Google+

oleh: zana96 Kek aiskrim strawberry

P1010136

Sesuai untuk harijadi anak2... mudah jer


Created on : 24-03-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zana96




Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • BAHAN KEK SPAN*
  • 375 gm Tepung Span Mix
  • 75 gm Air atau Susu Segar
  • 375 gm Telur
  • 1 sudu teh Perasa Vanila
  • 90 gm Minyak Jagung (atau Butter yang dicairkan)
  • BAHAN AIS-KRIM*
  • 3 Biji Telur Kuning
  • 150 gm Susu Segar
  • 30 gm Gula Kastor
  • 150 gm Strawberry Pes (ada jual di kedai bakeri)
  • 300 gm Fresh Cream

Cara-cara

  1. CARA BUAT KEK SPAN*
  2. Putar semua bahan untuk buat kek kecuali minyak jagung, sehingga kembang (dalam 10 minit)
  3. Apabila kembang masukkan minyak sikit2 sambil dikacau menggunakan wisk. kacau sehingga betul2 sebati.
  4. Tuang dalam loyang kek 9" yang dialas dengan kertas minyak. Dengan suhu 175c bakar serlama 45 minit.
  5. CARA BUAT AIS-KRIM*
  6. Masak telur kuning, susu segar dan gula kastor sehingga pekat sedikit dan sejukkan.
  7. Putar Fresh Cream sehingga kental, dan masukkan kedalam bahan yang dimasak tadi
  8. Masukkan juga straberry pes dan kacau sehingga sebati dengan menggunkkan wisk.
  9. CARA NAK BENTUKKAN KEK*
  10. Boleh buat berapa lapis yang kita suka. jika suka ais-krim 2 lapis potong kek kepada 3 lapis.
  11. P1010147
    Masukkan lapisan bawah iaitu kek dalam loyang sepadan, kemudian ratakan ais-krim, lapisan kek semula, ais-krim dan atas sekali adalah lapisan kek.
  12. P1010148
    Simpan kek dalam peti beku lebih kurang 3 jam, tutup dgn plastik wrap. lepas tu boleh di hias dengan butter cream atau fresh cream... sedap tau hehe...

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (4)

Kek_aiskrim_zana96
30-03-2009
ni project sbtu lps,b'day girl nk kek choc,akak wat kek choc hana6877,yg tk b'day pon nk kek aiskrim pulaaakk...akak wat kan jugak tapi akak gune tpg choc dan aiskrim oreo shen dlmnye...sdp sume kek bbdk kasi abis....tq zana 4 sharing d recipe... :)
Laporan oleh: kak fida

ermm pandai kak fida... senang je kan cuma wat kek span n nak senang beli jer ais krim kat kedai n jadikan aiskrim tu lapis dalam kek... yummmyyy :)

Image0681
03-07-2011
Berjaya gak buat kek aiskrim. Mudah jek rupanya.. TQ
Laporan oleh: Za_n_Sa
Image0694
03-07-2011
Ni versi yg dah dipotong. Guna choc sponge cake resipi zethy. Sejuk jek masuk tekak..
Laporan oleh: Za_n_Sa
Photo1297
10-04-2012
tersangat la sedap. walau decoration x cantik. thx for the recipi
Laporan oleh: azurazakaria

Komen (25)

24-03-2009, sunkist komen :

cantik kek ni... kalau boleh kongsi gambar2 masa tengah decorate kek ni alangkah bestnye. teringin nk tengok :)


24-03-2009, obama komen :

ooo...camni yea buat kek aiskrim, nak tanya sikit yea, fresh cream tu apa yea? sama tak dengan whip cream atau pun cream pekat yg buat ganache tu ker? confius saya dgn jenis2 krim ni. Tq.


24-03-2009, pinky75 komen :

salam zana..simpan kat bhgian sjuk beku..so kek tu pun keras jg la ya..sbb bila nk mkn bru leh kluarkan kek ni kan..klu x cair plak ais-krim kat dlm tu...


24-03-2009, inda77 komen :

boleh tk tunjukkan contoh strawberry paste macam mana? maksud s'berry paste tu puri s'berry atau s'berry paste yg dlm botol seperti s'berry emulco ke ?? Tq.


24-03-2009, yumna komen :

zana rajinnya buat kek :) zana tunjukkanlah cara buat step by step kek nih.. boleh buat untuk besday anak yumna tak lama lagi.. boleh la ek..


24-03-2009, shen komen :

http://www.myresipi.com/top/detail/6982 Boleh rujuk resipi ni utk cara-cara bergambar.


24-03-2009, shen komen :

Resipi "Easy Ice cream Layer cake' oleh brendac ada gambar step-by step. Yg tu guna ice cream beli untuk kalo yg nak cepat ler..


24-03-2009, zana96 komen :

hehe.. tu la sunkist, saya pun tak tepikir lak nak amik pic step by step.. nanti la saya wat lagi n amik pic step by step yer...


24-03-2009, zana96 komen :

untuk pengetahuan obama fresh cream tu dalam bahasa lain non dairy whiping cream, dan whip cream tu disebut dairy whiping cream, tapi ada gak resepi buat dengan whiping cream... saya pun tak berapa jelas perbezaan nya, tapi kalau nak wat toping leh guna salah satu kan.. sape yang tau leh jelaskan kat sini.. he he... tapi fresh cream lebih murah dari whip cream.


24-03-2009, zana96 komen :

hai pinky.... ha ah... kek tu ikut keras tapi bila keluarkan dalam 5 minit jer kek tu akan jadi lembut .. try la wat.. tapi kalau nak simpan dalam peti beku berhari hari, jangan open terus nanti rosak plak kan, kalau ade kotak kek simpan dengan kotak sekali.


24-03-2009, zana96 komen :

hai inda77.. bukan perasa strawberry tapi puri srtawberry, selain strawberry ade jugak puri oren dan kiwi. memang ada jual kat kedai bakeri, nak amik pic sekarang pun dah abis, nanti la saya try letak kat glossary yer.


24-03-2009, zana96 komen :

salam yumna... nanti saya try... tapi kite wat kek ais-krim lain la plak yer... tengah prepare nak wat kek ais-krim pandan ni... nanti saya ambik pic step by step.. tungguuu.. hehe..


24-03-2009, zana96 komen :

macih shen bagi pendapat, memang lebih kurang jer cara2 dia kan.. betul la tu... kalau tak mo buat sendiri ais-krim boleh beli aje, cuma kita buat kek dia jer... kalau ikut bajet kos beli dengan kos buat lebih tinggi kos buat.. hehe..


24-03-2009, inda77 komen :

tq zana..klau puri s'berry tu saya tau ...tapi klau paste atau emulco yg dlm botol bukan tak tau tapi mushkil klau menggunekan 150g pastinye banyak...tq sekali lagi zana...kek ni mmng sedap sbb saya jugak biase buat perasa choc. dgn resipi yg lebih kurang same.... :)


24-03-2009, shen komen :

Deco kek zana ni special ada double tone gitu :) Memang kek aiskrim kegemaran i. Memang best makan kek ngan aiskrim skali ek. Sejuk dan lembut. Zana kalo nak buat aiskrim yg budget sikit bole rujuk resipi i aiskrim coklat oreo tu. Guna coffemate n susu je.


25-03-2009, zana96 komen :

hehe inda... tepek la kat sini resepi dia, leh kungsi2... saya pun penah wat coklat punyer tapi tak bekesempatan nak tepek seme resepi...


25-03-2009, zana96 komen :

yer la shen... dah pun tengok resepi awk tu.... memang nampak mudah dan murah... :)


15-04-2009, kamalaishah komen :

zana awak xada ajar uat kek ker?kalu awak ader ajar saya nak join nanti aper hal bagitau


11-05-2009, zana96 komen :

heheh... kamalaishah... kite tak expert la nak ngajo ni... takat bagi pendapat boleh lah :) rujuk mat gebu rasanya dia expert tang klas kek ni.....


04-10-2009, milin_2 komen :

ooo,cam gini caranya wat kek aiskrim.xpenah cube lg.tringin jgak nak try.tp x confident nak wat aiskrim sndiri.klu bli aiskrim yang dah siap blh kot,lapiskan ngan kek.


28-08-2011, naniey lurve komen :

mcm mne plak 375 gm telur?? brpe bji?


27-09-2011, HjhLyena komen :

agak2 brapa bijik telur arrrr 375gm tu...?


09-04-2012, azurazakaria komen :

dah buat. duk dlm peti. esok kita tgk mcm mn jdnye. waktu nk hias kek tu, aiskrim x cair ke? lps tu kena terus mkn ke? klu nk simpan, kena letak kat yempat beku ke?


09-04-2012, azurazakaria komen :

dah buat. duk dlm peti. esok kita tgk mcm mn jdnye. waktu nk hias kek tu, aiskrim x cair ke? lps tu kena terus mkn ke? klu nk simpan, kena letak kat yempat beku ke?


04-07-2012, Snur komen :

Salam.tq ats rspi ini..dah pun buat 2,3 hr lps..mmg sesuai utk kek besday..sedapp...timakacih yerr...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu