Google+

oleh: minami133 Kueh teow ladna

Dscf5021

favorite my husband


Created on : 20-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( 2 org )

  • kueh teow
  • 3 ulas bawang putih dicincang kecil2
  • 2 sudu minyak
  • 2 sudu sos tiram
  • sekeping dada ayam
  • lobak merah
  • kobis bunga
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • cili padi
  • kobis
  • air
  • garam dan secubit ajinomoto

Cara-cara

  1. panaskan minyak. masukkan bawang putih dan goreng sehingga kuning. masukkan ayam yg dipotong kecil2.
  2. Bila ayam dah masak, masukkan sos tiram. goreng seketika. masukkan air mengikut keperluan.
  3. masukkan lobak merah terlebih dahulu.
  4. bila dah nak mendidih masukkan kobis bunga, cili padi, kobis, garam dan ajinomoto. masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air utk memekatkan kuah.
  5. Setelah kuah mendidih bolehlah dihidang bersama kueh teow.









Laporan Masakan Bergambar (10)

08062008284
08-06-2008
Hmmm..best.. I letak cendawan hitam, crab meat n sotong..sayur lain takde, my kids x makan, anyway, thanx minami 4 de recipe!
Laporan oleh: nat_rashid

wah, bole lah try cara nat pulak lps nih..

Kue_tiaw_ladna
07-08-2008
sedap & simple...mkn dgn lada jeruk ;) tq yer...
Laporan oleh: tulip77

menarik nyer sayur2 tuh..

Mee
06-12-2008
sedap sgt2 resepi ni..tak rugi kalo cuba...xsempat nak bagi jiran rasa..da lesap
Laporan oleh: inamizi

haha... lesap kat perut sapa tuh..

09032009141
10-03-2009
tada....kak, kuey tiaw dia dh tenggelam..main campak je ape yg ade dlm freeze..buat dinner mlm tadi..my lil bro siap pesan buat lagi...thanx utk resepi....
Laporan oleh: zai_fadilah

budak2 mmg suka mee yg berkuah nih... slurppp dah masuk perut...

Image112m
13-04-2009
dah habis pon...hehe, tq yer
Laporan oleh: junjs11

sib baik ader kenangan gambar kan...

Dscf0960
14-04-2009
sedap..buat tuk mkn 3 org.. siap 2x tambah hehe.. thankss!!
Laporan oleh: gigimanis

tak sah kalo tak tambah...

Ladna
19-05-2009
sedap.. simple.. hanya kuah saya cepat meresap..
Laporan oleh: juwitajamaludin

mee tu meresap kuah byk sgt ker.. kene mkn panas2 lah camnih...takut biar lelama, kembang semangkuk

Dsc00560
16-08-2009
buat utk anak2.. sedap TQ.. tapi hubby x suka makan mee/kue toew.. nasib baik anak2 tolong habiskan..
Laporan oleh: zalieda_a2

kue teow tu mmg favorite la...meleleh air liur...

267563_246434768703215_100000100812532_1147573_5759942_n
22-07-2011
senang je kan.. hehe
Laporan oleh: mizzaasmidar

yup!

Dsc09604
28-03-2012
sedappp sgt,,,anak2 semua suka thnx
Laporan oleh: k.zila66

Komen (40)

07-02-2007, juliea komen :

u....leh bagi resipi 4 nasi tak...ala thai tuh....


14-03-2007, muziana komen :

klu nk lebih sedap goreng dulu kueh teow tu ngan kicap. goreng bodo jek


17-04-2007, ismeth81 komen :

i br kawin...mmg tau husb suka resepi ni..dats y i try resepi dr sini..mmg sedap n happy dpt pujian dr husb...siap dia mintak buat lg...;)


21-05-2007, aman84 komen :

mcm man nk buat supaya kueh tiew sedap? kueh tiew tu, tk pelu goreng dulu ke sblm masukkan kuahnye?sy dah cuba buat....boleh lah... oh ye, kalu tak de sos tiram, boleh gantikan dengan sos lain ke? boleh bagi cadangan? maklumlah sy nie baru nk belajar masak


10-06-2007, minami133 komen :

aman84... tumis bawang putih, then masuk kicap dan kue teow. kacau2..rase kicap kat kue teow tuh buat rase jd sedap.. kalo dah malas, campak ajer.. kalo tak der sos tiram, gune udang rase macam ok gak..bile masuk udang, rasa pon sedap gak.


10-06-2007, minami133 komen :

ismeth.. bertambah sayang lah husband u nanti.. bagus belajar masak dr myresipi nih..


13-07-2007, Nana Ali komen :

Sedappppp. I selalu tertanya-tanya , mcm mana p.cik yg jual tu masak keuh teow tu.... Now I know, simple and easy...


23-07-2007, nur ainin sofea komen :

thankz pada resepi tuh...saya nak cuba la balik nanti...maklumlah sekarang ni balik kerja je masak... hopefully berjaya...


06-08-2007, minami133 komen :

nana.. kat sini tak de jual masakan gerai.. terpaksa reka sendiri..


06-08-2007, minami133 komen :

ainin.. dah berjaya belom?


29-10-2007, zizieorie komen :

nak sedap lagi tambah 1 kiub pati ayam megie..lagi ummpppphhhh. xpayh letak ajinomoto pun xpe


31-10-2007, zailya komen :

emm macam best jek nak try la


22-11-2007, ibu damia komen :

letih tanye resepi ni br jmpe.hubby kalau g makan mesti order ni. dah try best.tambah serbuk lada sulah n perah asam limau skt.terangkat...


27-11-2007, eja78 komen :

dah lama cari resepi nie br jumpa...em... lps nie nk trylah


23-01-2008, Widarikesuma komen :

sapa sapa yg lum cuba tu, cuba lah simple aja tapi yg penting sedap tau my kids suka sangat.... tks minami133


23-02-2008, myra.zara komen :

dah tau banyak resepi ttg this dish.sajer nak compare which one is more tasty.rase macam nak cuba tgk picture mcm sedap..my hubby loves this mee.makan dengan cili jeruk sure terangkat.fuyoooo.


16-03-2008, sally_mie komen :

mcm sedap jek..i mmg favourite ladna ni, dok try mcm2 cara..try yg ni pulak.tpi kat overseas ni kena pakai kueteow kering je la.


25-04-2008, putra_yanty komen :

baru saya tahu macam mana nak buatnya.. nak try la nanti..


22-05-2008, ogyrosely81 komen :

dah try smlm senang sgt n org yg tak tau masak mcm saya ni mmg patut cuba recipe ni.....camera lak tak der time tue klo tak dah anta dah laporan masak kt cni maybe nx time anta n bg gmbr skli....thanks a lot minami133....


12-11-2008, fmd4879 komen :

Smlm saya try masak sbb hubby suka sgt mkn kuew teow ladna.. klau mkn kat luar mesti order menu ni. Kue teow tu saya goreng dgn kicap gitu jek bg kenyal.. hmmmm sedappppp hubby kata mcm kat kedai:) hehehe bangga jap sbb hubby suka


23-06-2009, noor_aza komen :

wah dah betahun tahun resepi ni dipost, hari ni saya cuba dan saya makan dan sungguh lazat rasanya.


01-07-2009, arira_arora komen :

saya nk try.. xpnah cube.. kalo berjaya, saya upload pic k..


06-07-2009, lina81 komen :

kuey teow ni mmg feberet sy..nyum2... blk nnti nak wat lorrr....


09-07-2009, suehaini komen :

Tq 4 d resepi.... sedap, sehingga menjilat jari. Semua suka, termasuk maid yg tak nak makan malam pun, mkn gak. Habis diet dier... he he he


28-08-2009, jieda komen :

boleh masak untuk berbuka ni. makan pulak dengan cili jeruk.confirm makan menambah hehehe


05-10-2009, azizie komen :

mee nie satu family sy suka....mak sya slalu mask mee mcam nie....


09-11-2009, shareenadean komen :

Sedap! saya dah wat 2 kali tapi tak sempat nak ambik gambo..lain kali letak... huhu...thanks for the recipe


24-04-2010, maneh komen :

my peveret too


28-11-2010, nor amirah komen :

mcm sdp jer...ni slh stu fvrite ni..thnks kak..nk try lps ni


21-12-2010, mira_95 komen :

best sangat k/tiaw ladna......hubby & anak2 suka sgt sampai habis 2 bungkus.....tqvm minami133


27-01-2011, kikkapo78 komen :

dah try...memang jadi..yahoo...seronoknye..dah mula gian nak memasak ni


31-01-2011, cik bunga mewangi komen :

sy rasa kueh teow tu better goreng dulu..goreng simple...letak kicap sket..bg hitam, lg best :) then baru letak kuah tu...plus cili potong+ asam limau..confem terangkat :)


01-02-2011, dynazz komen :

penah mkn mihun ladna.,tp mihun dia goreng dulu ngan telur, bagi lekat dan bentuk jd 4 segi....baru tuang kuah...sgt sedap...bleh try tuk resepi ni kut...insyaallah akan try nt!


05-07-2011, khiena komen :

semalam tgok kat tv kueh teow tu digoreng wth kicap skit. nampak lebh sdap klu digreng dlu.


02-08-2011, aburushd70 komen :

Sememangnya inilah antara masakan paling simple tapi menyelerakan sesiapa saja yang melihat, kena pulak ika pandai make up dengan aksesori yang menarik sapa saja yang lalu...silap haribulan, mertua lalu pung dok perasang he.he Kalu kita orang laki tolong masakkan bulan2 posa ni lagilah orang umah tu bertambah2 sayangnya


04-08-2011, honeyzaa komen :

dah try..mmg sedap!!!


09-08-2011, bondaraudha komen :

sooodaaaapppppp...kalo kue tiaw nak rasa wangi, goreng dgn kicap ckit n bawang putih tumbuk ckit...pergghhh..lg terangkat..yg pntg resepi ni simple n sedap..tq


28-08-2011, amj3010 komen :

sy br lps try msk menu ni utk berbuka jap lg...hrp2 jd...time ksh.. :D


07-11-2011, hjaafar56mr komen :

Sy baca komen2 sume...sume kate sodapp...sy pung nak cubaaalahh..hrp2 jadi.. Nanti sy post komen...lepas masak..bukan ape belajor masak dari skrg..bilo pencen nanti sonanngg den...he..he...


30-06-2012, yatinazz komen :

Nampak sebap nak makan boleh tak


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd