Google+

oleh: enaemy Karipap Frozen Hot

Karipap

resepi sendiri, johor mari...


Created on : 09-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi enaemy




Bahan-bahan ( lebih kurang 50 biji )

  • Untuk doh:
  • 1 kg tepung gandum
  • 5 sudu marjerin
  • 400 ml air
  • Inti:
  • 1 kg kentang
  • 3 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 3 sudu besar rempah kari
  • Segenggam ikan bilis ( blh jgk tukar ngn aym n daging )
  • 6 sudu gula ( tp ikut la citarasa msg2.. blh kurgkn blh lbhkn)
  • Segenggam lada kering ( blh lbhkn.. blh kurgkn ..)

Cara-cara

  1. Doh: Tepung, marjerin dan air digaul sehingga menjadi doh.
  2. Inti: Kentang dipotong dadu
  3. Bawang besar,bawang putih, halia, lada kering, ikan bilis di blender
  4. Panaskan minyak lebih kurang 2 cawan dan tumis bahan2 tadi
  5. Tumis sehingga pecah minyak
  6. Masukkan rempah kari
  7. Masukkan air dalam 2 cawan dan gaul
  8. Masukkan garam secukup rasa
  9. Masukkan gula
  10. Tunggu sehingga kentang empuk
  11. Pastu blh la terap menjadi karipap...








Laporan Masakan Bergambar (6)

Photo-0003
10-04-2009
askum..kita dah buat..sedap,kulitnya rngup..sya buat skit je 2 cwn gndum,sbb nk hbiskan inti yg sdia ade..mekasih ye..lain akan buat lg..
Laporan oleh: maz-ivory
Photo-0004
10-04-2009
ni plak simpan utk frzen skit..bleh lah buat bpest pg esok plak..
Laporan oleh: maz-ivory

maz-ivory, btul 5 sudu marjerin je..

Image103gr
17-04-2009
wat minum ptg...very ez..tq yer
Laporan oleh: junjs11
Karipap
14-07-2011
terima kasih...akhirnya jadik gak karipap..cuma nak kasi cun sikit rupa dia hehehehe tq
Laporan oleh: dheqchik
Photo3084
15-12-2011
Dah try petang tadi...buat separuh adunan...separuh digoreng, separuh lg di simpan dlm freezer tuk sarapan esok...sedap...thanks tuanpunya resepi...
Laporan oleh: mas9540
20120118_230642
19-01-2012
sedap.. sebelah goreng tuk makan n sebelah tuk simpan frozen tp digoreng dulu separuh masak cz senang nak simpan..
Laporan oleh: laila_fitmi

Komen (23)

09-04-2009, maz-ivory komen :

mane rspi n cara2nya ni...inti kripap dah ade..nti bleh la cuba rspi ni plak...tlong msukkan rspi ye...


09-04-2009, enaemy komen :

ok da mskkn da...


09-04-2009, enaemy komen :

Errrmmm mst cbe resepi nie.. nie secret respi umi sy. tp da x jd secret la hehe... inti die mmg lain dr yg lain tu yg kne cbe tu... dimkn pns2 mmg bez gler.. klu nk frozen blh la dtg lembah keramat =)


09-04-2009, enaemy komen :

gmbar yg kt ats tu gmbar blm digoreng.. sesiape yg da cbe, anta la gmbar yg da goreng plak ye...


10-04-2009, yumna komen :

nak frozen mcm mana enaemy? terus masukkan dlm frezzer ke? nampak kemas sesangat rupa karipap tuh..


10-04-2009, maz-ivory komen :

nk tnya..enaemy btul ke cma guna 5 sdu mjrin je utk 1kg gndum tu...insyaallah nk buat ptg ni..


11-04-2009, enaemy komen :

yumna, nk frozen letak je trus dlm frezer.


11-04-2009, enaemy komen :

nk pomot ckit nie... sesiape yg brminat nk rse karipap hot nie... dtg la kt almt nie no.9 jln au 5c/14, lembah keramat, 54200 kuala lumpur. ataupun kol jer kt no nie 019-6265001


11-04-2009, maz-ivory komen :

enaemy..sdap n rngup lah klit kripap ni..bpest kami pg ni dgn yg sya buat frozen skit smlm tu le..sdap n snang je nk buat....rasanya hri ni nk buat lg..frozen utk anak2 bwa bkal ke skolah..mekasih ya bg rspi ni kat sni..


17-04-2009, awekjetli komen :

Berapa ye akak jual karipap frozen ni?


17-04-2009, maz-ivory komen :

jun..mcmana kelip kripap tu...cntikkkkkknya..guna acuan ke..sni xde acuan....lgpun tngan ni memang keras la... enaemy...u pun gna acuan ke gna tngan je klip kripap tu..


29-04-2009, enaemy komen :

awekjetli, 1 polestrin tu de 10 ketul rm 3.50


19-06-2009, syahira komen :

emaemy...kte dh try resipi nie..snang je..wt mlm2 pn cpt ciap...n rsenye pn sdap,psti nk lg....thanks ya,bg resipi karipap yg mudah...


27-06-2009, ninjaboy2 komen :

buleh tanya??mesti jwp tau..nanti kiter majuk..he..em.lepas frozen tu terus goreng ke?simpan pat beku ke?soly tak reti ni baru lagi..he..


05-07-2009, kecikcomel komen :

saya baru nak belajar buat karipap.nak cuba resipi nie...enaemy tulis 5 sudu marjerin tu..5 sudu besar ke..sudu makan?cepat jawab x sabar nak buat karipap nie.semua barang dah ade..


03-03-2011, mdromzy komen :

saya 1st time nk buat resepi karipap ni,kalu jadi dn sedap saya nk jual depan rumah,orng balik keje,sngah jap.rasa sedap terus beli,....


05-03-2011, hartinawatipawzi komen :

Saya nak cuba resepi ni, anak saya memang suka karipap. Tak sabar nak cuba. Kalu nak buat karipap frozen nie, lepas buat terus masuk frezzer ker? Berapa lama boleh tahan kalau kita simpan di frezzer? Ingat nak buat banyak2 kemudian simpan dm frezzer dan boleh goreng pagi2 untuk bekal anak ke sekolah..


05-08-2011, rashadah komen :

t/kasih .boleh buat banyaksikit anak boleh bawa balik &ila balik kerja x payah singgah d bazar ramadhan


20-10-2011, myasaara komen :

enaemy... sy br buat frozen karipap ni last weekend...kulit sy ikut resepi awak..inti guna resepi mak saya...terima kasih yer enaemy...


07-12-2011, kakjue komen :

sy nk tnya camne nk frozen kn..terus msuk peti ais ke or kne goreng stgh msk ke..pastu bleh tahan bpe lama klu frozen ni..


15-12-2011, alwani komen :

a'ah saye pun nak tanye soalan y same mcm kakjue


15-12-2011, mymoonesa komen :

As salam ni nak tolong jawab kan Kakjue & Alwani punya soalan, karipap tu klu nak frozen kan boleh, goreng 1/2 masak, sejukan, dan leh disimpan dlm freezer, akak buat ni lama juga tahan nya, klu nak makan, keluar kan dulu agak2 1 jam baru goreng seperti biasa, goreng dengan api yang perlahan.


17-12-2011, r41494 komen :

Petua cara mudah nak klim tepi karipap guna acuan, mula2 canai mcm biasa, letak inti ditengah secukupnya, cantumkan kedua2 tepi mcm nak klim guna tangan, lepas tu baru di letak dlm acuan, samakan bhgn tepi yg nak di klim ke bhgn tepi acuan yg nak ditekan tu - lebih mudah dari letak dlm acuan,letak inti dan klim sbb bila dah letak inti kadang nak klim tak sampai or pecah.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu