Google+

oleh: Lilydvalley Sup macaroni sempoi

Sup_macaroni

Resepi rekaan sendiri, untuk makan sendiri


Created on : 21-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Lilydvalley




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 200 gm macaroni
  • 1/4 ekor ayam- di potong kecil
  • Perencah sup- mengikut kegemaran, saya guna perencah mee sup adabi
  • sayur-sayuran seperti lobak merah, baby corn, cellery, bunga kobis, etc
  • Daun sup dan bawang goreng

Cara-cara

  1. Bersihkan ayam dan rebus didalam periuk- Quantity air adalah mengikut citarasa
  2. Bersihkan dan potong sayur mengikut citarasa
  3. Masukkan perencah sup dan lobak merah kedalam rebusan ayam apabila telah mendidih.
  4. Masukkan pula macaroni kedalam periuk.
  5. Apabila macaroni sudah agak lembut, masukkan sayur2 yg lain
  6. Apabila sayur telah lembut, boleh la dimatikan api. Tabur daun sup & bawang goreng. Tambahkan garam, jika perlu.
  7. Nota: sup ini memerlukan banyak air kerana macaroni akan menyerap air. Selalunya orang akan merebus macaroni berasingan, tetapi dengan cara memasukkan macaroni kedalam sup akan menambah perisa kepada macaroni tersebut.

Tag

sup








Laporan Masakan Bergambar (8)

Sup_macaroni
04-05-2007
Memang best..bagi penggemar sup,bleh la cube..ikin pun ma slalu masak kat umah,sesape yg bru2 blaja msk tu leh cube cOz x susah mana..ayam leh ganti ngan udang,daging etc..klu mkn mmg tambah byk kali..wlupun bert bdn cenggini juga..kuikui!
Laporan oleh: ikin scha

ikin, wah, bertambah2 ya mkn! mmg sesuai bila lapar & nak cepat kan!

13052007_033_1
13-05-2007
my daughter yg masak nie. narie kan 'hari ibu'. jadi ibu kene rilek one corner. heheee. kenyang jgk kami anak branak.
Laporan oleh: zara_klate

best la k zara, x payah masak ye...blh rilek at 1 corner! hehe

Macaroni_soup
19-05-2007
simple...masak sendiri...makan sendiri..kenyang....
Laporan oleh: syahmi

syahmi, tak kirala...asalkan kenyang!

Macaroni_soup
02-07-2007
thanks kak lily.sedap n senang. macaroni tak cukup. so campur spaghetti sekali.hahaha.
Laporan oleh: haXira

haXira, masuk aje apa yg ada kat dapur tu...hehehe, asalkan kenyang. Tq

Pasta_soup
03-07-2007
my quick dinner for today..huhhuuuu sodapp
Laporan oleh: s_shamen

huhuhuuu...cepat dimasak, sedap dimakan!

Macaroni__large_
08-07-2007
tengok report s ahamen hr tu,terus nak buat. sedap, anak pun suke..
Laporan oleh: ieyra

Jeyra, cepat & sedap...anak pun kenyang...tq.

Dsc00042
15-02-2008
Nyum nyum:-) leh masuk dlm list resipi mingguan ni, huhu. thanks k.lily
Laporan oleh: yatea
Th_img_1958
19-12-2008
Sedia dihantar ke rumah jiran kiri kanan...Saya tambah kentang sbb tak ada baby corn...huhuhu..
Laporan oleh: hayatan

Komen (22)

21-12-2006, akak noor komen :

resipi ni akak pernah makan semasa akak belajar D ipt dulu..... masakan..memang simple....sekarang ni pun akak ada juge masak untuk famili.....tapi akak masukkan 2..3....kuntum bunga cengkih dan bunga lawang.....anak-anak suka sangat...


21-12-2006, Lilydvalley komen :

hehehe k noor, anak i pun suka bila i masak ni. Senang & cepat.


01-07-2007, AISHAH2178 komen :

huhu.inilah yg dicari2.minat jgk memasak tp xtahu byk resepi..thanks.nk try bt lah,walaupun huby xbiasa mkn


03-07-2007, mantoro komen :

nie saya dah try masak..tapi tak der gambaq...memang best ....dapat pujian gitu....lelaki yang masak.....first time gitu...


03-07-2007, Lilydvalley komen :

mantoro...tahniah! kerana berjaya masak 4 the 1st time...lelain kali, leh la masak yg lain2 lak ya...


12-07-2007, mantoro komen :

sekarang ni banyak yang saya dah try dalam website nie....hobby plak jadinyer...yerlah dulu selalu kutuk tak reti masak...sekarang kalau tak masak sehari tak sah....thanks....


12-07-2007, Lilydvalley komen :

bagus la tu mantoro...lain kali blh share resipi lak ngan we all ya...


28-11-2007, nor_wani komen :

dah cuba dah sedapppp n lazat.. 1st time masak :)


15-02-2008, yatea komen :

Erm:-) Dh try. Memang best...huhuhu Ni dah kali ke-2 masak, nak try upload gambar lak...tgh cari2 cmne.


08-03-2008, na_thiyah komen :

na baru lagi kat sini..smalam try resepi kak lily tapi takde ayam letak perencah ayam.. tapi sedap. abes satu periuk. mekaseh ye


20-05-2008, Dea komen :

2 bulan lepas try gakss resipi nihh...mmg menjadii & sedapp...sempat bagi jiran sebelah skett....hhehe


01-07-2008, intanazura komen :

dah cuba masak...memang marveles..kalau time malas nak masak nasi, masak nie jer dah okey...my son & hubby pun kata best...xderla leceh sangat nak buat...thanx to you...


08-09-2008, zayain komen :

nak try la petang ni untk berbuka puasa,1 st time gak ni.


13-11-2008, mizzsmiley komen :

nak try lah...asyik wat macaroni goreng jer...


04-12-2008, afeedza komen :

Baru jadi ahli and baru jer masak macaroni nie. Best ! satu famili mkn , baby umur 11 bulan pun suka .


11-04-2009, eastna komen :

ermm akak sepupu slalu wt sup ni.. lame xmkn..erm t blk nk wt la.. hehehe nth jd x


06-12-2010, ummu_maryam11 komen :

mmg tak tumis bawang merah dan bwg putih ye...senang sgtlah!


09-02-2011, ayuenie komen :

tq kak 4 dis resepi.sy fenin sda tiap2 mlm b4 tdo duk pk kn esok nk msk pe 4 my son.kbtln lak my son tuh 'hantu sup' so,dgn arapn dia akan suka dis sup la...


05-03-2011, lekmah komen :

baru hari ni layari my resepi, dah jumpa macam-macam yang best. selalu gak msk makaroni tapi tak pernag wat camni. best gak. thanks


17-06-2011, yatty komen :

sis,,kalo letak creamer blh ke??


14-09-2011, cikgu rohana komen :

wah...best ni sesuai untuk mereka yang berdiet...mesti cuba nih...


28-12-2011, mangkuk tingkat komen :

fav anak2 saya..sampai licin dia makan


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu