Google+

oleh: choppy Ayam masak merah

Ayam-masak-merah

Sesuai dimakan dengan nasi tomato


Created on : 02-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi choppy




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1/2 ekor ayam
  • sedikit garam kunyit
  • ## Bahan-bahan kisar ##
  • 4-5 biji cili kering
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji tomato-potong dadu
  • 1/2 cawan sos tomato
  • ## Bahan Hias ##
  • 1/2 biji bawang besar- potong bulat
  • kacang hijau secukupnya

Cara-cara

  1. Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
  2. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
  3. Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
  4. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.









Laporan Masakan Bergambar (50)

Redchic
29-12-2006
ni dia menu semalam ayam msk merah yg x brape merah...
Laporan oleh: imanazyan
Ayam
05-01-2007
nih 1st time wat..wat mkn2..simple je..sumer org kate sdap..next time bleh wat lg nih..thanx choppy! ;)
Laporan oleh: hby(v)
Ayam_masak_merah
01-06-2007
HI Choppy. I tried ur recipe... ada kellasss!!! thanks
Laporan oleh: mummysufia
Ayamerah
14-08-2007
Buat pajeri kuning tu skali dengan ayam masak merah ni.... sedap n best..tp gambar tak berape nk cantik sbb guna hp je..
Laporan oleh: manja7272
Img_0001_1_
01-11-2007
thnks choppy.ni i baru wat tadi.huhu not bad.tmbh hirisan carrot cikit .ganti kacang hijau.buh air am jawa cikit.huhu..yummiyummi.
Laporan oleh: ieyna
Ayam_edt
14-01-2008
Sedap. Tak sempat nak hias (", Tq.
Laporan oleh: begonia
Image234
11-02-2008
hehehe ayam masak merah...yg bnyk kuah...:P bleh laa kira menjadi gak ler...
Laporan oleh: myzaza_ez
Pict1605
29-04-2008
my hb yg msak..sedaappp...
Laporan oleh: babybunny
080509_133054
09-05-2008
Ini dia ayam masak merah saya...amacam..thanks you for the recipe..
Laporan oleh: ayu80
Ayam_msk_merah
15-06-2008
best..mkn dgn nasi tomato..TQ
Laporan oleh: Aziemas
Ayam_masak_merah
13-07-2008
Bestlah choppy!! Makan dgn nasi myk hjn pnas rspi makyong..mmg senang bangat membuatnya !!! x rgi mencuba..best 3x..
Laporan oleh: Mama Adam
Ayammasakmerah
21-09-2008
Lauk berbuka puasa semalam :) Best la web nih...macam2 resepi leh try :)
Laporan oleh: yuppigummi
Dsc00650
28-12-2008
ni la hasil dari saya.. kacang hijau xde.. ape2 pun sedap.. tq pd tuan yg bg resipi.. :-D
Laporan oleh: azilairam
15012009
15-01-2009
lauk utk anak-anak balik sekolah nanti....
Laporan oleh: riena
Dsc00359
21-01-2009
Salam, masak recipe ini for lunch tadi. Sedap tapi x pedas sangat jadi anak2 x berapa suka lah. Tapi apa kira apa pun licin jer. Terima kasih for the recipe.
Laporan oleh: oneferial
070320091106
07-03-2009
lauk hari ni...mkn dgn nasi tomato.
Laporan oleh: baya74
Image042
17-03-2009
ayam masak merah menjadi, sedap tapi ada benda mcm kurang la...i think serai kutt...
Laporan oleh: marie
Img_0421
24-04-2009
hah ni hah gambar nye... :P sedap belaka :P
Laporan oleh: kaybeeaybee
Dsc00047
27-04-2009
tak de tomato buah dgn hiasan.. terpedas sikit ^__^
Laporan oleh: nurdiyana216
Ayam_masak_cabai
28-04-2009
hubby request menu ayam bercili hari ni....saya tak mkn ayam saja try resepi ni lak....
Laporan oleh: watierman
Ayam_masak_merah
06-05-2009
menu utk sabtu lepas...sedap..akhirnya pandai jugk wat ayam masak merah nie...tq
Laporan oleh: bdadarey
Ayam_masak_merah
24-05-2009
makan ngan nasi tomato ayam kak fida.... sedap dan simple...dah banyak kali wt... maceh choppy....
Laporan oleh: nOOrsha
200620092146
20-06-2009
Mula2heran gek coz selalunyer bila tgk resepi ayam masak merah mesti ader guna santan kan.Pastu yang Choopy nyer ni tak der pun guna santan.Confuse gak tapi elin try jugak.Sos tomato dah habis so elin ganti dgn sos cili ha ha tapi still lagi tak pedas.Anak2 pun bleh makan dgn seleranya.. Mmg sedap.Thanks Choppy.
Laporan oleh: elin8888
Dsc00424
20-06-2009
mmg sedap.. mak n akak pon puji. mak kata dah bleh kwin dah ni. hu2..senang plak tu. sesuai r utk org yg br blajar msak mcm sy ni..hu2..tq ye choppy..
Laporan oleh: bubblegum89
P6270084
03-07-2009
sedap..tp xda kacang ijau..thanks utk resepi ni..
Laporan oleh: fewwit
Ayam_merah
05-07-2009
Inilah ayam masak merahku.. yum yum sodap makan ngan nasi hujan panas.. thanks
Laporan oleh: puteri_desaUMS
A
02-09-2009
ni aym msk merah sy.. tp xbrapa sgt la.. bhn xcukup sgt.. biasa la, sy bdk poli, xde msa nk bli byk bhn.. tp rasa dia mmg sedap.. kwn2 serumah pun suka juga. thnk ya!
Laporan oleh: benaffy
P6120169__1_
22-09-2009
sblm ni sy msk aym msk merah main sebat jer..ingatkan dah best..rupanyer bila ikut cara sbnr peh tak tdo mlm sy sbb kne puji dgn mber2..jd rakan2 marilah kita msk mngikut jln yg benar.hihihi..mmg best;)thnks...
Laporan oleh: Timsah_Menofia
Picture_636
22-10-2009
sedap...x susah gak nak buat..tq choppy
Laporan oleh: junjs11
Dsc00104
30-10-2009
mudah dan sedap...
Laporan oleh: myresma
Image111
10-11-2009
baru jer masak tadi choppy.. x makan lg.. tp nampak macam sedap.. hehe.. nyum2..
Laporan oleh: Amy_N
Picture_030
26-01-2010
guna daging plak..sedap jugek, tq
Laporan oleh: junjs11
Ayam_masak_merah
21-02-2010
sedap cgt time kash kerna kongsi resepi..mkn ngan nasi minysk hujan panas mmg best!!!
Laporan oleh: darling..
Ayam_masak_merah__2_
16-09-2010
Wat lagi. Makan dgn nasi hujan panas. Nyum nyum
Laporan oleh: elin8888
Img00529-20100718-1447
23-09-2010
Dh byk kali cube tp x berkesempatan nk take pic...time kasih choppy..resepi mudah dan ringkas juga sgt sedap...
Laporan oleh: Effi
Dsc06203
21-01-2011
ayam masak merah yang sangat sedappp....rasa macam makan kenduri bila makan ngan nasi tomato kak fida....
Laporan oleh: mass80
Ayam_masak_merah
22-01-2011
pekena ngan nasi minyak...fuhh sodap.saya tambahkan pedasnya...tu yg mkin sedap tu
Laporan oleh: izahdaut
Img_9080a
02-05-2011
kacang peas x de... so togel je ayam kak rose ni...
Laporan oleh: Kak Rosenah
Ayam_masak_merah_kecil
17-05-2011
sedap, biasa buat tapi baru nk tangkap gambar cantik2. ehehe.. sy cuma tmbh tomato puree dan sos tomato lebih. tq choppy ^_^
Laporan oleh: zachoes
19052011654
19-05-2011
sedap dan mudah aje nk buat :)
Laporan oleh: khai25
Dsc06289
31-05-2011
best..kacang hijau x ada...lawan dgn nasi tomata tq choppy..
Laporan oleh: k.zila66
Photo2
06-08-2011
buat ngan hubby.... SENANG, SIMPLE & SEDAP SANGAT!!
Laporan oleh: Raishan
Img_0462a
16-08-2011
anak makan sampai bertambah2... sedap katanya!
Laporan oleh: Kak Rosenah
Image001
14-01-2012
excited ambik gambar dalam kuali terus. hehe. sedap. thanks!
Laporan oleh: eta2301
Picture_149
07-02-2012
Thnx 4 sharing ur wonderful resipi...1st time I cooked these dishes for my kids & they love it!
Laporan oleh: hanicampbell
Img_3405
21-02-2012
senang je buat..sedap..tambah kentang yg dah digoreng dulu..thanks ye mmg akan buat lagi lepas ni
Laporan oleh: ashypink
Dsc07300
03-04-2012
kegemaran keluarga...dh byk kali buat tak jemu2...thanks choppy
Laporan oleh: k.zila66
Dsc09911
25-04-2012
buat lgi dn lgi...thanks
Laporan oleh: k.zila66
20130907_132021
07-09-2013
mkn dgn ns tomatibertambah2 lauk ni tetamu mkn..
Laporan oleh: cutie_winkle
Image
16-08-2014
buat untuk potluck kelmarin. sedap! thank you choppy! :)
Laporan oleh: black1205e

Komen (55)

26-09-2006, kuat makan komen :

sedap sedap


26-09-2006, kuat makan komen :

ingat kan susah nk msk kalau tak nk ayam nak letak daging boleh tak


05-10-2006, muhamadter komen :

saya try la ari ni


15-10-2006, mutiaraSz komen :

hmmmmSz.....Enak di makan begitu saja.......


31-10-2006, imanazyan komen :

resepi ni kita dah cuba masa raya itu ari... sedap..... tp kita taruk sikit tomato puri & santan..


31-10-2006, kia_optimaa komen :

raya ke-6 baru ni kita ada makan adik yang masak tp bila kita sendiri yg buat..tak sedap pun. Nape yek???


14-11-2006, nursia komen :

Dah cuba, mmg sedap, sesuai gan nasi tomato.sapa x cuba rugi....layannnnn......


02-02-2007, Aidora komen :

For a person who does not know how to cook, i can be proud of the result.The recipe is easy & it tastes great.I added daun serai to make it more fragrant.Thank you & please write more recipes.


01-03-2007, noni komen :

Semalam dah cuba, hubby i ckp sedap. Thanks Choppy.


19-04-2007, syonan komen :

waduhh... sedap ye lauk ni i masak anak i mkn berkali2..nice dan ringkas..4 some1 like me yang tak pandai sangat masak lauk merah ni bleh kata puas ati la ngan lauk ni since my hubby pun suka..thankz:)


23-05-2007, mimie78 komen :

selalunya org masak merah mesti letak tomato puri sikit pastu mix vegi.. yg ni simple but still sedap........


04-07-2007, princesslulu komen :

i will try this for our dinner tonite.. hrp2 menjadi.. nampak sedap je..


25-08-2007, adsna komen :

garam kunyit nih..garam + kunyit ke...


18-09-2007, hana98 komen :

wah sedapnya boleh la hana buat masa buka puasa nanti!!!


18-09-2007, hana98 komen :

thakz.choppy!!


18-09-2007, hana98 komen :

ooops sorry tersalah tulis.....


18-09-2007, hana98 komen :

THANKZ,CHOPPY!!!


01-11-2007, ieyna komen :

wauu sedapnyerrrr...klau buh air limau nipis sikit .okke?


13-03-2008, momyabby komen :

terbukti! memang sedap!...walaupun kurang 1 bahan, buah tomato..tp mesti lg power kalau ada!...tx choppy!


29-03-2008, fumacan komen :

blum try lagi pasal duk bujang xde blender..esok beli pastu baru bleh try masak..ehehe..


30-04-2008, halisBB komen :

i baru je cuba resepi ni tadi..sedap..tapi pahit sikit la sbb bawang kat sini mmg pahit..isk3...tapi ok la rasa dia...


09-05-2008, ayu80 komen :

memang sedap ayam masak merah ni,saya dah try..n dah upload gambar di atas...mkn ngan nasi putih je.lepas ni nak masak ngan nasik tomato pulak n acar rampai...apa2pun tqvm to choppy...


13-07-2008, zila66 komen :

hai, choppy..sy dh cuba sedappp sgt..mkn dgn nasi tomato...m'kasih...


22-07-2008, aufa zuhura komen :

sedap tu mmg sedap la...tapi awat hampa smua masak ayam x suka masuk rempah 4 sekawn tu. bkn ka masak ayam dan daging tu lebih wangi kalau masuk rempah tu.


08-10-2008, bloodleorix komen :

rempah 4 sekawan tu apa?


27-11-2008, zila66 komen :

bestlh choppy!!..mkn ngan nasi tomato nure ..tq..


30-11-2008, gee dollah komen :

blm coba lg. Rasanya if ganti sos tomato dgn ptomato puree lg kick dan merah. Nak tanya rempah 4 sekawan tu ape?


03-03-2009, waniylia komen :

td dah amik resepi nasi tomato...pasni bleh blajar buat resepi nasi tomato ngan ayam masak merah ni..


21-04-2009, lafamilia komen :

semlm buat lg ayam ni...sedap...thanks choppy..sy copy paste letak kat blog ye resepinya


22-04-2009, ierarisidi komen :

ape garam kunyit? garam ker serbuk kunyit atau cmpuran 2 bhan tu.......


24-04-2009, kaybeeaybee komen :

saya cuba resipi ni untuk makan malam ... sedap kot. cam ne nak letak gambar eh? terimakasih choppy! x PS: Saya tambah lobak sikit...


28-04-2009, watierman komen :

tq


06-06-2009, zila66 komen :

ayam masak merah ne saya mkn dgn nasi tomato...sedappp...tq..


02-07-2009, kecikcomel komen :

lepas nie bagilah resepi kepak ayam madu(panggang) pula.....kalau adalah.


18-08-2009, +rosnah+ komen :

camner arr nak buat laporan bergambar?? da buat tapi tak tau camne nak htr nape tak de tpt nak upload?


28-10-2009, shareenadean komen :

sedap! dah cuber semalam. tak ambik gambo..lain kali saya ambik...:) terima kasih! :)


25-01-2010, momo_carrot@yahoo.com.my komen :

sedap tol!! mmg berbaloi!! thanx 4 ur recipe!! !!INGAT!! tuhan yg bg sdp...


23-02-2010, nor5114 komen :

memang sedap anak2pun puji


24-01-2011, inabu komen :

sy dah wat ayam masak merah ni, tp sy blend sekali ngan tomato tu, sbbnya sy x makan tomato, klu blend terpaksa makan gak...yg penting, mmg sedap, sy sukaaa :)


28-02-2011, sarahrizar komen :

baru jer try masak. sedap sangat. hubby puji. HAHA =D thanks a lot choppy. =)


07-03-2011, myra miyahara komen :

sedappp..baru je try arini..mmg simple utk org yg baru belajar memasak mcm saya...sehingga tambah 2 pinggan nasi lagi tu hahaha...tq choppy


11-03-2011, sayonarabadguy komen :

Baru try hari ni.mcm sedap.dinnet dgn nasik minyak.thx choppy :)


25-03-2011, noranidah komen :

wah.......sedapla silap silap boleh jual ni


16-04-2011, Cik Siti alma komen :

mmg sedap...tq choppy...


28-05-2011, JA873 komen :

mula2 mase nak masak resepi ni tkut tak jadi sbb tgok bahan2 die mmg simple n mudah, tapi semalam kawan hubby nak dtg jd i try jugak sbb nak cepat masak, lepas siap masak wife kwn hubby i dtg then cakap macam sedap je nampak,rupe2nye masa makan siap diaorg sume tambah nasi n first skali hbis ayam masak merah ni....thanks choppy mmg sedap sangat2 hinng menjilat jari...=)


04-06-2011, hafizi3429 komen :

mcm best nyeeeeeeeeeee


05-06-2011, eldafly komen :

Ingat susah,rupanya senang! Success tapi saya letak gula sikit. Sebab saya rasa tomato paste agak masam. Saya kenakan dgn nasi tomato choppy jugak. Enak skali


22-06-2011, ara azmi komen :

sy nk try la jap g....but actly same je mcm yg salu sy msak aym msk merah 2...juz sy xpenah lg buh kcg hijau 2....hihihi...tq yer


14-07-2011, famsammoy komen :

kacang hijau atau kacang peas?


30-07-2011, hmrforty komen :

anak-anak yang paling suka nee...


17-08-2011, r41494 komen :

dah cuba masak semalam utk mkn dgn nasi tomato, tapi saya tambah 3 sudu besar sos cili & 1 serai ketuk bg wangi skit. Tq for the recipe yg simple ni.


24-09-2011, dyan0808 komen :

Alhamdulilllah..... trima kasih kongsi resepi anda, Choppy... Mintak ampun sedap nye.... Skali cuba dah menjadi... Suami suka sgt2 sbb tak brapa pedas... Kami mmg tak brapa kuat pedas.. Trima kasih skali lagi...


10-10-2011, IrHa komen :

thnkz ye!teruja boleh masak sendiri berpandukan resepi choppy ni..gmbar upload kat fb dah.hehe..thnkz!!


20-11-2011, wanmaziah komen :

saya dah buat tadi...mkn dgn nasi hujan panas...sedap thank you choppy for rhe recipe...


06-01-2012, ziera_eddy komen :

knp sy wat dgn sos tomato xsedap eh..bile dgn sos cili sedap pl.. ke brand sos ye kak..any info tq..sy budak br belaja masak hehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd