Google+

oleh: kak fida ♥Mushroom Sauce / Sos Cendawan™

Mushroom_sauce

sos cendawan buatan sendiri,yang selalu di sajikan dengan apa saja jenis steak,grilled peppery chicken atau burger...


Created on : 18-03-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • 2 sb mentega*
  • 1-2 biji bawang besar* - didadu
  • 1 sb mentega
  • 1 sb tepung gandum
  • 100 ml air rebusan daging (akak guna air campur dgn kiub daging)
  • 2 sb tomato paste
  • 1/2 sk serbuk lada putih/hitam (akak guna sos lada hitam)
  • 1 sb kicap masin
  • 2 sb kicap manis
  • 100 ml susu cair/fresh cream
  • 150 g cendawan butang dlm tin - dihiris
  • 1 sk hirisan daun basil/selasih (akak guna daun parsley)
  • garam secukup rasa (akak tak bubuh)

Cara-cara

  1. Mushroom_sauce_bwg_d_grg
    Tumis bahan bertanda * hingga layu dan angkat dan ketepikan.
  2. Mushroom_sauce_butter_dn_tpg
    Di dalam kuali yang sama,panaskan mentega dan masukkan tepung gandum dan kacau.Kecilkan api.
  3. Mushroom_sauce_bhn_d_cmpur
    Kemudian masukkan kesemua bahan2 yg lain juga bawang goreng tadi dan kacau hingga sebati.
  4. Mushroom_sauce_d_saji
    Siap untuk disajikan dengan steak daging,ayam atau burger panas2.








Laporan Masakan Bergambar (12)

Mushroom_sauce_in_a_burger
18-03-2009
yang ini...beef burger with mushroom sauce...
Laporan oleh: kak fida
Dsc06073_resize
19-03-2009
salam..ni mmg dah x tahan negok resepi akk muncul,, terus turun ke dapur buat ...heahaaa sdp..sdp..sdp 3x Mushroom besama black paper.. kenyang TQ :-)
Laporan oleh: shafea

ishh3...dh kenyang dh ? alhamdulillah...tq shafea krane mencube... :)

Photo532
20-03-2009
Kak, ni dia menu kite 4 dinner td. Husb kate d best dia penah mkn. he..he..rase cm nk peluk2 k fida la ni gak.
Laporan oleh: nora_kai

yumm3...nora..ni mesti mkn 1 set ngan coleslaw dayang dan kentang putar daun pndn...sdp3 nyerrr...tq nora krane mencube.....)..psstt2...nora..kite berpelukkan di alam cyber jer lah...hehehee... :D

Mushroom
04-03-2010
sedap kak thanks.. suami suka sangat dia kata sedap
Laporan oleh: juwitajamaludin

tq juwita kuuu...ekheheee... :D

Imag0148
10-12-2010
mushroom sos yg yummy!..tq kak fida.. :)
Laporan oleh: Mrsazman

tq Mrsazman krane dh mncube... :)

Image_592_
06-01-2011
sedap... ganti guna kiub ayam. Nanie lebihkan sket blackpaper. Hubby & anak2 suke. tqtqtq.......
Laporan oleh: dapurnanie

10Q...nanie krane mencube... ;)

104_0031
22-02-2011
he he he...sos cendawan yang tak cukup syarat tapi sedap..bekal ke sekolah pagi tadi. yummyyy..........
Laporan oleh: CheqSueCommot

mmng nmpk yummyyy walaupon tk cukup syarat...heee...mekaseh CheqSueCommot... :)

Dsc01423
06-06-2011
tq...sauce mushroom..yg smemangnyer tbaek..sdap 1 family ske....
Laporan oleh: nazryta

alhamdulillah..rcp mnjadi kesukaan 1 famili..mekaseh yer nazryta krane dh mncube... :)

Mush
23-12-2011
first time buat sendiri..ni baru siap sosnye..chicken chop x goreng lagi ni haha..say doublekan stok daging and susu..sbb tibe2 cam termasam..pastu lebihkan lada hitam..tambah 1sb tepung lagi..lepas tu voala!sedapnye..x payah mkn kat kedai dah lepas ni!tq kak fida:)
Laporan oleh: ashypink

alhamdulillah...project tmbh tolak cmpor mushroom sos akhirnye siap sepiyok..heheee..mekaseh ashypink krane sudi mncube... :)

Mush
23-12-2011
okeh ini siap dgn chicken chop :p
Laporan oleh: ashypink

mmmm dap nmpknye..sah2 dh tk lalu kt kdai lagi...heheee... :D

Dsc02508
01-11-2012
mushroom soure yg sememang sedap!!..terBaeKKK....zila mkn dgn daging burger..laju jer anak tekak mkn hehee...mekacihh ya fida, nih wat zila caaayangg sgt2.. ;D
Laporan oleh: k.zila66

alhamdulillah...dh tk pndng ler kt kdai yg jual burger yer...heheee...maceh jugak zila krane mncube...caaayangg jugak.. :o

Dsc02512
01-11-2012
nie lak utk budak2 ada dua pinggan lgi..:-)
Laporan oleh: k.zila66

amboiii pasti mengenyngkn yerr..alhamdulillah... :)


Komen (33)

19-03-2009, aiminajmi komen :

wah..nampak menarik.boleh la cube lepas n.tq kak fida !!!.


19-03-2009, sofiazunnuur komen :

emmm...sedap dan menyelerakan... boleh cuba ni...


19-03-2009, nurin_ku komen :

betullah..sedapnye. tp cendawan dlm tin tu meragukan lah.. pkai yg kering tu agak2 sedap x? blh x sapa2 tolong bgtau brand cendawan dlm tin yg mmg sah2 halal dimakan?


19-03-2009, Bang Aji komen :

Salam Puan Fida, Boleg dapatkan recipe black pepper sauce untuk chicken chop atau bbq


19-03-2009, kak fida komen :

salam aiminajmi dan sofiazunnur....mmng sedap sos cendawan ni...kate bbudk kt umah akak ni lah...heee...diorang mmng suke mkn bende2 mcm nih...boleh lah masing2 cube yer...slmt mencube...tq... :)


19-03-2009, kak fida komen :

salam nurin_ku...klau tk ragu2 dgn cendawan dlm tin,nurin boleh gunekan cendawan butang yg segar,mudah dibeli di supermarket tapi bile masak biarlah lame sikit agar cendawan tu benar2 msk...slmt mencube...tq...:)


19-03-2009, kak fida komen :

Salam jugak buat Bang Aji...mula2 tu ingat mmng nk sertakan skali resipi black pepper sause bersama2 resipi mushroom sauce tapi nnti meleret2 pulak resipinye sampai ke bawah...tu yg tk jadi...hanya taip mushroom sauce aje...nnti saya sertakan resipinye dlm senarai resipi baru lah...tapi gmbr tk de lah....insya'Allah nyusul kemudian.... :)


19-03-2009, kak fida komen :

hai nurin_ku...pembetulan...klau ragu2.... :o


19-03-2009, zila66 komen :

mmm......sedapnyer.....


19-03-2009, kak fida komen :

salam zila..mane boleh jadik dgn ckp sdp jer...mesti cube...heheeee... :)


19-03-2009, shafea komen :

sdp n sng mbuatnya x byk modal...cuma beli mushroom je...bhn lain ada kt dapur heee kalu kt luar sepingan pun dah dkt 10 hingit.......


20-03-2009, nora_kai komen :

T'liur tgk mushroom sauce k fida, nk try la buat mlm ni. stok daging x gnti kiub ayam ok x? xpe la saye try dulu.


20-03-2009, kak fida komen :

salam shafea..mmng mudh dan sdp pd yg meminati mknn ni...klau akak ade dekat ngan shafea..10 hingit tu akak nk mintak...heheheeee... :D


20-03-2009, kak fida komen :

nora_kai... boleh jugak gune kiub ayam,tk jadi masaalah...try mlm ni jgn tk try...klau tk nnti bangun tido esok bantal banyak peta pulok...heheheee.... :o


20-03-2009, nora_kai komen :

Lawak la k fida ni, saye trus buat td gak. tkt bantal b'peta2 lak esok pg. ehe...he.. Ok gak pki kiub ayam, n saye guna oregano/parsley kering jer. Hubby saye hepi sgt dh lame dia soh buat steak. Pyh nk dengor dia puji, yg nie siap kate paling best dia penah mkn.. Senyum smpi ke telinga saye kena puji.. Time ksh byk2 la kak..


21-03-2009, kak fida komen :

nora...wah3...kene puji ngan en hubby...mesti kembang sebesen nih...mangkok dh tk muat...akakakakaaa...seb baik dh cpt2 buat..klau tk bangun pagi ntah peta negeri mane pulak yg timbul...huhuuuu....tq skali lagik nora krane dh mencube... :)


23-03-2009, nora_kai komen :

Salam k fida, he..he..mmg mkn ngn coleslaw dayang, kntg putar daun pandn. good match tuh.. mushroom sauce akk tu ade bal skit. so saye try mkn ngn spaghetti. Sdp sgt....yummy ank2 kate..


23-03-2009, kak fida komen :

salam jugak buat nora...mmng klau buat steak ps tu hidangannye komplit...mmm..mmng mengenyangkan...yg akak buat tk smpt ade belen...mklumlah...minggu lps cuti skola...abis bbudk mkn ngan daging burger jer...heheeee....mkn ngan spaghetti sdp jugak rupenye yer...len kali boleh try lah....tq nora... :D


31-03-2009, minnie komen :

pd nurin_ku..sy slalu guna button mushroom dlm tin brand rex..ada halal jakim.x pun beli yg fresh..kt giant ke tesco ke ada jual but mahal skitlh..


26-03-2010, k.zila66 komen :

fida..nih pon dh wat..hehe..xingat ari apa.. rasa2 dh dua kali dah..sbb xada gmbr tu yg malas nk antar..(bilalh dpt bli).. apa2pon meksih ya mmg besttt...


26-03-2010, kak fida komen :

zila....mekasih lagi krane mencube,dh 2 kali...klau boleh 3,4,5 kali dn brkali2 lh...heeee....mudh2hn zila sntiase dimurhkn rezeki...amiiiinn... dn dpt join antr laporn brgmbr akan dtg....dh bnyk rcp2 kt MyR nih yg zila cube...mekasih skali lagi... :)


04-05-2010, SitiMun komen :

akak klu x dak tomato paste ganti dgn tomato sos leh x ?


04-05-2010, kak fida komen :

SitiMun..boleh ganti tomato paste dgn tomato sos,tkde masaalah... :)


09-12-2010, chija komen :

sedapnye.dah lame cari resepi nih.


02-02-2011, ieta5011 komen :

dh cube resepi ni. mmg best. ank2 suke sgt. sampai menjilat2 pnggn lg, he..he..he.. Thanx a lot k.fida.


29-03-2011, sabahhayati komen :

memang sedap sudah dicuba malam tadi


30-03-2011, IchigoShah komen :

cam best jer nak try lah


31-03-2011, kak fida komen :

kpd ieta5011 dan sabahayati...trimakaseh krane dh mencube yer... :)


31-03-2011, kak fida komen :

kpd chija..mungkin dh pon mencube..tq...:)kpd IchigoShah...slmt mencube ...mekaseh... :)


29-09-2013, Fuzanie komen :

Mcm mana nk htr laporan masakan? Smlm dh try mushroom sauce ni utk celebrate mil bday. Semua kata sedap ;)


04-11-2013, kak fida komen :

salam Fuzanie..ma'af akak lmbt bls komen...klau nk hntr laporn mskn boleh klik 'Tulis Laporan' yg ada bwh gmbr atas tu dan ikut arahn setrusnya ye...alhmdulillah..mekaseh krane sudi mncube... :)


15-11-2013, ainnalollipop komen :

askum..sy da try buat sos ni..mkn dgn roasted chicken.suami sy cakap sedap..suke dgn resepi kak fida..bnyk sy da try n semua menjadi.t.kaseh kak..


22-11-2013, kak fida komen :

w'salam ainnalillipop...alhamdulillah, mekaseh ainna krane sudi mncube rcp2 akak...sudi2 ler mncube lagi yer... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu