Google+

oleh: kak fida ♥Apam Tepung Gandum™

Apam_tpg_gandum

Resipi atas permintaan sweetfarah...kuih apam yang paling mudah penyediaannya....


Created on : 05-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 10x10x3 inc. )

  • 4 1/4 cawan tepung gandum - diayak(akak guna 1/2 kilo)
  • 3/4 cawan gula hitam (akak guna gula perang dan gula pasir,dicampur)
  • 2 1/2 cawan air
  • 1 peket yis serbuk - (cnth - Mauripan)
  • secubit garam (opt)
  • kelapa parut putih dikukus dgn sedikit garam dan daun pandan yg digunting kecil - utk mkn bersama apam

Cara-cara

  1. Loyang disapu minyak sekeliling.
  2. Apam_gandum_dibancuh
    Yis dibancuh bersama 1/2 cawan air dan ketepikan.Tepung,gula digaul rata di dalam sebuah mangkuk lalu masukkan campuran yis sambil dituangkan lebihan air dan kacau dengan hand whisk/senduk hingga adunan sebati,licin dan tak berbintil2.
  3. Apam_gandum_d_kukus
    Tuang adunan ke dalam loyang dan biarkan adunan naik dua kali ganda,selama lebih kurang 45 min hingga 1 jam.
  4. Apam_gandum_d_sejukkan
    Panaskan kukusan dan kukus selama 30-40 min.Biar apam benar2 sejuk.
  5. Apabila kuih benar2 sejuk,bolehlah dipotong dan hidangkan bersama kelapa parut kukus.

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (19)

Photo618
07-04-2009
Salam kak, wat minum ptg & b'fast sok pg juge..Kuih fav dr zmn kanak2 smpi la skrg...
Laporan oleh: nora_kai

salam jugak buat nora...dh siap dh...mmm...same ngan akak mmng apam ni pon favorite akak jugak...tq nora krane mencube...cantik naik apam tuuu...heee... :D

P1010631
08-12-2009
salam.tak de gula perang...gula biasa je.tp sifu engak marah ...kan kan kan...
Laporan oleh: Mariani(KT)

w'salam...akak tk kn marah....nnti kena jualll...heheee..tq Mariani krane dh mencube... :)

10122009403
11-12-2009
taraa...tq kak fida...ni apam gandum ku...
Laporan oleh: amyrah80

nmpk menjadik apam gandum mu itew...heeee..tq amyrah... :)

04012010073
16-01-2010
Seronok dapat buat kuih ni,sama rasa macam kat Malaysia,boleh buat hilang rindu..tapi takde kelapa,cuma kurang manis sikit,lain kali kena tambah gula lagi..
Laporan oleh: amiez150

kalau nk ilangkn rindu...nmpk gaye kene lh wat slalu yer...heee....tq amiez... :)

19042010542
23-04-2010
salam k.fida nielah hasilnya.. Setlh dipotong dan diletakkan kelapa.. Rahsia kawah dpt disembunyikan.. Hehehe.. Timasih kak..
Laporan oleh: farrah_diba79

bijak..bijak..heheee...tq farrah sudi mncube... :)

2010_11_22_20_46_33_409
26-11-2010
pertama kali buat memang gebu dan ringan sedap sgt feveret mak buat masa sekarang.........thank u kak fida ye nati nak buat lg..
Laporan oleh: miaayuni

mekasih miaayuni krane mencube dn slmt mencube lagi... :)

2010_11_24_15_31_22_470
26-11-2010
ini buat tuk kali ke-dua jgn mare kak fida ye sebab sedap3 sgt resepi apam yg simple dan senang sgt.....tq sekali lg k.fida
Laporan oleh: miaayuni

tk mare..sronok..heee...tq3 krane rajen mncube... :)

Sam_1929
15-12-2010
tq kak fida, sedap apam ni...
Laporan oleh: hafaza

tq hafaza krane mencube... :)

151220101058
18-12-2010
suka mkn apam ni....mmbuatnya pun senang... x cerewet. Thanks kak.
Laporan oleh: baya74

mekaseh baya krane rajen mncube rcp2 akak...comel jek apam tuuu...bak cini yg tergolek tuuu...heheeee... :)

2010_12_31_20_47_24_196
31-12-2010
k.fida buat lg,kali ni guna esen pandan,ini bukan putri ayu ye tp apam ayu k.fida
Laporan oleh: miaayuni

ape pulak..kue apam ayu miaayuni lerr sbb miaayuni yg buat..heheee...ppon mmng nmpk cntek dn ayu sgt2...mekaseh mia krane rajen mncube... :)

Img_0431
25-04-2011
sedap! terasa nostalgia bila makan.. tun wat kaler2 ngn dlm bekas kecik2.. senang nk ngap. tq kak fida ^^
Laporan oleh: tun_telani

rajen sungguh..dh ler comei2,kaler maler lagik..hehee...mekaseh tun telani krane dh mncube... :)

Img0190a
27-04-2011
baru buat pagi tdi alhamdulillah.1time wat trus mnjadi..hubby suke sngt..trima ksh kak fida rsepi akk smuanya mnjadi bla di cuba..rjinl2lah kongsi resepi baru ye..
Laporan oleh: babyqaseh

Alhamdulillah..mmng mnjadik,naik gebu apam tu..mekaseh babyqaseh krane mncube...insyaAllah klau ade rcp mmng akak kongsi brsame.... :)

P1010642
26-05-2011
ni dia apam yg ita buat (sebenarnya dah buat 3 minggu lepas, lambat update je, cuma guna gula perang biasa, so taklah cantik sangat n tambah kan gula jadi 1 cawan n guna blender, sedap, babypun suka
Laporan oleh: itazul

warne apam mmng cenggitu,molek jer gebu apam tu...mekaseh ita krane mncube... :)

Dscn1985
26-08-2011
Tima kasih Kak Fida..alhamdulilah jadi & sedap
Laporan oleh: wanH

Alhamdulillah...mekaseh wanH krane sudi mncube... :)

Apami
26-03-2012
alhamdulillah menjadik apam saya kak...risau kot tak jadik..hehehhe..elok naiknya...terima kasih kak..:)
Laporan oleh: quinnie

alhamdulillah..mmng nmpk elok naik apam tu..mekaseh Q krane sudi mncube... :)

Dsc05539
02-05-2012
menerai lagi resepi kak fida...memang terbaikk ka kak apam nie...suka sangat...terima kasih kak....
Laporan oleh: mass80

alhamdulillah..mekaseh mass krane rajen menerai rcp2 akak.... :D

Iphone_018
05-05-2012
salam kakfida..buat apam ni atas permintaan mak akak..suka sngat dia mkn apam ni..slalu beli jer..tapi kali ni buat sendiri..berbaloi rasanye..sedap.. TQ 4 d respi kakfida.. :)
Laporan oleh: kh267tm

w'salam kaklong...alhamdulillah..tkyah beli2 lagi dah..leh wat selalu utk mak tercinte yer...mekaseh kaklong krane mncube... :)

2013-06-25_apam_tepung_gandum___kak_fida_02
26-06-2013
Akhirnya, berjaya juga saya buat kuih kegemaran kami ni semalam.. saya hanya buat 1/4 bahagian dari sukatan asal sebagai percubaan.. Kak Fida, terima kasih untuk resipi ni.. juga, terima kasih pada izan_tsu dan mama kastam tioman untuk tips yang diberikan.. muah.. muahh..
Laporan oleh: LynnSham
2013-06-25_apam_tepung_gandum_pandan_-_potong___kak_fida_02
26-06-2013
Untuk pastikan 'sumpahan' apam mendap dah berakhir (muahahahaa), saya bancuh sekali lagi semalam guna air daun pandan pulak.. alhamdulillah.. berjaya! Terima kasih sekali lagi Kak Fida, izan_tsu dan mama kastam tioman!
Laporan oleh: LynnSham

Komen (79)

05-04-2009, az_bling09 komen :

kak fida, saya tak leh login nama sweetfarah so buat baru az baru boleh tulis ni. Thanks a million memang nak resipi air tangan kak fida.


05-04-2009, shafea komen :

salam. k.fida, lama ye kt x sembang2... simple resepi...leh lah try bila sy x bz nnti...TQ :-)


05-04-2009, kak fida komen :

u r welcome sweetfarah/az_bling09..akak harap az dapat mencube dan brpuashati dgn resipi yg mudah ini.... :)


05-04-2009, kak fida komen :

salam jugak buat shafea...mudh2an sihat hndknye...klau shafea lah,bz cm ner pon msti berkesempatan mencube...heee...apalagi dgn resipi yg paling simple ini...slmt mencube yer... :)


05-04-2009, aludra komen :

hmm.... senang jer kuih apam nih yek.. nanti saya cuba. buat breakfast pun best ni.. laaa.. napa kak fida tak letak gambar tu kat atas? :)


06-04-2009, zila66 komen :

salam fida...mmm....senangnyer...nnti leh wat hehe..adudra..senang je..jom buat!..hihi..adudra k.fida x sempat letak gambar kerna dak az-bling09 nk kn sgt resipi apam ne...tuu..kt bwh tu dh ada gambar....tq ya fida...


06-04-2009, aludra komen :

yelah k.zila.. jom kita buat beramai2... hehehe... saya kalau nak buat kena separuh adunan jer nih.. kaptain kapal dah pi outstation.. :)


06-04-2009, az_bling09 komen :

Kak Fida, alhamdullillah dah jadi dah. Sebelum ni dah try buat rasa dah 4 kali guna resipi yg lain tak jadi saja. zila66 n aludra mesti cuba nanti meleleh air liur you.


06-04-2009, kak fida komen :

hai aludraaa dan zilaaaa....jom buat kuih apaaaammm...hihiii...jgn tk jadik aahh...itu apam project umah kakak ipar,tk der kamera,bile bwk balek sikit barulah dpt posing...heheee...so dlm care2 tk derlah gmbr jugak...tapi care mmbuatnye mudh jer....slmt mencube yer aludra dan zila...tq... :)


06-04-2009, kak fida komen :

tq az_bling krane mencube...resipi mudh pasti menjadi....heee... :)


06-04-2009, noraida komen :

salam dan selamat malam kak fida.aida nak tanya air yang dicampur dengan yeast pakai air suam atau air paip je?jadi kena perap dululah sebelum kukus


06-04-2009, kak fida komen :

salam dan slmt mlm jugak buat aida...yis tu dicampor air paip jer...setakat melarutkan yis jer...yis tk pyh diprp...ikut jer step no 2..larutkan yis,ketepikan sementara menyukat tepung dan gula...yg hendak diperap ialah adunan yg tlh siap seperti step no 3...slmt mencube aida...tq... :)


11-04-2009, umizam komen :

alhamdulillah jadik. semua member office puji. Nanti nak buat lagi


13-04-2009, kak fida komen :

salam umizam...tq krane dh mencube dan menjadik...resipi yg mudh jer...boleh lah wat slalu yer... :)


14-04-2009, zkasma komen :

salam, kak fida agak2 yis tu berapa sudu atau gram..teringin nak buat jugak nampak kak fida punya mengancam sangat...dah tergoda ni...hehe


14-04-2009, nanie74 komen :

salam kak fida, apam ni saya suka sgt, sampaikan masa mengandung dulu mengidam nakkan apam ni, tq sbb kasi resepi, saya mesti cuba weekend nanti.


14-04-2009, kak fida komen :

salam jugak buat zkasma...klau yis tu 1 pkt same dgn 11g...slmt mencube yer...:)...salam nanie74 dan slmt mencube apam yg mudh sngt nih...tq... :)


19-04-2009, zila66 komen :

salam fida..apa khbar?..sihat hendaknyer bsama keluarga tcinta...nk antar repot jg hihii..zila dh wat 2kli.kli ptama x jdi...konon2 nk wat sikit...tpiii...pahitlhh..lbih yis kot dan zila perap semalaman.Kali ke 2 perap 45 min.JADII........ cantik naiknya tq sgt2... muahhh....


19-04-2009, kak fida komen :

salam jugak buat zila...akak sihat2 wal'afiat,trimakasih.. maklumlah mcm... ''Aeniii...angkat kain...ujaaaannn...jemuraann daaahh...tuurOnn..."...hihihiiii.... :o...harap zila dan kluarge pon siht hndknye...tang apam tu klau buat 1/2 adunan,yis pon kenelah sukat 1/2 jugak...ppon tq lah krane dh mencube dan menjadi akhirnye... heee..:)


19-04-2009, kak fida komen :

salam jugak buat nanie74... slmt mencube yer...mungkin ketika ini nanie tlh pon mencube....tq....sori baru ari ni jwb komen...heee... :)


14-05-2009, acek komen :

salam kak, saya dah pun cuba buat nampaknya menjadi. mekasih ye.


14-05-2009, kak fida komen :

Salam jugak buat acek...trima kasih krane dh mencube... :)


26-05-2009, ida60 komen :

salam kak fida,gula perang tu gula merah ke atau brown sugar. sukatan cawan tu guna sukatan cawan measure cup ke.41/4 cawan tepung tu bersamaan gan 1/2 kilo tepung atau kak fida guna 1/2 kilo tepung. Tolong baru nak cuba leh.


26-05-2009, kak fida komen :

salam jugak buat ida60...gula perang tu mmng brown sugar tapi klau nk buat apam gandum nih dgn campuran gula apom/timbang pon boleh jugak,kuih tetap menjadi cume warne apam berubah mengikut gula yg kite gunekan...semua resipi2 akak,akak gune measuring cup...utk tepung akak gune 1/2 kilo wlaupon tepung gandum berlainan jenama... 41/4 cwn rata=1/2 kilo...akak sukat gune cwn bagi memudhkan kwn2 yg ingin mencube tapi tk mempunyai alat penimbang...slmt mencube ida...tq... :)


28-05-2009, ida60 komen :

tq kak fida kerana reply. saya dah cuba dah tapi saya sukat tepung gan cawan measuring 43/4 cawan=1/2 kilo tapi x gebulah mungkin terlebih tepung agaknya kan. Anyway tq.


30-05-2009, kak fida komen :

ida60...trima kasih krane mencube...akak slalu buat apam gandum nih tu lah dgn sukatan tpg yg ade...msti menjadi dan gebu...seperti di dlm gmbr....boleh jadi yis serbuk yg slalu menjadi punca apam tk gebu...ppon tq skali lagi krane mencube...hrp ida tk serik utk mencube lagi... :)


01-07-2009, Lynn Sham komen :

Salam Kak Fida.. saya cuba buat semalam.. buat 2/3 adunan je sebab guna loyang 8x8x3in.. saya buat kesilapan sikit.. saya campurkan semua bahan dan gaul. Tapi, elok gebu bila dah perap 45mins. Bila dah lebih 20mins kukus, saya buka sikit je tudung pengukus untuk intai apam sebab tak sabar punya pasal.. favourite la katakan.. apam sudah jadi kawah besar.. bahagian keliling maintain tinggi.. bahagian tengah menjunam.. uwaaa.. Bila dah masak, tekstur apam maintain gebu. Cuma tak sempat nak rasa sebab lewat bangun pagi ni.. Apam jadi mcm tu sbb saya buka penutup kukus ke? Ingat nak cuba lagi..


01-07-2009, izan_tsu@yahoo.com.my komen :

slm k.fida,resipi sy pn hampir sama ngan akk.cuma sy guna gula merah utk kaler lbh pekat sket..apa pn sy suka wt kueh ni bwk gi rewang knuri..


01-07-2009, kak fida komen :

salam izan...mmng dlm resipi ni pon gune gula hitam(merah) tapi akak saje jer gune cmporn gule perang dn gule pasir...klau nk gunekn 1 mcm gule pilihn pon tk jadi masaalh asalkan care2 mmbuatnye same, tetap mnjadi....kuih apam yg mudh dn sesuai dimkn bile2..tq izan... :)


01-07-2009, kak fida komen :

salam Lynn Sham...trima kasih krane dh mencube...utk kuih apam atau ape je jenis kek kukus mmng tk boleh dibukak penutup kukusan,sbb itu lah masenye kuih sdg dlm process mengembang dn lagi satu air dr penutup akan menitik ke permukaan kuih dn akan mengakibatkn kuih brmasaalh...hrp2 Lynn tk jemu utk mncube lagi yer...tq... :)


02-07-2009, Lynn Sham komen :

Kak Fida, terima kasih bg feedback.. insya'Allah saya akan cuba lagi hari ni..


03-07-2009, Lynn Sham komen :

Kak Fida.. uwaaaaaaaaaaaaa.. saya dah cuba kali kedua semalam.. saya hanya buat 1/3 adunan. Saya perasan adunan naik lebih dari 2 kali ganda walaupun perap tak sampai 1 jam. Saya terus kukus (40 minit). Masih berkawah lagi walaupun saya tak buka langsung penutup kukus.. Agaknya kenapa ye? Adunan 'over' naik ke?


03-07-2009, kak fida komen :

Lynn Sham...alahai...tk tau akak nk kate ape lagi...klau sume bhn dn care2 same...tapi lps kukus masih berkawah,akak tk tau lh silapnye pt mane...rase2 akak ni lah apam yg paling tk cerewet nk buat...mcm dlm gmbr step 3 dn 4...kek yg diterbalikkan mantain rate jer,tapi seperti biase kuih apam akan menurun sedikit lps kukus tapi tetap gebu...apam ni klau tr'over' naik rasenye pon bukan masaalahnye,mmng perlu diperap kasi naik pon...ppon hrp2 Lynn tk lh serik yer....dn akak hrp2 adunn yg dibahagi 1/3 tu sukatannye btol...ma'aflah klau akak tk dpt beri jwpn yg memuaskn... :(


06-07-2009, izan_tsu@yahoo.com.my komen :

slm lyn..sy pernah kena cmtu.sy rasa sebabnya mungkin lambat kukus.klu adunan dh naik skali ganda masa perap(sy perap lbh krg 1/2 jam je)trus kukus,br la apam tu naik cantik n x brkawah.slmt mncuba....


06-07-2009, mama kastam tioman komen :

mama mencelah skek lah...tumpang lalu..kalau kita buat sikit, tak perlu tunggu terlalu lama memerapnya..bila dah masukkan adunan kedalam loyang, kita dah bolih panaskan air sehingga mendidih. Jadi bila dah nampak apam tu naik, dah bolih masukan adunan tu..kukus selama 20 minit ke 30 minit.. pastu angkat bahagian kukusan yang ada apam tu ke bawah dengan penutupnya sekali. Baru le bolih buka penutupnya..jadi, apam tu tak le terkejuzzz..masalah kawah tu mama rasa adunan apam tu mungkin tercair sedikit..wallahualam.. jangan putus asa cuba dan cuba lagi..


05-08-2009, Teratai Desa komen :

Salam kak Fida, dah buat hari sabtu, lupa lak nak amik gambo. Memang jadi dan anak2 suka mkn. Rasanya sedap... nanti kalo wat lagi saya upload gambarnya. Tapi betullah tak sampai 1/2 jam dah naik lebih 2 kali ganda.Tq for the rcpy.


05-08-2009, kak fida komen :

w'salam Teratai Desa..trima kasih krane dh mncube...nape pulak leh lupe amek gmbr...heheee...Alhamdulillah klau anak2 pon suke mkn apam nih...tk pe,len kali wat lagi leh lh amek gmbr,kasi posing2 sikit apam tuh..heheee... :D


11-08-2009, shafea komen :

haaa ni satu lg kuih yg menarik dan sempel jeeee mmg perlu cuba...dah lama gak cari kuih apam yg simpel ni,,,bln posa leh bwt....ape pun sebelum posa kena try dulu nak rasa heehee :-)


11-08-2009, kak fida komen :

shafea..rase2nye bnyk resipi2 yg nk kene try sblom pose,boleh mkn puas2...heheee...ppon slmt mncube kuih apam ni..mmng simple jer... :)


12-08-2009, shafea komen :

salam. k. fida. sy dah buat mmg cantik menawan rase pun sodap tp x ringan lah berat sikit apam saya bila di potong..nape yekkknpk mcm x bespan sgat.....


14-08-2009, kak fida komen :

w'salam shafea...trima kasih krane dh mncube...mmng apam ni jenis apam yg berat tapi tetap berongge dlmnye...klau tk berongge mungkin ade masaalah dgn serbuk yis tu...ppon hrp shafea tk serik utk mncube lagi yer....tq... :)


29-11-2009, k.zila66 komen :

salam fida, dh buat tp xingat ari apa..sbb xbleh msuk myr....sedap...m'ksih ya..


11-12-2009, amyrah80 komen :

kak fida:.. i love youuu.. first time buat apam gandum menjadi..seronok.....nanti amy lapor dgn gambo yee....


15-01-2010, k.zila66 komen :

salam..buat lagi wat minum pagi...m'kasih ya fida...


15-04-2010, farrah_diba79 komen :

timasih k.fida.. Resepi ini mmg mengubat rindu pada arwah mak angkat saya.. Fav saya semenjak kecik lagi.. X sabar nak cuba wat weekend nie..


15-04-2010, kak fida komen :

w'salam zila dn amyrah80...tq3 krane tk jemu2 mncube...heee....sori lmbt jwb komen...ngeee.. :)


15-04-2010, kak fida komen :

farrah_diba79..slmt mncube yer...tq.. :)


20-04-2010, farrah_diba79 komen :

salam kak.. Weekend baru nie berjaya gak saya wat apam nie.. Walaupun tgh dia mendak mcm kawah.. ( tutup kukus x dpt nak letak kain sbb adunan naik tinggi sgt).. Hehehe.. Apa2 pun rasa mmg cam arwah mak angkat saya wat.. Terubat rindu padanya.. Timasih kak..


20-04-2010, kak fida komen :

w'salam farrah...mekasih krane dh mncube...skali2 klau akak buat apam ni pon kene yg mcm kawah tuuu...tapi tetap rase lembut,tk bentat bhgian yg mcm kawah tu...insyaalah nnti akak nk cube kukus seperti mengukus kek kukus buah,gune alum. foil yg disapu minyak,supaya kuih yg naik tinggi tk melekat pd kain penutop...nk tengok mcm mane hasilnye... :)


20-04-2010, farrah_diba79 komen :

salam kak... Hehehe.. Nasib x bentat.. Mmg lembut dan sedap.. Saya ada gak nak try letak aluminium foil.. Tapi takut x menjadi.. Maklumlah budak baru belajar.. Hehehe..


01-12-2010, knowrah komen :

saya ada juga buat apam ni,hubby suka sgt,jd resepinya mestilah dr mak mentua,lebih kurang mcm resepi diatas,bg yg blm try buat,cubalh mmg sedap&mudah...


18-02-2011, lurvlyn80 komen :

as'salam...nk tanyer lau bakar bole tk??hehehhehe


19-02-2011, kak fida komen :

w'salam farrah_diba79 dn knowrah...ma'af lmbt bls komen...mekaseh krane dh mencube...akak pon tk pernah lapik ngan alum. foil tapi klau dgn mangkuk muffin alum. ok jer,menjadi.... :)


14-05-2011, Mrsazman komen :

Salam k fida, saya dh 2 Kali buat kuih ni..tp dua2 failed..yg first tu mcm bantat n terasa yeast sesaja..mungkin yeast saya dh rosak masuk angin..2nd ni pakai yeast lain, perap sampai sejam pun x naik2..bila kukus naik skit tp dlm dia mcm x masak plak.. nk tanya kalau air yg dicampur yeast tu kene air panas ke air sejuk..


15-05-2011, kak fida komen :

knowrah..ma'af yer akak lmbt bls komen,mekaseh dn alhamdulillah klau rcp mnjadi kesukkan famili... :)


15-05-2011, kak fida komen :

lurvlyn80..rase2nye tk sesuai lh apam ni di bakar...klau lurvlyn inginkn rcp apam bakar rase2 dh ade kt MyR ni...kena cari lh yer.... :)


15-05-2011, kak fida komen :

w'salam Mrsazman..alahai.. syg pulak rcp yg dicube 2 kali tk mnjadi yer...mmng utk apam, yis adelh bhn yg penting skali..klau elok yis maka elok ler jadinye...utk yis tu cume bancuh dgn air sejuk 1/2 cwn aje drp sukatan air yg diberi dlm adunn 2 1/2 cwn,utk rcp apam akak hanya guna jenama Mauripan sbb mudah didapati...ppon mekaseh krane dh mncube dn hrp2 Mrsazman tk serik utk mncube lagi yer... :)


21-05-2011, khirul06 komen :

salam..kak fida... kali pertama buat x jd..tp rsa mmg sedap..kali ke2 n ke3...fulamak...mjadi ssgt2.. gebu lg..hubby pun ckp ok..so trima ksih byk2 dgn smbgan rsepi ini..tiada yg lbih bmakna dlm hidup jika ape yg kita buat tu berjaya akhirnye...salam sayaang buat k.fida skluarga ...


21-05-2011, kak fida komen :

w'salam khirul06...mekaseh krane dh mncube hingge brjaye dn alhamdulillah hasilnye memuaskn hati...setuju dgn khirul jugak,lagi2 ape yg kite buat memuaskan hati,dinikmati dn dihargai oleh famili trsyg...mekaseh skali lagi khirul krane dh mncube yer... :)


25-05-2011, Mrsazman komen :

Takpe kak fida..rasanya yis saya ni yg kena betul sukatan..sini saya beli jenis packet jenama tandaco..mungkin sukatan x cukup kot..bukan ini je..resepi yg pakai yis mesti x berapa jadi..tensennnnyaa...ehehe


27-05-2011, kak fida komen :

Mrsazman..klau yis Mauripan ni 1 pkt = 11g....mungkin klau gune jename lain Mrsazman boleh sukat 11g jugak....klau ade ape2 rcp yg gune yis tapi bimbang tk jadi Mrsazman boleh ler cube 1/2 adunn jer dulu yer... :)


06-06-2011, opahiscooking komen :

salam kak fida, kita dah cuba buat semalam utk kali kedua. yg memula tu kita silap tgk resepi.. tepung yg sepatutnya 4 1/4 kita nampak mcm 1 1/4... mmg tak jadi lah. tapi tak putus asa.. buat lagi. akhirnya semalam dah berjaya, happy bila org kata sedap, mekaseh kak fida ^.^


06-06-2011, kak fida komen :

w'salam opahiscooking...alhamdulillah apam menjadik stlh opah tk brputus ase mncube...kire2 percubaan prtame tu opah wat apam silap mate lh yer...heheee....mekaseh yer opah krane dh mncube... :)


13-08-2011, iema husin komen :

akak...saya da try resepi ni utk berbuka td...tq..... :)


14-08-2011, kak fida komen :

iema husin...mekaseh yer sudi mncube... :)


21-10-2011, Juzariah komen :

assalam kak, sy dh cuba buat 2 kali tp first time buat berkawah dn 2nd time buat ok tp isinye liat sikit n kurang rongga..apa yg saya nmpk first time tu maybe sebab sy terus perap dlm acuan n kukus dgn api yg besar n adunan tu terkejut kot so dia pun berkawah..2nd time sy perap tempat lain dulu n baru letak dlm loyang..bila kukus ok tak berkawah dh tp kurang lak rongga n liat sikit..agak2nye apa masalah sy yer?


24-10-2011, kak fida komen :

w'salam Juzariah...yg 1st time buat brkawah tu mesti krane terlalu kuat api mengukus dan yg 2nd time tu mungkin krane adunan yg dah diperap dlm bekas lain yg dh kembang, bile dialihkn ke dlm loyang sudh tentu adunan akan menurun sedikit dn mnjadi penyebab apam kurang berongga dn seakan2 bentat...care ni berbeza dgn step no 3 yg akak slalu buat...ppon mekaseh yer Juzariah krane sudi mncube...hrp tk serik utk mncube lagi... :)


09-11-2011, razama komen :

tq kak fida, resepi kak fida sememangnya mudah dan sodap...


10-11-2011, kak fida komen :

razama....mekaseh kembali...mmng bnyk rcp2 mudh dlm dapo akak...cube jgn tk cube... :D


29-01-2013, shidazaid komen :

salam kak fida.. shida nk cuba la plk wat ni.. ari tu wat apam tepung beras x mekar....


30-01-2013, kak fida komen :

salam shidazaid..slmt mncube yer...semuge berjaye... :)


26-02-2013, shidazaid komen :

assalamuaikum kak fida... alhamdulilah da buat.. dan menjadi.. saya siap buat 1 loyang dan bagi abg sepupu tuk kenduri rumah baru.. dah 2 kali buat.. sedap.. lembut n gebu.. harap kak fida halal kan resepi ni ye


28-02-2013, shidazaid komen :

alhamdulilah...pertama kali buat terus jadi.. senang sgt.. da boleh ingat resepi.. da 4 kali buat.. bila teragak je buat heheeeh... makan tanpa kelapa pun sedap... terima kasih kak fida.. resepi lompang jakarta akk pun saya wat menjadi..


01-03-2013, kak fida komen :

wa'alaikumsalam shidazaid...alhamdulillah...dh pon berjaya..semua rcp akak yg dikongsi dh tentu halal buat semua..tk jadi masaalah, lebih2 lagi klau buat mkn sendiri atau pon buat niaga...mekaseh jugak krane tlh mncube lompang jakarta... :)


18-11-2013, Snur komen :

Hmm...musim mengApam..nk try buat apam ni..yis dh hbs stok so book sini dulu😜


22-11-2013, kak fida komen :

Snur..selamat mncube yer...slmt mengapam..heheee... :D


23-11-2013, Snur komen :

Kak fida,yis dah ada cuma blurr la plak!akak kata tpung tu akak buat 1/2kg kn...?mcm mn pula dgn yg lain esp gula?ikut sukatan yg dlm rspi tu lah yer?kalu akak cepat bls blh buat sok pg...


23-11-2013, kak fida komen :

Snur...ye tpg tu mudh bagi akak klau ditimbng aje...gula tu ikut selera nk guna yg hitam aje atau putih atau dicampur tetap sukat 3/4 cwn ye...slmt mncube... :)


28-11-2013, Snur komen :

Salam kak fida...Alhamdulillah dah pun buat apam ni...Syukran sherkn rspinya..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu