Google+

oleh: umi_e Cornflakes madu warna warni

Cornflakes_madu_warna_warni

mudah, murah dan kesukaan kanak2 - resepi minta from my beloved sister! Anak2 sekali adap sambil tengok TV dah habis...


Created on : 20-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( dalam 60-70 cawan mini cookies )

  • 250gm cornflakes (kotak kecil)
  • 125gm butter (1/2 buku)
  • 1/2 cawan gula perang (tambah kalau suka manis)
  • 5 sudu makan madu (saya guna golden syrup masa ni sebab tak ada madu)
  • manik warna warni untuk hiasan

Cara-cara

  1. 1campurkan_bahan
    Campurkan butter dan gula dan masak atas api perlahan hingga gula larut bersama butter
  2. 2cairkan
    (saya terlebih rajin so masuk microwave je dalam masa 2-3 mins tapi kena kacau setiap min)
  3. 3masukan_madu
    masukkan cornflakes ke dalam adunan yang dah cair dan masukkan madu (masa ni saya guna golden syrup)
  4. 4aduk_sampai_rata
    aduk sampai rata
  5. 5masukkan_acuan
    masukkan dalam acuan dan taburkan manik warna warni dan bakar selam 10-15 mins atau sampai dasar kekuningan (jap je tau)

Laporan Masakan Bergambar (49)

Cornflakes
09-02-2007
dulu buat tak gula gula..lepas guna gula dia melekat cantik.tq for the tips :)
Laporan oleh: farrasweetie

welcome farrasweetie... mesti kanak2 suka kan...

Cornflakescookies
15-02-2007
very easy to do! So crunchy and tasty! Try it and you'll love it!
Laporan oleh: CTNur

:)

Cornflake
20-02-2007
buat hujung minggu lepas lagi ni.. baru teringat nak tempek gambar :)
Laporan oleh: yani

semua hasil tangan yani comel2 je...

Dsc00032
20-02-2007
buat minggu lepas gak.. hehhe hari nie baru transfer gambar ke pc..sedap sebab ranggup sgt..memang tercari2 resepi nie..thanx kak umi :)
Laporan oleh: aby

raya nanti buat tau... budak2 suka sangat...

10072007_070_1
11-07-2007
cornflakes nie makan sambil tgk tv, mesti boleh abis stengah botol. heheee.
Laporan oleh: zara_klate

elok gak tu zara... so takleh membazir :P

Dsc03831
29-09-2007
sedap..baru kuar oven tunggu sejuk je dh abis separuh tray..=)
Laporan oleh: miss_farah

:) kalau camtu kenalah buat lagi ekkkkkk ;)

P9291073
01-10-2007
guna choc rice sbb yang warna warni dah habis stok.. Tqvm
Laporan oleh: mama_myvi
Dsc01987
09-10-2007
paling senang buat.... sekejap je dh siap.... memang sedap.... tq
Laporan oleh: nieta399
Img_1176
25-12-2007
simple and yummy! wat ms raye bebaru ni pastu wat lg bg kat mak mertua utk hidangan x-mas..favorite ank2 buah..tq umi..
Laporan oleh: sismimi
Pict0702
22-09-2008
Ta daa!! Dah jadi pun cornflakes saya ni...Mmg best lah resepi ni..Yang ni sy wat untuk hari raya yang x berapa hari lagi..Saya x letak manik warna-warni, tp ganti dgn bijan dan cherry merah..Memang mengancamlah! Makan hari-hari pun sedap jugak ni.. Manis, lemak, rangup dan wangi...Mmg mudah dan murah nak sediakan..ni buat dgn adik2 sepupu , diorang sampai x sabar nak bukak puasa sbb wangi sgt masa bakar kuih ni hehe...
Laporan oleh: mizz89
05102008_001_
05-10-2008
Ranggup dan sedap sekali..
Laporan oleh: amy08
Img_6834
09-10-2008
mudah....cepat....sedapp... semua org suka! btol2 kalerpul! :D mekacih kak E!
Laporan oleh: hana6877
Dsc00289
09-10-2008
Thank you. Resepi ni memang jimat dan sedap. Tak perlu guna madu yang banyak.Saya tambah vanila sebagai perisa tambahan.
Laporan oleh: aisyahsid82
P1130279
15-11-2008
dah try tadi...sedap sngt.Tak lekat pun dekat papercup.Ni fav hubby nih.
Laporan oleh: makuda
Image_334_
18-11-2008
Sedaap.... Sedaap...Sedaaap... x tau nak ckp lagi.. sy x peduli org lain ckp sedap ke tak. Sy mmg suka sgt. T. kasih umi e. Bila makan cornflakes ni, terlupa sy nak diet hahaha....
Laporan oleh: som e one
Cornflakes_wane_wani_umi_e
10-12-2008
umi,akak buatlah jugak utk raye haji...dh tinggal bekas jer...dan gmbr jugak...tq umi...cornflakes ni rangup sangat...:)
Laporan oleh: kak fida
1_022
29-05-2009
Sedap...saya tambah kacang sikit dalam tu, ada la rasa lemak2 dan manis..thank!!
Laporan oleh: Mummy7857
17082009321
18-08-2009
tada!!!...cornflakes maduku..buat mlm smlm gna crnflakes 350gm..tp kt gambo tu jek yg tinggal..yg lain dah di ngap anak2 n hubby..mmg perfect rcpi nie..selalu wat..mesti cornflakes tu melekat2 kat kertas..tp yg nie tak..
Laporan oleh: ayang77
P9110062
13-09-2009
Sedap tahap Gaban! Rasa berbaloi buat sebab sedap, murah, and mudah! Dgn resipi ni saya dpt hasilkan dlm 130 cups! Save...! Buat satu kotak besar cornflakes tu, dpt 250 cups, kos bahan2 dlm RM22 je. Jimat kan?
Laporan oleh: amiechomel
Imag0001
13-09-2009
salam.senang sangat membuatnya tq
Laporan oleh: rosaliza
24092009040_resize
23-09-2009
terima kasih umi....sedapnye cornflakes yg saya buat ni tapi tak cantik macam umi punya.saya nak try skali lagi la minggu depan.
Laporan oleh: ina&bankislam
P8310135
24-09-2009
try cornflake umi pulak..biasa buat byk accesories..kacang le, ceri, kismis...tp yang ni walau x banyak accesories pun still sedap jugak...thanx...
Laporan oleh: zana0508
Dscn1619
01-10-2009
senang dan cepat
Laporan oleh: tfsalihah
P6230001
23-08-2010
Saya x guna rice warna warni
Laporan oleh: hayatan
Dsc01381
10-10-2010
sedap, anak2 suka sgt..
Laporan oleh: she_honey
16112010489
02-05-2011
buat time raya yg lps. laku2 :D
Laporan oleh: husainibaharin
P1030745
08-05-2011
slm,sdp nyee,krap krup krap krup..sekjp jer dh licin.tqtq ya.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dscn0142
15-05-2011
siap jgk akhirnya....suami suka sangat2...thanks.....
Laporan oleh: jeyaa
Dsc07414
03-08-2011
tq k.umi, berjaya juga wat biskut cornflek gan hero mama, projek pd ramadhan pertama:)
Laporan oleh: mammaolyn2010
Dsc05579
18-08-2011
dah cuba, tima kasih kak, sedap, mudah n cepat,
Laporan oleh: zaizakaria
Image0115
22-08-2011
Jeng3, dah siap untuk raya nak bagi kat mak n mentua, mmg sedap anak saya astik makan jek, mcm tak sampai raya je, kena wat lagi, tq for the recipe..
Laporan oleh: zuhaizila
P8241945
24-08-2011
projek tengahari td.buat 2 adunan,dpt 2 tin biskut.sedap,mudah dan ringkas.dan x manis sgt..nk kena sorok ni,takut x sempat raya abih plak.
Laporan oleh: aznina aziz
2011-08-24_11
25-08-2011
hehe fav ni...br buat smlm..tq resepi yg sgt mudah! ^__^
Laporan oleh: thumbelina
Untitled
27-08-2011
Banyak kali buat, cuma xde kesempatan nak upload..Dpt byk tempahan tahun nih..Alhamdulillah.. thanks sbb kongsi resipi.. :)
Laporan oleh: drebyna
Biskut_cornflakes_madu_kecik
07-09-2011
dh byk kali buat..xraya pun buat, kejap je hbs sbb hubby suka sgt.. raya kali ni tabur manik warna warni bagi meriah skit. tima kasih empunya resepi sbb sudi share.. slamat hari raya!
Laporan oleh: cutie_winkle
Krcm_26
07-09-2011
Sedap. Saya tambah Hirisan badam. Tq Umi_e
Laporan oleh: lyne
Img00711-20110824-1737_1_
07-09-2011
alhamdulillah dpt gak buat akhirnyer..so dpt la dlm 5 balang dah mmg anak2 pun suka
Laporan oleh: kak.khem
Cornflake
07-09-2011
buat utk raya, tq utk resepi...senang & cepat siap
Laporan oleh: r41494
Img_1639
03-11-2011
My first batch honey cornflakes...sedap...utk santapan Aidiladha nnt...
Laporan oleh: cikzy
Dscn1373
30-12-2011
Salam Umi-E kite dah wat tadi petang sedap thanks...anak2 memang suka sangat ..thanks..tapi anak kite tak suka tabur gula warna-warni tu..so kite cuma edjust sikit tambah badan cincang...emm memang enak..dapat banyak lak tu....Apa2 thanks sekali lagi...
Laporan oleh: Resepi2011
Photo0581
06-08-2012
thanks kongsi resepi....
Laporan oleh: rozita78
20120811_122648
15-08-2012
buat utk hari raya yg bakal menjelang tk berape hri lg,mmg mudah dan sdap...tq kak umie..
Laporan oleh: manjasayang
Cimg0287
03-09-2012
1st trial dan menjadi... sedap dan mudah, terima kasih kak umi :)
Laporan oleh: chupacups
Image0932
08-09-2012
biskut paling mudah tp ntah nape sy malas nak buat :)...tp thn ni anak2 paksa sy buat...next time kena kurangkan sukatan gula/madu sbb family sy x suka manis sgt...tq kak bg resepi ;)
Laporan oleh: zsrina
1011149_484551511619720_1500418625_n
04-07-2013
anak2 suka sgt, thanks sharing resepi nie
Laporan oleh: nananina
Cornflakes
23-07-2013
dah jadi biskut wajib tiap kali raya. byk pulak yg order tp bukan buat bisnes, utk sedara mara aje.. buat 2x adunan dpt 300++ bijik. puas hati..
Laporan oleh: cutie_winkle
Dsc00558
28-07-2013
banyak kali dah buat cume kali ni baru teringat nak amik gamba huhuhu..senang dan sedap..biase time raya mende ni la yg habis dulu
Laporan oleh: clavriene
Cam00143
11-10-2013
buat utk hari raya hj..tq..
Laporan oleh: manjasayang
Cornflakes_madu
08-12-2013
Assalamualaikum..umie..akak dah banyak kali buat ,..raya InsyaAllah pasti ada..ni saje menghabiskan baki bahan2 masa raya tu..dapat dua adunan ..buat semalam dah tinggal separuh..anak2 memang tak jemu mengunyah... thanks...
Laporan oleh: Resepi2011


Komen (52)

10-02-2007, umi_e komen :

lupa nak tanya farrasweetie... farra guna acuan yang besar ke? nampak cam acuan untuk cupcakes je...


08-08-2007, ennera komen :

slalu buat time raye.tp tak bakar pun.just goreng ajer pastu msk kan dalam cup


15-08-2007, freeda32100 komen :

jiran sebelah buat bubuh kacang, memang cedap


11-09-2007, kuzzy komen :

nak lagi sedap campurlah mcm2.. kuzzy selalu buat campur dgn bubble rice.....


17-09-2007, atie tweety komen :

nak tanyer suhu nyer bape yer... sori br belajar nak wat... selalu nyer g beli jer... :)


29-09-2007, shieyda komen :

***masukkan cornflakes ke dalam adunan yang dah cair dan masukkan madu**** ... nie nak kene tggu adunan butter gula cair tu sejuk dulu ke, or just campur je panas2 ngan cornflakes???


30-09-2007, niksue komen :

kesukaan seisi keluarga.....


01-10-2007, umi_e komen :

sorry... jarang sungguh dapat OL so tak perasan ada pertanyaan... atie, suhu sederhana sahaja dan bakar dalam 10-15 mins saja:) shieyda, tak payah tunggu sampai sejuk sebab nanti beku pulak adunan :) bila dah cair,kacau rata pastu terus je masukkan cornflakes :)


04-11-2007, zaimima komen :

raya tahun ni buat ikut resipi umi_e. dulu2 pernah buat (resipi lain) tapi ada je silapnya. resipi umi_e, saya buat perfect. sampai buat 2x. mak mertua dtg beraya sampai puji cornflakes umi_e ni. insyaallah raya tahun depan nak buat utk dia lah. thanks umi_e.


28-11-2007, staratthewindow komen :

baru jer try sbb nak habiskan cornflakes kat umah. nak tanye, kalau xder golden syrup pkai caramel boleh x agak2?


25-07-2008, smarina komen :

saya pernah cuba buat cornflake ni tahun lepas tapi tak jadi. Cornflake tak nak lekat. nasib baik saya jumpa resipi ni. nak cuba lagilah tahun ni. mana tahu boleh buat bisnes..


14-09-2008, sari ayu komen :

biskut cornflakes ni memang biskut wajib keluarga saya.Anak-anak memang suka dan yang lebih menggembirakan resipi ini dapat menjadikan biskut kegemaran ini bertambah perfect.terima kasih umi_e


15-09-2008, halley komen :

nak cuba buatlah raya nie


18-09-2008, roseaida komen :

saya baru je buat cornflake ni tadi. menjadi. main campak2 je ingredient dia cam masak lauk gituk. pun jadi. cuma saya +/- gula dan mentega mengikut selera. hehe. hubby puji sakan. anak2 suka skali! terima kasih umi-e.


20-09-2008, radio4planet komen :

perfect!!! sedap rangup best!


25-09-2008, Halina Ibrahim komen :

Umi e -- Saya buat mlm tadi lepas berbuka. Sangat senang dan sedap pulat tu. My sons love them. Thank you for the wonderful recipe!


10-10-2008, kulin komen :

tq umi~ saye try resepi ni,tp tak guna gula perang tu.. huhu.. tp still best gak..sy wat bskut cnflakes ni nk kasi kt kwn2..hope dorg suke~ thankx again~!


24-10-2008, cik aby komen :

Sya wat masa raya hari tu, biasanya adik yg wat cornflakes ni, dia tambah kismis & kacang tapi resepi dia tak de sukatan & kekdg tak berapa lekat. Tahun ni sya wat pakai resepi umi e tapi guna gula biasa & isi comel comel mcm yani. Marvelous,.....nanti kalu raya haji ni wat lg, sya upload gambar.


07-11-2008, safazlina komen :

sedaapp la biskut ni memang sesuai dijdkn snek semasa tengok tv....ni la biskut yg saya hidang untuk hari raya n bila adik2 datang umah...thanks umi e......


06-01-2009, bake with adda komen :

timakasih umi e kerana kongsi resipi, saya tak minat buat kuih pun jadi kemaruk, dah tak terkira banyak kali buat, tak payah tunggu raya. bukan budak2 aja, atok diaorg pun suka, saya gembira dapat buatkan biskut untuk ayah yang jauh tinggal bersendirian di selatan tanahair. Dia kata sedap dan rangup macam kacang pulak.


06-01-2009, siha komen :

ritu try wat time xde resepi.. tgk kat umah org jer. wat2 xjadi. xrabgup sbb xbakar lgsg.. skng da resepi..mesti jadik punyerrr..


21-07-2009, Bunge_semalu komen :

saya nak tnyer dalam step no.3 dan no.4 tu masih lagi buka api ke..atau api ditutup dahulu seblum masuk'n cornflakes..


20-08-2009, user komen :

selain dr bakar dlm oven tak boleh gune cara lain ker?...


05-09-2009, mie_ta28 komen :

hi dear....klu x de butter guna margerin bole x? malas nk g kedai...nk cekup ape yg ado kt umah ni je... xcited nk buat ni......sbb bru beli oven...hehehehe


08-09-2009, Rizyana komen :

dah buat.. suka sangat sbb rangup.. tp saya gula gula biasa.. xletak warna-warni tu.. letak ceri merah pun dah nmpk menarik.. ceri tu saya cincang2..


10-09-2009, nories komen :

nmpk mcm mudah.. so.. nk cube sahur nnti.. bhn2 pon simple.. klau jd nnti sye lporkan..


14-09-2009, salasila komen :

Sori takde gamba tapi smalam anak dara saya (12thn) try resepi nih utk bawak gi bake sale kat skola. Mmg sedap dan senang. Very crunchy .... nanti jika dier buat lagi se-batch, saya try amik kan gamba. Tenkiu ya :)


09-11-2009, sal_ram komen :

mmg sedap giler,coz saya dah biase buat..


20-08-2010, eizat komen :

nk tnyew ckit..klaw maser bakar tuh nk ltak brape temperature,yerk??maklumla, bru nk blajar masak..hehe


20-07-2011, linda2025 komen :

senangnye nk wt cornflakes madu..tq coz share this recepi with me....


27-07-2011, MummyDanish komen :

kak umi...nk tny...golden syrup tu cmner ek? pastu kalo nk guna madu,madu ape yg sedap? last year try buat...tp adik2 ckp kurang sdp...mgkin sbb rase madu tu lain...tlg ye kak....


31-07-2011, FarizanSyahir komen :

walawei.dah lame cr resepi nie. baru jumpe. time kasih tuan punya tanah.hihi. tahun ni nak buat biskut cornflakes madu nie. cam best aje bile bace komen2nya.


03-08-2011, mizi8490 komen :

akk,suhu microwaves tu bape agk2 ek??


06-08-2011, detektif haha komen :

mmg best dan simple nk try lps ni....=_=


07-08-2011, ibusyiesya komen :

Mmg best,sedap sgt.


10-08-2011, mila kharmilah zputriz komen :

da buat pun kuih ni minggu lepas.. Ya rab, this is e bestest c.madu i penah buat! Rasa dia just nice, n i bawa kasi budak2 mkn waktu terawih.. Diorng ckp 'cik buat ni? Sedap la.. ' terharu sungguh! Hehe.. Anak2 dan suami pun suka, da masak je, terus ngap! Dari 1 balang penuh, da tinggal separuh... Ni pun mungkin kena buat lagi! Maceh for sharing resepi nik... :p


13-08-2011, ashraf28 komen :

kalau gula perang ditukarkan dngn gula biasa boleh x??


13-08-2011, ayunyer komen :

nk tanya knp kuih ni x melekat ekk???


16-08-2011, rose13 komen :

sy mintak maaf banyak2.b4 dis da byj kali amek resepi kt cni without permision.Kali ni sy mintak halalkan resepi2 yg telah sy ambil dan buat. Resepi web ini betul2 memuaskan hati setiap kali cube pasti menjadi. Terima Kaseh banyak2.Selamat berpuasa yer...:)


16-08-2011, tasha azry komen :

x sabarnyer nak raya boleh buat cornflakes nie^_^


17-08-2011, anakabahdanma komen :

nak tanye, guna butter brand ape yg best?


18-08-2011, izzann komen :

salam, mesti bakar juga ke?


21-08-2011, Fiza Firdaus komen :

salam, ade cara lain x selain bkr? sowi kat umah x de oven.. hehehehe. bru nak blajar..help me plz!


22-08-2011, ezwanee komen :

Bantuan!!! - kenapa saya punya tak crunchy? Apa yang tak kena + apa perlu buat? TQ


22-08-2011, jbeen komen :

Salam, umie e, smlm kak dah cuba buat. sngt2 sedap. anak yang bungsu tu makan dekat habis seloyang, kak buat lagi untuk raye ni. thanks atas resepi tu.


24-08-2011, Tiemusa komen :

Sgt simple n sedap...thnx for the simple recipe...my kid luvs it..!


07-09-2011, msarah komen :

dlu pnh buat tp xbkr


17-09-2011, adikina komen :

mcm senang je..nak wat lah biasa...wat cornflakes...biasa je


11-12-2011, Resepi2011 komen :

Salam perkenalan... Ehem..sedap ni...anak kite memang suka tapi kite tak reti buat nanti kite buat.....Pernah buat tapi berterabur cornflakesnya....Kalau menjadi nanti kite anta laporan...


04-08-2012, Wawa_Rizal komen :

Br try wat mlm td..menjadi...terbaik la...en hubby suke..hehe...


06-08-2012, dayang.rusni komen :

mmg sedap biskut ne....adik saya sapu licin makan depan tv..hehehe


12-08-2012, suzieburn komen :

nk tanya ckit...biasa suhu brapa klau nk bkar cornflakes ni... saya bkar suhu 180.. tapi bila sejuk agak terlebih keras lah.. camne eh..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd