Google+

oleh: dayang_jack Manok Panggang/Ayam Panggang Sarawak

Copy_of_ayam_panggang_srwk10

Lagi satu koleksi resepi ayam versi dayang. Memang mudah, ringkas dan sedap lbh2 lg cecah dgn sambal cili/sos cili. Nak tengok gambar dekat, silalah ke blog dayang. http://dayangjack.blogspot.com


Created on : 08-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 8 ketul ayam saiz L @ XL (dibersihkan dgn air limau)
  • 1 sudu makan ketumbar (disangai)*
  • 1/2 sudu makan jintan putih (disangai)*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • gula merah atau gula melaka secukupnya (bubuh lebih sikit)
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Ayam_panggang_srwk6
    Tumbuk/kisar bahan-bahan bertanda *. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman.
  2. Sebelum dibakar/panggang, gaulkan ayam bersama 2 sudu makan minyak zaitun, jika suka. Sekiranya menggunakan oven, bakar/panggang pd suhu 190-200C selama 1 jam. Terbalikkan ayam 1/2 jam sebelum masak.
  3. Ayam_panggang_srwk14
    Untuk sambal cili/sos cili : satukan 3-4 sudu besar cili kering kisar (anggaran), 2 ulas bawang putih (ditumbuk lumat), air asam jawa (ikut sukatan sendiri) garam dan gula secukupnya di dalam periuk dan masak selama 3-5 minit. Tambah air panas jika perlu.
  4. Ayam_panggang_srwk8
    Hidangkan. Sesuai utk majlis harijadi/BBQ dan sebagainya.
  5. ****utk info: kalau ikut yang original, sambal cili ni x payah dimasak. Hanya blend shj.








Laporan Masakan Bergambar (9)

Manok_srwk
15-04-2009
Salam Dyg,inilah hsilnya 'manok srwk'ku..ayam ni moist&tender.Sedappp..sgt,cicah ngan sos cili biasa je sbb ank2 x sabo nk mkn.Cadang nk mkn utk lunch+dinner tp habis diratah oleh ank2.Rugi sapa x cuba resepi ni.Senang jer nk wat..TQ Dayang
Laporan oleh: Lina_pg

wlkslm,..cantik manok sekor tu, mmg nmpak 'moist' pun...ank2 dyg pun camtu, x sempat nk masak lg, bdk2 tu dh beratur dpn oven...hehe. tq byk2 krn sudi mencube resepi ini. Nxt time, wat lg yer. :)

Manok_panggang
19-04-2009
Cikgu nk anto repot yg kna repeat tuh..Kali wt betul2,guna tips yg cikgu bagi.Mmg puas hati dgn hasil kali ni..TQ Dyg~muah~
Laporan oleh: Lina_pg

u're welcome, Lina. Kagum tgk Lina yg x jemu2 mencuba resepi ni. bangga & terharu sgt2...yg dihidang tu nak bg kat dyg ker?..hehe. Tq, Lina. Enjoy eating!

Ayam_panggang_sarawak
11-05-2009
panggang 2 ekor & bawa g picnic ms mothers day. Habis dikerjakan oleh kaum keluargaku. TQ dayang, resepi sedap...
Laporan oleh: dapurnanie

u're welcome, nanie. mmg nampak menyelerakan...thanks ya for trying... :)

Snv32310
08-06-2009
Terima kasih dayang utk resepi ni..sedap!
Laporan oleh: aludra

sama,..mmg nampak menyelerakan...thanks for trying...

Ayam_panggang_sarawak
23-07-2009
salam dayang.. sedapnya! thanks!
Laporan oleh: as75

u're welcome...nampak menyelerakanlah, as. Nak sikit leh?..hehe. thanks, as

Ayam
13-09-2009
yummie.....dh lm try tp baru send gambo
Laporan oleh: hudazdi
Ayamdayangjack
14-01-2010
suka sgt ayam panggang ni dayang...tq very2 much!!!
Laporan oleh: quinnie
Aya
03-07-2012
memang suka sgt dgn resepi ni..sgt sedap...buat makan dgn nasi ayam pulak...:) terima kasih dayang...
Laporan oleh: quinnie
Dsc02288
17-10-2012
salam Dj.. sedap laa....tq utk resepi nie :D
Laporan oleh: k.zila66

Komen (23)

08-04-2009, maz-ivory komen :

askum..dayang mengancamnya ayam ni...npak pun dah thu memang sdap..insyaallah nti nk cuba jg....


08-04-2009, dayang_jack komen :

wlkslm, maz...ayam ni jenis yg dgr cakap. sekali posing jer dh elok. mengancam gitu :D....Selamat mencuba yer. Memang sedap, InsyaAllah.


09-04-2009, akma_4th komen :

terliurnya dayang... nak cuba wat weekend ni la. mkn ngn nasi ok x?


09-04-2009, ummi syiaina komen :

emm..bestnya ayam ni.bhn2 semua dh ada kat rumah.x sbr nk try...tq dayang kongsi reseoi yg sedap ni..


09-04-2009, dayang_jack komen :

salam akma_4th,..hehe, dyg pun nk kena panggang ayam mlm ni. anak request lg. nasib baik ade stok smlm. bdk2 ni suke ratah je. tp kalau nk mkn dgn nasik lg la best. Selamat mencuber yer.


09-04-2009, dayang_jack komen :

same2, ummi. kalo dh ade bahan2 tu, lg la senang nk buat keje, kan. Selamat mencuba yer. :)


10-04-2009, tanty komen :

nyaman eh..belom molah gik dah terliur..esok jak try pake makan depan tv nangga af he..he ,insyallah


11-04-2009, dayang_jack komen :

<tanty>, nang nyaman koh, sik mek bulak. mun ada gula apong, pakei jak. lagik nyaman. kamek tok di KL makey gula melaka jak. tp rasanya lbh krg sama jak. selamat mencuba!


11-04-2009, maz-ivory komen :

dayang..npaknya dah jmpa geng le ni..srnok la dpt ckp bhasa ibunda...he.he


11-04-2009, dayang_jack komen :

<maz-ivory>...dah namanya perantau, bila ade geng satu negeri sembang kat sini mmg seronok xleh nak bayang. ilang sikit rindu kat kg halaman...hehe.


11-04-2009, maz-ivory komen :

dayang dh lame ke duk KL..kita pun skrang ni kat middle east...btul tu dyang.. bla dpt kwn sngeri dpt le ckp kamek..kemek ye..


11-04-2009, dayang_jack komen :

<maz-ivory>...lama gak. lbh krg 14 yrs. maz dah lame ke kat middle east?...'kamek' tu maksudnya 'saya'...:)


11-04-2009, maz-ivory komen :

lama tu dayang..sya dulu hb krja kat Sarawak,ada la jg duk p sana bila cti skolah...klu p sna msti bli ikn terubuk msin kat pasar Bintulu tu...sya bru nk msuk 2 thun la kat sni...


11-04-2009, caszuremy komen :

ya rabi...sedap eyh...... rindu ngan masakan sarawak eyh.... dah lamak x mkn masakan owg sarawak... lebih2 gik masakan emak...


11-04-2009, dayang_jack komen :

<maz-ivory> oic...kalo camtu hubby bole ckp srwk la tu, kan?...ikan terubuk tu mmg best lbh2 lg dpt yg fresh....ape2pun nanti try la resepi ni eh...cuba jgn x cuba...:)


11-04-2009, dayang_jack komen :

<caszuremy>...kitak tok dari sineykah?..mcm jauh jak bunyinya...:) haa, mun rasa rindu, jgn lupak cuba resepi tok, dapat juak jd penawar rinduu...:D


03-05-2009, mama@isya84 komen :

tiap mlm hr jumaat, ada jual ayam pgg sarawak d pasar mlm taman u d skudai (depan masjid) ,jb. bg yg rindukn manok swak, dtgle...


23-07-2009, marshmallow komen :

sedapnya, dayang, sesuai tak makan dgn nasi ayam?


23-07-2009, as75 komen :

marshmallow, as makan ngan nasi ayam, sedap! maaf ya dayang as jawabkan


02-08-2009, dayang_jack komen :

mama@isya84 : thanks for the info. mmg rindu sgt2 dgn masakan Srwk ni....kalaulah dekat JB tu, nak je dtg membeli manok panggang ni... :)


02-08-2009, dayang_jack komen :

marshmallow : ayam ni sesuai dihidangkan dgn ape2 je jenis nasik. Selamat mencuba....to as75, terima kasih krn tlg jawabkan... :)


30-11-2009, quinnie komen :

dayang sedap sgt resepi ayam panggang ni....saya baru buat semalam...nanti saya hantar laporan ye....


27-01-2010, ElizaH komen :

Dayang, saya suka cuba resepi2 dayang. Hampir kesemuanya sedap dan jd feveret saya termasuk yg ini. Tapi tak reti nak antar laporan bergambar. Ilmu yg disebarkan itu akan mendapat rahmat dr Allah khasnya kpd tuanpunya resepi. Tq byk2 yer.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu