Google+

oleh: lan_ieza Mee Basah

Sayang_005

Resepi cipta Sendiri sebab terlalu banyak bahan dalam peti sejuk nak kasi clear.


Created on : 24-03-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lan_ieza




Bahan-bahan ( 3 orang makan )

  • 3 keping mee segera tanpa goreng Brand CINTAN - Bentuk cam kueyteow kecik
  • Cili kering yang dikisar - agak2 kalau nak pedas kasi lebih..Jgn guna cili boh takut x sedap.
  • Ayam, Udang, sotong dan kerang
  • 1 cawan Air rebusan ayam atau daging atau ganti dgn 1 kiub ayam knorr ikut selera
  • Sayur sawi, kobis sama cili merah
  • 2 biji telor
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu sos cili
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 senduk minyak masak untuk menumis
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Rebus air dan dah menggelegak masukkan mee tanpa goreng cintan tadi.. biar seketika dah kembang toskan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih biar garing masukkan cili sampai naik minyak, sos cili dan sos tiram..masukkan pula ayam, udang, sotong dan kerang. kacau sampai masak.
  3. Lepastu masukkan air rebusan ayam atau daging .. biar sampai mendidih, masukkan sayur sawi dan kobis dan...baru masukkan telor dan mee yg dah ditoskan tadi.. Kalau nak lagi basah lebihkan air rebusan ayam.
  4. Last sekali masukkan garam. Dah siap tabur dengan cili merah

Laporan Masakan Bergambar (1)

Mee_basah
24-03-2009
made this for lunch today.. thanks for posting the recipe :)
Laporan oleh: sunkist


Komen (7)

04-04-2009, along_chaiyok91 komen :

ai takkan untuk tiga orang jer.... ni nak tanya kalau untuk 5@6@ lebih orang bape biji telor kene pakai? nanti kalau terlebih telur karang x sdap plak....


04-04-2009, lan_ieza komen :

hi along..kena kali 2 ler gamaknya.. hehe..


10-07-2009, azsha komen :

buat utk dinner semlm. simple n sedap.habis licin....thanks 4 the idea


25-10-2011, mandyharison komen :

mengapa tidak campur tepong jagong supaya lebih sedap


01-11-2012, Sakurasensei komen :

Nak try lah hehe :D


01-11-2012, Sakurasensei komen :

Nak try lah hehe :D


15-02-2013, zuieda komen :

nampak cam best jer kena try ni


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd