Google+

oleh: kak fida ♥Black Pepper Sauce™

No picture

sesuai untuk disajikan bersama daging,ayam steak/chop atau pon burger...


Created on : 19-03-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 1 famili )

  • 3 sb mentega*
  • 4 sb tepung gandum*
  • 300 ml air panas
  • 300 ml susu segar
  • 1 keping kiub lembu/kiub ayam
  • 1 sb kicap pekat
  • 1 sk cuka
  • 1 sb serbuk lada hitam (lebih sedap kalau yg ditumbuk sendiri)

Cara-cara

  1. Cairkan mentega di dalam kuali atau periuk atas api yg kecil dan masukkan tepung.Masak hingga berbuih.
  2. Masukkan kesemua bahan2 yang lain ke dalam campuran tepung dan gaul hingga rata dan masak hingga pekat.Jika terlalu pekat boleh ditambah sedikit air atau susu cair lagi.
  3. Apabila siap, bolehlah disajikan dgn steak,chop atau burger pilihan.









Laporan Masakan Bergambar (3)

Img-20120722-00382
22-07-2012
sempena buka posa 1st day..bakar ayam ala2 kenny rogers tu & buat black pepper sauce resepi akak ni...alhamdulillah...sedap sangat2..! ada lebih lg sos tu..simpan dlm freezer..nanti nak buat chicken chop plak makan dgn sos tu..tq kak fida!
Laporan oleh: rohaya1710

amboii..sdpnye berbuke ala2 western..mekaseh yer rohaya krane mncube... :)

Dsc_0198
21-04-2013
terima kasih kak fida utk resepi ini...sedap walaupun x ltk susu..nanti nk try bubuh susu pulau.......
Laporan oleh: wanmaziah

mekaseh wanmaziah krane mencube...lenkali boleh rasa kelainan dgn boh susu pula ye... :)

Wp_20131007_003
01-11-2013
salam kak fida! kb dah slalu buat ikut rspi kf nih, buat lebeh skit simpan dlm esbox, coz ank2 suke sgt mkn ngn nuget la, ayam goreng ranggup, n bubuh dlm burger jg. yg ni akk gatal tmbah bawang besar cincang plak..hehe. haritu kb jamu nasi ayam pd sahabat2 dari south africa pon bg sos ni sbb depa kn x mkn pedas.. hmm, licinn! Alhamdulillah. jazakillah kf krane share rspi mabeles ni...
Laporan oleh: kakbesah

salam kb..mmng sdp mkn dgn ape je yg sesuai ikut selere...mmm smpai org aprika pon smpt merase...heee...alhmdulillah...mekaseh kb krane rajen mncube.. :)


Komen (29)

19-03-2009, kak fida komen :

salam Bang Aji...saya dh antr resipi black pepper sauce..hrp2 dpt mencube dan berpuas hati yer... :)


19-03-2009, Bang Aji komen :

thanks puan Fida. Teringin nak makan chicken chop dgn black pepper sauce.


20-03-2009, jann komen :

salam kak fida ada resipi steambot tak?maksud sy utk supnya.


20-03-2009, kak fida komen :

salam jann...nk resipi sup steamboat..nnti akak carik yer...


20-03-2009, zsa_zsa komen :

mmm.. sedap ni. kak fida ni memang terror masak la. kak fida. lain kali tarok gambar yea.. jangan soru lagi. letak gambar dulu. heheheh..


21-03-2009, kak fida komen :

zsa_zsa...resipi2 yg tk de gmbr slalu nye yg on the spot akak antr sbb ade yg mintk...tu yg tk smpt msk...haaa yg jann mintk pon akak tk smpt edit lagi resipinye...begitu jugak dgn permintaan HaSue...nnti lah satu persatu yer....klau smpt msk akak antr dgn gmbr skali...zsa_zsa...boleh jadik ker dgn tengok gmbr...tk nk cube ke resipi2 kt MyR ni....heeee... :)


20-05-2009, lisa sharip komen :

KAK FIDA..KAT MANA NAK CARI KIUB LEMBU TU. SLALU BRAND APA YE? HELP ME K.FIDA. SAYA BIASA TAU, KIUB AYAM N IKAN BILIS JE..HU.HU...


20-05-2009, kak fida komen :

lisa sharip...kiub lembu tu boleh didapati dipasaraya atau kedai runcit jugak...akak gune jename 'Knorr',kotaknye same seperti kiub ayam dan ikan bilis tapi ade gmbr kepala lembu.. :)


29-06-2009, nia_ain komen :

slm kak..klu kita guna pepper yg putih tu blh tak?(laa....xjadilah 'black' pepper ek?hehehhh..).xde la pulak black pepper di rmh..nk kuar mls la pulak...huhu..


15-10-2009, jawakel komen :

KaK fIdA, SEBELUM NI SAYA GUNE kentang lecek untuk pekatkan sos ni...pas tu kalau nak nampak ade ketul-ketul sikit dalam sos tu boh bawang besar dadu masa tumis awal..ok ke kalau buat gitu....


24-01-2010, ezs komen :

kek ada cara lain nk buat black paper sos?


08-07-2010, sritalan komen :

salam ,, i will try sos yg ini ,,,,, insyallah sodap !!!


19-08-2010, kasturi762003 komen :

saya nak test buat esok..tungggguuuu nanti saya tepek gambor k..


06-10-2010, Dyrees Anne komen :

sy nak test bt la...tpi kat hostel mane ade brng2 utk memasak....nanti da blk sy cube la....eheheh


12-11-2010, anna_watie komen :

cari je brown sos untuk pekat n dpt warna dark brown....


28-01-2011, KRUL komen :

mana nak beli brown sos selain dr jenama knorr. kat mana kedai jual produk western food kat kl ni..


28-01-2011, ezralovescook komen :

KRUL, kt area chowkit/kmpg baru ade kdai jual brg2 burger..ramly klo xsilap..mcm2 brand ade...xpon kt giant/carrefour/tesco pon ade..


06-02-2011, whitesnake komen :

KRUL, brown sos wat sendiri lg sdap.


26-03-2011, RaiZzen_Ueki komen :

ermm..nak buat brown sos sendiri mcm mana pulak


26-03-2011, kak fida komen :

RaiZzen...boleh cube rcp di sini http://www.myresipi.com/top/detail/4122


29-03-2011, sabahhayati komen :

ok


20-11-2011, Lailatul1972 komen :

1 sk cuka tur sukatan yang macam mana?


20-11-2011, kak fida komen :

Lailatur1972..1 sk=sudu kecil yg metrik atau yg ade di dapur... :)


24-11-2011, Ainul Syafiqah96 komen :

Sos nie kalo simpan dlm peti ais bley thn brape lame?


20-12-2011, iwa komen :

ni baru nak cuba.......


21-12-2011, kak fida komen :

Ainul Syafiqah96..akak tk pasti brape lame sbb klau nk wat mkn slalu wat secukupnye tk pernh nk simpn2...Ainul cube lh sikit dulu dn liht hasilnye yer... :)>>>iwa ...slmt mncube yer... :)


05-06-2012, Uncle Bob komen :

kak fida, klu tak taruk susu segar boleh tak? atau boleh ganti ngan bahan aper ye...??? takut cepat basi... ingat nak buat stok dlm peti sejuk...


05-06-2012, Uncle Bob komen :

kak fida, klu tak taruk susu segar boleh tak? atau boleh ganti ngan bahan aper ye...??? takut cepat basi... ingat nak buat stok dlm peti sejuk...


05-06-2012, kak fida komen :

Uncle Bob, klau tk taruk susu mmng boleh tk perlu gnti ape2 cume lebihkn air je dlm adunan..slmt mncube yer... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd