Google+

oleh: sofiazunnuur Donat Cakcibur

Dsc00138

resepi dari mamafami fotopages. Dah buat byk kali


Created on : 12-03-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sofiazunnuur




Bahan-bahan ( 20 - 30 biji bergantung pada saiz )

  • 1 biji ubi kentang sederhana besar
  • 5 gm yis kering @ 1/2 paket mauri pan
  • 1/3 cawan @ 73 gm minyak masak
  • 1/3 cawan @ 73 gm air suam
  • 1/4 tin @ 126 gm susu pekat manis
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu teh garam
  • 500 gm gandum

Cara-cara

  1. Rebus kentang sehingga empuk dan kisar kentang bersama 1 cawan air suam.
  2. Satukan yis, gula, air suam, minyak, susu, garam dan kentang kisar.
  3. Masukkan tepung sedikit dan kacau dengan hujung jari.
  4. Masukkan baki tepung dan uli sehingga menjadi doh. Doh ni memamg lembik sedikit tapi tak pe.
  5. Ambil doh dan bulat-bulatkan ikut saiz kesukaan. Susun doh dalam dulang dan biar naik 2 kali ganda
  6. Panaskan minyak dan buat lubang ditengah-tengah. Goreng hingga masak.

Tag

roti

Laporan Masakan Bergambar (5)

Dsc00304
16-03-2009
Sofia, tq for the recipe. Saya main agak2 je, maklumlah takde penimbang.. so, mungkin sbb tu saya punya xsecantik sofia punya...emmm... donat ni mmg x payah gaul dengan gula cam donat biasa tu ya?
Laporan oleh: suzzlyn

lepas goreng mmg kene gaul mcm donat biase...sorry br reply

Dsc00170
17-03-2009
slam su...ni lah donat cakibur sya...sya x ikut skatan pn,sbb dah biasa dgn rspi ni..main buh je...kntang pn sya buh dlm 2 sb je...sya buat blat2 je n pas tu wak lubng kat tgh bila nk greng tu...donat ni memang leeemmmmbuttt sngat....sya pn amik rspi dr blog mamafami jg...tq 4 sharing kat sni...
Laporan oleh: pinky75

klu dh biase x pyh sukat..main agak2 pn dh jd...same2 la kite share

Dsc00176
17-03-2009
ni dr adunan donat tu jg..ni nk frozen nk buat roti ikn bili...burger msia...utk bpest pg esok...syukran ya su....
Laporan oleh: pinky75

wah bgusnye..siap testing utk wt roti...sedapnye

Donut_cakcibur_1
08-07-2009
salam sofea. sedap, lembut, gebu sampai ke petang. terima kasih atas resepinya.
Laporan oleh: baya74

sama2...mmg lembut..thanks to mamafami jgk..

14042011334
11-05-2011
donut cakcibur ku...yg telah d letak topping..nyum2..
Laporan oleh: noronjeto aleh


Komen (25)

13-03-2009, hani_kimi komen :

aik.. mane cara2nye?? huhu.. ke main taruk aje... heheh.. ;p


13-03-2009, Bang Aji komen :

sebiji ubi kentang boleh dapat 20-30 biji donat? Biar betul!!!!


13-03-2009, suzzlyn komen :

Haha..itu ler pasal....ingat baru nak try...selalu wat donut yg biasa tu... sofia, free2 masukkan cara2 nya ya...


13-03-2009, sofiazunnuur komen :

sorry....tak sempat nk sdhkan smalam..ank nangis. ni dh complete dh leh try


13-03-2009, suzzlyn komen :

Hehehe....cepatnya reply...tq sofia...kesiannya nak layan anak lagi ya...nanti saya cuba wat, nampaknya mcm senang, bahan2 nya pun simple je... masa nak btk2kan tu letak tepung skit ya? biar xlekat kat tgn mcm wat donut biasa??


13-03-2009, suzzlyn komen :

satu lagi, lupa lak , takde penimbang ar...agak2 5gm yis tu 3/4 sudu kecil ke?, air suam? susu?


13-03-2009, miazahira komen :

kepada kawan2 myr cubalah donut cakcibur ni memang sedap saya dah cuba penambahan kentang tulah yang membuatkan ianya lebih lembut dan gebu


13-03-2009, honeysnur komen :

agak2 bape lame ek nak tnggu naik 2x ganda..


13-03-2009, kakyush komen :

suzzlyn, apa yg saya tau 1 sudu teh yis kering sama dgn 3g. Formula ni yg saya selalu gunakan utk yis..kalau nak timbang mmg susah sbb yis ni ringan. Kalau 5gm yis, agak2 dekat 2 sudu teh...pandai2lah agak. Harap dpt membantu..


13-03-2009, kakyush komen :

bang aji, bukannya 1 biji kentang dpt 20-30 biji donat..kan ada 500gm tepung gandum tu. Lain kali tengok resepi betul2, dulu baru komen..sian kat org yg bagi resepi ni. Susah2 dia menaip nak share resepi dgn kite..nak melayan anak kecik pulak tu.


13-03-2009, sofiazunnuur komen :

yis tu kalau guna mauri pan agak2 setegah paket..1 paket = 11gm, kte gne stgh je


13-03-2009, sofiazunnuur komen :

suzzlyn....sye dh ltk measure dlm cwn. hope sng utk suzzlyn sukat. slmt mencube


13-03-2009, sofiazunnuur komen :

dohnye mmg agk lmbik...klu melekat mse nk bentuk sapu tpg sket.


13-03-2009, sofiazunnuur komen :

kentang tu klu nk cpt empuk, potong kecik2. klu ade air lebih rebusan kentang tu..gne jer wt kisar kentang


16-03-2009, suzzlyn komen :

Ya Allah, tq Sofia...sorry susahkan awak...saya dah buat semalam, weekend dok umah xde internet, so, arini baru nampak sukatan tu... next time saya cuba lagi..., Sofia punya donat nampak putih plak ya... cantik...


17-03-2009, bondanik komen :

500 gram t.gamndum brapa cawan akak sofia?


17-03-2009, suzzlyn komen :

Hehe...saya mencelah skit...bodanik, kalau yg satu peket tu biasanya 1kg, so, bahagi 2 je...tapi saya buat x sampai 500gm coz byk sgt...


17-03-2009, pinky75 komen :

sofiazunnuur....maaf ya tersilap tlis nama u tu...dah jd su la plak....


20-03-2009, aiminajmi komen :

saya dh buat.hubby n anak sy suke sgt.mmg lembut.tq 4 sharing the recipe!!!!!!!!!!


26-03-2009, cekyah komen :

teringin nk buat donat, cari2 jmp plk...akak pernah dgr rsp donat truh kentang tp baru plk jmpa rspnya...t.q sofia..tp ada 1 kemusklan ttg garam, ada chef yg mengatkan x boleh dicmpur bersama yis krn akan membantutkn proses pengembangan...apa pandngan awk fia...


17-04-2009, mas _anom komen :

i memang tengah cari resepi donut yg tak guna telur...nanti i cuba sebab bahan2 semua ada TQ


04-05-2009, prima1971 komen :

saya dah buat dah donat ni ptg semalam menjadik....tapi saya siap letak topping coklat kat atas dgn manik colourful lg....anak2 saya suka dan anak jiran pun dtg mtk lagi....kekonon mcm big apple gitu...tq


01-12-2010, lynn_razak komen :

salam...selepas buat donat kentang semalam, br jumpa resepi nih..lebih kurang sama... cekyah..sy pun campurkan gula,garam n yis..adunan ok je..naik kembang..


20-03-2011, noorjieja komen :

salam.... pg tadi pukul 7 saya buat donat dr resipi ni....suami saya mmg x suka makan donat tapi pg ni dia makan lebih dr saya jangkakan..mmg sedap...lembut dan gebu..t.kasih byk2.. adik saya buat bekalan pulang ke Pahan jap tadi... dah sejuk pun tetap lembut...thanks 4 sharing the recipe...


01-05-2011, kaklang060788 komen :

salam.... hmmm donat saya wat keras bila dah sejuk. sape2 leh tolong kenape jdik gitu???


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd