Google+

oleh: kak fida ♥Jagung Kukus™

Jagung_kukus

mudah menyediakannya dan menjadi snack kegemaran anak2...


Created on : 07-03-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 1 batang untuk 2 orang )

  • 1 batang jagung - dipipil isinya(atau yg dah siap pipil,dijual dipasaraya)
  • majerin secukupnya
  • garam halus secukupnya

Cara-cara

  1. Isi jagung diisi di dalam sebuah bekas dan kukus hingga masak atau lembut.
  2. Keluarkan dari kukusan dan segera digaul dgn majerin dan garam secukupnya atau sesedap rasa.
  3. Siap untuk dihidangkan.Sedap dimakan panas2.
  4. ***gandakan jumlah jagung sekiranya hendak makan beramai...

Laporan Masakan Bergambar (7)

Dsc05947_resize
08-03-2009
salam.hai kak dah siap buat pg td petik jgg kat merket heeee utk mkn ptg2 sambil dok di pangkin bwh pokok TQ :-)
Laporan oleh: shafea

salam shafea..isshh3..bnyk tuu jagung kukus...bermangkuk2,siap mkn bwh pokok...jeleslah...akak klau nk duduk bwh...kene gi bwh kolong...kolong blok...heheheee...tq shafea rajin mencube....sah org pertama mencube...heee... :D

10032009337
10-03-2009
tengok shafea dah buat, cepat2 gi dapur. siap dah projek, letak susu cair sedap
Laporan oleh: azanie

trima kasih azanie krane mencube...mmng sdp jagung tu d tmbh susu...heee....shafea tu mcm wonder woman...buat ape sume cpt...azanie pon boleh jadik wonder woman jugak...heheheee... :D

Jagung_kukus
26-07-2009
buat kunyah2 di ptg hari...adik dn org tua yg tk mau susu..ikut resipi kak fida pulak,trmasuk saya...hihiii....sdp,lmk manis jagung trsendiri...tq kak fida... :p
Laporan oleh: inda77

dgn jagung kukus ni jer kite boleh tmbh ape yg kite suke...tq inda krane mncube... :)

Imag0011
04-09-2009
salam kak fida, sedapnya jagung kukus ni, semlm bt ari ni pun anak minta suruh bt lg, amik gmbr dlm kukus lg , takut lupa, tq kak
Laporan oleh: rosaliza

w'salam rosaliza....rajin nyerr...smpai penuh sekukus...heheee...tq rosaliza krane mencube... :)

Dsc06419
18-05-2011
salam fida, antar report..dh selalu wat...BESTTT..tq
Laporan oleh: k.zila66

w'salam zila....mekaseh krane sering mncube... :)

P1040273
15-07-2011
slm kak,jgung ni dh bermustotin lma kt sbok.try rspi akak,tp ucu tmbh ssu pkt ckit,budk2 biasa la nk yg sdp jer..tqtq kak.
Laporan oleh: Mariani(KT)

w'slm ucu...ni rcp abc jer klau nk tmbh2 def ok jer asalkn sdp...heheee....mekaseh yer ucu krane dh mnyelmtkn jgg dlm sbok tuh... :)

Dsc03746
30-09-2013
sambil layan tenet,sambil mkn heee...zila guna jagung frozen..senang kje bila teragak nk mkn hihii.. tq2 :)
Laporan oleh: k.zila66

yelah..smbil nyelam minom air...heeee....mekaseh zila krane rajen mncube... :)



Komen (27)

07-03-2009, shafea komen :

salam k.fida heee nak buatlah esok....cari jgg dulu kat kebun heee ehhh kat market....ank2 pun suka ni jgg kukus ni TQ :-)....


07-03-2009, kak fida komen :

salam jugak buat shafea...tq lah shafea slalu menjadi orang pertama mencube kebanyakkan resipi kt MyR ni...rajin sungguh...tabik spring kt shafea...caayaaalah... :D


07-03-2009, shafea komen :

heeee apa pun resepi akk tetap sy akan try buat punya...TQ sekali lagi akk pun mmg rajin m'msk....cayalah


07-03-2009, kak fida komen :

mmsk perkare biase jer tu shafea...rajin mmsk utk orang2 yg rajin memakan...hihiiii....tk tido lagi ker shafea?...klau akak ni nga smbil2 bkr choc. chip akak, utk bagi mk cik yg akan mengadekan majlis perkawinan anaknye,hari ni lah...100,200 kpg tk cukup..kene buat bnyk...maklumlah... majlis smpai petang...slmt mencube jagung rebus shafea....tq... :)


07-03-2009, Terataiungu komen :

sdpnyer jagung nih...tmbah susu lg bes nih...pas ni xpyh bli jagung yg dlm cwn tu lg da...


08-03-2009, mama kastam tioman komen :

tutup kedai le org jual jagung tu...ahak ahak...


08-03-2009, kak fida komen :

btol tu teratai,dh tk yh beli yg dlm cwn tu...klau 1 cwn $2...10 budk nk mkn dh kene $20 woooo....boleh kopak woooo.....buat sndri boleh tmbah susu woooo....huhuuuu... :o


08-03-2009, kak fida komen :

mama... bukan tutup kedai...tutup pasar mlm lah...kahkahkah... :O


08-03-2009, Mama cun komen :

Hai kak fida,saya baru kat Myr,minat sesgt mencuba resepi2 kak fida.kdg2 baca komen rakan2.saya tggal kat jb je..kalo ditakdirkn g singapura teringin nak jumpa live ngan Kak fida.dulu masa umur 11 tahun pernah g pulau sentosa n zoo.


08-03-2009, zila66 komen :

woww......mmm.....sedapnyerr....peminat jagung niii....dulu2 pernah buat main hentam je...haah dah ada leh wat ni masuk buku hihihi...tq...


11-03-2009, zila66 komen :

salam fida....dh buat dah!!..nie tengah mkn panas lg (tk sabar nk bg tau)hihii..klu dekat leh hulur sikit....psstt...ari tu zila ada gi pasar melaka lambat sikit sbb mak nk ikut (tau2 org tua) spai kt pasar zila terus kt m.cik tuu..panjang gak lehir dok merperhati org yg pkai baju merah hitam xjumpa tp...salah org(dia x jeling pun) huhuu...fida dh blk....


11-03-2009, shafea komen :

salam sdp tu azanie..mkn gan susu lg heee lemak bekrim :-)


11-03-2009, kak fida komen :

salam Mama cun..sori lah lmbt jwb komen,baru dpt online ni...com, problem cikit lah...salam perkenalan Mama cun...slmt mengikuti dan mencube resipi2 kt MyR ni yer....nk jumpe akak scare live?..mcm nk tengok Britney Spears nyanyi live pulak...hihiii...insya'Allah...klau ade kesmpatan....tapi msti ade keizinan from akak punye manager lah....heeee.... :)


11-03-2009, kak fida komen :

salam zila...tq krane dh mencube resipi mudh ni...tu lah...tunggu2 jugak org teriak name akak....naik pns akak pakai baju merah hitam..ala2 spiderman gituuu...huhuuuu....kol 9.30 pagi lps srpn kt atas psr kite sume dh kluar psr....tk per...esok masih ade...tapi tk tau bile....heeee... :)


11-03-2009, kak fida komen :

salam shafea...haaaa...boleh lah cube jugak,jagung kukus bubuh susu...jgn tk jadik haaaa.... :D


11-03-2009, azanie komen :

salam disambut, mmg sedap shafea, anak2 berebut makan, sampai x cukup. siap order lagi. kalu tengok shafea punya jagung best aje, tu yg x sabar nak buat. kalu kat msia order aje, kat tanah arab ada jual tapi x sedap.


12-03-2009, shafea komen :

heeeee TQ..alhhhai jauh nya ke tnh arab ke skrg.....azanie kita tunggu pulak apa resepi terbaru k.fida kita ni....jom pakat2 try...dgr nya kuig bercendol? kwang kwang kwang....


12-03-2009, azanie komen :

sayang kat sini x ada tepung hoch kwee. tapi x apa kita try resepi lain. resepi kak fida nie senang n sedap2, x rugi cuba, menambah ilmu.


12-03-2009, kak fida komen :

hai trdengar2 org kt arab dan kt KL sebut2 name akak...salam shafea, selagi tk abis cendol ni...akak akan buat ape jer dgn cendol ni...heheee....tapi kene tunggu lah... :) >> salam jugak buat azanie...klau tk de tpg hoen kwee...azanie boleh cube cendol yg menggunekan tpg beras..ade kt MyR ni....klik 'Cari Resipi' dan taip cendol...nnti kluar lah die...heeee...slmt mencube... :)


25-05-2009, zila66 komen :

wat lagik..heee...


25-05-2009, kak fida komen :

hai zila...klau dh slalu wat...gi psr mlm,nmpk jagung kukus,msti amik bau pon tk nk...heheheee.... tq zila... :)


31-05-2009, Mz_Ruzyan komen :

Sebut jagung memang minat gile.Kak fida campur dgn mayonis lagi menyelerakn hingga mjilat jari2 kita.Ehe


31-05-2009, kak fida komen :

Mz_Ruzyan...mmng akak klau buat pon anak2 suke tmbh sendiri dgn mayonis...sdp kate mereke..haaaiii Ruzyan..tk kan sebut jer..sskali bleh lah cube...heee... :)


12-10-2009, k.zila66 komen :

salam fida,lama mhilang x npk2..kite rindulh....wat lg....npk jagung teringat kt fida huhu.....apa2 pon tq...semoga ceria selalu...


17-12-2009, k.zila66 komen :

salam fida, buat lagi...m'kasih ya..


14-01-2010, ElizaH komen :

Saya guna jagung frozen je. Tambahkan sikit susu pekat manis. Terima kasih kak fida resepi yang mudah dan sedap ini.


02-05-2010, syafieq komen :

kak fida bleh ke wk hls skit...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd