Google+

oleh: kak fida ♥SteamBoat (Soup n Sos)™

No picture

sesuai untuk hidangan hujung minggu bila berkumpul beramai2 dgn keluarga...


Created on : 21-03-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 1 famili )

  • SUP A :- (yang mudah)
  • 1/2 kilo tulang ikan atau tulang ayam
  • 2 ltr air
  • 1 kiub pati ikan bilis atau 1 genggam ikan bilis dikisar
  • 3 sk pes bawang putih
  • 2 sk pes halia
  • garam dan gula secukup rasa
  • SUP B :- (Korean Style)
  • 200 g kacang soya
  • 1/2 kilo kepak ayam atau tulang ayam
  • 5 ulas bawang putih - diketuk
  • 1/2 jari halis - diketuk
  • 2 kiub pati ayam
  • secukup air untuk merebus
  • agar- agar laut (seaweed) secukupnya
  • garam,gula secukup rasa
  • BAHAN SOS :-
  • 3 sb cili kisar
  • 3 ulas bawang putih kisar
  • 6 sb sos tomato
  • 3 sb sos cili
  • 5 sb gula perang (boleh dilebihkan atau dikurangkan ikut selera)
  • secubit garam
  • 2 sb cuka atau 1/2 cawan jus limau kasturi
  • 1 cawan air

Cara-cara

  1. Untuk cara2 SUP A :-
  2. Rebus tulang2 ikan atau ayam dengan air,dijadikan stok.Setelah mendidih,tapis dan buang semua tulang2.Jerang semula stoknya dan masukkan kesemua bahan2 yang lain dan rebus dengan api sederhana.Tambah air jika kurang dan perasakan lagi dengan garam dan gula secukupnya.
  3. SUP A ini akan bertambah sedap setelah dicelur atau dimasukkan bahan2 seperti udang,sotong,bebola ikan dll...
  4. Untuk cara2 SUP B(Korean Style) :-
  5. Semua bahan2 kecuali agar2 laut/seaweed direbus dengan secukup air hingga kacang soya kembang,tambah air lagi jika perlu dan masak hingga mendidih.Matikan api dan tapis untuk dijadikan sup.Jerang semula sup dan masukkan agar2 laut/seaweed dan bolehlah dicelur dgn bahan2 steamboat yg telah disediakan.
  6. CARA2 membuat SOS :-
  7. Satukan semua bahan2 sos ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga pekat.

Laporan Masakan Bergambar (3)

Stimbot
07-01-2011
menggunakan sup A
Laporan oleh: rieyzana

mekaseh krane mencube... :)

P2080405
06-03-2011
steamboat ni buat masa piknik tadi, bawak dapur + periuk tepi air terjun. saya guna cara A. budak2 makan ngan mihun gitu je. sedap la kak fida...kejap aje abes seperiuk...tq
Laporan oleh: CheqSueCommot

amboiii...sonoknyeee...akak tinggal dengo jek...ekheheee...mekaseh CheqSueCommot krane mencube... :)

104_0184
06-03-2011
yang ni pulak untuk orang dewasa...pes cili sangai dari blog yani 'decochoco'...memang ngam la ngan steamboat ni. *sekadar perkongsian untuk teman2 yang ingin mencuba...
Laporan oleh: CheqSueCommot

CheqSue toksah citer pnjng lebo....cedokkan akak semangkOk besO steamboat yg pedassss....ekheheee.... :D



Komen (32)

21-03-2009, kak fida komen :

salam jann...akak dah edit resipi sup steamboat...harap2 jann dapat mencube yer...dan sesuai dgn citarasa jann...slmt mencube... :)


21-03-2009, azanie komen :

best lah kak fida nie banyak resepi yg kak fida tahu. kak fida tahu x resepi buat sup bunjut. kat sini x ada sup bunjut lah.


21-03-2009, kak fida komen :

alahai azanie...akak tk tau lah resipi sup bunjut..nk kene bongkar ape yg ade kt dlm sup bonjot tu dulu...heee...tapi kan lebih sedap klau azanie gune bahan2 atau rmph asli seperti jintan,ketumbar utk buat sop dan masukkan dlm stok rebusan ayam/daging atau ikan...ma'af skali lagi ye azanie... :(


23-03-2009, jann komen :

tq kak fida,insyaallah akan di buat.kadang tu x sempat hujung minggu,dinner wk days pun kena buat anak2 nak mkn.tp selalunya sy buat cam sop ayam or tomyam pastu semua dok keliling periuk.


23-03-2009, som e one komen :

kak fida ni pandai masak btl la... blh jd chef dah.... resepi akak yg slalu jd favourite sy... akak ingat ka semua resipi2 tu? T. kasih byk2 kak.. mana akak dpt resepi yg byk sgt ni? resipi buat rempah kari sendiri akak ada x? sy minat nak msk guna rempah yg diproses sendiri..


23-03-2009, kak fida komen :

som e one... nk pandai msk pon kene blajar...boleh,jadi chef pt umah jer..heheee...tq lah krane resipi akak bnyk jadi favourite s e o... seperti akak kate tadi...blajar baru lah dpt resipi...maknenye resipi berbayar...heeee....klau buat kuih,kek atau biskut,mmng tk boleh ingat kene bukak resipi tapi klau lauk-pauk harian tu msk cmpk2 jer... klau rmph buatan sendiri akak tk der blajar lah tapi klau rujuk dr buku mskn mmng ade tapi tk pernah cube...akak sendiri klau masak kari gune rmph kari BABAs aje..heheee...klau s e o nk akak sertakan kt MyR ni,insya'Allah.. tapi akak tk tau lah sedap ke tidak yer...tq... :)


29-03-2009, linrazali komen :

Kak....saya ni baru lg kat sini... nak tanya...sos utk steamboat ni ada resepi tak???? kalu boleh nak yg macam Johnny's punya.... :)


29-03-2009, kak fida komen :

linrazali...akak akan sertakan sos utk steamboat dlm resipi...klau sudi bolehlah cube yer...klau nk yg mcm Johnny's punye akak tk ade mlh akak pon tk tau Johnny's tu pt mane....heee...:)


29-03-2009, kak fida komen :

linrazali...resipi sos utk steamboat akak dh edit....boleh cube klau sudi... :)


11-04-2009, eastna komen :

ermm akak east slalu jgk wt steamboat ni.. de jgk pgl bende ni yong taufu.. ermm tapi famili east lebey prefer mkn dgn kuah kacang yang satay tu.. peghh sedap..tp normally we all beli la kuah satay kt org jual satay


13-04-2009, kak fida komen :

salam east...steamboat dan yong taufu mmng bnyk persamaan dari segi bahan2nye tapi care menghidangkannye yg berbeza mmbuat name resipi ni berlainan... :)


10-07-2009, baby ainin sofiya komen :

ada tak sesiapa tau resipi sos steambot ala2 johnnys?


10-10-2009, EkinNahar komen :

kalau kuah steamboat chinese style pakai kacang soya dengan ikan bilis je. Direbus dalam 3 jam.mudah dan senang. Lepas rebus tos ambil airnya je.


26-02-2010, mas sidi komen :

kak fida / ekin bagilah resepi kuah yong taufu chinese style lak..


11-10-2010, mariammh komen :

saya dah rasa resepi sup A; kakak saya try mmg sedap..nanti saya plak nak try..


22-10-2010, kak fida komen :

tq maraimmmh..slmt mencube yer... :) >>to EkinNahar...klau air rebusan kcg soya dn ikan bilis tu slalu akak gune utk buat kuah mee hong kong,lebih sdp lagi klau dlm rebusan tu ade tulang2 ayam atau daging,mekasih Ekin krane dh beri pndpt... :)


23-10-2010, kak fida komen :

kpd mas sidi..boleh gune rcp sup steamboat A utk kuah yong taufu dan tmbh kacang soya ketika merebus dn tapis dn ambil supnye ketika hendak menghidang...slmt mncube yer.. :)


22-11-2010, farrahdarius komen :

kak, agak2nya. rasa sup n sos ni sama tak mcm yg kat kedai?


22-11-2010, farrahdarius komen :

bila baca komen kwn2 kat atas, sy mmg ter`panggil' untuk cuba resepi ni...


07-01-2011, rieyzana komen :

assalamualaikum... dah lama zana cari resepi sup stimbot nieh... terima kasih kepada kak fida... zana dh cuba resepi nieh... sodap tuh!!


07-01-2011, kak fida komen :

farrahdarius...lain org mungkin lain rcpnye walaupon org yg meniage kt kedai...kkdng org2 yg meniage wat sup yg simple2 jerr...ppon farahdarius boleh cube dn rase kelainn sup buatn sendirik yer...tq... :)


07-01-2011, kak fida komen :

wa'alaikumsalam rieyzana...mekaseh skali lagi krane dh mencube dn menjadi org pertame antr laporn brgmbar...heee...mmng nmpk sodap steamboat yg semangkOk tuh... heheee... :)


14-02-2011, tomer komen :

sodap sangat....


16-02-2011, kak fida komen :

Alhamdulillah...tomer,klau sdp leh cube slalu.. :)


19-02-2011, Za_n_Sa komen :

Salam, banyak kali dah saya guna resipi kak fida nih, sedap... TQ. Lom sempat snap gambar jek. Minggu dpn ni ada plan nak gader2, boleh snap gambar tuk anto report


19-02-2011, kak fida komen :

w'salam Za_n_Sa...mekaseh krane dh slalu mencube...klau dpt amek gmbr mesti dh bnyk anto laporn brgmbar...heeee... :)


31-03-2011, noor satinah komen :

salam kak fida...terima kasih kerana kongsi resepi2 menarik kt myr..saya dh byk cuba resepi kak fida..sume mnjadi..cuma lom ada msa bg report lg...hehe


19-11-2011, dawawi komen :

assalamualaikum, nak mintak izin nk share kt facebook boleh? saya sertakan link skali ea


20-11-2011, kak fida komen :

wa'alaikumsalam dawawi...boleh,silekn tapi hrp sudi cube rcpnye yer... :)


21-11-2011, dawawi komen :

o0o0o0, trima kasih, mmg nak cuba buat pun, nk tanya, sb tu sudu besar ye?


30-09-2013, nurshuhadasf komen :

salam kak..nak tny agar2 laut akak beli di mana yea..agar2 laut tu warna hijau kan..


04-11-2013, kak fida komen :

salam nurshuhadasf...ma'af yer akak tk pasti agar2 laut yg sebenar utk rcp korea ni...sbb klau akak buat pon ikut rcp A yg mudh dn bubuh isian ikut selere...akak hanya kongsi rcp yg dlm simpnn atas permintaan jann...maaf skali lagi yer jugak krane lmbt bls komen... :)>>>dawawi...ye, sb maknanye sudu besar... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd