Google+

oleh: Makyong Ketupat sotong

Ketupat-sotong

ketupat sotong kelantan


Created on : 02-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Makyong




Bahan-bahan ( 10 ekor )

  • 10 ekor sotong sederhana besar
  • 1 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan sederhana pekat
  • 1 keping gula melaka
  • sedikit garam
  • gula secukupnya
  • sehelai daun pandan
  • 10 batang lidi- 3-4cm panjang

Cara-cara

  1. Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
  2. Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
  3. Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
  4. Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
  5. Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.









Laporan Masakan Bergambar (9)

Dsc02532
14-03-2008
mmmmmmmg sedap ketupat sotong ni.. lama dah x makan.. tghari semlm buat atas permintaan dother.. dia yg tlg sumbatkn pulut .. resepi makyong sama je ngan saya buat, cuma saya letakkn kicap pekat sikit bagi warna gelap sikit.. mak yong ni ore kelate ke?? byk resepi mknan kelate ... tq..
Laporan oleh: yatiezaini
Img_9338
29-05-2008
sedapss.. dah cuba.. tp saya tambah halba sikit & halia ketuk sikit..
Laporan oleh: mrs_sairi
Tupat_sotong
18-06-2008
my
Laporan oleh: fanoriza
Dsc_1181
20-12-2008
dah cuba,sedapppppppppp
Laporan oleh: zaina
Sdc12094
05-09-2010
salam! sedap sangat!. Alhamdulillah. tapi saya masak pulut berasingan.. kiranya macam buat pulut berkuah kan sotong ni.. dah lama nak makan.. baru semalam jadi kenyataan.. Alhamdulillah.. thanks!
Laporan oleh: monetwanonet
Img0011a
09-03-2011
mmg sedap... dh 2 kali cuba.. practise make perfect, Alhamdullillah yang kali kedua lebih sheddaap.. family siap request buat lagi.. huhu.. thanks 4 a recipe k.. lOve it.. ;)
Laporan oleh: Juezta
6
19-08-2012
buat untuk raya.. dulu xbrpa layan sgt tpi bila buat sdri, bru rasa sedap gile! :P tq
Laporan oleh: toowex
Dsc04983
13-06-2013
tk pernh mkn..ni laa pestaim mkn, itupon bukan zila yg buat tapii adik yg buatkn...gmbr kurang sket sbb amik mlm tq makyong.
Laporan oleh: k.zila66
C360_2013-07-21-17-24-22
17-03-2014
sedapnyeee..dulu mak selalu buat..bila dah kawin ni cuba buat sendiri pulak..husband plak org johor, tk penah mkn ni..pestime mkn jek terus suka n request nk suruh buat lagi..hihi..tq 4 the recipe!
Laporan oleh: ayumidori87

Komen (27)

07-06-2006, nutdie komen :

saya x pernah cuba masakan nie..tp bila rakan2 kelante asyik cerita mengenai kepelbagaiaan makanan kelate saya tertarik untuk cuba...mmmmmmmmmmm memang sedap


27-06-2006, aya komen :

mmm...mmg sedap...tapi manis laa..boleh tak ketupat sotong dibuat goreng berlada?


11-10-2006, nizie komen :

pernah makan p xsangka leh jmpa resipi dia kat sini.. ;) tHanx makYong..


24-11-2006, fau_ahmad komen :

first time rasa pd tahun 1987 sewaktu ke rumah roomate di KB, waktu masih study di KPP-ITM, rasanya masih tak dapat dilupai


28-11-2006, akak noor komen :

gaya masak..macam masak .. masak pengat...x nah lagi la makan yang ni...tapi makan yang tenganu punya ada la tapi tak manis


14-12-2006, ekhfa komen :

dah try beberapa kali buat. mmg best. mak yong ada resipi lain lg yg mgunakan beras pulut tak? byk le beras pulut kat umah tu..


29-02-2008, cute_pumpkin komen :

1st time makan ketupat sotong mase baru lepas kawen..SIL buatkan..mmg sedap ketupat sotong ni..


16-04-2008, norrela komen :

baru i nak cuba entah jadi entah tidak..kalau jadi tks mak yong.


19-06-2008, awekjetli komen :

Confirm sedap Baru makan....


12-08-2008, iesza komen :

selain sotong ape lg yg ble d wat ketupat...ktpt ikan ble..kwang..kwang.tp ketupat sotong ni mmg best,tak caye cb try wat,wat sekali,mesti hr2 nak wat..


28-08-2008, Zadira komen :

Sedap... nak sedap lg masukkan sedikit biji ketumbar.. utk menaik rasa. sape yg x suke x pyh letak. tp jgn terlebih... jadi lebih tak sedap nnt.


30-01-2009, tell_hill komen :

makyong, dah puas cari , mana nak dapat cara nak masak ikan percik... tolong yer makyong... dah kempunan dah nie


15-02-2009, EzaZara komen :

Pernah makan masa bulan puasa sewaktu sekolah rendah sebab emak masakkan untuk bersahur.memang sedap sebab masih teringat-ingat sampai sekarang ni.


26-06-2009, mrlelakiperkasa komen :

rindunya nak mkn ketupat sotong ni...mmg sedap http://lelakiperkasa.com


26-01-2010, rohizanrozi komen :

esok i nak try masak ketupat sotong versi kelantan


22-02-2010, bae komen :

ni mkanan peberet mse kcik2 dulu. arwah mak salu buatkn. gne sotong yg kecik2. comel dan tersangat3 sedap!! nsib jmpa balik resipi ni, blhla try praktik blik resipi yg arwah mak ajar dulu...hmmm..


16-03-2010, ayrin_ayana@yahoo.com komen :

erm..mcm sdp je.......msti cbe niy...


16-11-2010, nak belajar masak komen :

sok raya aji..nk try buat la tupat sotong ni..


23-12-2010, Sya Dubeis komen :

wah . . . nk cba resepi nih. . .


17-01-2011, feehily komen :

sy pon suka asingkan pulut dan sotong tu...sb xsuke kering sgt


11-02-2011, naz_fyfie komen :

dah lama cari resepi ni......baru jumpa..


27-02-2011, saiful azrin saarif komen :

kali pertama nk buat ketupat sotong..nmpak senang tp sush jgk rs ek..


18-04-2011, umie_saat komen :

beshnyer...fav sy ni....


15-08-2011, norasidahm komen :

mm,teringin nak mkn ketupat sotong ni. klu bli msti x sdap


15-08-2011, norasidahm komen :

mm,teringin nak mkn ketupat sotong ni. klu bli msti x sdap


07-09-2011, anim86 komen :

sedappp.. br je msk td


15-12-2011, nor_izan komen :

rindu kat ketupat sotong mak mertua sye.... sedapppp.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd