Google+

oleh: princessharyati DIM SUM

Dimsum3

chinese food


Created on : 01-04-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • kulit wantan (yatt beli ready made)
  • bahan untuk inti;
  • secawan udang yang telah di buang kulit
  • sekeping tauhu di cincang halus (jika suka)
  • daun bawang di cincang halus
  • sebiji telur
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • seulas bawang putih di cincang halus
  • ground black pepper
  • garam

Cara-cara

  1. Udang di cincang halus-halus., kemudian masukkan di dalam mangkuk, campurkan tauhu, daun bawang, bawang putih, tepung jagung, garam, black pepper dan telur, gaul sehingga sebati. ambil kulit wantan dan masukkan 1 sudu kecil di tengah kulit wantan , lipat dua , likatkan dengan sedikit bancuhan tepung jagung dan buat seperti bentuk kuntum bunga. Siap untuk di goreng atau di stim kan.








Laporan Masakan Bergambar (3)

Dsc06339_resize
02-04-2009
hemm mmg sdp cicah sos...x cukup 15 ketul,,kena buat lg ni haaa anyway thank's sharing resepi :-)
Laporan oleh: shafea

tq to.

15082010192
01-09-2010
mmm,sedap..saya buat versi kukus..
Laporan oleh: kamal77
Dimsum
16-06-2011
hasil dimsum yang dikukus....sangat sedap dimakan dengan sos kopok leko....
Laporan oleh: dheqchik

Komen (18)

01-04-2009, aludra komen :

sedapnya nampak tuh.. my favourite nih.. dimsum... resepi sos cicah ada tak?


02-04-2009, shafea komen :

heee sdp ni cicah gan sos, mkn gan sup pun sodap nak try lahhhhh TQ


02-04-2009, Nenie komen :

dah lama intai2 resipi untuk intinya....Slalu order ni time ke The chicken rice shop....


03-04-2009, NuruLHanafI komen :

nampak macam sedap jerk..nanti leh lah try kat umah nanti...


01-08-2009, nurulaqilahzainudin komen :

wah.. nak kena cuba nih.. dah lama cari resipi ni.. huhu~~


08-06-2010, nurulzura komen :

tak de resipi untuk wat kulitnye ke?? kalo ada tolong buat tau.. k thanks...


14-01-2011, hanisahhassan komen :

alhamdulillah..lama cari resipi ni..ada sapa2 pandai buat kimbap?


15-03-2011, cromok8484 komen :

baru makan tadi 2 yang cari resepi ni sedap gla,ak bli tadi 3 pcs rm3.80 mahal gila


16-03-2011, sujamang komen :

cuba


20-03-2011, noorjieja komen :

salam... saya selalu buat dimsum ni tapi masukan akhir skali didalam sup sayur ... dalam kulit dimsum ni saya masukan seekor udang....sedap...tapi anak buah saya suka dimsum goreng...


28-03-2011, aween_aleesya komen :

nmpak mcm best n mudah nk buat...nk cuba ler sbb dh mkn kt kopitiam mmg sedap sgt,mohon syer yer resepi ni...


16-04-2011, zita77 komen :

salam...yatt slin inti udng ape lg inti yg kte bleh buat contoh isi ayam ker..satu lg sye prnah tgk dlm mgzine terdapat kacang hijau dalam inti dim sum,itu campuran inti dim sum ape yea?


20-05-2011, Manja Mustafa komen :

salam, yatt, kalau isi dim sum dimasak dulu, agak2nya sedap tak? tak pernah try, ingat nak masuk mince chicken, tapi taakut takut tak berapa masak.. tkasih


05-07-2011, afzalina komen :

erm ada tak resepi untuk kuah dim sum tu sekali....nak cuba buat lah kalau makan di restoran 3 biji rm2.50


13-09-2011, chynnaaxzlrose komen :

memang suka makan dim sum.. kene try ni... thanks for the recipe


10-12-2011, farahzatul.asikin komen :

mmg sodap.saya dah try.thanks for the resepi


04-08-2012, syasyayuri komen :

bleh r wt dim sum sendiri lepas ni..terima kasih share resepi...


21-08-2013, Munae Haris komen :

Thanks for the recipe. Bole la buat dim sum sendiri...yey :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu