Google+

oleh: Mamalyana Topping Kek Coklat Termudah...

No picture

Paling mudah dan senang disediakan


Created on : 21-02-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mamalyana




Bahan-bahan ( Untuk 1 kek 8x8 inci )

  • 350 gram dark chocolate
  • 100 gram whipping cream( Mama guna ANCHOR...)

Cara-cara

  1. Panaskan whipping cream dalam kuali or any kind of pot..
  2. Bila dah agak panas, masukkan dark chocolate yang dipotong kecil2.
  3. Kacau keduanya lebih kurang 5 minit
  4. It's ready now.. bolehlah disapu ke atas kek dan dihias sesuka hati...

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (13)

29-03-2009, honeys komen :

mama,ade x bnde laen yg bole gnti whipping cream 2?or..jname laen,ssh nk jmpe la jname ni..klaw topping ni wt kt muffin bole x?


29-03-2009, honeysnur komen :

salam..dark choc tu cooking choc ke..


20-05-2009, Mamalyana komen :

Sorry lambat respon... busy sikit... Setahu mama, whiping cream tu ada banyak brand, tapi yang ada kat kedai kat umah ni brand ANCHOR, so mama guna itu la... nak buat topping muffin... boleh.... Dark chocolate ti lain sikit dari cooking choc sebab rasa dia a bit bitter, nak sesuaikan dengan rasa kek chocolate yang mama buat. Kalau cooking choc biasa, manis sikit, tak sesuai ngan rasa kek... but it's up to you...


20-05-2009, merpati_lurve komen :

mama.. guna dark chOc brand aper? if 2kar dgn serbuk chOc bOle x?


05-12-2009, ttaya komen :

hye mama! nak tya klu dark choc di tukar kan kpd cooking choc,sama ker cara masak nya.coz yg saya tau slalu nya msak dgn cara double boiler. ke sama cara mama mggunakan kaedah double boiler juga.


04-02-2011, syimma komen :

~ masak cara double boiler ke ... ??


21-04-2011, mama ros komen :

whippig cream brand lain ok juga kan?


04-05-2011, qisch0co komen :

sy bli yg topping (tanpe tenusu) lau x slp....sy putar tp x kembang2...cm ne 2 ???


24-11-2011, bbyanti komen :

knpa mama xjwab solan2 diatas. masak dark choc kaedah double boiler ke??


29-06-2012, nieya ismail komen :

klu gne wipping krim kocak 2 boleh x??


16-01-2014, mohdfaisal komen :

Kalau guna wipping cream yg siap boleh kee...


16-01-2014, mohdfaisal komen :

Kalau guna wipping cream yg siap boleh kee...


16-01-2014, mohdfaisal komen :

Kalau guna wipping cream yg siap boleh kee...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd