Google+

oleh: kak fida ♥Maruku Bijan™

Maruku_bijan

sedap dimakan bila2 masa...sesuai juga dijadikan kudapan pd hari2 lebaran...


Created on : 21-03-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 500 - 600 grms )

  • 300 g tepung beras (cap gajah)=(3 cwn rata)
  • 300 g tepung pulut = (3 cwn rata)
  • 185 g mentega = (3/4 buku + 1 sb rata)
  • 25 g jintan putih/halus = (4 sb rata )
  • 100 g bijan = (10 sb rata)
  • 1 sk serbuk lada putih
  • 1-2 sk serbuk cili
  • 750 ml air dicampur 1/2 sk garam
  • minyak masak secukupnya untuk goreng terendam
  • acuan maruku yang berbunga bintang

Cara-cara

  1. Maruku_bijan_d_cmpur
    Di dalam sebuah bekas yang besar,gaul rata tepung2,mentega,jintan,bijan,serbuk lada dan serbuk cili hingga menjadi abuk roti.
  2. Maruku_bijan_d_uli_siap
    Buatkan lubang di tengah2 dan tuangkan campuran air garam sedikit2 sambil diuli hingga menjadi adunan doh yang lembut dan tak melekit,supaya mudah ditekan apabila menggoreng.(air garam dlm adunan tk pernah habis klau akak buat maruku ni,gunakan setakat doh lembut...dah ok)
  3. Maruku_bijan_d_tekan_dn_grng
    Panaskan minyak di dalam kuali.Bubuh secukup adunan di dalam acuan dan tekan adunan mengikut lingkaran bulat terus ke dalam kuali.Biarkan seketika dan balikkan dan goreng hingga perang.
  4. Maruku_bijan_d_piring
    Atau dgn cara yg lagi satu...tekan adunan lingkaran bulat di atas piring dahulu...
  5. Maruku_bijan_d_goreng
    Balikkan di atas tapak tangan dan perlahan2 masukkan ke dalam kuali dan goreng hingga masak keperangan.
  6. Maruku_bijan_d_tos
    Angkat maruku dan toskan di atas kertas serap minyak dan sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.
  7. contoh acuan ada di glossary...http://www.myresipi.com/top/glossary/282
  8. Acuan_penerap_kuih
    ***atau boleh jugak guna acuan atau penerap kuih seperti ini...
  9. Maruku_bijan_d_piping
    kalau menggunakan piping bag pastikan guna nozle bintang jugak...
  10. Maruku_bijan_d_piping_n_grg
    boleh juga dipicit terus kedalam minyak panas...tapi mesti berhati2...









Laporan Masakan Bergambar (9)

Maruku
08-04-2009
kelakarnya, maruku ku pendek2. x larat nak tekan tapi kerana nak rasa ku tabahkan juga tapi x sia2 mmg sedapp. suamiku pun suka. tq kak fida atas resepinya. balik msia kena beli pencetak maruku n buat lagi maruku ini.
Laporan oleh: azanie

tk pe azanie...maruku pendek2 sng masuk mulot...kan lagi kelakar klau yg melingkar tu skping masuk mulot...heheeee...ppon tq azanie krane mencube...yg penting rase sdp tetap ade...heee.. :)

Dsc_0215
12-05-2009
sala kakfida...ni maruku bijan kiter, tak leh nk wat gulung2 mcm kak fiza tu...buat mcm ni jer...TQ for the recipe
Laporan oleh: rrozie17

salam rrozie...tq krane mencube...maruku tk bergulung tk per...janji bile mkn rasenye same..heeee... :)

Maruku1
28-05-2009
Kak fidaaaa...akhirnya..maruku bijanku..try letak warna kuning skit..jadi 2 warna..jadik minachi dah jap nih..kak!acuan kite yg 1 lubang bintang cam akak cakap tuh x sama ngan sue punye acuan kot,susah nak kuar.guna yg 3 bintang..lg cepat byk gulungnya..heee..suka kite!!mekasih byk kak fida...saaayanggg akak!muahh2..com pp kiri lak..muahh2!hihii
Laporan oleh: HaSue

Alhamdulillah...yg dihajatkan dh menjadi...dh boleh jadi tokey...hihiii...siap 2 kaler lagik...mmng nmpk cantik,sronok akak tengok...jadi minachi pakistan tk per jgn jadi minachi india...hahaaaa...tq Sue...waaahhh dpt upah cium drp adik akak...tapi akak blom mandi tau....ekkekekee... :D

Maruku2
28-05-2009
Lupa nak bgtau,sue buat 1 adunan banyak gak jadiknye yer...lg 1 air tuh skitt lagi nak letak sumer skali..sibbaik smpt rujuk balik.ehe..sedaplah kak..siap stok dah haa..kire lulus tak nih kak?ekeke
Laporan oleh: HaSue

Sue klau buat 1 adunan mmng dpt bnyk tapi klau Sue tekan pakai yg 3 lubang cpt ler abis keje tuh,dh siap tapau,melingkau2 dh lulus sgt2..heheee...ppon klau buat lagi hati2 yer dgn minyak panas tuh...huhuuu...tq skali lagi Sue krane mencube... :)

1_023
29-05-2009
Akak, memang sedap maruku ni, tp saya tak buat mcm akak, cuma paipkan panjang2 dalam kuali. Malas nk membentuk, bukannya ada anak raja yg nk datang makan...he,he...buat sebagai snek utk kawan2 yg akan datang ujung minggu ni. Thanks kak Fida !!
Laporan oleh: Mummy7857

Mummy...tq krane mencube...dh standby utk kwn2,rajin sungguh...sronok lah mike2 tuh...psstt2.. Mummy...anak raje klau mkn pon die tk belek,melingko ker panjang ker..die pon trus ngApp..heheeee... :)

Maruku_lm
12-07-2009
tq3...k fida! cedap2, krup2 mkn xrenti2 heheheh
Laporan oleh: alma

tQ tQ tQ... jugak alma krane sudi mncube....cantik lingkaran maruku mu ituuu..:o...maruku yg akak baru buat pon masih ade...meh kite celen2 kunyah...eheheheee... :D

Maruku
14-01-2010
sedap btol kak fida.... first time wat maruku...dulu arwah nenek rajin buat, kite taw makan je... tengkiyu kak.. :)
Laporan oleh: nOOrsha

kalau akak dekat dgn nOOr pon akak tompang mkn jerr..heee...tq nOOr... :)

04112011225
04-11-2011
nasib baik jadi....rangup...untuk raya haji....guna acuan kecil...thank k.fida...
Laporan oleh: ana resipi

alhamdulillah...rcp yg benar diikuti, insyaAllah mnjadi..mekaseh ana krane sudi mncube... :)

Dsc01183
07-11-2011
ni lah maruku sy..x bubuh rempah cuma tepung je jadilah maruku tepung..tp tetap sedap & rangup..keseronokan ber+ bila suami dan anak suka..tq kak fida
Laporan oleh: kecikcomel

alhamdulilah..kira2 ni maruku tpg lah yer..mekaseh comel krane sudi mncube... :)


Komen (61)

21-03-2009, kak fida komen :

salam HaSue...akak dh tunaikan permintaan Sue nih...cume maruku bijan aje...haaa...kene lah beli acuan klau nk buat...gune acuan biskut seperti shafea gune utk menekan cendol pon boleh lah...slmt mencube yer... :)


21-03-2009, aludra komen :

ala bestnyer.. bahan semua ada.. tapi acuan maruku plak tak der..


21-03-2009, kak fida komen :

salam aludra...alahai...tk de acuan ye..ape kate aludra cube gunekan piping bag yg ade nozle bintang tapi klau gune plastik sebagai bag piping...double kan plastiknye supaya apabila dipicit adunan tk terkeluar,maksudnye plastik tk bocor...picit atas piring dulu seperti cara2 4 lebih mudah dn slmt...gmbr akak dh upload tapi tk kluar lah tk tau kenape...slmt mencuba aludra...klau sudi lah yer..heee... :)


21-03-2009, kak fida komen :

aludra...dh kluar pulak gmbr dlm cara2 4...slmt mencube....tq... :)


21-03-2009, aludra komen :

tq kak fida... tq kak fida.. piping beg ada.. baru jer beli.. belum guna pun lagi... esok nak buat la..


21-03-2009, kak fida komen :

aludra, kalau nk buat, akak cadangkan cube 1/2 atau 1/3 adunan dulu sebab 1 adunan tu banyak jugak nnti jenuh membuatnye...lagi pon aludra hndk gune piping bag kan...jadi pastikan adunan benar2 lembut yer...slmt mencube... :)


22-03-2009, yumna komen :

aduhai kak fida.. cendol lom buat lagi dah kuar my peberet snek plaks :) oo guna piping bag pun boleh ek? must try ni kak fida. tunggukan laporan ku :)


22-03-2009, sofinar komen :

kfida saya biasa try resepi pakai tpg pulut ni tapi dia makan minyak sikit apasal ye? sekarang saya selalu wat pakai tpg beras. cili kering, udang dan kacang dal aje


22-03-2009, kak fida komen :

aduhai yumna...tk per perlahan2...buat 1 per 1 dulu... mane yg sng lah yer...klau buat maruku gune piping bag pastikan doh benar2 lembut,plastik piping di double kan dan gune nozle yg agak2 doh boleh kluar sbb doh tu berbijan dan jintan ksr2...jgn smpai picit, dgn nozle2 skali tersembur kluar dh lah... barulah kwang,kwang,kwang... :o


22-03-2009, kak fida komen :

salam sofinar...akak tk tau lah ape masa'alah smpai boleh mkn minyak... ni lah satu2 maruku yg akak biase bikin walaupon ade jugak resipi2 maruku yg lain...maruku ni mmng tk serap minyak setelah digoreng...bile pegang jari pon tk berminyak,kering jer...sofinar cube lah resipi ni yer,1/2 atau 1/3 adunan dulu...maruku ni rangup skali...tk keras...slmt mencube yer dan ma'af skali lagi tk dpt jwb masa'alah sofinar tuu... :(


22-03-2009, bie_rna komen :

salam kak fida, saya bie, nak minta budi baik akak, boleh tak akak bagi resepi yang ade gambar setiap langkah, kitorang kena buat assignment buku resepi, yg lecehnye kena sediakan gmbar step by step la pulak, menu sarapan, lunch, minum ptg,mkn mlm n supper.TQ. <bie_rna@yahoo.com>


22-03-2009, kak fida komen :

salam jugak buat bie...klau kt MyR ni bukan mudah kite nk mengisi semua cara2 dgn gmbr step by step skali...kdng2 klau com problem, cara ade tapi gmbr tk kluar...seperti resipi maruku ni, klau inginkan gmbr dan care step by step,mungkin memerlukan sampai hampir 20 step bermakne kena petik gmbr sampai 20 kali lah...memakan mase dan waktu utk edit dan upload...utk memudhkan bie sebagai pelajar,bukan kah lebih mudh rujuk dr buku2 masakan yg terdapat bnyk di library atau toko2 buku...kt MyR ni pon akak saje sertakan cara2 bersama gmbr mane yg trmampu, menunjukkan resipi tu btol2 akak yg buat, sbb pernh terjadi dlm 1 resipi yg dh ade gmbr tapi masih ade yg mengatekan mskkn itu akak beli bukan akak buat sendiri....hrp bie faham dan ma'af lah klau akak tk dpt mmbntu... :(...semuga sukses dlm pelajarannye yer...tq...


23-03-2009, suzzlyn komen :

Salam kak fida, bolehtak bagi sukatan dalam cawan? Saya xde penimbang, nak agak2 je takut xjadi plak...tq...


23-03-2009, suzzlyn komen :

OOppp...satu lagi...plastik yg akak kata tu plastik biasa je ke special nye?? Hahaha...xpernah wat maruku...mahap ya...tq


23-03-2009, kak fida komen :

salam jugak buat suzzlyn...akak dh edit sukatan cawan bagi memudahkan suzzlyn...tapi pastikan gune cawan dan sudu metrik yer....sebenarnye piping bag yg akak sebut ialah yg pakai buang punye,mmng ade sedia jual kt kedai baking...berbentuk 3 segi dan harus gunting hujung nye untuk mengisi nozle...atau pon suzzlyn boleh gune acuan kuih atau penerap kuih seperti yg akak beri contoh gmbrnye....ok...slmt mencube yer...tq... :)


24-03-2009, aludra komen :

alamak kak fida.. memang nak sgt buat, tp tak sempat la last weekend.. nanti la bila ada kesempatan saya buat.. byk lagi resepi k.fida yg saya tak try lagi nih.. hehehe


24-03-2009, kak fida komen :

salam aludra...tk ape...jgn kelam-kabut...pelan2...klau ade kesempatan boleh lah buat yer...contoh yg akak bagi tu kebetulan buat lagi maruku...dh lame tk buat,skali buat mcm sikit, tk cukup pulak...heheee... :)


25-03-2009, yumna komen :

kak fida, yumna dah buat maruku nih.. sedap gak..:) tapi awat yumna hantar laporan tak kuar pic? kalau nak kecikkan pic camner?


25-03-2009, kak fida komen :

slmt pagi yumna..dh buat maruku yer...selepas antr laporan...tunggu hingga kluar gmbr pas tu yumna klik Refresh kt atas tu...haaa...nnti kluar lah gmbr kt laporan tu....tapi klau nk kecikkan gmbr akak tk tau lah....tq yumna krane mencube... :)


25-03-2009, suzzlyn komen :

Tq kak Fida, insyaallah klau ada masa nanti saya cuba... emm...nak tanya skit...camne akak ni pandai sgt masak ni?? tabikk btui r... akak mmg ada g kursus masak ke? hehe...resepi akak seme nampak best..


25-03-2009, kak fida komen :

slmt pagi suzzlyn...klau nk btol2 pndai msk mesti kene belajar..utk mendapatkan resipi2 kek dan kuih-muih akak belajar,itu dh lame dh... tapi sekarang dh tk lagi...sbb kos belajar baking wlaupon diperumahan pon dh mahal...mintak aaammpOnn...heheee...ape yg ade ni dh cukup lah...alhamdulillah...klau bekenan resipi yg best2 boleh lah cube yer...tq suzzlyn dan slmt mencube yer... :)


03-04-2009, sweetfarah komen :

Kak Fida, saya peminat setia kak Fida. Kalau buka myr mesti cari column Kak Fida tengok resipi yg terbaru dulu. oh ya kak fida harap dpt kongsi bersama resipi tepung pelita dan apam tepung gandum. tq


03-04-2009, kak fida komen :

salam sweetfarah..trimakasih krane slalu mengikuti resipi2 kt MyR ni termasuk resipi2 akak...sweetfarah,klau resipi tpg pelita,rasenye mmng dh ade kt MyR ni...klik 'Cari Resipi' kt atas tu dan taip tepung pelita,begitu jugak dgn apam tepung gandum...nnti kluar resipi2 tu...tapi klau resipi drp akak mmng ade jugak...klau nk resipinye nnti akak edit tapi tanpa gambarlah yer....trimakasih farah dn terus mengikuti dn cube resipi2 kt MyR ni yer...tq... :)


05-04-2009, az_bling09 komen :

Kak Fida, resipi ni dah buat jadi dan akan buat lagi mudah mudahan kak fida dimurahkan rezeki selalu amin.


08-04-2009, kak fida komen :

az_bling,trima kasih jugak buat az krane dh mencube...do'a yg same jugak buat az skluarge...amin... :)


08-04-2009, kak fida komen :

azatiesayang...ni lah resipi maruku...boleh lah cube klau nk merase yer... slmt mencube... :)


21-04-2009, HaSue komen :

Salam kak fidaaaa...awww!!(cubit diri sendirik)mcm x caya leh tembus myr arini..susah tau kite nak masukk..huhu..dpt masuk jer td terus search resepi maruku..bestnyer akak dah share kat sini.lama dah ngidam nak wat sendirik.Tima kasih byk2 juta2 x terkata terkira kat akak.ni ltk kat 'must try list' paling atas nih..mendahului list sedia ada..haha.tp nak kena carik bhn n acuan dlu nih..mekasih ye kak fida...saaaayangggggg akaakkk!!muahh2!heee..


23-04-2009, kak fida komen :

salam jugak buat HaSue...sampai dh naik sebulan maruku tu tunggu Sue..heheee...same2 kasih Sue...nnti klau dh cukup syarat2 boleh lah cube dn kasi komen yer...dn hrp2 tk lah susah lagi nk tembus Myr ni yer...sayang jugak buat Sue...psstt2..jgn asyik main anak kucing jer...muah3...hahahaaaa... :)


22-05-2009, HaSue komen :

Oh Kak fidaaa..ummm cakkk!!dengan hepinya nk bgtahu,sue dah jumpa acuan maruku nih..ngeeee..tp yg plastik jerrr.. nak confirm nih,bijannya tu nk dicampur dalam adunan ker atau nak digolek sebelum mggoreng eh kak?kat cara2 x dsebut..tp kalo dgolek,kalo step yg goreng terus dalam kuali tuh mesti x berbijan marukunya kang...jawabku sendiri.Jadi,mesti dicampur dalam step no 1 kan..tambahku lg..ehehe


22-05-2009, kak fida komen :

HaaaSuuuee...cak!!bAA!!....tahniah krane dh dpt mencari acuan maruku tu...heheee...palstik jerrr lebih baik, ringann...heheee...haaa...sori selorilah ,akak dh edit care2 kasi btol...heee...dh,jgn ckp sorang2...dh boleh lah buat maruku tuuu....hehehee...slmt mencube.... :)


01-07-2009, eida_ar komen :

kak fida..eida dh try buat maruku ni, tpi npe bila nk tekan kuar dri cuan tu dia xleh nk kuar pnjang2, kuar skt pastu ptus, xblh nak buat melingkar cm ubt nyamuk mcm akak buat tuu..frustnyerr...kuar pndek2..ptus tgh jln, frust btul2. pastu nk tekan pn bknmain ssh nk kuar tpg tuu..apa yg silapnyer? akak blh explen skt silap sy n blh try lgi lain kali..hrp2 mnjdi lpas ni sbb eida suka sgt maruku niee..


01-07-2009, kak fida komen :

ieda_ar...trima kasih krane dh mencube...klau ieda gune acuan yg same atau acuan contoh yg akak tunjukkn dlm step 8 dn menggunekan bintang yg brlubang besar utk maruku..mesti tk de masaalah adunan tu ditekan...mudh jer kluar...begitu jugak klau adunannye btol2 ikut resipi mesti lembut dn mudh utk ditekan kluar dr acuan...akak tk pasti silap ieda kt mane,klau iedah dh ikut dr mula hingga akhir dlm resippi sume same....kecuali klau adunan keras mestilah tk boleh kluar dr acuan...hrp2 ieda jgn trus frust dn jgn serik utk mencube lagi yer.... :)


03-07-2009, eida_ar komen :

tq k.fida..acuan eida guna yg utk maruku satu lubang bintang, tpi yg jenis plastik punya... eida bca resipi k.fida, air sukatan k.fida tu x letak semua kan?so eida mmg xltk semua..bila adunan dh ok eida stopkan air. ke mgkn sbb krg air n adunan jdi keras..rsa nk buat lgi, never gv up sbb maruku ni sedap


05-07-2009, kak fida komen :

salam ieda_ar...acuan jenis plastik pon mmng utk buat maruku jugak...lebih sng dn ringan...mmng dlm resipi sukatan air disediakan 750ml utk menguli..akak tk habiskan sbb ketika menguli adunan dh cukup lembut...dn pastikan ketika menekan,adunan mudah kluar..tahap ni kene ambil sedikit adunan dn cube tekan dr acuan,klau mudh keluar ertinye dh cukup air yg digunekan tapi klau sebaliknye adunan hendaklah ditambh air sedikit2 hingga adunan mudah kluar dr acuan apabile ditekan...satu lagi tentang tpg beras yg akak gunekan tidak ade campuran tpg jagung, 100% tpg beras...boleh lihat contoh di glossary...nnti ieda komen lagi klau ade kemusykilan yer...tq... :)


07-07-2009, eida_ar komen :

tu laa k.fida..frust sgt maruku x jadi..og lain elok2 jee buat cntik2 je melingkar..eida pnya dia cm putus2 di tgh jln...nk tekan plk sakit tngan.. tpg beras mmg eida guna yg cap gajah cm k.fida tuu..nti eida try lgi buat smpai jadi..sbb palnnyer nk buat raya nti..xpyh beli dah..mybe krg air kot..agk2 k.fida byk mna air krg dri yg septutnya tuu?? sng nk agak nti..


11-07-2009, kak fida komen :

ieda_ar...akak ade buat lagi maruku ni semalam...air yg lebih,yg tk digunekan akak sukat 100 ml...jadi ieda boleh gunekan 650 ml air utk menguli sbb doh yg akak buat tetap same lembut dn mudah kluar dr acuan bile di tekan...hrp2 ieda tk putus ase utk trus mencube yer....tq... :)


13-08-2009, nizyana komen :

aloha kak fida... Tumpang tanya jintan tu nak kena tumbuk halus ke masukkan je terus


14-08-2009, kak fida komen :

nizyana...jintan tk yah tumbuk,bersihkan dn masukkan jer dlm adunan tu yer....tq... :)


12-02-2010, Ct_Qlate komen :

memang best giler la...saya suka sgt mkn maruku, tq bagi resepi ni


17-02-2010, Linda26484 komen :

Akum kak fida.Lama sgt akak x msuk myr ni rsanya.Akak sbuk ke?Klmrin lin try wat mruku ne.Agk twr sket,p hubby suka.X serap mnyak pun.Nak ntar gmbr,p lin x reti.Mklumlh,pkai hp N70 aje.Xde cmpter...Akak ada rspi bskut ulat bulu tak?


06-07-2011, abeza624 komen :

salam...k.fida nak tanya 3/4 buku mentega tu dlm kalau guna cwn banyak mana....ye....kalau nak buat separuh adunan ni mentega tu banyak mana ye....tolong ye kak.....tqqqqqqq


06-07-2011, kak fida komen :

w'salam Linda26484...ma'af akak lmbt bls komen...mekaseh krane dh mncube rcp maruku ni yer...dn ma'af ler akak tkde rcp biskut yg disebut... :)


06-07-2011, kak fida komen :

w'salam abeza624...utk mentega tu 3/4 buku same bnyk 3/4 cwn jugak...tapi klau nk gune utk 1/2 adunan boleh sukat sebnyk 6 1/2 sudubesar sbb nk sukat gune cwn akak tk dpt nk anggarkn...slmt mencube yer.. :)


08-07-2011, abeza624 komen :

macam tu ye kak....tima kasih lah atas jawapan tu....maaflah.. selalu susahkan k.fida......saya ni geram tengok resepi akak yg besssst2.....comform memang jadi .......suka,suka.......tqqqqqqqq


08-07-2011, kak fida komen :

abeza624...same2 kaseh...tk perlu mintk2 ma'af...perkare kecik jer tuu tkde ape yg menysahkn pon...klau ade bhn2 kt dapur akak akan catit setelah akak sukat on the spot,jadi pastikan gune cawan dn sudu metrik yer sbb klau gune cwn teh dn sudu di dapor, suktn tk same... :)


21-07-2011, aten.eiza komen :

salam akak.. kalu x gne bijan? lh jd gk x? :P hehehe..


21-07-2011, kak fida komen :

aten.ieza...klau tk gune bijan mmng boleh jadi tapi rasenye tk selemak ade bijan... :)


30-07-2011, kecikcomel komen :

hai akak fida..klau tk letak jintan,bijan,serbuk cili dan lada putih boleh jadi ke ? saya risau klau2 x jadi..sebab family x suka.


30-07-2011, kak fida komen :

hai kecikcomel...klau tk ltk bhn2 yg disebut mmng boleh,tapi jadilh maruku tpg jer,cume pastikn tpg tu diuli dgn air garam secukupnye sprti dlm step 2...slmt mncube... :)


04-08-2011, ochin komen :

as salam. sya dah cuba resepi ni. mmg sdap. cuma mgkin serbuk ketumbar tuh x brapa halus jd nmpk mcm berabuk ckit. x brape msin. sya tukar mentega kpd majerin. apepun tq k.fida


04-08-2011, kak fida komen :

w'salam ochin...alhamdulillah dn mekaseh krane dh mencube yer...tapi dlm rcp tkde serbuk ketumbr hanye jintan halus biji... :)


05-08-2011, ochin komen :

k.fida mohon guna resepi nih utk berniaga yer. teringin sgt nak jumpa akak. byk resepi akak yg dah sya cuba. alhamdulillah sekali mencuba trus jd.


05-08-2011, kak fida komen :

ochin..silekn,utk perkare yg baik ape slhnye...tapi wat mase ni borak2 tntng rcp kt MyR je ler yer...heee...mudh2n maju dlm bisnesnye...amiiinnn... :)


24-08-2011, cute10 komen :

Salam K.Fida...cute ambik resepi yek copy paste...nak wat tuk raya ni. Acuan Kakak ada antar dr M'sia.Insyallah klu jadi saya poskan gambar K. TQ


24-08-2011, kak fida komen :

w'salam cute10...e'ehh...lamenye menyepiiii...slmt berpuase dan slmt menyambut Aidilfitri yg akan tiba yer...semuge cute10 sentiase sehat bersame kluarge tercinte dn slmt mencube rcp maruku ni yer... :)


29-09-2011, abeza624 komen :

salam...k.fida saya dah buat banyak kali maruku ni memang best,ranggup.....tapi nak tanya cikit....nape maruku yg saya buat tuuu macam serap minyak je...masa makan tu...macam rasa minyak banyak keluar la...atau saya terlebih majerin????


30-09-2011, kak fida komen :

w'salam abeza624...maruku yg dh digoreng dn angkat kenalh tos dulu atas kertas yg serap minyak,maruku pasti tk akan berminyak...akak tk pasti mcm mane boleh smpai maruku bnyk keluar minyak setelah digoreng dn tk mungkin kerane terlebih majerin/mentega klau dh ikut suktan yg diberi...ppon mekaseh yer abeza krane dh bnyk kali mncube... :)


09-11-2011, razama komen :

alhamdulillah,tq kak fida


10-11-2011, kak fida komen :

razama..mekaseh kembali... :D


01-02-2014, ruhmadeny komen :

assalamualaikum k.fida.....dah buat,,jadi alhamdulillah...dapat banyak..puas makan.terima kasih daun keladi..... :) buat panjang2 tak buat bulat2 mcm k.fida. bagi pd jiran.....jiran cakap...cam nak raya je...he he. terima kasih lg sekali.... :)


04-02-2014, kak fida komen :

wa'alaikumsalam ruhmadeny...alhamdulillah...murah rezki ruhmadeny dpt bebagi jiran...yelah...masa tu kan kong hi fat choy....raya lah jugak yer...heeee... :D...mekaseh krane sudi mncube... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd