Google+

oleh: junjs11 Bubur Jagung

Bubur_jagung

sekejap j buat..resepi sendiri.. Gambar dr laporan masakan


Created on : 24-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 4 tongkol/batang jagung manis-diambil isinya
  • 5-6 sudu besar gula (ikut manis)
  • 1 mangkuk kecil santan pekat
  • 1- 1 1/2 mangkuk kecil air
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • 1/4sudu teh garam (optional)
  • segenggam sagu dibilas dan toskan(optional)

Cara-cara

  1. Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 min. (jagung ni cepat masak)
  2. Kemudian masukkan gula, santan, daun pandan, garam dan sagu. Biar mendidih dan masak.
  3. fyi:- bubur ni berwarna putih. bagi mereka yg suka warna bolehlah menggunakan sagu yg berwarna yg terdapat di supermarket. Nampak menarik sikit, hehe..

Tag

bubur sup

Laporan Masakan Bergambar (13)

Bubur_016
09-04-2007
sedap jun..sm jer dgn resipi saya cuma resipi jun ader letak daun pandan.
Laporan oleh: ctjuliez

haah..untuk wangi..feveret anak jun ni..

Bubur_jagung
02-05-2007
syahmi guna jagung dalam tin aje...cepat dimasak sedap dimakan...slurppp...
Laporan oleh: syahmi
Image_1708_
25-07-2007
ok x???
Laporan oleh: uniquenix
Bubur_jagung
01-12-2007
bubur jagung asli campur sagu biji. Best
Laporan oleh: cikgunita
Myresepi_buburjagung
04-08-2008
i guna brown sugar tuk ganti gula biasa,ni ikut resepi my mum.Sagu x letak sbb mcm xde je jual kat sini.huhu
Laporan oleh: ruznida
Bubur
29-10-2008
akhirnya dpt juga buat sbb asyik terliur tgk k.jun wat arituh... ehehehe peberet anakanda danial nih! thnx k.jun!
Laporan oleh: hana6877
Jagung
25-12-2008
untuk dinner mlm ni.. tq
Laporan oleh: sunkist
P2130580
13-02-2009
ermmm.. kira macam jadi hehe... cuma tak letak daun pandan je hehe.. 1st time mencuba nie..
Laporan oleh: scopio84
Photo668
16-04-2009
Dh lame carik resepi nih. Sedapnyer la lame dh x mkn. Saye letak brown sugar skit, x bubuh sagu x stok tp ttp sedap. Thanx junjs 4 d recipe.
Laporan oleh: nora_kai
Bubur_jagung__1_
30-04-2009
masak sbb teringin sgt nk mkn, dh dok jauh dpd mak ayh ni, sendiri mau igt...huhu. setelah 2minggu cari jagung, akhirnya berjaya gak buat...sedap2, tq share
Laporan oleh: ati_hayat
08062011812_1_
08-06-2011
tq...tetiba teringin plak nak mkn
Laporan oleh: acx5600
Bubur_jagung
23-12-2011
erm sedap2...thanks u resepi..saya pon tukar guna daun rosemary..sedap sangat..;p
Laporan oleh: attila
Dsc03195
09-12-2012
salam jun, wat bubur jagung..beli kt cameron..sedap sgt2 dpt mkn fresh.. tq ya :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (18)

09-04-2007, ctjuliez komen :

lupe nak habaq,atas tu sye letak daun rosemary.rsnye lbh sedap dan mint sikit.


10-04-2007, esah komen :

yup, esah pun selalu gak wat bubur jgg ni kekadang tu sagu digantikan dgn segenggam beras wangi.. sedap


10-04-2007, junjs11 komen :

daun rosemary? lg sedap ye..nnti leh cuba. beras wangi? cam jadi bubur jagung n nasi la gitu ye? x pernah dgr ni..sumthin' new. lg berkhasiat la...


25-07-2007, uniquenix komen :

aku main but jer tp cm jadi jer.aku buat kuah dulu.huhuhuhu.aku mmg nk blaja msk skg.nnti tkt husband lari.hehehehhe


10-04-2008, issoffiz komen :

baguslah my resepi.com ni..byk cungkil rahsia suri yg tak geti msk..cam saya gak.huhuhu..tapi dah byk saya cube.example cam ikan bawal sweet sour..suami kata terangkat,ari2 masak tu pun takpe..mane blh ari2, ikan pun skang ni mahal..anyway bubur jagung ni pun saya dah cube..sedap! xsampai 1/2jam pun, sampaikan ayah saya yg nak gi surau pun sempat jamah semangkuk..licin! tq junjs11!!!


18-05-2008, anisjunior komen :

Cam resepi mak saya lah~Sedapkan...... TT_TT teringin nak makan plak.....he...he....


05-05-2010, zura ellyshah komen :

mcm snang nnti nak try wat ar.. tp kalo xguna sagu pn lh gak kan...


08-12-2010, robie komen :

macam resepi yg mak saya buat...dr kecik mkn ni...hehe


07-03-2011, nadirathul adillah komen :

menjadi la bubur nih...tq....


23-03-2011, yan_ano komen :

boleh x guna jgung dlm tin je...


19-04-2011, fazyatul komen :

yummy..sedapnya..nk try la..


23-05-2011, shida remy komen :

nak buat,msti sedap utk berbuka puasa hari ni.


05-10-2011, AsyieraFirdaus komen :

bubur jagung jgn letak byk sgt gula..nti bila sejuk,,rasa bubur tu lg bertambah manis tau...juz letak mcm manis2 buah jer...


05-10-2011, AsyieraFirdaus komen :

lg satu nk tnyer lah,,,ape rasa bubur tu nti klu guna jagung berkrim dlm tin...ubah resepi skit2....cedap ke erk..


05-10-2011, Mr nice guy komen :

erm


21-07-2012, redbirdfe komen :

klau nak ganti santan dgn susu full cream. jadi tak?


07-09-2012, IPlusUBlog999666 komen :

Sis kalau guna jagung tin boleh x????


06-06-2013, mellraysuhairi komen :

mmg sedap..dh wat n sy tmbahkan dgn sedikit ubi keledek yg dipotong dadu..btambah sedap..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd