Google+

oleh: princessharyati Ayam ala - KFC

Akfc

rumit tapi sedap sampai ke tulang!


Created on : 13-03-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 4-5 ketul ayam
  • * 3 biji buah pelaga
  • *2 sudu besar jintan manis
  • *2 sudu besar jintan putih
  • *1 sudu besar biji ketumbar
  • * 1 sudu kecil rosemarry
  • *di goreng skit tanpa minyak kemudian blend sehingga halus
  • 1 sudu besar rempah kurma
  • 1 sudu besar rempah kari daging (if u all nak curry flavourlah)
  • 1 sudu besar serbuk cili ( kalu nak hot n spice tambah lagi)
  • 2 sudu kecil gula
  • 2 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar black pepper ( semua bahan di atas bahan A)
  • 1 atau 2 biji telur besar di pukul sehingga kembang
  • 7-9 keping biskut 4 segi di blend kasar
  • 3 sudu besar tepung jagung

Cara-cara

  1. Cucuk-cucuk sikit daging ayam dengan lidi sate kemudian campurkan semua bahan A dan lumpurkan ke atas ayam, gaul sehingga 4-5 minit. Masukkan ayam ke dalam oven suhu 120'c selama 40-45 minit. Panaskan minyak, gelikkan ayam dalam tepung jagung kemudian celup dalam telur dan akhir sekali gaulkan ayam di dalam serbuk biskut dan goreng sehingga warna keemasan. Kulit ayam takkan rentung atau hitam sebab isi ayam dah masak terlebih dahulu. Goreng ayam mengambil masa dalam 5-8 minit sahaja.
  2. kalu nak isi ayam cantik letak 1 sudu besar serbuk paprika selamat mencuba!

Tag

ayam








Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc00164
16-03-2009
ni nkbgthu ikhlas ya...rspi yg diberikan tu terlalu bnyk utk 4 ktul ayam...saya buat 6 ktul ayam n guna suktan yg sama pu msih ada bnyk rmpah yg lebih...bg saya n klurga...kami x bleh nk mkn ayam ni..terlalu kuat n bnyk sngat rasa rempahnya tu...yg saya buat ni 1 cuma mkn 1 bait je..sbb nk rasa..lepas tu trus x bleh nk telan dah rasa rmpahnya yg kuat...hb n anak2 saya lg la x bleh mkn....bg saya baik lg guna tpung KFC tu..dah gerenti menjadi...ni x tahu n buat apa dgn ayam greng ni....tq..
Laporan oleh: pinky75

pinky maybe u guna ketulan aym kecil, saya guna ketulan ayam besar potongan utk seekor ayam belah 4 sahaja selamat mencuba


Komen (24)

13-03-2009, kakyush komen :

menggoda betul kaler ayam goreng ni..


14-03-2009, hakaza komen :

emm... nampak gambar pun dah terliur insyaallah ari minggu ni nak cuba


15-03-2009, Mira Marlena komen :

Cara nak prepare mmg panjang,tapi hasilnya mesti sedap!


15-03-2009, pakmatempe komen :

Ni pakmat punya kegemaran ni ayam goreng ala KFC mesti sedap nanti pakmat nak try la buat klau jadi tak payah beli KFC nak makan buat sendiri!........hehehe


16-03-2009, 14sept komen :

wow! sedap la tu pinky75 byk rempah. famili kiter lg tak leh makan ayam hanyir.. sure letak rempah serempahnya. baki rempah tu leh la masak benda lain.. masak lemak ker.. gulai ker.. akekekekeke! bak la sini seketol pinky75... huhuhuhu!


16-03-2009, pinky75 komen :

btul 14sept...ada tu hak dlm pnggan kat atas meja tu 5 ktul lg.....kuat sngat rmaphnya tu...bg org lain x thu la kan...kena cuba buat la dulu....ayam hnyirnya bkn teruk mcm ikan......


20-03-2009, HoNey FiRdAuS komen :

ala pinky75...i wat ok jer...klu kite pndai masak org bg resepi merapu pn kiter leh agak cmane rsany nnt... bahan tu u agak2 ler byk mne yg sesuai....klu ayam lebih byk u bg ler kt i skit...sure abis nyer....hehehe


20-03-2009, pinky75 komen :

saya x sruh pun org lain jgn buat rspi ni..sya ckp bg sya n klrga...klu kita bg rspi agak2 je..kita kena ckp rspi tu adalah angaran je...tu rspi ayam..klu rspi mknan mcm nk buat puding ke..agar2 ke..mcmana..dah sah x jdkan..saya pun x letak smua rpah tu..sbb tu sya kata ada byk yg lebih lg....x smua org teror msk mcm u kot..sya ni msih nk blajar msk.. tu yg duk cri pnduan n rspi kat sni...


20-03-2009, pinky75 komen :

bnyk ke rspi u kat sni....nti bleh lah saya cba..sure hebat2 ya rspi u tu..u kan teror msk...ya lah org bg rspi merapu2 ke...x btul ke..u bleh buat....kalah chef wan...sya lum smpai thap tu lg..kena bnyk blajar lg...


20-03-2009, sunkist komen :

:)


20-03-2009, asizam70 komen :

anak saya suka sesangat makan ayam goreng.nanti la ada masa saya nak cuba la.selalu buat guna tepung yang dah ready je.


01-04-2009, princessharyati komen :

terima kasih pada kekawan yatt lama tak masuk ni, bahan tu kalu guna sukatan betul2 untuk ayam yang besar belah 6 kalu kecil belah empat. bak kata jiya dan honey -kene pandai adjust. asizam - thk kerana mencuba.


05-04-2009, ainreen komen :

sya klu msk xsdap,suami akn ckp xsdap,klu twar dia akn ckp twar,klu msin dia akn ckp msin,sya suka suami yg mcm ni,baik utk sya,lgpun x smua yg kita msk org suka kan...rmbut je,sma htam,selera lain2...


10-04-2009, MuffinMan komen :

I dah try ayam ni sedap, saya tambah paprika & extra lada hitam lagi! yumm...! My daughter yang very fussy eater pun suka. Memang kena dgn selera saya! Well, kalau org lain tak suka tu masalah depa! Lain lidah, lain tekak, lain perut! Tapi jangan lah kata resepi orang lain tak betul...*shrug*


05-05-2009, wakseman komen :

ishh...ishh...dengor tulengnya skali dimkn...kesian...klu tuleng sardin tu wak pernah mkn la....ni putri dr planet mane...


06-05-2009, okidoki komen :

princesshayati... edit la resepi awak semula (maksud saye, ketul ayam awak tu). Taip la 1 ekor ayam potong 4 atau 1 ekor ayam potong 5/6. Sbb gambar yang awak attached tu mcm 1 ekor ayam potong 8 atau 10. Pasal tu la bila pinky75 cuba resepi awak nie, ade banyak lagi rempahnye yang lebih. OK :)


06-05-2009, okidoki komen :

pinky75 tak ade pun nyatakan jgan cube resepi nie atau resepi nie tak betul. Memandai je korang nie .....


08-05-2009, hmaria78 komen :

Esok nk try la resepi nie ... monday kite komen okay. :)


11-05-2009, hmaria78 komen :

Smlm kite dah buat ayam goreng nie ... sedap ... anak2 dan suami pun kate sedap ... ptg tu pegi ke dataran masjid Putrajaya ... anak2 main beskal sambil makan ayam goreng nie .... thz ...


22-05-2009, ajafida komen :

bgs la Pinky dah try resepi 2..sekurg2nya kta tahu mana kurg nye resepi kta wat.. tp bla kta nk menegur..guna la bahasa atau ayat yg lembut..xperlu la nk ckp guna tepung KFC tu lg baik... xbaik la mcm 2.. kan kta ada adab.. untuk princess, ambek 2 sbg panduan je utk ltak rsepi lain lak k.. kat sini kebykannya nk tmbh ilmu mask..sama la mcm sy.. biasa la klu xmnjadi bla cuba resepi..hehe.. cuba respi chef wan pn leh jd xsdp.. ekekeke.


22-05-2009, ajafida komen :

bgs la Pinky dah try resepi 2..sekurg2nya kta tahu mana kurg nye resepi kta wat.. tp bla kta nk menegur..guna la bahasa atau ayat yg lembut..xperlu la nk ckp guna tepung KFC tu lg baik... xbaik la mcm 2.. kan kta ada adab.. untuk princess, ambek 2 sbg panduan je utk ltak rsepi lain lak k.. kat sini kebykannya nk tmbh ilmu mask..sama la mcm sy.. biasa la klu xmnjadi bla cuba resepi..hehe.. cuba respi chef wan pn leh jd xsdp.. ekekeke.


16-06-2009, irwan08 komen :

ermmm, mengoda betul resepi nie, leh tanya ckit jak x bnyak///// jintan, buah pelaga, biji ketumbar, rosemarry and black pepper 2 per???? n ble dapat kat mana???? x pham la....... biskut nie biskut suka at ker janji 4 seg????? pa pun t kalo da tau per mksud nya i trus buat,,,,, ermmm menyelerakan.... blas cpat ckit ya,,,, da x sbar nak cuba da,,,,...//////


16-06-2009, irwan08 komen :

hehehehehehe


15-07-2009, solawati komen :

sng ke nak dpr rosemary tu


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu