Google+

oleh: junjs11 Apam Pisang

Picture_508

Kek pisang kukus. Resepi paling senang..jun buat x payah sukat2 pun..mmg jadik punye..


Created on : 23-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( satu loyang kecik. )

  • 6-7 biji pisang emas- dilecek (guna garfu senang)
  • 4-5 sudu besar gula (ikut suka manis)
  • 1 biji telur
  • 3/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • tepung gandum secukupnya(ikut bancuhan macam buat cucur/jemput pisang)

Cara-cara

  1. Campur pisang yg sudah dilecek, gula, telur, soda bikarbonat dan tepung. Gaul sebati.
  2. Isikan kedalam loyang yg disapu sedikit minyak.
  3. Kukus sampai permukaan kuih berwarna perang gelap lebih kurang 20-25min. sejukkan dan hidang.









Laporan Masakan Bergambar (26)

Img_1881
25-12-2006
best...sedap...mmg senang sgt...tima kasih jun...tp yg tak bestnya gambar saya gelap...tak nampak kek...cmna pun tima kasih
Laporan oleh: sitifauziah

welkam, welkam..hehe..sori admin..reply kat bwh tu..

Apam_pisang
27-12-2006
jun... umie try buat tapi nampak cam bantat je... sebab apa eekkk
Laporan oleh: umi_e

maybe terlebih tepung kot umi..ataupun soda bikarbonat x brape cukup..

Apam_pisang_potong
27-12-2006
bila potong nampak cam tak gebu... tak cam kek... cam lempeng lak... ke sebab terlebih tepung?
Laporan oleh: umi_e

maybe umi kena kurangkan tepung tu..so far jun buat ok je..

Dscn2004
03-05-2007
kite buat smlm...tp housemate kata kek ni bantat sikit..tp licin gak dia sapu hehehe..
Laporan oleh: qirah75
Pb241448
24-11-2007
thanks kak jun... hb siap puji cam kedai punye.. kembang lg ni.. hihiihi ;p
Laporan oleh: mama_myvi
Pc031512
08-12-2007
kak jun.. ni buat 2nd time... tengkiyu
Laporan oleh: mama_myvi
Pc071578
08-12-2007
buat yang kiut miut plak.. hmmm licin.. tengkiyu...
Laporan oleh: mama_myvi
P1010137
24-12-2007
Memang gebu apam pisang ni... Leh buat lagi lain kali.. TQ Kak Jun untuk resepi yang mudah dan ringkas ni...
Laporan oleh: MamaInaz
Apampisang
09-01-2008
buat semalam jadi... best, tq
Laporan oleh: sofinar
31-01-08_0800
04-02-2008
hehee... minggu pisang!.. dah buat 1st time ok..mmg gebu.. 2nd time, 3rd time.. ada yg kureng sikit..silap sendiri kot!.. :P neeway tq kjunss..
Laporan oleh: masz_73
Dsc00433
10-02-2008
mmg sedap...buat tak ikut sukatan main agak jer..tq
Laporan oleh: Aziemas
Image032
21-08-2008
buat utk buka puasa last week. alhamdulillah menjadi. first time buat apam. tq for the recipe! :-)
Laporan oleh: azareena
Crop_kek_pisang
24-02-2009
Tak berapa gebu tapi rasa dah ok...sya dah biasa buat adunan ni tp tuk buat jemput2, tak sangka pl boleh kukus jd apam. Thanks.
Laporan oleh: lisafiq
Dsc00232
02-03-2009
Hai...saya 1st time buat ni...ntah,,,xthlar xth jadi ke tak... bantat skit ke ape ke...klau bantat tu cam basah skit ke?
Laporan oleh: suzlin
Dsc00235
16-03-2009
Ni wat kali kedua, bleh tahan, tapi termanis skit kali ni....anyway thanks for the quick recipe...
Laporan oleh: suzzlyn
Dsc00308
18-03-2009
Ni wat kali ke-4, kali ni letak yis kering skit..
Laporan oleh: suzzlyn
Dscn2387
28-04-2009
ni bru first time buat.ok sedap jugak.thnk u
Laporan oleh: mrs.aina
Picture_394
13-05-2009
buat semalam..sedapp..tapi cam bantat sikit aarrr...nanti nak try lg...
Laporan oleh: isliea
Snapshot_20090902
02-09-2009
saya try tadi. Nmpk cantik je. Bila potong, bhgn bwh lembik... Takpe, nanti buat lagi :) tq
Laporan oleh: ellarazumi
Dsc00116
20-12-2010
salam kakjun,ni chenta nyer apam pisang,cubaan prtama,bru suda kukus,pns2 lg ni....tq kakjun share recipe ni:)
Laporan oleh: chenta
Imag1200
11-02-2011
assalam junjs...simple je resepi apam pisang ni..tq share resipi ya
Laporan oleh: rosaliza
Img_5540
15-02-2011
tak seindah apam pisang yg empunya resepi..hehe..klu ada stok pisang nk try lg smpi menjadi..neway..tq :)
Laporan oleh: saida wati nordin
Img0048
11-03-2011
1st time buat....jadik....gebu & sedap
Laporan oleh: sallybee
2013-02-02_17
11-02-2013
salam.. dah try... xsangka ade cara mudah camni.. heee tq sesangat.. hehheh
Laporan oleh: pisces^amie
20130223_115038
25-02-2013
Mudah menyediakannya dan sedap.. terima kasih junjs11!
Laporan oleh: LynnSham
2013-11-30_18
01-12-2013
thanks resepi...
Laporan oleh: profazuelan

Komen (52)

23-12-2006, hzasabrina komen :

juns11..cpt la masukkan bhn2nye lg..x sabar nk tgk sbb dh nak blik umh..hri ni keje half day...


23-12-2006, junjs11 komen :

heheh...hzasabrina..dah siap dah..keje ari ni? hmm..try la yek..


25-12-2006, sitifauziah komen :

camna nak letak gambar..tak retila


25-12-2006, junjs11 komen :

sama-sama..tq for trying..gambo x cantik x per, janji jadi..heehee..


25-12-2006, admin komen :

jun.. utk reply laporan masakan yg ada gambar pi kat menu My Resipi , klik kat tajuk resipi tu then tengok kat laporan masakan bergambar ..ada ruang utk tuan punya resipi balas komen laporan bergambar.. harap jun dpt faham.. kalau kurang faham .. boleh tanya.


28-12-2006, hzasabrina komen :

junjs11..sori lmbt reply..bru naik keje yesterdy,2 yg x smpt nk log in, g report kt jpn, ic & lesen hilang..:(( kita dh try last weeknd tp x smpt amik gmbr..mmg lembut..sodapp..thnks 4 d resepi..;)


28-12-2006, junjs11 komen :

hzasabrina, purse ilang k? hmm, susah yek..dah kena bwk temporary ic yg kertas sekeping tu...(member jun pun sama,hehhe). tq try resepi n jadik plak..


03-01-2007, Lys komen :

junjs.. klu guna pisang lain selain pisang emas, jadi x? rasanya kat umah tue yg ada pisang abu...


09-01-2007, junjs11 komen :

sori lys, lambat reply..jun x pernah guna pisang lain..maybe leh try tp kena tambah gula skit kot. kalu pisang emas yg dah masak sgt tu dah ada manisnya..cuma jgn guna pisang yg ada rasa kelat gitu..


02-02-2007, rubie komen :

Baru daftar ahli jap tadi. Ni la resepi pertama i bukak. Nampak cam sng, nak cuba gak. I xpenah buat kuih pun, cekodok pun xpenah buat. esok pagi i gi beli pisang & kukus sekali... tunggu yek hasil i nanti.. tq


08-03-2007, manja7272 komen :

Hi, kak jun..trima kasih bg resipi ni.... mmg senang sgt nk buat...manja dah buat pg td sblom ke opis...bila bwk kat opis, ramai yg cakap sedap...tak sampai 10 minit dah licin...heheh...rase sronok sgt tgk diorg mkn..siap suruh buat lagi utk esok...tp manja tak boleh nk amik gambar sbb takde camera...anyway, thank u so much..


13-05-2007, eleven komen :

nape x beli kalau x de camera???


30-08-2007, Mazni Tajulurus komen :

Dah cuba....memang sedap giler..tapi disebabkan anak-anakku ramai (4 orang) tak le..cukup...so kena le..buat beradun-adunan


14-09-2007, shima99 komen :

SAYA BELUM CUBA LAGI,BARU JUMPA RESEPI NI....TAPI SAYA MESTI CUBA SEBAB SAYA SUKA SANGAT MAKAN APAM PISANG NI........THANKSSSS RESEPI NI..


03-12-2007, mama_myvi komen :

hehehe.. arini buat apam pisang lagi.. dok tgh kukus la tu...


28-12-2007, nurulainada komen :

apam pisang ni memang tak masukkan minyak atau butter ke?


07-01-2008, ziedgn komen :

senang je nampaknya. tapi tak tau jadi tak kalau buat. nanti i cuba dulu.


09-01-2008, muziana komen :

a'kum...kak jun saya nk tanya...kalau kita tak guna pisang emas boleh tak....


15-01-2008, geenonie komen :

Salam jun boleh tak bagi sukatan untuk tepung tu..TQ


06-02-2008, Aziemas komen :

Dh buat dh best sgt


27-02-2008, zai_nah63 komen :

boleh tak bagi sukatan tepung,nak agak tak pandai la


05-08-2008, izah_ns komen :

sayer selalu buat.... tapi napa biler sayer buat warna dia tak gelam.... tak macam original jer..


21-08-2008, MamaAina komen :

Dah cuba resepi ni semalam. Tapi sadis...hasilnya bantat :( hb gelakkan adelah...so sad! tak pandai nak agak2 byk mana nak letak tepung..mgkin pisang terlebih sama... akan cuba lagi lain kali bila pisang ade kat rumah.


05-09-2008, shafea komen :

salam, MamaAina, sy buat tpung tu dalam2 cawan, kalau nak di gantikan dgn tpung kek yg sudah bersebuk penaik lg senang. saya dah cuba buat cantik dan gebu


22-10-2008, mariam mat komen :

sedap....


15-11-2008, cik midah komen :

salam, sy nk tya kalo apam ni tak letak minyak tak melekat ker? nk cuber gak resepi ni kot2 jdk...


17-12-2008, sitinor komen :

salam, sy ada buat semalam tapi keras.. nape ek nak up load gambar xpandai la pulak..


02-03-2009, suzlin komen :

Jun, apesal jun punya nampak cantik je... saya punya rasanya dah ok...tapi xth lar bantat ke tak erk?? Bantat caner erk?... hehehe...jarang wat kek...


19-03-2009, sofiazunnuur komen :

sye dh buat skali hr tu...hu..hu... tak jadi...keras dan bantat lak tu. tp habis jgk sye balun...nt kne try lg smpai jd


19-03-2009, suzzlyn komen :

sofia, cuba letak yis kering skit...yg kali ke-4 saya buat nampaknya ok...anyway saya dah wat awak punya donat cakcibur tu...tq..sofia...


01-04-2009, fraser komen :

saya pun dah cuba memang menjadi!! Thanks for the receipe


10-04-2009, afaf komen :

kalau pisang jenis lain boleh tak, pisang awak ke, berangan ke, rastali ke.


10-04-2009, mama kastam tioman komen :

bolih..tp paling elok pisang montel..pisang embun..pisang emas..sbb isi dia halus bila di lecek..tak salah mencuba kalau itu aje yg ada.. : )


28-04-2009, mrs.aina komen :

bru wat 1st time.sedap jugak.thnks


08-06-2009, ninarahim komen :

Ermmm....baru try


13-07-2009, zaisweet komen :

saya rasa siapa yang buat apam pisang ni menjadi bolehlah bagi sukatan yang betul


14-12-2009, tini6 komen :

dah cuba... senang aje..... tapi tak sempat nak ambil gambar dah abis.... thanks junjs


19-07-2010, nurOlive komen :

my hubby bt,sy mkn..hehe.


27-09-2010, razama komen :

Junis11 saya dah buat malam tadi..buka myr cari2 resepi terus buat kebetulan ada pisang rastali yang jiran bagi..memang sedap dan setiap kali makan pasti suami kata pandai umi buat kek.jiran pun dapat merasa dan memuji keenakan resepi dari junis11 ni.tq


09-02-2011, zurein1 komen :

kt rumah byk pisang..tgk2 resepi kek pisang sume guna byk bahan. kt rumah ni ada tepung gandum je lah..ni je nampak paling kurang guna bahan..nk try petang ni..harap2 mnjadi le..


09-02-2011, zurein1 komen :

wallah..menjadi juge..tp tmnh mauripan skit cz takot xjd..mmg gebu. 1st trial success..suke..


28-02-2011, fluorin82 komen :

sedap..tp x bpe gebu..keras jer.. xpe,nnti nk try kurng'n tepung cikit..pe2 pon..tq


11-03-2011, manja_gerimis komen :

salam akak ....nnt manja pn nk cube jgk lah resipi ni....nk cube wt kau jd nk jual coz skrg manja bt kueh tok jual kt kedai tp pjbt


13-03-2011, zaini binti ali komen :

memang sedap..terima kasih bnyk2..sngt sedap....saya btol2 ikut sukatanyg diberikan...saya akan cuba buat resepi yg lain..terima kasih..


21-03-2011, june mohd yusoff komen :

klu tak yah letak telur...apa kesannya pada resipi ni?


18-04-2011, ctradziah komen :

june...x yah letak tlurpun boleh...tak de pepe kesanpun...saya dah cuba..licin disapu anak2...cubela yer...


09-05-2011, rosneeza komen :

09.05.2011, rosneeza komen : memang sedap giler kuih apam pisang ni.first time cuba terus menjadi..gebu lg..my hubby ckp mmg sedap kuih ni..x sampai 1/2 jam pon nak membuatnyer..thanks pada puan yg punyer resepi..


07-06-2011, ribenaberry komen :

salam tuan empunya resepi,kalo gune pisang awak boleh x?


28-07-2011, kchik komen :

Salam junjs11.. memang senang nak buat.. menjadi lah... tak sangka lebihan buat jemput2 pisang boleh buat apam.. resepi ni mintak izin buat collection ye...


15-11-2011, ayanadya86 komen :

lau tmbh mnyak lg cntik hasilnye... sy dh buat n dh ubh cikit... sory jun


08-12-2011, enn arifin komen :

salam jun, selain pisang emas, leh letak pisang lain tak?? pisang berangan ker??


17-04-2013, naleesyanasuha komen :

da try...mmg simple,mudah n sedap


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd