k.maz dah video gna hp...nk email kat hana..dia duk kat Jepun tu.. smakan cara mcm ibu-muda ckp tu dgn yg k.maz explain..tekan dulu r.cnai tu bg leper..guna hujung tapak tngan...lepas tu bru tebar or tarik...


16-04-2009, azanie komen :

salam, nak tanya planta tu boleh x ditukar dgn minyak masak? nampak senang bolehlah cuba jika ada masa.


16-04-2009, ummi syiaina komen :

wslm..kak maz.saya pegi kat ruangan forum.pastu saya send msg kat akak yg ade nama kak maz kat rungan members tu.jumpa x kak maz?


16-04-2009, maz-ivory komen :

rspi ni lebih kurang sma je dgn rspi Joayee created 21/12/2006.....so klu sapa2 yg nk buat dlm kuantiti yg skit..bleh refer rspi Joayee tu.....


17-04-2009, nur insyirah komen :

Pernah cuba buat tapi tak jadi,tertebal sikit tapi suruh juga hubby makan,sebab nanti membazir sebenarnya tak pandai tebar


17-04-2009, nur insyirah komen :

Pernah cuba buat tapi tak jadi,tertebal sikit tapi suruh juga hubby makan,sebab nanti membazir sebenarnya tak padai tebar


18-04-2009, admin komen :

salam... pls tukar gambar resipi ini dengan gambar sendiri


21-04-2009, norlizachemi71 komen :

Dah try, sedap dan menjadi.......boleh tebar dengan cara sendiri.


12-05-2009, netak komen :

he...he... klu suma dah pandai tebar, payah le mamak nak cari makan


20-10-2010, mahmud_zuhdi komen :

kalau nak blaja menebar roti canai..mulakan semasa didalam bilik mandi, basahkan sehelai baju, dan cuba menebar dengan baju basah dulu...msti boleh punya la....


19-12-2010, shalalali komen :

hai ibu muda ..makaseh ngan resepi ni..boleh tak tukar planta ngan minyak masak??


05-01-2011, kichendiva komen :

rupanye senang x susah nk buat roti canai ni ye...cuma kena praktik tebar2 tu


26-03-2011, karambit komen :

dap...........


01-04-2011, ayu s komen :

klau x pandai tebar...pakaila dulang besar....tpi kene letak besin/mangkuk dibawah dulang tu bia senang nk pusingkan...ambil 1 biji penyek2kn dia sampai agak2 nipis...pas tu tarik mengelilingi dulang tu.....pas tu lipatla empat segi....klau nk wat bulat pn bole....lepas tarik keliling dulang tu,cantumkan cm jdi 1 tali besar...pastu...buat bulatan kecil dr hujung sampai habis hujungnya..pastu letak hujung tu ditengah2..penyekkn skit...time nk goreng tu...penyek2kn lagi...


01-04-2011, ayu s komen :

bole je guna minyak...jadi gak...tpi...time goreng x yah minyak byk,,,,kolestrol plk...


03-05-2011, ibuyezzaa komen :

salammm tumpang kongsi.. klakor maz-ivory.. kira terror menebar ler ni.. aduuiii risau tebar2 dok kat kepala... anyway.. time kasih kongsi ilmu..


30-06-2011, michacomel komen :

nak cuba...trima kasih kongsikan resepi


30-06-2011, pahma komen :

mcm sdp..org ckp klau boh tlur nnt rotinya lmbut.. nk try lah nnt


30-06-2011, pahma komen :

cuma.. x msin ke gna 1 sb grm?


21-09-2011, TaniaTahir komen :

Salam ibu muda..tumpang tanye ye. Kalau ikut resipi ibu muda kata 1 sb garam, 1 sb gula, dan 1 sd susu pekat . kalau 'sb' untuk sudu besar, 'sd' untuk sudu kecik ke? Maaf saya kurang faham. Satu lagi, macam pahma kata..1 sb garam tuh x terlalu masin ke? Kalau ibu muda xde untuk komen, sesiapa yang dh pernah cuba resipi ni sila la reply komen sy ni ye :) tq.


10-10-2011, hamra' komen :

salam...saya dh try, sy wt sume guna sb trmasukla garam...x masin pun, sedang elok je...rasa dia memg ok...cuma mslhnye x reti nk tebar...hehe


15-10-2011, jack saat komen :

my fav food :D


26-10-2011, TaniaTahir komen :

thank you hamra' :) Nnt nk cuba jugak..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu