Google+

oleh: shen Sup Wantan Simple

Wantan_soup

Boleh buat mee sup wantan atau makan dengan nasi.


Created on : 16-03-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi shen




Bahan-bahan ( Ikut berapa byk yg dibungkus )

  • Kulit wantan secukupnya
  • 1 liter stok ayam (air rebusan ayam atau guna kiub ayam je)
  • Bahan Inti:
  • 200g isi ayam, dicincang
  • 100g isi udang, dicincang
  • 50g water chestnut atau sengkuang cina, dicincang halus
  • 1 sb lobak merah, dicincang halus
  • 1 sb daun bawang dicincang
  • 1 1/2 sb kicap cair
  • 1 1/4 sk garam
  • 1/4 sk gula
  • Secubit serbuk lada putih
  • 1/2 sk minyak bijan
  • 1 sk tepung jagung
  • 1 biji kuning telur

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan inti dan perap 30 miin.
  2. Ws1
    Masukkan 1 sudu inti di tengah2 kulit wantan, letak sedikit air di sekeliling kulit dan kepil.
  3. Ws2
    Lipat segitiga.
  4. Ws3
    Kepil dari tepi.
  5. Ws4
    Buat hingga habis
  6. Ws5
    Tekan-tekan sikit pada bahagian lipatan.
  7. Ws6
    Siap untuk direbus.
  8. Stok ayam dibubuh perasa secukupnya dengan garam, serbuk lada putih dan masukkan wantan dan masak hingga lembut. Boleh juga masukkan sayur sawi atau bak choy dan cendawan hiris. Akhir sekali tabur dengan daun bawang dan bawang goreng.
  9. **Wantan boleh juga digoreng seperti popiah.

Tag

sup ayam udang








Laporan Masakan Bergambar (6)

Wantan_fried
24-03-2009
Ni versi goreng pulak. Boleh makan dgn sos cili dan mayonis. Sedap..
Laporan oleh: shen
Sup_wantan_simple
24-04-2009
Buat untuk dinner malam tadi. Sedap.
Laporan oleh: hazila

Nampak sedap tu hazila. TQ krane mencuba.

Snv30023
02-04-2010
Mmg dah lama nak cuba buat wantam sendiri nih, akhirnya jadi juga. Mmg senang.. we all like it! Tq shen. :)
Laporan oleh: aludra
Snv30020
02-04-2010
Yg ni plak yg digoreng, terhangus skit sbb buka api besar.. tapi yg ni paling laris. Sedap smp tak sempat nak amik gambar.. ni jer yg tinggal. Tq shen!
Laporan oleh: aludra
Snv30026
02-04-2010
Yang ni plak steamed wantan, slow skit lakunya.. tapi still sedap. Cuma org rumah ni lagi gemar yg goreng..tq shen sharing resepi ni!
Laporan oleh: aludra
104_0202
09-03-2011
versi sup pulak. terlembik sebab x biasa buat. mula2 masak tu sedap makan hirup kuah. len kali buat dah boleh bajet dah cane...tq shen
Laporan oleh: CheqSueCommot

Komen (13)

16-03-2009, shen komen :

Nak letak glossary utk kulit wantan dan water chestnut tapi tak reti..


16-03-2009, Yantie Alias komen :

login 1st & then you akan nampak 3 column.1 is senarai resepi,2 is laporan masakan n then 3 is glosari.you tekan kat column glosari tu n then you tekan dekat lining words "Tulis Glosari Baru".n then,you tulis la namA bahan yg you nak ltak n then picture.last one is explaination..Got It??anyway,Are You A Chinese???sori bnyak tnyak plak...hihihi...


16-03-2009, shen komen :

Hi Yantie.. I dah create glossary tu tapi macammane nak tempek kat resipi bahan guna glossary tu? Thnks for your help. I ni campuran multi racial ehehe.. suka masakan melayu, cina, barat, jepun dan Thai :P


16-03-2009, aludra komen :

best best.. nanti i cuba.. yang ni boleh guna untuk goreng tak?


16-03-2009, Terataiungu komen :

u pon mix ke shen..i pon mix gak..tp mskan mlayu mmg plg sy suke sgt2.. sdpnyer wantan ni.. shen u ade resipi msakan cine yg ayam die kukus..kaler kuning2 cket tu..lau ade kongsi r..hehe


17-03-2009, shen komen :

aludra: memang boleh digoreng wantan ni, cubalah. Teratai: Resipi ayam kukus atau ayam rebus tu ada, nanti i masak dulu baru letak resipi kat sini.. tunggu ye ..:)


18-03-2009, lily66 komen :

shen tq 4 this resepi, ditempat kami cuma kedai cina saja yg ada jual sup wantan ni. now saya pun boleh buat sendiri dan makan pada bila-bila masa dan dijamin halal. tq banyak-banyak.


02-04-2009, anisazami komen :

i must try this recipe tomorrow.sye mmg suke try mknn bru esp mknn cina. hope u can put more chinese cuisine :) i wanna to try.


20-08-2009, khasbi komen :

yup pls more chinese cuisine like mee kampua (very famous in sibu swak) and mee swa (famous among chinese community)..


15-01-2011, shalsa3000@yahoo.com komen :

is it ok for pantang women??? bole kot kalau x campur udang kan....


15-02-2011, zuera44 komen :

time kita nak cantumkan kulit wantan tu xperlu letakkan apa2 sebagai pelekat ke..cthnya, tepung gandum + air ke, putih telur ke. Inti nya xperlu dimasak dulu ye?


18-02-2011, suhaila ella komen :

nampak mcm sedap jer kan?? nanti nak cuba buat la...wantan ni memang kegemaran ku... terima kasih ya..


27-10-2011, nufadha_1612 komen :

ade sesape yang tau mcm mane nak buat kulit wantan ke...nak beli xjumpa2...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu