Google+

oleh: mama kastam tioman Inti Kacang Merah

Sdc11110

dari pelbagai panduan dan percubaan..


Created on : 24-02-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mama kastam tioman




Bahan-bahan ( Sekeluarga )

  • 500 gm kacang merah
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 keping gula kerek
  • 1 helai daun pandan
  • 1/2 cawan minyak masak

Cara-cara

  1. Kacang merah di rebus sehingga empok. Mama guna pressure cooker, rebus selama 20 minit. sejukan kemudian rebus lagi sekali sehingga betul2 empok.
  2. Tapis buang airnya kalau berlebihan. Masak lagi sehingga iarnya kering.
  3. Masukan gula pasir, gula kerek, minyak masak dan daun pandan. Masak lagi sehingga terasa berat nak mengacau..pekat lah tu..
  4. Bolih lah tutup api..dah siap..








Laporan Masakan Bergambar (4)

Photo-0003
03-04-2009
nadzlieya..mama..ni la kcang mrah sya..sya gna yg dlm tin tu je..blik bland..trpulang la kita nk bland halus or kasar skit..lepas tu msk dgn api perlahan n kacau slalu..skjap je..dlm 30 min dah siap..ni yg lebih buat bun coklat smlm..sori ye mama..
Laporan oleh: maz-ivory

tak jadi masalah, cantik lah tu..banyak cara kita bolih buat, kan?.

Img_3883a
17-04-2012
macam lembik sket... tp masa ni panas lagi... x sabar nak tunggu dia sejuk n see the result.... harap2 ok!
Laporan oleh: Kak Rosenah
Img_3888a
17-04-2012
sesekali dapat makan baked keledek ni amatlah sedapnya! tq for the recipe ya.
Laporan oleh: Kak Rosenah
Img_3888a
17-04-2012
sesekali dapat makan baked keledek ni amatlah sedapnya! tq for the recipe ya.
Laporan oleh: Kak Rosenah

Komen (16)

24-02-2009, Terataiungu komen :

mmmm...sdp ni lau wt inti roti goreng...kalo x ltk minyak bule x? emm... tgh diet...huhu


25-02-2009, sofinar komen :

macamn kalau kacang merah dalam tin?


25-02-2009, mama kastam tioman komen :

memang sedap Terataiungu, kalu wat pau goreng. Guna resipi pau mama tu pun bolih..tambah telor sebiji kalu suka, tak isi pun tak apa. Minyak tu tak letak pun tak apa sbb fungsinya hanya untuk mengilatkan inti tu aje..


25-02-2009, Luciana komen :

Gula kerek tu gula apa?


25-02-2009, mama kastam tioman komen :

Bolih sofinar, masak semula sehingga pekat...makne nya sehingga senang nak letak dalam pau tu..inti yang mama buat ni kurang manis sikit ..


26-02-2009, my_oshin komen :

nape init sya jdi keras dan berderai? bahan sume sama cuma x letak gula kerek. minyak tuh x bnyk lah cuma satu senduk nasi aje


26-02-2009, kakyush komen :

tq mama, dah lama saya cari cara nak buat inti kacang merah...tq tq tq


27-02-2009, eyla5152 komen :

baru je buat mgu lepas, lebih kurang ngan resepi ni cuma x masuk gula kerek. Ape menda gula kerek ni yer??


27-02-2009, mama kastam tioman komen :

Gula kabung, gula melaka atau ganu kata gula nisan..lagi tak tau le mama nak terangkan mcmmane..inti ni tak bolih terlalu keras, sebab tu dia berderai bila sejuk..kena tambah air sikit, kacau semula. Jangan pekat sgt..


03-04-2009, nadzlieya komen :

mama, kalo x ade pressure cooker kalo rebus pakai periuk biasa rasanye berape lama yea?


03-04-2009, mama kastam tioman komen :

mama tak pasti lak berapa lama..tapi memang lama. Mama tgk kwn mama rebus dlm rice cooker. Dia kata bubuh air banyak n biarkan aje hingga empok..pastu nanti tapis buang airnya...


03-04-2009, maz-ivory komen :

nadzlieya..bli je kacang merah yg dlm tin tu(yg tu dah lembut n bleh mkn terus)..lepas tu blend dgn airnya skali...msk dgn api perlahan..buh gula n daun pandan skit..sya slalu guna kcang dlm tin ni je snang..klu nk tgk nti saya uploadkan gmbarnya...sori ya mama..ni krja nk snang...


04-04-2009, mama kastam tioman komen :

Betul tu maz-ivory...dlm bab memasak ni kita bolih wat pilihan..nak mudah, beli aje yg dah siap..tak salah tu..cuma rasanya mungkin berbeza skek..apa2 pun semoga anda sentiasa bergembira apabila berada di dapur..makanan yang enak dtg dari penyediaan hati yang tenang..


17-04-2012, Kak Rosenah komen :

sory mama.... tersalah hantar laporan kat sini... ni lah jadinya kalau bukak banyak sangat windows.... last2 dah tersalah masuk! ampun banyak2 ya...


17-04-2012, Kak Rosenah komen :

sory mama.... tersalah hantar laporan kat sini... ni lah jadinya kalau bukak banyak sangat windows.... last2 dah tersalah masuk! ampun banyak2 ya...


17-04-2012, Kak Rosenah komen :

sory mama.... tersalah hantar laporan kat sini... ni lah jadinya kalau bukak banyak sangat windows.... last2 dah tersalah masuk! ampun banyak2 ya...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu