Google+

oleh: minami133 Mushroom soup

Dscf5116

mushroom soup ala2 pizza huts.. bole buat kat rumah ajer


Created on : 23-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( 6 org )

  • 1 keping dada ayam
  • 1500 ml air
  • 500 ml susu segar(susu kotak)
  • 1 ketul kiub ayam
  • 1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
  • garam
  • secubit ajinomoto
  • 1 cawan tepung gandum

Cara-cara

  1. potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
  2. masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
  3. masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.

Tag

sup









Laporan Masakan Bergambar (44)

Dsc00950
03-05-2007
sedappppp......
Laporan oleh: nieta399

\(^_^)/

Dsc00939
29-02-2008
Tq for the resepi!!!Sebijik macam dlm tin punye!!Recommended 2 all musroom soup lovers.
Laporan oleh: azie_67

yeker! kengkadang bile teringin nak mkn mushroom soup pizza hut, ini jelah resepi i buat..=)

Dsc01048
10-04-2008
mmg sebijik mcm pizzahut punyer~! TQ ye
Laporan oleh: farah_

resepi reka sendiri.. tak tau lah betui ker tak.. janji sodap!

Mushroom_soup
22-04-2008
memang best!!! mcm yg dalam tin, sampai hb dan anak2 ingat masak yg dalam tin..
Laporan oleh: nor_67

sedap mkn mase panas2 kan..

Mushroomsoup
01-05-2008
Sekali rasa mmg macam pizza hut. Dua kali rasa lagi sedap dari pizza hut!
Laporan oleh: fidadaud

wow.. cantek bowl mushroom tuh.. baru betui serve soup nih dlm bowl tuh..

Picture_001
06-05-2008
Tried twice.. hubby kata, sedappppp
Laporan oleh: by1979

yeker.. time kasih kerana mencuba resepi ni

Photo-0074
28-05-2008
best laa..rs mcm kat pizza plak..my hb n anak2 suka ssgtt..tq minami!
Laporan oleh: hana6877

sume org ckp sodap..terangkat kejap.. hihi.. alhamdulillah dapat share resepi nih bersama..=)

Mushroom
08-06-2008
haa dah boleh hantar laporan ... ni dia mushroom sup saya, tq resepi yang enak ini.... tak sangka hb and my son tak suka, apa lagi saya sorang aje la...
Laporan oleh: sofinar

mkn sorang2 tak laju lah.. kalo sume org mkn, mesti seronok lawan mkn...hihi

Image004
20-06-2008
mudah dan sedap!
Laporan oleh: cutie_winkle

mmg mudah sangat.. sedap tuh kengkadang bergantung jenis susu yg kite gune.. jgn gune yg berperisa vanilla dah lah.. mcm kat sini, fresh milk byk dijual... sodap pulak tu..

Mushroom_soup
27-06-2008
Sedap, lepas ni bila bila masa pun boleh makan. TQ
Laporan oleh: hazila

betui tu.. menambah kan koleksi breakfast.. xdelah mkn minyak2 hari2..baik utk kesihatan

18-07-08_2237
19-07-2008
selalu bli instant punye..senang je rupenye..thanx
Laporan oleh: nassahabi

mmg senang.. cume kene rajin mencuba resepi ajer...

Dsc00302
08-08-2008
dah byk kali wat.. senang rupenye nk buat, rase mmg mcm kat pizza hut.. 10-Q!
Laporan oleh: ieyra

same2..

Soup
18-08-2008
Dah lama buat tp lupa nak buh kt cni.. sedap lain kali bulih wat lagi
Laporan oleh: yani

dah cuba baru tau rasa! tq kerana mencuba myresipi

Image_206_
01-09-2008
Minami, t.kasih byk2. Sedap la. Mula2 krg garam. x brapa sama mcm sup pizza. tp bila sy dah letak garam secukup rasa. Fuh!! kalah sup kat pizza. Thanks a lot. X pyh la lagi nak mkn sup kat pizza.
Laporan oleh: som e one

dah 2 thn xpegi pizza hut.. x ingat dah rase mushroom soup die..

P9020187
03-09-2008
hubby kata sedap.tq 4 sharing.
Laporan oleh: zza

sama2... =)

Dsc00390
12-10-2008
1st time cuba ni.. sedap.. excited smpai dr dlm periuk pun dah ambik gamba..hihi..thanks ya!!
Laporan oleh: kay n

xsabar ambik gaambar eee...

18012009544
18-01-2009
buat utk bf, mkn dgn garlic bread & plain bread. selalu beli yg instant, ari ni mkn yg masak sendiri , puas hati sgt. tq.
Laporan oleh: baya74

buat utk boyfriend(bf)?..ops.. silap, breakfast.. hehe

Mushroom_soup
03-02-2009
nyummy... betul macam kat pizza hut.
Laporan oleh: brendac

lps mkn sup ni mesti tak rasa nak mkn kat pizahut lg... bole order makanan lain

Img_5658i
06-05-2009
yummyyyy... first time cuba, seb baik menjadik.. cuma terbanyak laa utk makan 2 orang.. :D
Laporan oleh: choa

hoho... kalo 2 org bole abiskan nih, pasni mesti tak terasa nak mkn dah..puas..

Mush
12-05-2009
sedap.. hubby suka sangat2
Laporan oleh: juwitajamaludin

bertambah sayang hubby nanti yer...

Mushroom_soup_n_garlic_bread
19-06-2009
sedap..i like it..makan dgn garlic bread..tq
Laporan oleh: shakira

mmg kene mkn ngan garlic bread kan...sodap!

Dsc02209
26-07-2009
sedapppp... makan ngan roti nasi (ros aka onigiri)...
Laporan oleh: iezamel78

mmg sesuai gitu...

Copy_of_dsc00846
24-02-2010
sedap!!
Laporan oleh: yuha_yus

sedap sbb u ader talent memasak..

Creamysoup
26-03-2010
sedaapp...anak2 suke.... :)
Laporan oleh: kak fida

pasni mesti dah tak heran mushroom soup kat piza huts... mama nyer dah pandai buat sendiri...

Canon_1_096
16-08-2010
Thanks 4 resepi...sedap...mcm pizza hut punya...ank2 makan berselera...
Laporan oleh: YusLiza_04

sama-sama...

Img_5653
13-11-2010
besttt!!... terbaekkk!... thanks...
Laporan oleh: waheedeana

=)

Img00980-20110101-1432
01-01-2011
thanks minami....sedap tp saya guna full cream milk tu jerk yg ada kt umah.....suke sgt dh pandai wat mushroom sup.....hehehe...
Laporan oleh: kunonit

happy sgt bile org cube resipi nih menjadi.. hehe..

Mushroom_soup
08-01-2011
yummy... memang delicious... sedap, simple n mudah.. tq 4 resepi
Laporan oleh: pisces^amie

itu yg penting kalo nak masak... sedap, simple n mudah!

08012008_004_
15-02-2011
Tadaaaaaa..........sup cendawan versi cendawan tiram. yang penting sedap. makan dengan roti keping aje.. tq
Laporan oleh: CheqSueCommot

wah... suke nyer die pandai buat sup nih...

Dsc01037
17-03-2011
mushroom soup yg dah siap...sedap tp pekat la pulak..hihihi..thkz resepi tuu
Laporan oleh: bubululuwani

mmg nampak pekat u buat..lenkali kurangkan tepung gandum sket..

207811_10150152132960683_723250682_7035733_5816948_n
10-04-2011
ni saya punya..mkn ngn garlic bread..cedappp!!
Laporan oleh: laranna

bole share resipi ngan kwn2 pulak

Imag1627
16-04-2011
teramat sedap mushroom sup ni, tq minami, ank2 ckp sama kat pizza
Laporan oleh: rosaliza

tq mencuba!

Dsc04873
19-05-2011
Dh byk kali wat..anak2 suuuka sgttt...sedapp!! thanks minami..
Laporan oleh: k.zila66

kalo anak suke mesti happy nak msk kan

Dsc05408
21-06-2011
walaaa... cedap ssgt...pasti ada siaran ulangan 10Q
Laporan oleh: k.zila66

silalah buat siaran ulangan sampai dah rasa muak, tak nak gi pizza hut dah.. hehehe.. gurau jer..

Photo1529
21-06-2011
Percubaan pertama...kata anak perempuanku. "Sekali rasa, mesti mau lagi". Saya tak letak cendawan butang sebab anak sulung tidak suka. Saya tambah kentang rebus yang dilenyek...Tqvm for the recipe..Sekali rasa mesti mau lagi..he he he
Laporan oleh: Sharm1969

anak2 sekarang pandai bg komen yg memberansangkan emaknya..

Dsc03847
04-12-2011
Terbaekkkk...!!!
Laporan oleh: tashaf

=)

2012-01-06_09
16-01-2012
gmbr close up.. hihihi.. very delicious la kak. hri2 pizza pon boleh kan?? thankssss
Laporan oleh: Miss_ShaSha

yeker.. tak muak ker?

A
03-02-2012
Semalam buat...habis satu periuk...sodap. Nie kali kedua buat guna resepi awak. TVM..muahzzz
Laporan oleh: arrah79
Img_2262
03-02-2012
Dah buat banyak kali...Baru up-load yg terbaru buat dua hari lepas...Mmg Tak jemu mata dan mulut nie...Satu lagi sangat senang nak buat...Anak2 dan En Somi suker....
Laporan oleh: arrah79
Dsc09532
19-03-2012
siaran ulangan lagi..i likeeee...tq..tq.
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00934
04-06-2012
buat lgi .lagi dn lgi...buat mushroom soup ni mesti ada garlic bread ni..thanks minami.. :)
Laporan oleh: k.zila66
Img_20120715_191918
15-07-2012
senang sgt..ni buat separuh resepi pon dah byk..sedap my baby suke :) tq
Laporan oleh: ashypink
Dsc02708
21-11-2012
wat lagi...TerBaiKkkk...timekacihhhh.... :D
Laporan oleh: k.zila66
Dsc02258
13-01-2014
slurpppp...mkn dgn garlic bread
Laporan oleh: 123456

Komen (71)

24-12-2006, junjs11 komen :

minami, mushroom tu masuk bila? x yah blend k? rasa k mushroomnye?sbb soup yg jun pernah buat, mushroom tu dimasak, pas tu blend..pas tu masak lg..yg ni mcm senang je..


25-12-2006, minami133 komen :

lupe plak nak masuk mushroom. saya tak blend. terus masuk macam tuh. ok ajer rasa nya. tp kalo guna mushroom yang kering tuh lagik rasa. pernah jugak buat. rendam dulu mushroom kemudian terus masuk dlm periuk.


25-12-2006, yana komen :

hmm.. sedapnya. mesti cuba. minami tau tak, camner nak wat krim utk kentang putar ala2 kfc gitu. bleh kongsi tak?


26-12-2006, minami133 komen :

saya tak pernah cuba lagi.. rase macam dah ader ajer resepi nak wat krim utk kentang putar tuh ajer. cuba yana check semula resepi2 yang ade dlm nih. biasa buat mashed potato ajer, pastu masuk mixed vegetables. tuh pon dah sedap!


31-01-2007, mrs shieza komen :

susu segar tu pkai susu segar dutch lady dlm kotak tu ke yg slalu minum brekpes tuh?klu ganti ngn low fat milk atau HL milk boleh tak?


31-01-2007, minami133 komen :

mrs shieza.. bole ajer, kadang2 i pon gune low fat milk.. tgk aper yg ader kt umah ajer...


06-04-2007, nuin komen :

cam senangla nk wat.. bhn die pun sng nk cari.. ada possibility nak wt sebab nmpak sedap, sng nk wat and cost pun x byk sgt..


20-04-2007, seriseroja komen :

salam.. uikss! x sangka murah, cepat dan mudah! sodap u....! lebih ori dr pizza hut nyer! tq minami133!!


06-07-2007, minami133 komen :

lepas nih bole lah bg tau kawan pulak yer..


17-11-2007, mummynonie komen :

boleh le cuba i,suami n ank2 paling suka makan sup ni


26-11-2007, kartika komen :

eeemmmm.... nmpk sdp.... :-) tp nk gn susu sgr yg cmner??? susu yg dlm kotak tu ker.... confius...


11-01-2008, hazirah komen :

memang sedap soup ni!


05-02-2008, ladypooh83 komen :

sowi nk tanyer..cendawan tu nk letak brape banyak?


27-02-2008, shahliz11 komen :

Sedappp.... & yg paling best senang nak buat. Terima kasih sebab introduce resipi ni.


29-02-2008, buttercups komen :

hmm..nk mintak korang suggest guna susu kotak brand ape yg lg sedap..coz, cam susu HL tu rasa vanila sgt..cam xkena plak rasa nnt..hehehe..


02-04-2008, ayurazak komen :

dah lama cari sup mushroom ni, nanti nak try bt. TQ minami :-)


10-04-2008, issoffiz komen :

mudahnyer? ti nak cuba lah...


21-05-2008, juerin komen :

selalu beli soup campbell jek.. bila semua kata yang minami punya ni sedap.. nak jugak try.. walaupun tak berapa pandai sangat bab-bab dapur nih... ;p


30-05-2008, hana6877 komen :

wat kengkawan yg blum cuba..try jgn tk try..( promote kan bg pihak minami ).. hihi... minami jgn mare! anak i dh mintk suruh buatkan lg...tq la resepi nih...


04-06-2008, sofinar komen :

kenapa tak leh hantar laporan ni


12-06-2008, adiezx komen :

da wat da.. ase saya nyer macam xrase dalam tin atau piza hut??? wawawawa mana silapkah ini?? apapun makan gak.. ehheh


16-06-2008, basirah komen :

wah... boleh cuba ni... bleh wat brekfes... tq minami133..


04-07-2008, ayus komen :

SEDAPPP!!MARVELLOUS!!dh try 2x 2nd time kasi kt neighbour rase die ckp sedap betul.. wat camne.. so i bagi le rsepi ni tp yg bes my fmly love it... thanks ya... ;)


11-07-2008, farah_ komen :

minami133, tapi kenapa saya nyer mushroom soup dia punyer tepung berketul2? tau tak mcm mana taknak bg dia berketul2? pastu kalau dah lama sangat kan lama2 mushroom soup tu jadi berair mcm tepung dengan air terpisah. ada apa2 tips ke? atau saya tersilap... tolong ek


17-07-2008, ayumas2002 komen :

bahan2 nak massk dah beli td.. sok pg nak try utk breakfast :) tgk rmai yg komen sedap.. t klu sempat sy ambik gmbr dlu.. hehe


22-07-2008, ayus komen :

minami thanks for da receipe x salah i ade antor komen erm tp cam xde lak few weeks ago.. ade nmpak komen i ilang dh ke.. anyway tq mmg marvellous.. dh try bnyk kali pun..


23-07-2008, minami133 komen :

farah... kalo tak nak tepung tuh berketul bancuh dulu tepung dengan air... mungkin masak terlalu lama kot.. susu jd berketul2... yg kene masak lama, masa rebus ayam tuh, bile dah masuk tepung tuh, kire2 sup tuh nak pekat, terus tutup api.. lg satu tips, lps masuk kan tepung, kene perlahankan api supaya sup menjadi pekat dgn sekata.. tq!selamat mencuba lagi....=)


23-07-2008, minami133 komen :

ayus... yeker.. takde pulak yg ayus punyer.. ade problem kat server kot


01-08-2008, Farhana_84 komen :

hehe...memang simple je bahan dia!blik neh bole try.mkn ngn garlic bread..sedaaaaappp


23-08-2008, edmya komen :

emm mmg sedap... I tambah lagi sesudu teh minyak sapi QBB bkn saje soup nampak menarik namun lemak berkrim disukai ramai.. chewahhh..


23-08-2008, edmya komen :

rasanya saya ada tip supaya soup tu x berketul, saya ambil sedikit stok air ayam dan mushroom yg direbus, and then blend bersama tepung terus curah dlm periuk soup tadi,


20-09-2008, einiey komen :

yesss...nak try lah..biasa g kat pizza nak order soup saje tak leh..dah lama dah cr resepi ni..pas ni bleh la tunjuk terer kat member2 hahaha....


08-10-2008, bdkbarubelajar komen :

susu tu masuk kan sekali ngan ayam eh??...


10-10-2008, bunian komen :

pakai susu tepung leh tak... bancuhlah dulu... hehhehe...


14-10-2008, jann komen :

smlm dah buat menjadi tp bila sejuk jadi pekat.tq share d recipe.


27-11-2008, zila66 komen :

minami..sy cuba resipi awak dh wat 2 kali mula2 kali pertama x jadi..kali kedua jadii...sedapp...mkn ngan roti..tq..


30-12-2008, mrs.sham komen :

salam minami. sy dah buat. sedap. thanx 4 the recipe... mmg mudah, senang dan murah cuma sy x bubuh mushroom sbb x do stok....... jd sup ayam jela, apapun habis juga.


10-03-2009, zila66 komen :

salam minami.... wat lagi entah yg keberapa.....anak2 suka sadapppp..mcm pizza .....tq byk2 ya....


13-05-2009, achikcomel komen :

nmpk mcm snang nk try lah..ank suka sgt tp slalu bli yg instant..bleh berjimat klu wat sniri...


14-06-2009, minami133 komen :

zila... budak2 suke erk... tunggu anak sendiri besar sket lg baru masak utk die gaks...


14-06-2009, minami133 komen :

achikcomel... buat sendri ajer, anytime leh buat kan.. bahan2 pon senang nak cari kan...


02-11-2009, syidarizal komen :

i dah buat, thanks alot minami , this recipe is so marvellous, hubby i mcm xcaya i buat sendiri. i guna fresh milk dutch lady kotak tu je, mushroom tin tu dlm setengah tin aje dah cukup kot. apepun, memang best...lain kali antar gamba...heee...


01-12-2009, minami133 komen :

syidarizal.... yeker.. mesti u bangga kan bile hubby dah puji... perangsang agar jd lebih rajin utk masak!


01-12-2009, k.zila66 komen :

dh selalu buat xtahu yg nih kbrapa..sedaplh...!anak2 klu npk susu kotak pasti teringat..suruh wat...tq minami..


22-02-2010, aszuzira komen :

cawan ape ek nak gune tok sukat tepung gandum??


25-02-2010, wan kembang komen :

dengan apa kita boleh replace kiub ayam tuh ek? terasa sangat msg dalam tu......pak aji tak guna tak apa kan? hehe...manyak cengkadak plak.... :-)


12-03-2010, k.zila66 komen :

buat lagi..lagi dan lagi..mmg besttt sgttt...tq.


17-03-2010, k.zila66 komen :

buat lagi..atas permintaan anak2...mekasih ya..minami.


04-05-2010, snm komen :

ramai yang mencuba dan komen sedap, nak cuba jugak le pas ni.


16-08-2010, padi komen :

mmmm....sedap nih. nak bagitau kak mas plangai nih..


14-12-2010, sham_sudin komen :

thanks god....dah buat semalam...jadi...happy sangat...memang carik dah lame resepi..buat2 jadik plak..hehehehe


13-02-2011, kakchik85 komen :

thanks 4 da recipe minami133..hee, lg sdp dr pizza hut, cpt, sng n kenyang..sy x boh mushroom, tmbh lada kit..mkn ngn pasta spirals..yummy! ^_^


30-03-2011, shuda_me komen :

Mcm best jerrr...Tak sabar nak try.. Domou arigatou gozaimasu minami san... tabetai desu...


30-03-2011, hantukapan komen :

mushroom * awwww . sedapppp


20-04-2011, ziera_eddy komen :

salam..nak tanye air rebusan ayam 2 buang atau dicampur dgn susu segar 2


21-04-2011, elfyza komen :

susah x nk buat die...biase lah sye bru umur 12 thn... nk bljr msk kte kan...


26-04-2011, maszainul04 komen :

salam, minami..thanks for resipi yg sedap&senang sgt nk buat..nk tanya sket..da try wt 1st time, jadik..cuma bila nk repeat 2nd time,kureng sket sbb tepung tu cam berketul2..cane ye nk elak?masa bancuh rasa da larut..thanks ya...saya budak baru belajar..(",)


26-04-2011, maszainul04 komen :

hehe alamak x pasan lak da ader yg tanya..minami p0n da komen..agaknya sebab masak lama sgt (",) xpe janji sedap!!


12-05-2011, aal zzedee komen :

edmya .. minyak sapi QBB TIDAK HALAL untuk muslim.


21-06-2011, afiqahzizah komen :

boleh tnya x..tepung gandum 2 kena bancuh dgn air dlu ke sblum masuk dlm sup?ataupn masukkan mcm 2 je tp sikit2 la kan..?


22-06-2011, mama_teah komen :

saya dah buat dah sup ni minami..mmg sedap..family suma suka..diorang ckp sedap mcm pizza..tq minami


18-09-2011, surianeh komen :

hmm...saya pun dah buat sup ni...mmg enak...enak sgt2... tq minami!


10-10-2011, na_ieda komen :

tersilap teknik aritu..ptutnyer tepung kena bancuh dulu dgn air dgn air biasa bg larut bru masukkan dlm sup..saya tambah tepung jagung skit dgn tepung jgung (untuk pekatkan kuah) larutkan dlm air biasa pastu bru campur dlam rebusan ayam...brulah tak berketul2


18-10-2011, zana1202 komen :

naak try la...cam sedap jew...peberet tuh ..


18-10-2011, feeya komen :

akak2.. susu jenama ape ea yg elok? sy letak susu HL. kuat btl baunye.


26-11-2011, wawa85 komen :

mmg sdapp sgt..lg sedap dr kt pizza..thanx 4 de recipe


06-12-2011, Rafida Neyda komen :

rupanya leh wat sndri ekk,,,ank2 suka sgt2....nnt nk wat lh,x yah beli dlm tin lg.....


15-12-2011, Kroll2811 komen :

slalunye mkn kat Pizza Hut sy oder 3 mangkuk...arini sy dah buat sndri 1 periuk!!!saje amik risiko 1st try da buat byk2..mn tau sdap pulak boleh ulang mkn lagi...tup2 bila dah msk...pergggghhhhh....!!!mavelous!!!tQ 4 sharing this resepi ye...


23-02-2012, ediezai8934 komen :

smlm sy tgk resepi ni...balik tu trs beli bahan, mlm trs msk utk my son and hubby...ank smp besar mata ckp"ibu, cmna ibu buat ek...sedap...nk lagi..." hubby mkn smp tak angkat kpala... bjaga buat keja pun smbl bedal sup tu...hehehe...puas ati sgt2... nk cuba buat kat rmh mak plak this weeked.. bagi akak2 plak rasa & komen..tak sbr nyer....


04-04-2012, aida mamat komen :

nmpak mcm sedap ni.. balik ofis nnti, nak try buat.. tq minami...


28-08-2012, mama_on7 komen :

sedap..saya dah cuba..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd