Google+

oleh: shen Aiskrim Coklat Oreo

Icecream

Nak menambahkan lagi koleksi resipi aiskrim. Saya memang dah buat bbrp kali dan dah menjadi kegemaran keluarga termasuk mak dan bapak budak.


Created on : 03-03-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi shen




Bahan-bahan ( 1.5 liter )

  • 2 1/2 cup - Dutchlady full cream milk perisa coklat
  • 2 1/2 cup - Nestle coffemate creamer powder
  • 1 packet kecil - biskut Oreo

Cara-cara

  1. Masukkan susu coklat dan coffeemate ke dlm blender dan blend sehingga 5 minit. Masukkan 2-3 keping biskut oreo (dengan krim nya sekali) dan blend lagi hingga sebati. Tak payah letak gula sbb biskut dah manis.
  2. Masukkan dlm peti sejuk beku lebih kurang 2 jam atau sebelum membeku, kluarkan dan blend sekali lagi. Patah-patahkan biskut oreo selebihnya dan campurkan dalam aiskrim dan tabur sedikit untuk topping.
  3. Masukkan dlm peti sejuk beku semalaman. Sedia untuk hidang bila-bila masa. Selamat mencuba.

Tag

dessert

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (25)

Aiskrim_oreo_shen
05-03-2009
dh lame rasenye tk buat aiskrim...cube resipi shen yg mudh ni..mmng sdp,tk perlu tmbh gule...tq shen.... :)
Laporan oleh: kak fida

wah..wah..wah.. kak fida makan aiskrim hari ni? aiskrim nie memang creamy ek.. tq krana mencuba.

Oreo_icecrm
16-03-2009
Buat lagi.. memang sedap..
Laporan oleh: shen
Dsc01279
28-03-2009
mmg best la eskrem ni, simple dan sdp sgt..
Laporan oleh: umiey_83

wow.. terliur nampak aiskrim umiey ni.. kalo dah sedap dan senang bole lah buat slalu. TQ krane mcuba.

Eskrem_oreo
29-03-2009
blend semua sekali biskut oreo tu.. 10Q shen
Laporan oleh: nor_67

Penuh rasa oreo tu memang yummy.. TQ krane mencube nor.

Aiskrim_oreo_shen
30-03-2009
shen akak wat lagi last sat. tapi akak bubuh dlm kek aiskrim zana96...yg ni dh tinggal kenangan sbb bbdk mkn abis..sdp sgt...heee...tq shen... :)
Laporan oleh: kak fida

I dpt bayangkan betapa gembiranya anak2 dpt makan kek lapis aiskrim ni...ibunya pun pasti happy :) TQ kak fida sudi mencuba skali lagi.

Sp_a0115
14-04-2009
inilah hasilnye.. x buat perisa coklat.. buat susu biasa aje.. tapi.. terasa la susunya... cepat cair plak tuh... mcmmana nak buat kek eskrem nih...
Laporan oleh: fubai

Hi Fubai, kalo guna susu biasa cuba letak vanilla essence sikit baru jadi vanilla aiskrim oreo gitu. Kalo letak lagi lama kat freezer tu memang akan lagi keras. Aiskrim memand tak bleh letak lama2 kat luar. Kalo dah ambik letak balik kat freezer. Thanks fubai krane mencuba. Untuk kek lapis aiskrim bileh search kat directory ice cream cake ada kat MYR ni.

Dsc00588
11-05-2009
mmg simple! ari tu gi cari oreo kt supermarket x dak,so ganti la ngn Julie's STERE0 .. ok la tu,asalkan aada Reo2 gak kan. freezer ada problem sket . eskrem ter'keras' sket . tpi,x pe.. nnti,wat lagi nk blend bnyak kali bgi smooth.yumm! tq shen!
Laporan oleh: ina_T_T

Letak apa biskut pun takpe, belum try blum tau kan..Julie stereo tu ok gak ke? ehhe. Kalo terkeras tu maybe ina bole kluarkan dulu beberapa minit sebelum hidang. Mungkin tak cukup blen dan coffemate tak cukup kot. TQ and buat lagi k.. :P

Ice_creamp1010032
13-05-2009
kat umah xde stok oreo..so sy xletak ler. jadi ler..asalkan bley msok perot sudah ler. ^-^
Laporan oleh: yusrina yusup

Lawa nampak :) Takpe, aiskrim coklat put sedap gak. :) Lain kali bole try lagi. TQ krane sudi letak gambar.

Dsc00300
22-06-2009
hai shen ... selama nie maria ingatkan payah beno nk m'buat aiskrim ... rupa2nye senang je...:) Maria gantikan oreo ngan coklat chips (maaf yek ... x yakin ngan oreo tuh), sedap jugak. Anak2 suke, hubby pun suke.... Kt rmah xde scope aiskrim, ngan sudu pun jd lah ... thanks shen 4 de simple recipe but yummiii~ ^_^.
Laporan oleh: hmaria78

Hi maria, coklat chip aiskrim tu nampak mengancam jugak la.. Senang kan nak buat aiskrim nie. Tq krane sudi mencuba. Bolehlah buat slalu :P

New_image2
03-08-2009
hi shen, anto gambo lg... setiap jumaat mesti buat ... anak2 suka mkn dlm kon aiskrim nih :)
Laporan oleh: hmaria78

Hi marie, wah.. kiut nye.. tangan yg memegang aiskrim cone tu heheh.. Thanks hmarie hantar laporan nie.

New_image3
03-08-2009
yg nie maria buat perisa strawberry... best :)
Laporan oleh: hmaria78

Strawberry memang kegemaran i jugak. Lawa lah ada fresh strawberry lagi. TQ hmaria.

Img_2179
19-11-2010
Tq shen...memang lazat sungguh aiskrim ni....nyumm..nyumm..nyummm...
Laporan oleh: awin afrina

Comelnye.. Tq awin kerna mencuba.. yumyum:)

104_0182
06-03-2011
pagi-pagi dah makan aiskrim... shen, memang superb la resepi ni. saya buat 1/3 je, maklumlah untuk sorang makan. oreo pun x sempat nak tabur, yang di blend bersama cukup rasanya.. kompom lepas ni x beli aiskrim dah...
Laporan oleh: CheqSueCommot

Wah lepas nii memang slalu la ada stok aiskrim homemade kat rumah kann:) dah tak yah beli dah..tq cheqsue:)

2011-07-15_17
15-07-2011
da wat aiskrim oreo ni... mmg sedap... ank2 suka sangat... wat dlm cup kecik2 senang ank2 nk mkn... ape pun tima kasih tuk resepinye...
Laporan oleh: intan3026

Bagus juga idea intan nie ye buh dlm cup kecik2. Tq kerna mencuba:)

Eskrim1a
21-09-2011
nie dier yg saye buat...sowi ttinggal LRT tu lah psl lambat posting! kehkehkeh
Laporan oleh: umiecute

Slow takpe, yg penting sampai..heheh...thanks umiecute kerana letak gambar..

Dscn1398
03-01-2012
Ni kite wat semalam petang ari ni baru leh makan anak2 tak sabo nak ngap....kite blend semua sekali oreo tu...emmmcair di mulut sedappp kata anak..Thanks...kerana sudi kongsi resepi ni...
Laporan oleh: Resepi2011

Best juga kalo blend semua oreo tu kan.. Thanks kerana mencuba.

2012-01-14_12
14-01-2012
buat pagi semalam.. arini br sempat rase.. sedappp.. tq shen!!
Laporan oleh: yaniezara

Lawa lah...Thanks yaniezara coz mencuba..

Aiskrim
16-01-2012
Letak oreo byk2, mmg best !
Laporan oleh: nani79

Yes! Letak banyak2 lagi oreo tu..hehehe..Thanks nani79 kerana mencuba dan report..

Chocoreo
26-01-2012
sedap!hubby kate boleh jual hehe saya buat sukatan 2 cups susu & coffeemate...jadik jugak!
Laporan oleh: ashypink

Asalkan nisbah sukatan susu coklat dgn coffeemate tu sama memang menjadi jugak.. Thanks ashypink for the report.

Soshified3415
21-04-2012
sedap sesangat aiskrim niey,,thanx kongsi resipi~ :)
Laporan oleh: hanisnurhani
C360_2012-06-11-18-32-25
11-06-2012
huhu cedap! thanks! tp lupa nk patah2kan last skli.. blend twos.. huhuuu
Laporan oleh: oren0
Img-20131013-wa0002
13-10-2013
bestlah resipi ni! so easy!.. temankan my son buat aiskrim ni.. bila da jadi, dia mcm tk percaya gitu dpt buat aiskrim sendiri. hehe.. tq shen!! ;)
Laporan oleh: black1205e
Img-20131013-wa0003
13-10-2013
ni dia.. dlm tub.. kita buat satu packet creamer tu.. almost 4cups.. so ltk 4cups chocolate milk. lps tu tambah 2 paket 2in1 milo bagi rasa chocolatey skit. mmg best! tq again!
Laporan oleh: black1205e
Aiskrim_kopi_myr
11-11-2013
Saya guna susu perisa kopi sebab suami penggemar kopi.. tapi aiskrim saya tak menjadi.. teksturnya tak halus.. sob.. sob.. apa-apa pun, terima kasih Shen..
Laporan oleh: LynnSham
20140114_173849
14-01-2014
guna susu stoberi, golden oreo tmbh choc chip.. hubby xcaye bjaya bt sndri.. psti akan bt lg..tq tq
Laporan oleh: cutie_winkle

Komen (67)

03-03-2009, quinnie komen :

simple la resepi ice cream awak ni....pakai blender je...boleh cuba ni....


03-03-2009, alya_osman komen :

shen..hmmm..dap nye...


03-03-2009, claudipheryx komen :

nestle coffemate creamer powder 2 rupe die mcm mane??besa ke packet die?kale ape?


04-03-2009, rinacomel79 komen :

sy pun ade resepi ice cream guna coffemate ni tp sukatan ikut gm, leceh sikit. Resepi awak ni shen guna cup yg mcm mana ye? Senang, x pyh nak timbang2.


04-03-2009, shen komen :

Memang sedap aiskrim nie alya. Tak sampai 2 hari dah habis dah, kena buat lagi. claudi: kalo u pergi bahagian jual nestle nescafe coffee sbelah dia pasti ada coffemate. Bungkusan warna kuning. Skarang nie ada offer packing dia ada free lagi 200gm gitu. rina: cup saya guna cawan metriks yg ada jual kat supermarket bahagian baking utensils. Kalo kat rumah ada cawan apa pun boleh asalkan nisbah susu dan cream sama bahagina. Pasti jadi punye. Kalo guna sukatan ml tu lebih kurang 250 ml = 1 cup.


04-03-2009, shen komen :

Quinnie: cuba lah pasti puas hati. Macam aiskrim mahal yg jual kat luar tu tapi kalo buat sendiri bole buat 2-3 kali ganda. Resipi ni boleh di ubah ikut citarasa masing2. Saya dah buat dgn biskut oreo, biskut coklat chip, biskut marie, wafer, coklat m&m etc.. Macam dah jadi pakar aiskrim pulak.. :)


04-03-2009, scopio84 komen :

nyum.. nyum...


04-03-2009, marhainis komen :

coffemate tu nak dicampur dgn air ke x payah??


04-03-2009, shen komen :

Tak payah bancuh air. Bancuh dgn susu tu je. Saya masukkan sekali coffemate dgn susu.


04-03-2009, shen komen :

Mar: resipi ni tak boleh letak lebih cecair lain nanti akan jadi ais beku sbb nisbah cream dgn cecair tak betul. Kalo nak ubah kena pastikan lebihkan juga coffemate cream kuantiti yg sama. Selamat mencuba.


04-03-2009, shen komen :

Mar: resipi ni tak boleh letak lebih cecair lain nanti akan jadi ais beku sbb nisbah cream dgn cecair tak betul. Tak lembut macam aiskrim. Kalo nak ubah kena pastikan lebihkan juga coffemate cream kuantiti yg sama. Selamat mencuba.


05-03-2009, kak fida komen :

salam shen..trima kasih skali lagi atas resipinye....sebenarnye aiskrim tu tk smpt nk tunggu keras..sbb anak2 buah pulang skola trus dtng umah akak sbb dh tau akak nk buat aiskrim...seb baik smpt ambil gmbr aiskrim posing dlm mangkok berkaki...heeee...yg lain tu tk sempat masuk mangkok kecil...bbudk cedok dr mangkok beso tu jugak..heheee...len kali leh wat lagi... :D


05-03-2009, shen komen :

Hi kak Fida. Saya sendiri dah jatuh cinta dgn aiskrim nie sbb very creamy and delicious. Minggu nie dah buat 2x. Pernah buat dgn chipsmore cookies gak tapi still oreo da best. :)


06-03-2009, syuhaiza komen :

teringat plak aiskrim mcd oreo. cam dah terasa sedapnyer....print dulu ada masa nanti syu buat...


08-03-2009, azlyanie_kiddynana komen :

mcm aiskrim mcd lak...huhu..leh cuba ni...xsabar da nak buat..


08-03-2009, shen komen :

syu dan az cubalah. Tak sampai 10 min nak buat nie. Cuma nak tunggu beku tu yg tak sabar.. :) Yg kat mc D tu jenis soft ice cream, yg nie macam ice cream nestle tu..


17-03-2009, alisya hana komen :

nk tanya sket..nape sy buat aiskrim x nk beku..dh semalaman dh..


30-03-2009, shen komen :

Mungkin alisya kena tunggu lama sikit lagi kot dm lebih 24 jam.


07-04-2009, suzzlyn komen :

Senang nya nak buat aiskrim....xterfikir pun bleh wat sendiri...nanti nak cuba jugak ler...bebudak mesti suka sgt ni...


07-04-2009, bdadarey komen :

nak tnya jgk nie....kalau nak wat perisa lain cmna? cthnya jagung ...susu nak kena tukar yg x berperisa kan.. klu guna jgung manis nak buh byk mana? ..klu sapa2 tau tlg yer....


07-04-2009, shen komen :

suzzlyn: aiskrim ni memang sedap, rugi kalo tak cuba :) bdadarey: cuba search kat myr ni dah ada resipi aiskrim jagung..


07-04-2009, bdadarey komen :

OK....TQ Shen..nanti dah buat resepi u saya tempek gambo yer.....


11-04-2009, fubai komen :

tgh buat.. x saba nak tgu final result esok. lepas ni bleh buat pelbagai jenis eskrem. teringin nak buat kek eskrem cam kat baskin robin tuh. mungkin sgt leceh tp bleh diusahakan.. shen, ada idea x cara nak buat topping guna eskrem?


13-04-2009, eumora3179 komen :

hai, shen..i dh try dah, dan i skang duk tunggu yg 2nd round nyer ice cream ni membeku dlm frge.. memang sedap sangat2 la aiskrim nie... thanks shen share this respi all my kids loved it!!:-))


17-04-2009, shen komen :

Easy ice cream layer cake http://www.myresipi.com/top/detail/6982 Kek Aiskrim vanilla http://www.myresipi.com/top/detail/7667 Fubai bole rujuk link resipi tersebut utk buat lapis kek aiskrim ada gambar step by step. Kalo nak topping aiskrim boleh letak top layer tu aiskrim, pastu cover lagi dgn whipping cream, so jadi lah topping aiskrim gak.


17-04-2009, shen komen :

Eumora - u r most welcome. Actualy kita bole variasi kan resipi nie gak. Maybe letak choc chip cookies gak or wafer cookies. Susu bole tukar susu strawberry or even nescafe.. Eumora tak letak pic kat sini ke, nak tengok jugak. heheh Thanks again.


22-04-2009, fubai komen :

tq shen...


22-04-2009, azatiesayang komen :

dh pernah cuba buat,alhamdllh menjadi lak.Anak2 pun suka..thanks shen.Tp klu nk buat tunggu anak blk asrama la,ya la kt umah tkde sapa nk makannya.Resepinya simple &bhn2nya mudah didapati....


07-05-2009, Dayana Lee komen :

Baru jer siap ais krim oreo ..tak pasti rasa apa..tapi pastinya sedappppp...he3. tak sabo nak rase..anak2 pun tak sabo juga... Apa pun terima kasih banyak2.


08-05-2009, tasya18 komen :

saya dalam proses menghasilkan karya agung ais krim peringkat tertinggi doakan saya berjaya huhu...tak sabar nak rase nie cuma testing untuk hari ibu. semangat skit


17-05-2009, annck89 komen :

nk wat gk...nk wat gk...huhuhu...


23-06-2009, hmaria78 komen :

shen ... semestinye maria akan slalu buat aiskrim nie ... mudah ya amat :) yang penting anak2 suke ... tq


02-07-2009, cikliz komen :

salam..hai saya org baru kat sini.nampak cam sedap aje askrem tu...nak cuba buat balik nnti.dulu pernah buat tapi bukan perasa coklat. nnt kalau jadi leh tepek gambar kat sini


05-08-2009, kilah komen :

kakak saya buat aiskrim oreo ni tapi x jadi. kakak saya buat dah betul sukatan tapi cair dah 3 hari letak dalam fridge


13-05-2010, Amy_dappy@yahoo.com komen :

hai shen.amy nak tnya kalo dah blen semuanya letak dalam peti ais yg bahagian atas sekali kew.keras xnanti.takut xjadi ar.please help me?


13-10-2010, atiqahmusfirah komen :

sy nak cube buat!!mesti masyuk..hehe


19-11-2010, suhana_77 komen :

saya pun nak cuba kalau dah siap insyaalah saya tangkap gambar letak sini....hehhe


04-12-2010, weed1 komen :

dh try...memang sedap..sekelip mata licin..siap ada yg mintak resepi....tq shen.. nanti buat sekali lg sy ambik gmbr...; ))


29-12-2010, qieyla komen :

shen.. klau xgne c0ffemate, bley gne mnde laen x??


01-02-2011, faralia28 komen :

nestle creamer tu kena bancuh ke?jadi 2 1/2 cawan?


08-02-2011, lala_makan komen :

mmm..memang sedap!!kalau sy nak share resipi ni dengan kawan saya boleh??


24-02-2011, d'jay komen :

seronoknya dpt tgk cantiknye airkrim.....nak wat resepi ni plAK. aiskrim coklat yang wat smlm dah perabis....hehehe...tk


06-03-2011, samhudina komen :

nape ler dah 3 kali saya try buat tapi tak jadi..masalah blender saya ker?


06-03-2011, aloha iman komen :

mau jua aku mencubanya


31-03-2011, iedajamal komen :

coffemate 2 leh ganti ngan susu tepung ke?...saja tanya :) br lepas buat dlm freeze lg...x sbr nk tngu hasilnya


04-04-2011, syasya79 komen :

senangnyer nak buat aiskrim...nak cuba ler..takyah beli2 lagi hihihi..


17-04-2011, honey_2883 komen :

mmg terbaeeeeeek lah...saya bru cuba..suami n smua pkat2 puji...sedap... : ) siap mintak resepi lg...kuikuikui..thanks atas resepi... yg pasti ais krim yg kita bt nie...sure halalal toiyiba kn...


18-04-2011, baru_belajar komen :

waaaa my fav la.. wajib di cuba ni :)


24-04-2011, iqalie komen :

yuhuu...baru buat smlm


02-05-2011, hizma komen :

emm ni yg nk cube arini... nyum3...


07-05-2011, masmerawanperksa2 komen :

saya nak cubalah resepi ni.bolihkan empunya resepi ni.tak payah beli lgi ais cream


12-05-2011, munyatie komen :

xsabar nk tnggu esk nk g bli brg2 wat aiskrim nie...hehehhe


21-05-2011, tasha84 komen :

yey..dah siap blender sume..nak tgu esok jer tuk dimakan..x sabarnye!


24-05-2011, amleeya komen :

saya baru jer wat semalam! takde coffee mate, saya belasah guna susu tepung dutch lady. tadi tipon umah, anak kata masih lum keras lagi. Tak sbar nak tunggu balik, nak tengok dah keras ke belu.


24-05-2011, amleeya komen :

Biasanya berapa lama masa diambil untuk dia keras yer? smlm wat belnder kali ke-2 kul 1pg, 1 pagi esok baru keras ek Shen?


24-05-2011, amleeya komen :

tasha84: awak dah dapat makan ker eskem awak tuh?


05-06-2011, illa.ash komen :

Sy br je try buat aiskrim ni.. Mmg sedap sgt2.. hubby pun kata cm beli kt kedai je.. Hehe.. Nnti nk buat guna susu strawberry pulk.. Tq for the recipe..


21-08-2011, ellin96 komen :

nak tanye,,Nestle coffemate creamer powder tu nanti nak masuk kan dlm blander kne bancuh dulu ke atau masuk je serebuk tu?? x paham la,,, harap balas dgn cepat ye


21-08-2011, ellin96 komen :

NAK TANYE : Nestle coffemate creamer powder tu nanti nak masuk kan dlm blander kne bancuh dulu ke atau masuk je serebuk tu?? x paham la,,, harap balas dgn cepat ye


21-09-2011, umiecute komen :

sy dh buat...pkai abis 1 kotak susu dutchlady yg pek bsr dgn coffeemate refill sdg2 bsr..sukatan bila msk blender tu kena sama utk dua² bhn tu..dptlah masuk lam 2 3 kontena..sedap..ank2 suka sngt! tq :)


30-11-2011, nakcuba komen :

sy lum cuba lg, just nk tny lau guna susucair leh ke? mls nk kuar beli,hihi


22-12-2011, shahani kaf komen :

da banyak kali buat dgn anak2..sumenye suka sangat sedap...tq:)


14-01-2012, yaniezara komen :

senangnyee nk buat eskrim oreo nii... maen masuk2 je dlm blender.. lps tu bekukan.. then blend lg.. siap.. sedap plak tu.. tq!


10-05-2012, trendy.chic.1 komen :

sis macam mana kat singapore ni takda susu full cream dutch lady saya guna kan susu fresh krim harap menjadi


10-05-2012, trendy.chic.1 komen :

sis macam mana kat singapore ni takda susu full cream dutch lady saya guna kan susu fresh krim harap menjadi


10-05-2012, marissa.sofea komen :

Ni nk kene blend guna blender ke atau gune mixer bole tak??


10-05-2012, marissa.sofea komen :

Ni nk kene blend guna blender ke atau gune mixer bole tak??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd