Google+

oleh: umi_e Nasi Pilau Pakistan

Nasi_pilau

Resepi dari jiran Pakistan


Created on : 23-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( 6-8 orang )

  • 4 cawan beras basmati
  • 3 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 1 biji bawangh besar dihiris
  • 1 sudu besar serbuk jintan manis
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 cawan sayur campuran
  • garam dan perasa secukupnya

Cara-cara

  1. Cuci beras dan toskan
  2. Panaskan periuk dan cairkan minyak sapi
  3. Goreng bawang yang dihiris hingga naik bawa dan layu
  4. Masukkan serbuk jintan dan ketumbar
  5. Masukkan beras dan kacau rata
  6. Masukkan susu serta air dan masak nasi hingga nasi agak kering baru masukkan sayuran campur.








Laporan Masakan Bergambar (1)

Sdc10565
03-03-2011
jenggg jeee jenggg.....daaa siapp..mmg bezla cepi nie...kbtulan my B mmg pior pakistan (tap bukan maid dr sane ye -ehehhe),dia puji abizz..sedap & clazz katanye...saya siap bg mertua lg...sume pujila..yg paling bez tu,saya siap ckp,hmm da bykali da wat nasi niee,tap br bksmptn nk bg arinie...pdhal br 1stme wat & terus menjadi..tq bbyk kak coz sudi share cepi nie..
Laporan oleh: tasriffyra

Komen (11)

23-12-2006, junjs11 komen :

senang aje ni..sedap x umi_e? makan ngan kari ayam k, masak kurma k, ayam masak merah k n acar sket...hmmm..nyum2.


23-12-2006, umi_e komen :

jun... nasi pilau pakistan ni senang dan sedap juga... makan dengan gulai pakistan... gulai pakistan pun senang nak buat...


31-12-2006, junjs11 komen :

dah buat today..slamat hari raya..tq umi..memang best..sampai x sempat ambik gambo, hehe...


06-01-2007, umi_e komen :

jun... u buat dengan gulai pakistan sekali ke?


10-01-2007, junjs11 komen :

tak umi, sbb cili hijau x d stok. jun wat kari ayam madras n kurma daging wif acar timun..tp semalam jun dah try gulai pakistan tu tp makan ngan nasi tomato lak..hehe..memang best..senang n sedap..cik abg mkn sambil jeling2..hehehhe..tq umi.


10-01-2007, umi_e komen :

jun... nest time you partner kat dua2 paki tu hehehehe (nasi and lauk dia) pastu goreng sikit popodum and buat salad mentah ( daun salad, caror, timun, tomat and letak lada hitam tumbuk kasar2 + perahan asam limau and garam sikit) so u dpt complete meal... tu je le modal I kalau ada tamu and nak cepat ;)


17-01-2007, shary_ieda komen :

mcm mana rasenye hah!!!!


09-12-2010, Sri Anda komen :

salam Umi, nak tanya biasa kalau kita gunakan beras basmati air nak kena lebihkan tapi resepi nasi pilau pakistan umi ni air + susu cair kira sam dgn ukuran beras. Tak keras ke nanti nasi tu?


01-03-2011, tasriffyra komen :

salam kak.....hmm selama nie saya da wat bykali nasi akak nie..mmg le tersedap sgt..kebetulan B mmg pior pakistan ( tap bukan dr sana,maid in msia ye - ehehhe)..mertua pun siap puji lg tu...kembang semangkuk saya..... saya nk taruk pict,tap xtau camne nk wat...


01-03-2011, tasriffyra komen :

lupa nk ckp...anywy tq 4 sharing this cepi nie...mmg clazz.....lauknye sy wat ayam masak merah & kurma daging & acar


27-04-2011, brosam komen :

x silap saya nasi palau bukan pilau


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu