Google+

oleh: yatiezaini Roti Puri

Dsc05839

simple jer nak buat .. bhn2 pun senang nak dpt , sedap dicicah ngan balen kuah kari, sambal bilis / sardin ..


Created on : 06-03-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yatiezaini




Bahan-bahan ( 12 biji )

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil yis mauripan
  • 1/2 sudu kecil garam *
  • 3 sudu makan minyak masak *
  • 2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
  • 175ml air panas *
  • 40-50ml air
  • Minyak utk mengoreng

Cara-cara

  1. satukan bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .
  2. satukan tepung dan yis .. gaulkan
  3. no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
  4. dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~
  5. tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
  6. perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
  7. canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen
  8. Dsc05844
    siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
  9. TIPS utk mgoreng : gunakan api yg kecil / sederhana .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mgelembong / naik kembong
  10. masa mengoreng hdklan disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan ... SELAMAT MENCUBA

Tag

roti









Laporan Masakan Bergambar (44)

Roti_puri
08-03-2009
Salam k.Yatie,pestaim wt roti cenggini,menjdi lak tu,m'gelembong elok je tp x licin sgt.Menu bekfas ari ni.Sedap mkn ngan kuah sardin.Dah abis dh pon.TQ k.yatie
Laporan oleh: Lina_pg

wah !!! myk kembOOng itu roti <<.. x licin x per janji licin masuk peroooTTT .. tq daun keladi ye lina , kalu suke buat ler lagi .. ;D

100320091151-005
10-03-2009
salam yatiezaini....buat utk minum petang td, cicah dgn kari ikan. cukup puas ati...terima kasih atas resepinya.
Laporan oleh: baya74

Alhamdullillah, baya puas ati .. tima kasih gak sbb sudi try resipi nih ;D .. sedapp cicah ngan kari ikan..

100320091155-002
10-03-2009
yg ni plk dah di 'donut'kan...x mengecewakan...
Laporan oleh: baya74

wahhh!!! blh wat donut jgk ya .. bule cube gak nih .. kreatippp2x.. tks baya

070320091860
10-03-2009
ni dia hasilnye kak yatie, posing lebih kurang je sebab tak sabo nak makan. 2 thumbs up :)
Laporan oleh: jayyid

hah!! tu dia dah sampai pun puri jay ... posing x penting yg penting ada org nak ngappp !! tks ya jay .. buat n buat lagi k .. ~montok~ roti tuh .. ;D

Dscn2699
11-03-2009
Cik tie kenape kulit muka puri nih berjerawat tak macam cik tie punye...bg tips skit..
Laporan oleh: siti mariam

berjerawat??? kena pakai SK11 kot .. hehe << x pasti ler yam, x abih bljr lagi ler ni .. maybe masa uli doh tuh sampai licin kot .. sedap ko dok nih ???

Roti5
11-03-2009
buat minum ptg. mmg best makan dgn kari ayam & sambal ikan bilis. tq yer.
Laporan oleh: dayang_jack

tQ .. hehe dayang pun join gak yer .. nyammmannnn cicah ngan sambal bilis n kari ayam.. yrw ;D

Dsc00152
13-03-2009
asku..ni nk ata rpot..buat utk bpest pg td,mgu lepas buat rspi kak fida..kdua2nya sdap..hb saya klu sruh pilih r.jala dgn puri ni,dia plih puri lg..so tu yg buat plak ni..nk buatnya pun maafiih musykilah(org arab ckp senang je buatnya,x ada masalah)...syukran ya yatie..
Laporan oleh: pinky75

mabrok ya pinky, bhs arab lain akak x reti ..;) ,suka sgt dgr bila org len buat jadik .. yrw ;D .. gemOOkk2 cik puri tuh !!!

Dscn2866
13-03-2009
dah pakai SKll dah...hihihi
Laporan oleh: siti mariam

wow!!! mujarab gak SKII yer .. mentang2 dah hilang jerawat siap close up pic cik puri tuh .. hehe cik abe suke yer .. jgn sampai jemu dah ler .. tks yam

Roti_puri2
16-03-2009
Salam k.Yatie,he..he..he..wat lagi utk mkn mlm.Roti puri ni peberet kmi skluarga.TQ k.Yatie
Laporan oleh: Lina_pg

suke tgk puri lina,..cam kena cucuk botox jer .. mengelOOmbOng habiss.. tks lina buat n buat lagi yer .. ;D

Photo0431
20-03-2009
Makan ngan kari sardin. Sedap dan kenyang. Thanks kak
Laporan oleh: lyana85

yrw yana .. bule wat lagi n lagi ..

Imag0009
07-04-2009
buat untuk minum ptg, mkn mcm tu je. anak2 mmg suka. saya bt cinonik je snag nk ngap. tq.
Laporan oleh: rosaliza

buat cinonik lagi senang nak ngap kan .. tq rosaliza, anak2 suke yer, buleh ler wat lagi n lagi .. :D

Photo-0002
10-04-2009
askum..ni buat utk bpest pg ni..mkn dgn kri ayam...senang,cepat n sedoppp..lain kli nk buat lg..tq ye..
Laporan oleh: maz-ivory

alhamdullilah kena ngan selera maz sekeluarga .. nampak mengelemboong bukan main lagi .. cun sangatttt .. tks 2 u 2 .. ;D

Dsc00222
17-04-2009
askm..ni bpest kita pg td..mkn dgn kri kmbing..mak oii..sdop sngguh...memang menu paberet utk bpest la..tu yg buat lg ni..mekasih ya...memang akan buat slalu lah..
Laporan oleh: maz-ivory

wah maz buat n buat lagi yer ..tima kasih yer maz .. ;D

Image0280
06-05-2009
die degil xmaw kembung,,naper yer,,isk3,,
Laporan oleh: hamizah91

hamizah jgn putus asa ..cube lagi .. insyaallah BOLEH .. ;D

Photo-0002
09-05-2009
askum...nk tbalkan muka ata repot ni..asik muka ni je..memang muka puri snguh...bpest kita sat td..mkn nga balen kri aym...lain kli wak lg ni...mekasih ye...
Laporan oleh: maz-ivory

x per maz byk2 kali pun x kisah .. wat lagi n lagi yer .. ;D .. cantik sgt puri maz tuh ..blh mtk sikit x ?? hehe

Image0451
21-05-2009
usaha tngga kejayaan!ttp puas ati walaup0n 1 jer yg kembung,,hehe..
Laporan oleh: hamizah91

ya betul tuh hamizah .. usaha tangga kejayaan .. ;D ..tks krn x jemu2 mncuba ..

16082009320
17-08-2009
menu bekpes pagi smlm..mkn ngn kari ayam..anak2 mkn gitu jek..mmg best..lenkali nk wat lagi..thanks pada penyumbng resepi..
Laporan oleh: ayang77

tks ayang ..len kali wat lagi erk..yumyum

Dscn3518
23-08-2009
seronok sgt 1st time buat & menjadi kembongnya...dah jd menu pilihan keluarga... sedap cicah kari...lembut je..
Laporan oleh: kak niza

tks kak niza .. mmg sesuwai sgt ler cicah ngan kari ..ermmm dah lamo bonar x buat nih .. ;D

Dscn3226
04-09-2009
Pertama kali wat roti puri, Alhamdulillah menjadi. Makan cicah kuah kari pon sodap. Terima kasih kongsi resepi.
Laporan oleh: NANI76

mak ooiiii cantik nya puri nani .. tks gak sudi try resipi nih ..1st wat pun dah jadik ngan jayanya ..tahniah ;)

Pb280049
29-11-2009
hemm..tak kembung cantik, tp puas ati sbb sedap..kena pandai main api..hehe..cicah dgn kari telur
Laporan oleh: best2eye

dh cantik tuh .. kira ok ler kalu sedap .. wow kari telor ..sedapp ..lagi lama simpan lagi sedappp .. ;D

Roti_puri
06-12-2009
Salam, sy baru je buat roti ni kelmarin... kembangnyer, mak aii... sedap sgt, cicah ngan sambal sardin @ sapu ngan jem & peanut butter. x rugi mencuba. thanks 4 d recipe :p
Laporan oleh: hnar1402

yrw ..cantik puri hnar1402 ...mmg kembong habissss .. tahniah

Imag0004
24-12-2009
Salam yatie,akak buat utk bf pagi ni...sedap, best tgk dia mengelembOOOng tuu
Laporan oleh: rosaliza

mmg teruja tgk dia mengelembongggg satu satu kan ...

Img_2218
17-01-2010
Sedap rasa roti puri ni tapi tak berapa menggelembung,kena try lain kali..
Laporan oleh: amiez150

yup .. try again .. jgn putus asa ..

Roti_puri
30-08-2010
salam kak yatie pekaba?wat lg utk sahur..best peberet anak2 siap soh wat lagi..tq kak yatie
Laporan oleh: Lina_pg

tks lina .. cantik gelemboongg

Aroti_puri
25-12-2010
roti ni memang best..boleh kata 2 minggu skali mesti buat..sedap cicah sambal tumis..mekasih penyumbang resepi..
Laporan oleh: izahdaut

sama2 izah .. mmg sedap cicah ngan sambal, 3,4 ketul tk terasa msk tekak ..

Dsc01819
26-12-2010
memang best roti puri ni, dah banyak kali buat......
Laporan oleh: mass80

tks mass .. mengelembong sakan npk ..hehe

Puri2011
10-05-2011
sapa punye resipi ni angkat tangan macam sayeee...kita bakor aje. memang sedap & senang yeee. ater keme makan roti puri dekat London ni. Abi hurairah kata lagi sedap dari megi mi singapore usin...kata kamu. TQ!!!
Laporan oleh: zurin

tq zurin krn sudi mencuba

104_0908
17-05-2011
1st time...alhamdulillah menjadi walau byk kekurangan...sedap. tq
Laporan oleh: CheqSueCommot

npk mcm dh cantik pun ..tks sudi cuba

Dsc03421
27-05-2011
suke3..........sedap sgt.......
Laporan oleh: tashaf

mmg sedap mkn time panas2 cicah ngan gulai kari ..ermm

100_1918
17-06-2011
roti puri ngan kuah kari ayam....mmg sedap!
Laporan oleh: hanim2009

mmg gandingan yg mantap puri dan kari .. yumyum

Cimg6077
02-07-2011
try uat roti ni utk bekpes arini..takot x xkembang..hihihi..alhamdulillah kembang g2..thanx pd yg share resepi..
Laporan oleh: wasabi

tq wasabi , roti tuh.

Kuih_lapis__roti_puri_kaleful_002
22-09-2011
Assalam Yatie, dh byk kali akk buat ni, tp jarang2 antar report takut berderet je report akk hehhe, tq ya best sangat
Laporan oleh: rosaliza

dh jadi menu pebret yer ros, ni kira pejam mata pun dh blh buat kan. tq ros.

Dscn2457
03-12-2011
as salam..mkn dgn kentang masala..sdap.tq
Laporan oleh: wanH

sedap mkn ngan masala, tq sudi try resipi nih.

Roti_puri
07-04-2012
BESTTTT...
Laporan oleh: NIKHAYATI

cantik gelemmmbongg. puri tuh yati, tq.

Dsc00670
28-05-2012
buat minum ptg.. pernah! dulu2 wat ni...masa tu lum ada kamera...la ni alhamdulilahh..tq2..
Laporan oleh: k.zila66

tq k.zila sudi cuba lagi dan lagi..

396759_10150948114663492_611776308_n
07-07-2012
Buat tadi cicah dengan sambal sardin bersantan.. mmg sodap.. mkn 4 ketul pun rase nak makan lagi.. syukran ya tn.resipi.. x sangka 1st tym buat menjadi.. :)
Laporan oleh: lisanurliza

hehe jgn marah akak klu berat bdn naik ..tq sudi mcuba.

20120918_170956
18-09-2012
macam tak percaya... ia menjadi.. hehehe... thanks sis..
Laporan oleh: adnin17
20120918_170956
18-09-2012
macam tak percaya... ia menjadi.. hehehe... thanks sis..
Laporan oleh: adnin17

percayalah adnin, mmg jadik.. yrw dear..

Roti_puri_1
23-09-2012
Salam..terima kasih tuan punya resepi...first trial..menjadi...alhamdulillah...
Laporan oleh: kayjalal

alhamdullillah, blh buat dan buat lagi .. niway tq sudi cuba resipi k.ti.

Img_20120925_174018
28-09-2012
dh buat sedappp...alhamdulillah 1st trial jd....wat 1/2 adunan xckup mkn berdua ngan ank....hehehe....tq yer resepi nie best...
Laporan oleh: kunonit

yrw dear, tq sudi try resipi nih.

130125_roti_puri
25-01-2013
try rcp puri plak. hby dh hooked mkn roti goreng ni. bfast je mintak. simple nk wat n sedap mkn panas2. tqvm :)
Laporan oleh: moonbug
Img_4526
09-11-2013
puri untuk sarapan pagi ni. cicah kuah dal dan sambal ikan bilis.
Laporan oleh: noormala75
Img_20131202_101442
19-12-2013
sedapnye...tq atas resepi...
Laporan oleh: ShamsiahLaL
Dsc06995
23-07-2014
wat ni sebelum puasa ..tenet problem laa hari tu ! mekasihh ya yatie :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (30)

06-03-2009, tulip77 komen :

sodapnya nmpk k.yatie...nnt leh try cicah ngan kari daging ;)


06-03-2009, yatiezaini komen :

cuba ler tulip .. 3 ketuiii pun x terasa nih .. >>> lama tulip mghilang .. ;D


07-03-2009, hana6877 komen :

tulipppppp... dh slamat ke blommm? tk sabo nk nengok bb! hihihi... >>>k.yatie, roti tuh setembam mukaku! muahahahaa.. sok blk kita terai er! ;)


09-03-2009, jayyid komen :

saya dah buat, dah 2 kali. memang mabeles. seisi rumah suka. husb cakap rasa doh dia best..


09-03-2009, yatiezaini komen :

salam jayyid .. dah 2x try yer .. tks ya .. x sabar nuggu laporan dr jayyid <<< cik ina ..kalu dah terai tuh jgn lupe antar kat umah akak... nak cicah ngan sambal sardin plak :D


11-03-2009, yatiezaini komen :

yam <<< c.ti pun x pasti ler sbb apo kuar jerawat batu tuh .. hehe .. sbb masa c.ti wat pon uli lebih kurang jer .. x der ler mcm kita nak uli wat roti tuh .. maybe air tgn mak sedara kot .. hehe .. jgn mare nanti kena jual ..


13-03-2009, eyla5152 komen :

boleh x masuk dlm breadmaker je.. sbb kalu bab menguli dgn tgn saye x menajdik la...


13-03-2009, yatiezaini komen :

salam eyla5152.. saya nak kata pun x kena sbb sndiri x der bmaker .. buleh jer nak try n share n semua camaner result dia k .... kalau bab uli tuh ok kot ..sbb nak uli puri nih x der ler cam kita nak uli roti .. ala2 uli doh karipap jer ..


22-03-2009, nadzlieya komen :

kak yatie, tq resepi mudah n sedap. tapi x sempat amik gambar masak je habis.


25-03-2009, yatiezaini komen :

tks nadzlieya .. len kali wat boleh snap pic n antar report .. nak jugak nengok puri nadz .. tks ya sudi try resipi nih ..


11-04-2009, Apisza_pit komen :

Dah 2 kali buat.. Tabik la kat empunye resipi. Rase sedap..hubby pun suka.. Tp puri saya x mnggelembong cantik cam dalam gambo tu le.. Kena uli beria2 cam nak buat donut ker?


13-04-2009, yatiezaini komen :

salam apisza_pit .. tima kasih sudi try resipi k.yati yg sedang2 saje ..hehe .. bila nak antar pic nih..k.yati tggu laporan dari apisza k .. pasal uli tuh x perlu uli beria cam nak buat donut ..k.yati uli pun sedang2 jer .. ;D


19-05-2009, puan eita komen :

dah buat dah ahad lepas.MENJADI.alhamdulillah.mekasih k.yati coz sudi kongsi resepi..sedap..cicah ngn sardin


15-07-2009, azsha komen :

dah wat semlm.alhamdulillah.menjadi...kembang sampai nak meletup.Thanks 4 the resepi.Pd yg blum cuba,kalau nak goreng ,memang kena pandai main dgn api....baru roti jadi mengelembong mcm bom.Sedap cicah dgn sambal telor ikan bilis.Habis licin sekejap jeeeeee


15-07-2009, solawati komen :

bestnye jmp resepi ni...bdk2 mst lg suka


17-07-2009, solawati komen :

salam...blh x kalau buat doh malam then smpn kat peti ais?tahan x kalau nak masak bile2?


16-11-2009, yatiezaini komen :

puan eita n azsha ..tks krn sudi try resipi nih ..alhamdullilah krn menjadi n kena ngan selera .. >>>> solawati .. k.ti x pnh plk try simpan dlm peti eis .. kalu nak try boleh n blh kongsi feedback camaner ..


03-12-2009, k.zila66 komen :

salam yatie,buat smlm minum ptg..sedaplh licinnnn...xckp mlm tu wat lagi....bestlh senang mbuatnya..m'kasih ya..mmuahhh..


06-12-2009, ayuharlina komen :

salam, raya tahun nie saya asyik buat roti puri.. resepi lebih kurang sama aje... memang sedap n senang tetamu yg datang mesti pulang dengan resepi roti puri... so... pada rakan yg belum cuba jangan takut atau was-was memang sedap.. nie musim orang kahwin n boleh cuba .. untuk santapan tetamu yag datang...


17-12-2009, k.zila66 komen :

salam yatie, buat lagi..m'kasih ya..


15-02-2010, k.zila66 komen :

salam yatie ..buat lagi..bbudak suka skali tu sbb selalu buat..mekasih byk2 ya..


10-04-2010, k_honey komen :

maaf k yatie,sy org bru.nk tnya ckit, yis tu trus + lam gandum mcm tu jer ke? xprlu + lam air suam bg dia aktif dlu kendian bru msuk lam gandum tu.?..


10-04-2010, k_honey komen :

penah mkn roti puri ni rmh kwn msa open hse.mkn ngan sambal bilis, ermmmm sedap sungguh. hubby n kids suka. ingat nk wat bekfes weekend ni.


25-04-2010, k.zila66 komen :

salam yatie..buat lg..nih smlm buat dh abis..mekasih ya..


31-12-2010, zureen_69 komen :

assalam.. saya dah cuba buat dah roti puri ni...mmg sedaP mcm kat kedai..ptg ni nak buat lagi..


17-05-2011, hanim2009 komen :

mcm senang je nak wt roti ni...ingt ptg nt nak try la.bhn2 pin sume ada kt dapur.tq tuan punya resepi


06-11-2011, hizrina komen :

assalam..sy dh try buat roti puri ni..dh 2 kali buat..jadi kembung elok je...cicah dgn kari sardin...pergh..mmg tangkap leleh..


06-11-2011, purplerossa komen :

wow!tak sangke ada resipi puri kat sini..suke sgt makan puri!xcited nak try nih..mekasih ye yatiezaini...


30-05-2012, Resepi2011 komen :

Salam Yatie..hati bagai meronta2 bile nengok kekembongan roti ini..moga aku diberi peluang untuk mencubenye..


26-01-2013, angah_nany komen :

alhamdulilah menjadi>>best sesgt..tak sabar nak tunggu kunjungan adik sekejap lagi coz nak hidangan roti nie utk dia dan keluarga>> terima kasih tuan resepi


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd