Google+

oleh: princessharyati Sushi simple

Asu5

murah dan simple


Created on : 03-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • sea weed
  • 1 mangkuk besar nasi lembut dan panas
  • 1 sudu besar cuka makan
  • 1 sudu besar gula
  • secubit garam
  • untuk inti;
  • telur dadar (nipis)
  • timun (di buang pulun tengah)

Cara-cara

  1. Asu2
    campurkan cuka, gula, garam ke dalam nasi dan gaul rata. Yatt guna baking paper je, letak inti.
  2. Asu1
    start gulung
  3. Asu3
    basah kan skit hujung sea weed dan gulung habis
  4. Asu4
    proses yang sama , letak nasi dulu, sea weed, inti dan gulung akhir roll dengan bijan yang telah di goreng tanpa minyak.









Laporan Masakan Bergambar (7)

Snv30125
03-08-2009
salam k. yatt, ni dia my hubby buat utk dinner. Memang mulanya nak guna beras sushi tu, pastu dia tak jumpa dia cari, so guna jer beras biasa.. ni jer la yg tinggal. Yg lain dah habis dibaham.. sedap! Tq k.yatt...
Laporan oleh: aludra
Dsc00589
08-08-2009
buat utk hb bw kat tempat kerja...tak tahu apa rasa coz puasa.. hb ckp masam sikit.. saya terlebih letak cuka.. tp resepi ni guna caltorase rice. refer sushicup.com untuk gulung.. anyway, hb ckp sedap.. TQ..
Laporan oleh: zalieda_a2

best

14032010021
09-04-2010
firstime buat..sedap juga..xsangka boleh buat..hehhe
Laporan oleh: kamal77
09122010344
10-12-2010
buat lagi...dan licin..hehehe
Laporan oleh: kamal77
P1060423
13-12-2010
bru wat tuk brkfst td...emmmm sdap....sy add mayo kt isi sushi...pastu mkn cicah kicap...nxt time nk wat lg arr... ;D
Laporan oleh: azizah_huri

best

Dsc01689_aa
24-09-2011
Peewit...ok tak? p gulung tak lawa..kena praktis mgulung nampak nye
Laporan oleh: umiecute

best

Dsc01203
04-10-2012
ini percubaan pertama saya membuat sushi,menjadi jugak,anak2 sgt suka dgn sushi,makan sampai licin.
Laporan oleh: azlina69

best


Komen (20)

03-04-2009, Apisza komen :

Peminat sushi.. tapi nasi tu kena beli beras sushi kan? ke x payah? Boleh ke pakai nasi beras biasa jer?


04-04-2009, cekyah komen :

sy sllu buat tapi guna nasi biasa aja tapi lembutkn sikit...kalau pakai beras wangi lagi ok sbb tkcernya yg lembut....intinya kadang kala saya masukn tuna seta lada hitam buat ganti wasabi...x tahanlh makan wasabi....berdesing telinga


04-04-2009, sitinor komen :

saya pn salah sorang peminat sushi...kl guna beras sushi memang ada ummh, tambahkan telur ikan salmon plak...ummuarh...marwerlosss


04-04-2009, saba3003 komen :

Kalau nak 'dimalaysiakan' letak je sambal ikan bilis atau serunding...pun sodap Sebab senang dijadikan 'bento'(bekal).


18-04-2009, lupe komen :

lama dah x mkn sushi.. nt nk try...


30-04-2009, intansalma komen :

assalammualaikum, sya orang baru di sini.. sye pun minat sushi gak.. tapi sye nak kat mane kite bole dapatkan sea weed nie ( contoh2 kedai2 ke supermarket ke), slain dari sea weed ape lg agknya kite bole pkai untuk gantikan sea weed nie... ok sekian terima kasih


14-05-2009, stilton komen :

intansalma, seaweed byk jual kat supermarket, mmg senang dpt...sbb org cina salu mkn wat snack.


14-05-2009, lai komen :

hello, nak tanya sikit, guna beras dan cuka biasa?


23-05-2009, cik com komen :

kreatif ganti bahan2 tempatan. ok gak wpun kureng asli.. yg penting tetap menjadi. ala takat nak makan sendiri kan.. apesalahnya. i like nanti nak cube. ni nak beli beras jepun, cukanya.. boleh tahan gak rega cuka je RM10.


20-02-2010, zaleha_mbb14@yahoo.com komen :

salam...mintak salin resepi dulu...TK


29-03-2010, cheyna komen :

sayer nak sangat buat sushi sendri tapi tak tahu katner nak blei bahan2 kat area shahalam...tlglah bantu


24-09-2010, elfyza komen :

x sdp pon....


23-02-2011, issandra komen :

kak....nasi lembut dan pnas?nasi cmner kak?xphm...hehe


02-03-2011, munira nabila komen :

nak tya....guna cuka biasa pn boleh kan3??.. :)


03-06-2011, arisa_10 komen :

da try wat tp xsdpla mkn dgn seaweed 2..knp ye...bese beli sushi siap sdp je...kt paket 2 dy tls "do not eat desiccant'...mksdnye xley mkn kering...pas2 kna mkn cane?


04-06-2011, fatien nur syahierah komen :

saye pn teringin jgak nk buat sushi nieyh..tp x yakin lar...


20-09-2011, HjhLyena komen :

Rasa nak try jer... Buat hidangan bday adik besok mlm... Kalau Ada gmbr saya Akan upload. ;)


25-09-2011, marufie komen :

Salam, Lbh senang gulung guna buluh khas utk gulung sushi..pergi ke jaya jusco..mana2 branch dia ada section japanese food, situ ada jual buluh, beras, sea weed, kicap-hati2 bc ingredient jgn beli yg ada sake, di fridge pun ada jual inti sushi, like telur ikan mas, wasabe- pedas, dan mcm2 lg..buat sendiri lbh jimat..sy baru je buat open hs hidang sushi tetamu tanya buat sendiri? Ye la kalau beli seketul rm1.


03-10-2012, azlina69 komen :

anak2 saya memang suka sgt makan sushi,jadi saya cuba la buat sendiri,tapi guna beras biasa yang wangi,saya letak cuka apple dan garam dalam nasi,saya nk tanya kalau letak serbuk lada putih boleh ke dalam nasi tu?


04-10-2012, azlina69 komen :

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/94/dsc01203gq.jpg/][IMG]http://imageshack.us/a/img94/7905/dsc01203gq.jpg[/IMG][/URL] Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL] ini percubaan pertama saya membuat sushi,ok la anak2 makan sekejap je licin..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu