Google+

oleh: iris samara Kari ayam mamak style

Kari_ayam_001

bagi yg dah lama tringin nak masak sndiri kari ayam mamak style jom cuba resepi ni. ni berkat ehsan jiran sebelah rumah yg bagi. sebab dia india muslim. memang best n beraroma la kari ni.


Created on : 26-02-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi iris samara




Bahan-bahan ( seisi keluarga )

  • 1/2 ekor ayam - dipotong ikut saiz yg anda suka
  • bahan a) 10 biji bawang putih dan 3 inci halia - diblender.
  • bahan b) 1 biji bwang bsar, dihiris2. 4 tangkai daun kari, 1 batang kayu manis, 3 kuntum bunga lawang
  • bahan c) 2 biji tomato, 2 btg serai diketuk dan 2 helai daun pandan
  • bahan d) 8 sb serbuk kari ayam baba's ( bleh kurangkan sukatannya) dcmpur dgn 1/2 sk srbuk kunyit dan cmpur plak dngn serbuk cili kering (byknya ikut yg anda suka la serbuk cili ni. lagi pedas, lagi best) dan gaulkan sebati dgn air. air jgn banyk sgat. se
  • ubi kentang - ikut suka byk mana
  • 3/4 santan atau susu cair
  • bahan e) serbuk lada hitam, serbuk lada sulah, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis. kuantiti, ikut yg anda suka
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. tumis bahan a) sehingga naik bau kemudian masukkan bahan b) dan bahan c). Tumis hingga daun kari agak garing.
  2. masukkan ayam dan ubi kentang. Tutup periuk. masa menumis ayam ni mesti anda akan mula terbau aroma wangian masakan ni. hmmm....pasti memikat. ni la ramuan rahsia. sebab tumis dng serai n pandan tu. tumis lebih kurang 3 minit. pastikan anda masak dgn api perlahan. ni ikut petua yg jiran sya bagi tu la.
  3. masukkan sedikit air, dan tutup periuk semula. biarkan lebih kurang 5 minit atau sehingga air aroma ayam tu keluar.
  4. tambah air mengikut kuantiti kuah yg anda suka. tutup periuk dan biarkan air mendidih.
  5. bila air kuah dah mendidih, baru la masukkan bahan d) masukkan bahan e). masak sehingga ramuan rempah ni masak dan sebati. ingat selalu tutup periuk dan masak dgn api pelahan. kalau nak dapatkan rasa yg lazat. jd kena ikut petua la ni.
  6. bila kuah kari dan ayam dah masak dan empuk, barulah masukkan santan/susu cair dan garam. mengikut kata jiran saya ni garam masuk last. tapi kalu sya, dah cuba sebelum ni, bleh gak masukkan awal2, masa menumis ayam tu. . kemudian biarkan kuah ni mendidih dan semua ramuan ni cukup masak dan sebati, dan bolehlah dihidangkan.
  7. ayam kari ni memang enak sangat dimakan bersama ayam goreng berempah lemon sytle mamakyg memang meletup rasanya. nanti ada kelapangan, saya bagi resepinya ye. selamat mencuba.

Tag

kari ayam








Laporan Masakan Bergambar (6)

Karimamak
25-03-2009
memang rasa kari mamak...sory la gambar tak cun...kes nak cepat + tengah malas nak berposing...hehheheh..apa2 pun janji karinya sedap...saya buat kari ikan...
Laporan oleh: quinnie

quinne...tima kasih cuba resepi ni. wah..kari ayam dah modified jadi kari ikan ye. pape janji sedap ye...if quinne nak resepi kari ikan mamak plak, quinne gi kat lisa sharip nye resepi kari ikan mamak style dari lisa sharip. memang powernye kari ikan mamak tuh.

Kariayam
18-04-2009
I cuba kari ni! Wow sungguh sedap dan beraroma dgn daun pandan. Tks iris!
Laporan oleh: love2cook

love2cook...tima kasih cz sudi cuba rsepi ni. iris pun tiap kali terbau jiran sebelah ni masak kari, dok pelik, apsal wangi sagat kari dia ni. so rahsianya tu la daun pandan n serai tu. gi satu if ikut resepi asal yg jiran i bagi ni, serbuk kari mmg guna banyak. nak bagi kaw - kaw rasa kari dia. tapi ikutlah selera masing2. if love x suka byk sangat serbuk kari tu..boleh lah dikurangkan ok. by d way..tq sebab mencuba.

Kari_kambing
27-03-2010
quinne.. terima kasih atas resepi kari ayam yg best nih, tapi saya telah convert kepada kari kambing tapi masih menggunakan kaedah dan rempah yg sama, hasilnya.... perghhh, saya sgt syorkan kepada penggemar kari mamak, baiklah masak sendiri di rumah sebab kita sendiri yg menjaga kualiti dan kebersihan makanan yg kita masak..
Laporan oleh: mrmasha

wah , selute la kat u! da jd kari kambing! i pun nk try la plak. hehe

Kari_ayam_mamak_style__4_
09-01-2011
Tak rugi cuba resipi ni...Memang best dan berbaloi-baloi..Thanks sudi share resipi kat sini
Laporan oleh: Nenie

wah, nampak menyelerakan! i pun da lama x wat curry ni..yum yum

Dsc05924
11-01-2011
iris..sangat sedap kari mamak style ni, anak2 suka sngt.....maceh yer iris.....
Laporan oleh: mass80

alhmdullillah..kena dgn selera u n anak2 ya. suka dpt share respi ni

Pic
18-02-2011
Saya buat semalam, makan dengan roti jala yatiezaini.. sedap! Saya suka kari yang pekat macam ni.. terima kasih iris..
Laporan oleh: LynnSham

sama2 lynn :) tq pd jiran saya yg x kedekut ajar saya btul2 cara msak kari ni ! mmg mamak style


Komen (15)

06-04-2009, az_bling09 komen :

iris, mana resipi ayam goreng berempah lemon sytle mamak. dah lama tunggu ni.


11-04-2009, love2cook komen :

Hi Iris, 8 sudu serbuk kari ni sudu besar atau sudu kecil? I masak kari ni hari ni, tapi mcm terlebih sangat serbuk kari ler. :( Biasanye I letak 2-3 sb serbuk kari aje. :)


08-05-2009, Rozmar2305 komen :

as'salammualaikum iris,lauk kari ni memang sedap sungguh,saya ubah sikit,tambahkan bawang kecil&kunyit basah,cili kering-di blender.tak pakai serbuk kunyit&serbuk cili.rempah kari saya pakai sudu mkn,jintan manis,ketumbar sudu teh. 3 hari saya masih makan lauk kari ni & suami pun kata eh! sedapnya kari ni.cech dgn roti lagi sedap.Terima kasih iris.


08-05-2009, iris samara komen :

l**ove2cook - serbuk kari tu guna 8 sudu besar ok. tapi nak kurangkan boleh. ikut selera masing2.... **az-bling90..ok..ari ni i tunaikan prmintaan u k..ayam goreng lemon mamak style tu. sori..i lama da x bukan blog ni... **Rozmar2305 - 1stly,.. time kasih sudi cube respi ni. mmg rasa kari mamak..dah memang mamak yg bagi i resepi ni..hik..hik...dah duk kl ni sik makan kdai mamak jeeee..tekak pun lari..sik nak makan kari mamak..la ni kita pakat masak sndiri la ye ...ye lah,..resepi ni bleh diubah2 ikut selera masing2kan..janji sume bahan yg diperlukan tu ada utk dapatkan rasa kari mamak ni ... semoga resepi ni membantu bagi yg gemarkan kari mamak


08-05-2009, love2cook komen :

Hehe Iris, dah sebulan Love tunggu reply nih. Takpe, memang Love dah kurangkan sukatan serbuk kari tu. Selalu Love letak serai aje dlm kari ayam tapi since tgk resipi nih, dah biasa letak daun pandan jugak. Nak masak lagi esok! ;)


08-05-2009, iris samara komen :

he..he..tima kasih setia menanti reply dr iris..lupa nak bukak blog sdiri, pasal dok cari resepi orang je...Love kira ok la..rajin gak letak daun pandan. lisa plak, stiap kali nak masak kari ni, sik daun pandan n serai xde stok je kat umah. so guna bahan asas je la. best juga tapi kurang skit la aroma baunye kan


22-12-2009, anasham komen :

1st tiime buat ptg smlm,ayam xde so gantikan dgn daging cincang yg ada dlm peti ais,campur dgn ubi kentang n telur rebus ..,mkn dgn roti jala,asben kata sdp..ada lebih cicah roti plak..sy x guna serbuk cili guna cili blender.serbuk lada sulah pun x bubuh sbb xde tp still sdp..tq tuan punya resepi.


24-01-2011, ijahsolehah komen :

iris, nak tanya camana nak buat serbuk cili kering ni? Kalau gantikan dgn cili blend tu, tak sama ke?


18-02-2011, LynnSham komen :

ijahsolehah, serbuk cili kering banyak di pasaran.. saya biasa beli jenama Baba's


30-03-2011, 154011 komen :

Klu masak kari tk pakai santan blh ke..


22-06-2011, cdada komen :

nak try dulu....


22-07-2011, ozil komen :

kari mamak bkn ke x guna santan??


14-09-2011, agus komen :

baru nak cube ptg ni tp nak tanyer lah yang bhn a tu mmg 10 biji bwg putih ker bukan bwg merah@bwg besar ker


02-07-2012, zila_man komen :

sgt sdp kari ni! Terima ksh kpd penyumbang resipi..akhirnya sy pandai buat kari yg sdp cm kt kedai mamak..suami pn sk..tq sesangat! Ilmu yg brguna..


14-02-2013, ruby hanafi komen :

saye dah buat kari gune resepi ni 3,4 kali. terima kasih ye! mmg sedap n menjadi. selalu sy buat kari x sedap . mak sy pun kate sedap. terima kasih!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu