Google+

oleh: kak fida ♥Crispy Onion Rings™

Crispy_onion_rings

sedap dimakan panas2 dan cicah cili sos..


Created on : 25-03-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 2 biji bawang besar
  • 7 sb tepung gandum
  • 2 sb tepung jagung
  • 1/2 sk baking powder
  • 1/2 sk gula halus
  • garam secukup rasa
  • serbuk lada sulah/hitam secukup rasa
  • 1/4 sk serbuk cili
  • 1 biji telur
  • 125 ml susu segar
  • minyak masak secukupnya untuk goreng terendam

Cara-cara

  1. Crispy_onion_rings_bwg
    Bawang besar dikupas kulit dan hiris bulat setebal 1 cm. dan leraikan menjadi gegelang.Gunakan Bawang besar seperti dlm gmbr....biase dipanggil bawang jepun..
  2. Crispy_onion_rings_tpg
    Satukan kesemua bahan2 kering di dalam mangkuk dan kacau rata.
  3. Crispy_onion_rings_susu_telur
    Satukan susu dan telur di dalam mangkuk berasingan dan kacau sedikit.
  4. Crispy_onion_rings_d_bancuh
    Tuangkan campuran susu ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati.
  5. Crispy_onion_rings_d_goreng
    Panaskan minyak di dalam kuali.Celupkan bawang kedalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan.Jangan goreng terlalu banyak bawang supaya mudah untuk dibalik2kan.
  6. Crispy_onion_rings_d_tos
    Angkat dan toskan di atas kertas serap minyak.Hidangkan ketika panas2 lagi.








Laporan Masakan Bergambar (25)

Crispy_onion_ring
25-03-2009
salam k.fida. baru je lepas makan ni dgn hubby. sedap, tq yer.
Laporan oleh: dayang_jack

salam jugak buat dayang...mekacih lah krane mencube yer... :)

Image070jg
27-03-2009
sedap...tq kak fida
Laporan oleh: junjs11

tq jun krane mencube... :)

Image081jh
27-03-2009
ade lebih adunan, goreng mushroom plak..tq again kak fida...heeeee
Laporan oleh: junjs11

mmm..nmpk sedap tuu....tq skali lagi jun... :)

Onion_ring
05-04-2009
sdapp k fida.... hubby kate leh wat laie len kali... cicah ngan sos cili n mayo.... tq ye kak...
Laporan oleh: nOOrsha

trimakasih nOOr krane mencube....klau sdp mmng boleh wat lagiiii...heeee... :)

Gambar_e_amik_018
08-04-2009
ni yg berjaya saya buat..kali ke-2 buat ni..1st time buat x berapa elok..boleh x nk kongsi tip skit.rasanya kalau bawang tu disalut dlm tepung gandum dulu sebelum dimasukkan dlm campuran tepung, tepungnya lekat lg lawa..thanx !
Laporan oleh: McE

trima kasih McE krane mencube...dan tq krane berkongsi tips... :)

Image_664_
03-05-2009
cedap gak, wat utk bf ngan mak, cicah sos cili thai n mayonis. erm, yummy. TQ
Laporan oleh: husna84

mmng sedap dimkn bile2 waktu...tq husna krane mencube... :)

Crispy_ring_onion
05-05-2009
Salam kekandaku, kemain suke rakyat jelata makan x ingat beta yg menggorengnya!! sodap la kak :).... 10Qkak akak!
Laporan oleh: as75

salam jugak buat adinda kuu...tuuu lah...kanda dh cakaaap...pakai tiara mase menggoreng tuh..kan rakyat jelata dh tk kenaaalll...len kali jgn lupa pakai tiara thauuu!!!...ekkekekeke.... :D

Onion_ring
15-05-2009
Dah buat ..sedap sungguh.ni project masak mesak bersama fiancee weekend hari tuh.sambil goreng sambil mkn.siap mengoreng..onion ring nyer pun licin..! nasib sempat amik gambar.Thanks sis for the receipe.
Laporan oleh: MissCoffee

cewaaahh...mkn ngan fiance yer,main msk2 yer...heheee...dh nk abis baru ingat akak ker...klau tk, tk de lah gmbr...heheeee....tq MissCoffee krane mencube.... :)

Onion_ring
03-10-2009
salam kak fida..pekaba? wat lg onion ring akak nih sebab mudah n sodap....anakanda noorsha umo setahun pun join skali makan ni..tp makan tepung gorengnye aje...bawangnye die buang...hehehe...thanx kak....:)
Laporan oleh: nOOrsha

w'salam..akak sihat alhamdulillah,mudh2an nOOr dn famili pon begitu jugak dn tq krane rajin mencube... :)

Pc310088
01-01-2010
tankiu...sangat sedap ...my daughter like it so muchhh
Laporan oleh: cikgurasidah

tq cikgu...kalau ade yg suke,leh lh wat lagi... :)

P1020173
18-03-2010
kabare.satu mlm sya wat 2 kli..tu pon masih xcukup..mmg enak temen..rugi sopo seng urung jajal..
Laporan oleh: Mariani(KT)

waraass...aik!! dh mkn COR trus spekong jowo...ekheheee... :)

Dsc03240
27-02-2011
sedapp...rangup..lebih bancuhan tepung grg bayam tuk ank2 plak..lain kali nk grg cendawan guna resepi nie..cuma lebihkan serbuk cili je..biar pedas..tq pd tuan nyer resepi..
Laporan oleh: melurputih

mmng bancuhn tpg ni serbagune,kkdg akak goreng tempe pon gune batter nih dn tmbh sedikit jintn ketumbr dn garlic yg ditumbuk...mekaseh melurputih krane mncube... :)

Img_2032
06-04-2011
huhuh! best pulak mkn snek yg mcm ni mlm2.rumah bujang xde serbuk cili, kite tukar dgn serbuk kari.heheh.sedap jugak....tenkiu kak fida!
Laporan oleh: nuni

"Malam2 Cikgu makaann onion ringgg!!'..heheee...mcm dlm kelas gituuu...Mekaseh CGnuni krane dh mncube...amboiii nmpk sepinggan penOh tuuu...heeeee.. :D

Img_8694a
11-04-2011
sedap makan ngan sos cili + mayonis.
Laporan oleh: Kak Rosenah

mekaseh Kak Rosenah krane mncube... :)

Sdc11537
19-04-2011
jenggg je jengggg....menjadi...sedap..bbdk suke..last2 saya brebut2 ngan tentera2 nie perabiskn onion nie....hihihi..anywy tq kak....
Laporan oleh: tasriffyra

tasriffyra...klau cdp len kali leh wat lebey2 yer jadik tk ler brebot2...heheee....mekaseh yer krane dh mncube :)

06032011041
23-04-2011
siram mayonis sikit..tp lagi bes makan dengan sos, kena pulak sos siam...tq
Laporan oleh: snowflake

..mkn pulak time pns2...laju jer...hehee...mekaseh snowflake krane mencube yer.. :)

Dsc_0034
24-04-2011
hasil pertama-slightly burned but rasa sedap.sgt menarik utk dicuba dan cuba lagi :)
Laporan oleh: mainmasakmasak

mainmasakmasak mmng sungguh2 mmasak tu yg boleh smpai sligtly burnt...hehee...mekaseh dh mncube dn slmt mncube lagi yer... :)

Photo_0210
02-05-2011
k.fida..taraaa ni lah hasil nye baru buat tadi dh upload pic besttt..tqvm
Laporan oleh: syel

mekaseh syel krane dh pon mncube... :)

Sn3r0194
28-06-2011
mudah sgt resepi ni. dah sangat ekonomi. duk kat negara orang ni semuanya mahal. jadi bila ada resepi yg mudah camni, memang membantu sesangat. dapat makan banyak lak tu. kalo beli kat luar, sebungkus onion ring saiz kecik ni sampai rm10..
Laporan oleh: sevenoctober

tu ler klau beli RM10 bwg beso boleh mkn kenyang klau wat onion ring sndirik yer...mekaseh sevenoctober krane dh mncube..pssttt3 sevenoctober..that's my lucky no. ....heee... :)

Dsc00933
20-07-2011
salam k.fida, kakbesah sje mkn sorang2, bdk2 tgok jer, "umi mkn pe tu?" "ala..korang x suka" "mcm cdap jer" "nk tikit.." "amik la" "eh cedaplah" pastu 1 demi 1 dimkn.. "ha! nk tau x apa yg korang mkn tu?" "ape?" goreng bawang!.. amboi..kalau dlm lauk kemain ketepikan yer, bila buat cmni laju jer mkn.. "yg tu bwang x cedap, yg ni bwang cedap.." hehehe.. jazakillahukhairan k.fida, mmng sdap..
Laporan oleh: kakbesah

w'salam kakbesah...alhamdulillah..mmng tergelak jer bace citer kakbesah...haaa...jage2 nnti bwg tu tk abes wat msk tapi tk cukop wat onion ring plak...ekheheee... :D...mekaseh kakbesah krane rajen mncube... :D

Dsc07781
24-07-2011
salam fida, dh lama nk wat tapiii xbuat2 jgk..spai lh nee..hehee..rugi ooo...tk wat lagi dulu bestt sgt2...tq ya
Laporan oleh: k.zila66

w'salam zila...alhamdulillah..makin luak ler bwg kt dapo tu yer...heee...mekaseh zila krane mncube... :)

Calimari_ring
30-10-2011
jeng..jeng..jeng...jgn mare ye kak fida,umie tukar union dgn squid..beli yang frozen..tetap terbaek!marveles!
Laporan oleh: umiecute

tk mareee..sronokkk...heheee...tapi klau nkcube rcp sotong goreng tpg pon ade dlm dapo kak fida...heee...ppon mekaseh yer umiecute krane sudi mncube... :)

Dsc07784
23-03-2012
siaran ulangan lgi..yg pasti best sgttt2..tq.tq.tq.tq..tak apakn ckp banyakkk!!! ^_^
Laporan oleh: k.zila66

alhamdulillah...ckp bnyk pon ok mkn bnyk lagiiii ok...heeee... :D

Dsc07782
23-03-2012
yang nih lebihan tepung wat cendawan best..besttt...meh sni jap nk kiss muahahh! :)
Laporan oleh: k.zila66

waaaa cndwn goreng!! mmng best..mekaseh zila krane rajen mncube...muaaahhh3!!..mmmm mucukk!! heeee... :D

120709_onion_rings
27-08-2012
salam kak. slmt hr raye :) ni onion rings mkn dpn tv bila kuih raya dh habis. rupa xde, tp mmg sdap. thx kak :)
Laporan oleh: moonbug

salam moonbug..slmt hari raye..alhamdulillah..kire2 pengganti kukis rayelah ni yer...heee...mekaseh yer moon krane mncube... :)


Komen (45)

25-03-2009, az_bling09 komen :

kak fida, ni cekap lah masakan yg pelbagai. syabas.


25-03-2009, shafea komen :

salam k.fida. tulah... biasa beli timbang kat Giant, Jusco or Tusco ada jual..ni dah ada kuar resepi leh lah try bwt ..Thank's :-) mkn bwg awet muda.... heeeee


25-03-2009, shafea komen :

salam k.fida. tulah... biasa beli timbang kat Giant, Jusco or Tusco ada jual..ni dah ada kuar resepi leh lah try bwt ..Thank's :-) mkn bwg awet muda.... heeeee


25-03-2009, kak fida komen :

alahai... az_bling09...nk msk ni pon ade sukatannye...kene tengok resipi lah..heheee...ni project cuti skola minggu lepas,sbb layankan anak2 buah yg dtg umah...baru ari ni saje nk share resipi...az cube lah,mudh jer... :)


25-03-2009, kak fida komen :

salam jugak buat shafea...a'ah..dh ade resipi ni boleh lah try,tk pyh beli timbang2 lagik..heee... biase lah, onion ring ni garing bile baru jer diangkat dari kuali tapi bile sejuk tk lah garing,saje jer nk kasi tau....tapi yg akak buat ni tk smpt lemau..dh kene ngap oleh bbudk...klau dilayan sngt,boleh naik habis bwg kt dapur tu..huhuuu...goreng lah onion ring bnyk2...klau nk awet muda..heheeee... :)..tringat jln2 ke Tesco kt Melaka.....heee... :D


26-03-2009, McE komen :

waah!nk trylah...nati esoklah kut...x sabar rasanya..hari ni xleh..coz hari ni menu lain...thanx ye k.fida.saya mesti cuba!


26-03-2009, normahhussein komen :

nampak mcm sedap jugalaaaaaa


26-03-2009, kak fida komen :

McE...ye lah.. tunggu esok jer lah,baru leh cube...ari ni menu ape gak nye yer...heeee... :)


26-03-2009, kak fida komen :

hai normahhussein... klau ikut kate bbudk mmng lah sdp tapi nk kene mkn pns2 lah...ps tu cicah cili sos... :D


27-03-2009, idza komen :

teringat masa kat US dulu. Selalu makan onion rings. Nak kena try ni


27-03-2009, putra perdana komen :

nmpk mcm sedap.nnt kte cba,k.


27-03-2009, kak fida komen :

idza..jauh tu smpai US mkn onion rings...heheee...ppon dh boleh lah cube buat sendiri yer...klau kt fast food rest. atau onion ring instant slalunye yg ade breadcumbs...klau dh goreng mkn bertabor2...klau gune batter yg ini ade lebihan bolehlah goreng cendawan mcm yg junjs11 buat kt laporan atas tuuu...slmt mencube...tq...>> slmt mencube jugak putra perdana...try jgn tk try.... tq...:)


28-03-2009, kimin_03 komen :

Kak fida... Nak tanye... Jgn mare... Sebenarnye saye nak gune batter nie utk wat sotong goreng tepung.... Nampak crunchy n sedap... Hehehehe... Agak2 bleh ke n tepung tu jadi lembik x nanti? Sbb bile goreng sotong, nnt die kuar air... Ade any petua.... =)


28-03-2009, kak fida komen :

kimin...klau nk cube goreng sotong gune tpg yg ade ni boleh jugak tapi akak tk pasti same ade garing atau tidak sbb seperti bwg jugak setelah digoreng mmng garing sangat tapi akan lembut setelah sejuk sbb bwg jugak mengandungi air...klau kimin teringin nk mkn sotong goreng tpg, ape kate cube resipi dr che'iza atau nuanza...carik kategori sotong...nnti adelah tu...ok...tq... :)


22-05-2009, foodlover komen :

kalau guna susu cair unt gantikan susu segar boleh tak?


22-05-2009, kak fida komen :

foodlover...boleh gune susu cair utk ganti susu segar,tk jadi masaalah...slmt mencube...tq... :)


15-08-2009, Lady_Gaga komen :

x pnah plak try plak.... best ker????? slalu kalo kat mall tuh pandang jer... tkot mbazir bli tp x mkn.... ni da der resepi....nak try la.... ne tau..leh trime plak....


16-08-2009, kak fida komen :

Lady_Gaga...tk tau nk kate resipi akak ni best ker tk...kene lah cube yer,cube lh dgn 1 bijik bwg dulu klau takut mmbazir yer...slmt mncube...tq... :)


06-04-2011, nuni komen :

haih! dh mlm2 mcm ni rase mcm nk kunyah2 pulak...jap lg kite amto laporan ye! (mcm konfiden je buat terus mlm ni)


06-04-2011, kak fida komen :

CGnuni...haaa konfiden ler tuuu....jgn2 jam akak jwb komen nih dh abes onion ring yg sepinggan tuuu....ekheheee....mekaseh Cikgu krane dh mncube yer... :)


07-04-2011, nuni komen :

tula kak fida.mula2 igtkan sikit.sekali satu bakul dpt.yg x abih tu simpan dlm fridge.wat bekfes pg ni, goreng balik, rasa mcm lebih rangup la.kelass gitu bekfes onion ring.heheh


07-04-2011, kak fida komen :

uiiishhh...CGnuni sarap dgn onion ring ler pulak...heheee....akak pon biase wat cenggitu jugak,tk berminyak walaupon digoreng balek... :)


11-04-2011, Kak Rosenah komen :

dah try, tp knapa x mo garing krup krap gitu... salah tang mana tah...


12-04-2011, kak fida komen :

Kak Rosenah...onion ring ni bukn jenis kerepek yg krap krup tu....bawang besar yg dh bersalut tepung tk akan garing walau brape lame kita goreng,yg garing hanye tepungnye jer...ppon mekaseh skali lagi Kak Rosenah krane mncube yer... :)


12-04-2011, ruzaezura komen :

kakak ku..kalo pakai susu cair bole tak?


13-04-2011, kak fida komen :

ruzaezura...boleh jer klau nk guna susu cair,tk jadi masaalah..slmt mncube yer...tq... :)


17-04-2011, mainmasakmasak komen :

kak,thanks so much for sharing the resipi.saya da cuba resepi akak ni byk kali.mmg terbaek.harus mkn panas2 cause kalo dak,rasa mkn minyak je.anyway,thanks kak ;)


17-04-2011, kak fida komen :

mainmasakmasak...mekaseh krane dh sering mncube...btol tu onion ring ni mmng sdp dimakan panas2...klau dibiarkn sejuk mmng akan terase brminyak... :)


27-04-2011, syel komen :

k.fida saya nk try la buat onion rings ni dis week nnt dh bt saya upload pic hihi..


27-04-2011, kak fida komen :

syel..slmt mncube...akak tunggu lpornnye...heeee...mekaseh.. :)


28-04-2011, siti noormala komen :

Salam Kak Fida...di satu mlm yg kelaparan....sy dah cuba wat ini resepi....sedap.....


28-04-2011, kak fida komen :

salam jugak buat siti noormala...amboooiiii....tu yg tk nmpk dh onion ring sbb yg mkn org yg nga lapo...ekheheee.... :D


29-06-2011, mamiyama komen :

smlm saya cuba buat crispy onion ring dan setelah siap suruh hubby rasa dan komen . Dia kata sedap. x rugi mencuba sekurang2nya ada kelainan. terimakasih.


30-06-2011, kak fida komen :

mamiyama...elok ler tu...soghang tukang buat soghang tukang rase dn komen dn alhamdulillah rcp menepati citerase...heee...mekaseh yer mamiyama krane dh mncube... :)


02-08-2011, cas2rie komen :

Salam..kak fida..maaf nak tanya satu perkara tapi keluar tajuk la pulak.. kat mana nak beli pasta yang halal..x kira la apa jenis pun makaroni ka? spageti ka? jenama apa yg halal ye?..t.kasih


02-08-2011, kak fida komen :

w'salam cas2rie...ma'af ler akak tk pasti pasta jename ape yg halal sbb ketike ini kt umah akak pon tkde simpnn...klau pasta2 ni kebnykkn di kedai dn supermarket ade jual, antare halal atau tidak, kena ler carik dn wat pilihn sendiri... :)


11-08-2011, white rose vintage komen :

saye nak cube lah wat onion niey...asik beli jerk..lagi best wat sendiri....:)


11-08-2011, kak fida komen :

white rose vintage...slmt mencube...klau wat sendiri mmng best boleh mkn puas2...heee.. :)


13-09-2011, cayang_honey komen :

sy dah wat mgu lepas...x sempat nk snap gbr...hehe mmg sedap bila mkn panas²...tenkiu ye akak! nti st akan pastikan gbr kene snap dulu sblm mkn hehehe


13-09-2011, kak fida komen :

cayang_honey...mekaseh krane dh mncube...dn slmt mencube lagi... :)


09-11-2011, razama komen :

boleh jugak cuba, senang....tq kak fida


09-11-2011, razama komen :

boleh jugak cuba, senang....tq kak fida


10-11-2011, kak fida komen :

razama...dh cube jgn lupe anto laporn...heee... :)


11-12-2012, Datin Seri SalmieRazali komen :

salam fida, saya dah buat 2 mlm berturut-turut ikut resepi ini, tetapi kenapa onion saya tidak garing, x sampai lima minit menggoreng, bila nk makan ajer onion tuh lembik. kenapa yer.


17-12-2012, kak fida komen :

salam Datin Seri SalmieRazali..klau ikutkan mmng bwg tk akan garing, yg garing hanye salutn tpg tu...pastikan bwg yg dipotong bulat tk bsh, tekap dulu dgn tisu dapo supaya kering atau bawang yg tlh dipotong boleh dibalutkn dulu dgn tepung, baru dicelupkn ke dalam adunan batter dan goreng dlm minyak terendam...ppon mekaseh yer Datin krane sudi mncube, hrp tk serik utk mncube lagi... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu