Google+

oleh: kak fida ♥ROTI - Doh Asas™

Roti_doh_asas

Doh roti dgn cara all-in-one dan bahan2 yg mudah didapati...boleh juga dijadikan doh pizza yg lembut...dgn doh asas ni boleh juga dibentukkan dan diisi inti yg manis,pedas,perasa dan warna yg disukai...ROTI...sesuai untuk orang yg tk selera makan nasi.... :)


Created on : 20-02-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( tergantung size doh yg dibentuk )

  • 600 g tepung roti ( 5 cawan rata)
  • 120 g gula halus (1/2 cawan rata)
  • 1 sk rata garam
  • 2 sb susu tepung (opt)
  • 5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
  • 1 biji telur
  • 250 ml air
  • 60 g mentega - lembut (2 sb penuh)

Cara-cara

  1. Roti_doh_asas_d_mixer
    Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
  2. Roti_doh_asas_d_prp
    Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
  3. Roti_doh_asas_inti_klapa
    Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
  4. Roti_doh_asas_inti_choc
    Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
  5. Roti_doh_asas_prp_lagi
    Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
  6. Roti_doh_asas_siap
    Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
  7. Roti_doh_asas_d_saji
    Siap untuk dihidangkan, utk sarapan atau minum petang.

Tag

roti









Laporan Masakan Bergambar (47)

Roti_ban_cokelat
21-02-2009
tarra..ni die..roti srpan pgi yg da lewat td..hehe wat bun cokelat. tpi msih xcantikla..kne cuba n cuba n cuba lg ni..tq k.fida
Laporan oleh: sakura>emi

e'ehh..dh cntik lah tu..haaa...berkilat lagi...bun inti choc yg paling disukai oleh anak2 akak jugak....tq sakura krane mencube... :)..bile cube n cube lagi...antr n antr lh lagi laporan yer...heeee :D

Dsc04967
23-02-2009
nilah roti versi sy..shikin buat inti kacang merah 2 rupa,inti kaya n pizza 3 rupa..sedapppp..thanks kak fida..
Laporan oleh: shikin_kay

waaaahhh..shikiiiinnn...mcm2 rupe roti yg shikin buat..sronoknye tengok,mcm2 rase,mcm2 pattern pulak tu,cntik2....ishh..klau bbudk yg nmpk tu..msti berebut2...heee...roti tu biase jer tapi yg buat lagi sdp isian pd roti tu lah..heheee...tq shikin krane mencube.... :D

Bunkcgmrh
26-02-2009
ini dia bun kacang merah saya, amacam cikgu ok tak?
Laporan oleh: sofinar

iisshh...ok sngt2 tuu....dh boleh bukak kedai roti lah...heee...tq sofinar krane mencube... :)

Imag0038
09-03-2009
kak fida, seper
Laporan oleh: rosaliza

salam rosaliza....mcm tk sempat nk berstori pulak...heeee....ppon tq rosaliza krane mencube...alhamdulillah...dh nmpk hasilnye.... :D

Roti_doh_asas
22-03-2009
Salam k.Fida,dh wt roti ni.X guna tpg roti pun ttp menjadi.Emm..walaupun rupa x seberapa,tp ttp sedap & lembut.TQ k.Fida
Laporan oleh: Lina_pg

alhamdulillah.. menjadi jugak roti yg disebut2 tu yer lina...klau bubuh berbagai2 inti lagi sodap wOO...heee....tq lina krane mencube... :)

Roti_doh_asas-donut
22-03-2009
Kak Fida,doh yg sama di'donut'kan.Inti dah abess..emm sedapp..TQ kak Fida
Laporan oleh: Lina_pg

mmng kreatip...jgn kate di'donut'kan...di'pizza'kan pon sodap....tq,tq,tq skali lagi lina.... :D

Snv31691
22-03-2009
Buat untuk picnic tadi kak fida, letak inti sambal.. sedaps.. tq kak fida.. plan nak saya buat lagi next week! *muaks* :)
Laporan oleh: aludra

haii... sronok dgr org berpiknik..bwk roti smbl plak tuh..huhuuu...nnti klau wat lagi nk isi inti ape plak yer...heeee...tq aludra krane mencube.... :)

P1000636
23-03-2009
thanks kak fida resepi ni.. best sangat dapat buat roti sedap...
Laporan oleh: juwitajamaludin

waahh...juwita..bergulung2 berpintal2 roti tu...best pulak akak yg menengoknye...mmm...tq juwita krane mencube... :)

1_547495356l
06-04-2009
wat letak inti kacang merah.. cam ulat bulu getik lak nampaknya..
Laporan oleh: lan_ieza

heheee...mcm2 lah ieza nih...ulat bulu pon ulat bulu lah....tapi nmpk cntik tau....tq ieza krane mencube... :)

Roti-doh_asas2
11-04-2009
Salam k.Fida,2nd time wat,boh inti kaya & coklat.Amacam cikgu kali ni Ok x?
Laporan oleh: Lina_pg

ok sgt2...Lina dh boleh jadik cikgu lah cm nih..heeee.... :D

Image_230_
11-04-2009
guna resipi akak utk wat bun sardin....sedap....tp sy wat 1/2 adunan jer....maklumlah org bujang, sndiri buat sndiri nak mkn.....anyway sedap......thanks..
Laporan oleh: cik_ct1208

aiyaaa cik ct...loti manyak selap woO...mkn jgn tk mkn...heee...tq krane mencube... :D

16042009133_1_
16-04-2009
hi kak fida, ni lah roti yang saya buat tadi...thank you so much!!! mesti try resipi ni...memang best!! wink wink..
Laporan oleh: gelato257

hai gelato....rajin beno...mcm2 bentok roti yg siap...santik2 lah....tq krane mencube.... *-^

22042009138_1_
22-04-2009
tara...hi kak fida, saya buat roti lg..kali ni intinya tuna..hehe...utk anak2 bawa ke sekolah...ni saja resipi roti yg paling best!! pudding green tea kak fida tu nmpk sedap la...kalau takda green tea powder boleh kisar daun teh hijau ke? hehe...thnks kak for this wonderful bread recipe!!
Laporan oleh: gelato257

mmm..sedap nmpk roti tuna tu..mmng favorite anak2 akak jugak...tq skali lagi gelato krane rajin mencube...tapi pudding green tea tk ade dlm dapur akak..gelato salah dapor tk??... :D

Cucu_nyai_100
05-05-2009
Salam k.fida. at last dah cuba dah recipe ni..letak inti kacang merah. sedap!!! thanks k.fida share recipe ni.
Laporan oleh: Lynne

salam jugak buat Lynne...jadi jugak inti kcg tu dok dlm roti yer...heheee...nmpk gebu roti tuu...tq Lynne krane dh mencube... :)

Imag0013
13-06-2009
salam kak fida, walaupun rupa x secantik mana namun rasanya tetap no 1, sy bt inti coklat sudah semestinya menjadi kegemaran anak2. tq
Laporan oleh: rosaliza

w'salam...rajin rosaliza meroti...mmng bebaloi wat sendiri klau anak2 suke...tq rosaliza krane rajin mencube... :)

Roti_sosej
14-10-2009
Kak Fida, sy wat mini piza. Ingatkan mini, sekali jadi maximize la plak. Roti lembut la. Mcm jual kat Labohem Jusco. TQ KAK FIDA!!! :D
Laporan oleh: inawazrun

amboi inawazrun...siap sebut name kedai lagik...heheee....tq yer krane dh mncube...nmpk cdp lh pija tuuu... :)

Dsc01629
09-03-2010
TQ kak fida.. Nice Doh.. memang roti jadi lembut walaupun x guna bread softener..TQ
Laporan oleh: zalieda_a2

nmpk menyelerakn lh roti tuu...brketak2....tq zalieda krane mncube... :)

02-02-10_2333
21-04-2010
Sebenarnya sy dah buat lama dah, cuma xde time nak upload. Anyway tkz k.fida bab sebelum ni sy selalu cuba ikut resepi buku xmenjadi je. Tapi cuba yg ni sekali dah berjaya. Sy buat ni inti kacang merah. Sedap dan lembut.
Laporan oleh: atieshah

boleh lh cube lagi dgn bentuk dn inti berlainn yer atieshah....mekaseh dh sudi mncube... :)

Bread__2_
05-08-2010
saya sangat suka sebab resepi kak fida versatile boleh dipelbagai kan, saya buat doh manis inti apple pie dan disapu butter + madu setelah masak
Laporan oleh: noorana

mekasih bnyk2 noorana klau RDA nih mnjadi pilihan..dh tentu sdp klau roti dh berinti yer..mmng RDA ini boleh dipelbagaikn..contohnye diatas oleh rkn2 yg dh mncube...mekasih krane mncube... :)

Img00536-20101017-1616
17-10-2010
pehhh...bun serunding daging....sedap mkn panas2.....laju jer.tq kak fida...wat half dpt 7 biji...hehehehe....
Laporan oleh: kunonit

mmng nmpk sdppp,bolat2..heee..klau bagi akak 1 pon msti tk cukup..heheee....mekaseh kunonit krane mencube... :)

Slide2
02-01-2011
Salam k fida. Buat roti ni semalam. Letak inti kacang. Alhamdulilah menjadi. Tq k fida.
Laporan oleh: Asmar

w'salam Asmar...cantek,bermunge2 roti tuuu.. :)...mekaseh Asmar krane mencube... :)

P1030215
02-02-2011
yesss.roti dah siap.ucu ltk inti kcg mrh dan tabo klp krg...lmbut cm ppi ucu..
Laporan oleh: Mariani(KT)

a'ah lerr..lembut cm pp ucu...nk tubit tubiiitttt...mmm3... :)

Raisin_horse_tail
05-05-2011
Bila buat roti selalu guna resepi ini, bila buat roti selalu ingat k fida.. thanks kak
Laporan oleh: itazul

heheee...ade2 jer itazul nih...hihiii...cantik btol roti yg dh siap tuh..mekaseh krane rajen mncube...klau cam nih kena wat roti slalu...heheeee... :D

P1010425
05-05-2011
Lagi gambar roti, kali ni roti berinti sosej
Laporan oleh: itazul

haaa...mesti ingat kak fida lagi ler nih...heheee...mekaseh skali lagi itazul krane mncube... :)

Bun
09-07-2011
Mencuba untuk pertama kalinya.. berintikan Tuna.. simple gak, lembut doh.. alhamdulillah 1st try ni jadi la juga xD
Laporan oleh: mizzy

Alhamdulillah percubaan pertame berhasil...mekaseh mizzy krane dh mncube... :)

Img_9035
14-11-2011
Salam kak Fida.... Nie dia roti yang saya berjaya buat... hari tu buat roti bun inti sardin tak dan amik gambar dah kene "ngap" ini buat lain pintal2 letak cheese... sedap sangat.... Jazakallah Hu Kasiran kak atas resipi yang sememangnya mudah untuk di ikuti....
Laporan oleh: Azurida

w'salam Azurida...alhamdulillah..mekaseh yer krane dh mncube dn memplbagaikn rupe dn rase roti ni.. :)

Choc_chip_bun3
28-11-2011
salam kak fida ^^ buat choc chip bun.. mmg sedap sgt! lembut walaupun selepas 2 hari! tq for the recipe. this one is a keeper ^^
Laporan oleh: tun_telani

w'salam tun_telani..alhamdulillah..mekaseh yer tun krane sudi mncube..lenkali bleh cube dgn lain perise dn bentuk yer.. :)

Roti_doh_asas
22-12-2011
dah lama wat roti nie, baru nk antar report kat cikgu. tp ank murid nie dah derhaka. buat perisa pandan n add kismis
Laporan oleh: ibu_aqil79

dh disebut rcp 'roti doh asas' jadi sesape yg mncube boleh pelbagaikn rase,rupe,bentuk dan warne ikut selere..bukan derhake tu..heee...mekaseh ler bbnyk yer ibu_aqil krane sudi mncube... :)

Roti_doh_asas_bijan
22-12-2011
yg nie lak tabur ngan bijan kat ats. ank2 suke. Tq kak fida
Laporan oleh: ibu_aqil79

seronok melayan kerenah anak2 lebih2 lagi time cuti skola nih...mekaseh skali lagi krane rajen mncube... :)

Dsc_0006
28-01-2012
Salam kak fida, mcm tak percaya je mia berjaya membuat roti hehehehe. Sedap lembut n gebu. Anak2 pn suka sngat2 siap suruh wat lagi nak2 mini piza tu yg paling2 orang suka. Mekasih kak fida semoga tambah2 rezeki akak n keluarga.
Laporan oleh: Mieeya

w'salam Mieeya..alhamdulillah..sronok yer lebih2 lagi klau anak2 yg suke...mekaseh krane mncube dn mekaseh krane mndoa'kn...amiiin... :)

Dsc_0004
28-01-2012
yg ni mini piza kesukaan ank2
Laporan oleh: Mieeya

"mmm dapnyerr"...biase dialog anak2 begitulahh..heheee... :)

Dsc_0021
29-01-2012
heheheeh kak fida, mieeya wat lg ari ni cz nak bw g opis esk. tp yg ni wat separuh adunan jer.
Laporan oleh: Mieeya

mmng sah Mieeya ni rajin...semoge Mieeya jugak dimurhkn rezki dn diberi kesihtn utk trus mmbaking dn mnjadi ksyngn famili....amiiin... :)

20120328_172536
28-03-2012
1st time bakar roti...mak kate still x nmpk lubang2 roti,xpe sy try lg dan lg dan lg....tq resepi... :-)
Laporan oleh: humaizah

mekaseh humaizah krane mncube...hrp tk serik utk mncube lg dn lg...heee.. :)

Rotik
15-06-2012
Assalammualaikum kak fida...suka saya dgn doh asas akak ni....masak tengah malam ni sebab tetiba je teringin nak makan roti inti sardin..hehehhe..terima kasih kak..:)
Laporan oleh: quinnie

wa'alaikumsalam Q..amboiii mlm2 mentong roti yer..heheee...tkpe asalkn kenyang yer..mekaseh Q sudi mncube... :)

Roti
15-06-2012
hantar dua gambar sebab terlebih excited..hahahha
Laporan oleh: quinnie

tk kesah ler terlebih gmbr sbb gmbr berbeza..akak tumpng gembire liht hasil yg berbeza..kemmain kilat lagi permukaan roti mu itewww....heeee.... :D

20120613_203331
17-06-2012
percubaan pertama.rupa mmg hancus..rase terbaik!!
Laporan oleh: xaqiera

mekaseh xaqiera krane sudi mncube.. :)

20120615_000115
17-06-2012
percubaan kedua..tidak menghampakan!!
Laporan oleh: xaqiera

alhamdulillah..menjadi cntik, mekaseh xaqiera krane tk berputus ase utk mncube... :)

03072012750
04-07-2012
buat malam tadi utk sarapan pagi ni. mmg lembut roti tu tapi x brape gebu. Mgkin uli x lama kot.. thx kak fida utk resepinya.
Laporan oleh: faez.cse

alhamdulillah..siap jugak roti tu..mekaseh faez.cse..krane sudi mncube.. :)

03072012744
04-07-2012
tangan ni x brapa nak lembt la plak nak gubah bentuk ni. Omputih kata "practise makes perfect".
Laporan oleh: faez.cse

btol tu faez..kena ler bnyk kali mncube..tk rugi mmbuatnye lebih2 lagi klau mint meroti...heee... :)

Photo0274
11-07-2012
sedapla kak...gebus, saya wat roti kosong nak layan ngan air kopi...he
Laporan oleh: misspid

alhamdulillah..jadi roti kosong tapi mkn ketika panas mmng sdp, pekena lak ngan kopi..heee...mekaseh misspid krane mncube... :)

Photo0552
16-07-2012
Kak,anto keja umah lg.bab hari nie blaja mengeban-ngeban.sangat la mnjadi bun truya smpai rasa syg bg kngkwn mkn(tp niat tetap ikhlas nk bg dorang).dorang tanya mana beli,dgn bangga truya jwb,tuntut ilmu dgn kak fida(wehehehe..punya lo tinggi idung trangkat masa tu)..makaseh bebanyaaaaak kak.
Laporan oleh: Truya

Truya..cantek je kejadian roti tu..alhamdulillah dpt kengkwn merase,rezki namenye tu,mudh2n murh jugak rezki Truya yg rajen mnjamu..mekaseh yer Truya krane rajen mncube... :) (idung akak pon mcm nk terikot trangkt2 nih...hihiii.. :D )

Img-20120716-00366
16-07-2012
kak fida...rajin plak hari ni buat roti.. anak2 suka sosej so jadilah roti gulung sosej ni..tapi besar sgtlah plak..hehehe..so kena lah potong2 kan dulu..tq kak fida utk resepi roti yg best ni..lainkali nak buat yg ada inti pulak..
Laporan oleh: rohaya1710

sronok yer klau ape saje yg disediakn, anak2 suke mkn..mekaseh rohaya krane mncube..slmt mncube lagi yer... :)

Photo0639
17-07-2012
Mdm kua smlm ckp kitorang jahat sbb x simpan sket bun utk dia.jd kitorang yg tgh dok blaja subjek hematology masa tue pakat 1 klas buat roti kak fida nie untuk perjumpaan mentor mentee 8am nie.1group 5 org.skang nie subuh2 dah mengeban dh.nie lah diantara hasil duit collect smua group(mana thn kalau smua kena tanggung,kopak la cmtue).kang nnti x pasai2 bom iraq mak truya mltup tgk bajet lari.(anta report,mata ngantuk thp gaban).
Laporan oleh: Truya

gara2 mdm kua..rajen Truya dan kengkawan yer bekerje same..ni kire subjek tambhn yer..subjek mengeban,hasil duit collection,puas hati hasilnye bnyk...heeheee...alhamdulillah.. :D

Photo0641
17-07-2012
Nie kejadian doh yg kedua.nsib baek ada kngkwn bgtg ryg sbb RDA akak nie kitorang buat 3 adunan skaligus tkt x shukup.ada bun sosej,tuna dan shokelat pujaan hatiku.makaseh sesangat kak.(rupa bun yg x elok nie jgn amik kisah yea kak.lom abis nuntut ilmu lg nie)
Laporan oleh: Truya

amboiii..mcm2 bentuk mcm pastry chef lah leh bukk kedai ler..heee...mekaseh bbnyk yer Truya n d geng krane rajen mengeban.. :D

Dsc04054
21-07-2013
buat petang tadi... thanks for da recipe :)
Laporan oleh: amauni

molek je kejadian roti tuu,berkilat lagi...mekaseh amauni krane sudi mncube... :)

Img_6234
10-06-2014
cinnamon roll dgn resepi dos asas kakfida
Laporan oleh: noormala75

amboii...mesti harum semerbak bau cinnamon ketika dibkr...mekaseh mala krane sudi mncuba.. :)

Bunscollage1
24-06-2014
salam kakfida, kali ni bun sosej pulak dan juga bun dlm papercup. nak habiskan stok tepung roti sebelum balik bercuti. ramadhan kareem utk kakfida.
Laporan oleh: noormala75

salam mala...amboiii rajin meroti, bebagai2 lagi..mekaseh mala krane rajin mncuba..slmt bercuti,slmt dlm prjalann bercuti dan slmt menyambut ramadhan kareem juga utk mala dn kluarga... :)


Komen (146)

21-02-2009, sofinar komen :

macamn nak inti coklat kfiza?


21-02-2009, sofinar komen :

sori silap pula soklannya macamn nak buat inti coklat?


21-02-2009, as75 komen :

sofinar kak fida la.. bukan kak fiza.. ni kes mcm as la.. selalu kompius.. tapi x pe.. kakak kita 2..2 ni memang best! nak tanya gak kat fida ni.. kalau as guna nutella sbg inti coklat tu ok ke?? atau guna coklat ape ya..


21-02-2009, sakura>emi komen :

askum k.fida..bgn2 xtau nk wt srpn ape..bukak2 my resepi ade pulak rspi roti yg mudah ..ni nk gi bkerja kt dpur..nnti anta lporan..:)


21-02-2009, kak fida komen :

salam sofinar....haiii...melatah yer tengok roti pagi2 ni..hihiii..inti choc. tu akak gune choc. masakan jer...choc. tu di potong kecil2...nnti bile dh msk choc tu akan cair... :)


21-02-2009, kak fida komen :

salam as...sofinar tu nga conpius2 pagi lah..heee...as,klau gune nutella ok jugak tapi nk pandailah ketika mengisi..klau choc. masakan tu lebih mudh sbb keras dan mudh nk mmbentukkan doh tu...harap as phm yer....akak gune dark choc,yg ade dlm simpanan jer...seperti yg nmpk kt gmbr tu ade choc. yg tertenggek...haaa..yg tu akak selitkan aje choc. sblom mmbkr...bile msk die cair tapi tk lah meleleh sbb roti tu dipintal... :)


21-02-2009, kak fida komen :

w'salam sakura>emi...nmpk nga bersilat tu kt dapur...nk buat roti pesen ape agak nye ye? ...haaa..nnti dh siap akak boleh lah tengok bentuk roti sakura pulak...klau 10 orang yg buat,dgn 10 mcm bentuk..boleh jadi bakery lah jawab nye...heheee.... :D


21-02-2009, rosaliza komen :

morning kak fida...., saya ni tgh bersemangat nk bt roti yg mudah ni, tp kompius psl gula la 120g tu banyak mana, setengah cawan ke, tq kak fida


21-02-2009, kak fida komen :

gud morniiing rosaliza...btol tu...120g same ngan 1/2 cawan....slmt mencube dgn semangatnye yer..hehee.. :D


21-02-2009, rosaliza komen :

uppps lupa lak nak tanye, kalo tpg roti kite ganti tpg gandum cam ne jadi roti tu. tq kak fida


21-02-2009, kak fida komen :

rosaliza,klau gune tpg gandum boleh jugak,tetap lembut tapi hasilnye tk sehalus dan ringan klau menggune tpg roti....mcm mampat gitu... :)


21-02-2009, as75 komen :

betul tu.. kalau guna tepung gandum ni senang cakap kureng gebuss la.. tapi as pun mmng susah la nak dapat tepung roti ni kak fida.. wah..arini as nampak tapak tangan akak la.. jelita sungguh..


21-02-2009, kak fida komen :

btol2 as...kureng gebusss...lupe lak prkatan itu...hihiii....as klau tangan tu ade mulot....die dh ckp..haaaaiii...aaasss....hihiii....as....akak dh nk kuar ni dh lmbt nk gi par....nk gi psr tau bukan nk smbong tido...kihkihkih....nnti leh smbong lagiii...daaaa..... :o


21-02-2009, shafea komen :

salam k.fida hee sy pun biasa buat cara gini satu cara tapi boleh di perbagaikan buat pegetahuan semua sy mmg x pernah pakai pun tepung roti buat dgn tpg gdm jeee alhamdullilah menjadi jugak rasa dan kelembutannya sama tp kenalah taruk pelembut ..softener Tq


21-02-2009, rosaliza komen :

dah blk pasar ke kak fida, saya dh siap bt roti pkai tpg gandum, alhamdulillah menjadi gak rasa pun sedap, saya pkai inti kaya, tp yg lawaknya, kaya x ckp... sy buat btk donut n goreng 5 ketul, anak2 suma ckp sedap, tq untuk resepi ni, boleh lh sy bt donut pkai resepi ni


21-02-2009, shafea komen :

salam, yepp betul tu rosaliza pkai tpg gdm pun menjadi jugakkk


21-02-2009, rosaliza komen :

salam shafea, siap upload gambar dh ye, best kan roti ni sy punya dh tinggal 3 ketul tu pun simpan utk hb, anak2 suma suka


21-02-2009, zila66 komen :

salam fida....wow!! roti.. nk trylh wat roti x pernah buat...fida nnti puas zila tcari2 org yg pkai tudung warna merah hitam kut2 ada 2 3 org puas jg nk tengok(cri yg jeling je) hahaha....tq....


21-02-2009, kak fida komen :

salam rosaliza...dh lame balik dh tapi sibuk msk,dh selesai msk pon, ps tu smbil tengok tv nih.. chef wan nga msk kt pulau pangkor...heee...trimakasih lah krane dh mencube...mmng doh ni boleh dipelbagaikan...boleh dijadikan base pizza yg jenis lembut pon...klau wat lagi bolehlah antr laporan lagi yer....tq rosaliza.... :D


21-02-2009, kak fida komen :

salam shafea...trimakasih lah krane berkongsi pengalaman...akak saje je share resipi mudh ni sbb kkdang mmbuat doh yg menggunekan bread softener atau bread improver ni pon masaalah jugak...bukan ape...klau jrng mmbuat roti, bhn2 tu tk digunekan...syg...>>shafea dan sakura>emi ni orng yg same ker?


21-02-2009, kak fida komen :

salam zila...hahaaa...kene main jeling2,carik2 lah...tk kan akak nk diri kt mk cik yg jerit2 kt psr tu pulak...akahkahkah...:O...haaa...roti ni cube lah yer,sukatan pon dh dipermudhkan...klau tk de mixer boleh lah uli ngan tangan yer zila...slmt mencube... :)


21-02-2009, shafea komen :

salam k.fida heee apa pun resepi akk mmg tetap no satu heeeee ,,, lain2 org lah.. kak..nnt akk tunggu ye lapurang sy nak try resepi akk pulak....muah utk k.fida


21-02-2009, sakura>emi komen :

k.fida cume saya klo buat doh roti ke,donut ke pau sambal ker pizza ke..yg berasaskan yis ni bile ikut resepi mula2 naik cantik tp pas tumbuk angin nk buat bulat2 tu doh mesti melekat2 balik.. sslu cmtu..kenapa ye..hrp k.fida dpt membantu. bila doh tu jdi gitu saya kne tmbh lg tepung sampai xmelekat kt tgn pastu wat bulat n trus bkar. rsenyer ttp ok cuma agaknyer klo ikut resepi asal ttu lbh gebuU. nak sgt tau ape silap saya. samada uli guna tgn atau guna BM ttp jdi gitu. Hrp k.fida dpt bntu.


21-02-2009, zila66 komen :

fida...dri maklumat yg zila dpt klu btul lh..mak fida bname k.poji/fauziah ?...klu salah maaf ya....ttang wat roti ni insyallah....


21-02-2009, kak fida komen :

salam shafea...try jgn tk try...akak tuuunnggguuu...heee...muaaahhh... :o


21-02-2009, kak fida komen :

sakura...akak hanya menggunekan mixer dgn hook beater ketika mengadun..klau ikut resipi ni selepas di perap doh tk perlu nk tumbuk2...doh ni tk cerewet...angkat jer dan trus ikut step 3 dn seterusnye,klau doh melekat..tabur tepung dipapan canai sebelumn mncanai dan bubuh tpg pd tpk tngn ketika hndk mmbulat2 kan adunan tapi jgn diuli...sbb kite akan hanye mnambh tpg didlmnye dn roti akan jadi krs stlh dibkr....itu jer yg dpt akak bantu..heee...tq sakura yer.... :D


21-02-2009, kak fida komen :

hai zila...diam2 jadi spy mat bond yer...keliling kg kandang yer...heeee... :)...tapi sayang, utk pengetahuan zila mak akak dh lame meninggal...huhuuuu... :(...jgn lupe buat roti...huhuuuu :(


21-02-2009, sakura>emi komen :

oo..gitu ye..ok tq3x k.fida.insyaAllah akan saye jdikn pedoman bile next time buat nnti..time ksih ye k.fida


21-02-2009, zila66 komen :

maaf ya fida...buat fida sedih.......


22-02-2009, aqua komen :

akum, dh try wat resepi ni....wat 1/2 adunan jer...mmg ok...tp guna tpg gandum je...but still lembut...hubby pn suka..tq for d resepi.. :)


22-02-2009, kak fida komen :

salam aqua...trima kasih krane dh mencube...klau buat lagi boleh isi dgn inti pilihan yer... :)


23-02-2009, Nenie komen :

akak...tanya sikit..tang guna mauripan tu...boleh terus masuk cam gitu je ke kat dalam tepung tu..?pasal saya uli pakai tangan je...dulu2 pernah buat doh pakai mauripan ni...terus masukkan cam gitu je cam instruction resipi tu...tapi bantat....berkali-kali buat tapi hasilnya cam gitu gak...lepas tu ada tanya orang,diorang cakap mauripan kena rendam dalam sedikit air sampai berbuih baru boleh digunakan....tapi time tu dah give-up nak menguli lagi....pasal serik....tapi sekarang tetiba terasa nak menguli balik, cuma mahu minta kepastian dari yang pakar pasal cara yang betul nak aplikasi mauripan....


23-02-2009, kak fida komen :

salam Nenie..dlm resipi roti akak tu mmng akak gune yis mauripan aje...tk de masa'alah pon,semua menjadi seperti di dlm gmbr tu,cume akak tk uli pakai tngn,akak gune mixer dgn care2 all-in-one,semua bhn2 dijadikan satu...klau care Nenie tk jadi,akak tk tau lah ape masaalah nye...pd akak resipi dan care2 ROTI-Doh Asas yg akak bagi ni lah yg termudah skali...mungkin satu hari akak nk cube uli pakai tgn..klau jadi ke tk..nnti akak komen yer Nenie...tq Nenie atas pertanyaannye...:)


23-02-2009, noraida komen :

salam kak fida bestnya ada resepi roti pulak.rajin betullah akak ni.ingat besok ge gombak nak beli bahan. nak try juga tengok feedback teruja pulak .tq


23-02-2009, shikin_kay komen :

salam nenie..sy pun uli pkai tngan je n xde masalah..mauripan ni satu je pantang dia jgn letak skali dgn garam masa nk campurkn bahan2 tu..xperlu rendam dlm air sblm dgunakan..nenie just cmpur semua bahan2 kering dlm mngkuk n kacau rata barulah masukkn telur n air..cubalah buat lg pkai rsepi kak fida ni..insyaallah mnjadi..


24-02-2009, srt08 komen :

assalamalaikum, slmt pagi kak fida, saya nak tanye sket pasal tepung, hb sy ada beli tepung roti segera, klu sy pakai tepung ni perlu ke sy tmbh gula, mentega n telur? sb pada kotak tu ada dituliskan cuma tmbh yis dan air, bnyk mana x plak dituliskan, nak buat takut x menjadi syg plak membazir je nanti, tlg ye, terima kasih kak.


24-02-2009, Nenie komen :

thanks shikin n kak Fida for the info...errr...saya means yang saya buat sebelum ni guna resipi lain tapi + mauripan camtu je dlm adunan cam kak fida juga...may be saya nguli tak betul kottt...insyaallah ada masa nanti guna resipi kak fida n jadikan petua shikin sebagai panduan...harap2 membuahkan hasil yang mengembirakan...


24-02-2009, kak fida komen :

salam noraida...try jgn tk try..haaa..nnti boleh lah bagi komen yer...hati2 aida klau gi blanje tuuu.... :)


24-02-2009, kak fida komen :

salam shikin_kay...trima kasih lah krane mmbntu menjwb msaalah Nenie tu..hrp2 dpt mmbantu... :) >> hrp2 Nenie boleh lah jadikan care2 shikin sbgai pnduan yer....tq.... :)


24-02-2009, kak fida komen :

wa'alaikumsalam srt08...slmt tghari...sbb akak baru jer pulang...nnti kol 2 dh nk kluar semula...sibuk tekejar2 maselah...tang tpg yg srt08 sebut tu akak tk pernh pulak beli...mungkin tpg tu dh ade bhn2 tersendiri di dlmnye dn hanye perlu tmbh air dan yis...dan cube liht brape sukatan tepung...klau beratnye same dgn resipi akak mungkin yis dan air boleh lah ikut sukatan yg same yer...hrp srt paham yer...slmt mencube...tq... :)


24-02-2009, aqua komen :

hye kak fida...ari ni wat lg..hubby yg request utk minum ptg...letak inti marjerin n gula je...xde mixer n BM guna tgn je uli.... :(...anyway thanks again....tq..tq..tq.. :) suka coz menjadi....


25-02-2009, kak fida komen :

hai aqua...sdp jugak roti berintikan majerin dan gula...tukar2 selera pulak...klau minat pd cheese boleh jugak dibubuh potongan cheese slice diatas roti dan tabur gula,pon sedap...trima kasih aqua krane mencube lagi... :D


25-02-2009, kak fida komen :

salam aqua...klau nk buat roti tk der mixer atau BM..tapi pakai tenaga menguli tetap menjadi kan..kan..kan.. :)..berkat tngn yg menguli tuu lah, nnti hubby nye asyik nk request jer...heheee.... :)


26-02-2009, aqua komen :

tu la k.fida...dh request nk ltk inti lain plak..smlm beli brg dpur hbby xnk bli biskut kering coz nk sruh wat roti lg...wat roti lg bagus katanye...hehe


13-03-2009, rosaliza komen :

Salam Kak Fida, emmm sodapnya air cendol. kak, saya nk tanya tepung roti ngan tepung high protein tu sama ke, sesuai x bt roti, sy cari tpg roti tp x jumpa ada tpg high protein beli jelah. Lg satu boleh bt kuih apa lg ngan tpg ni. Tima kasih kak fida


13-03-2009, kak fida komen :

salam jugak buat rosaliza...tpg high protein tu mmng tepung roti...akak rase tpg ni boleh jugak buat kek,pau,apam,puri,jmput2 dll...tpg high protein ni seperti tpg gandum tapi ianya jenis tepung yg paling halus skali...itu jer yg akak tau..heee....slmt mencube...tq... :)


20-03-2009, Lina_pg komen :

Salam k.Fida,roti ni kalau kita uli malam utk bkr esok pg ok x?Ingt nk wt bekfas esok.


20-03-2009, kak fida komen :

salam jugak buat lina....mmng boleh...adunan yg telah diuli ditutup dgn kain lembab dan awal2 pagi esoknye sambung step 3 dan seterusnye...slmt mencube...tq... :)


20-03-2009, Lina_pg komen :

Err..k.fida satu soalan lg.Doh tu kna simpan dlm esbok ke letak kt suhu bilik jer.Mnta maaf la byk tnya lak.TQ k.fida


21-03-2009, kak fida komen :

alahai...lina ..sori lah, baru ari ni dpt jwb...lps jwb yg pertame tu trus tutup com..shibuk cikit lah...heeee....doh tu simpan pd suhu bilik jer tk yh simpn dlm esbok...lina cube yer....slmt mencube... :)


21-03-2009, hana75 komen :

kak fida. 10q 10q 10q... tat terucap betapa gumbiranye bila roti yg i buat menjadi. hb i puji melambung2. kembang hidung i mcm serombong kapal. tq sekali lagi.


21-03-2009, kak fida komen :

hana75...welkam3..trima kasih krane dh mencube dan menjadik pulak...len kali boleh lah wat lagik...haaa..nnti en hb tu puji lagik lah..hihiii... :)


22-03-2009, rosaliza komen :

salam k.fida, kenapa roti sy cm kering je kt atas tu, x mcm org lain n k.fida punya berkilat n cun melecun, atau sbb sy uli pkai tangan?. Sy ingat nk bt lg roti tu.... best anak2 suma suka. Tima kasih n sayang k. fida


22-03-2009, kak fida komen :

salam jugak buat rosaliza....klau ingin roti kelihatan licin...kluar aje dr oven trus sapukan mentega pd permukaan roti...tapi jujur akak katekan, roti akak tu tk sapu ape2 pon mungkin nmpk licin oleh sbb flash dr kamera agaknye...klau rosaliza buat lagi bolehlah cube yer....tq... :)


27-03-2009, putra perdana komen :

kak fida,sy br join ruangn nie...nk tya pe makna pkataan short form 1 st rata garam ,5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan), 2 sb susu tepung (opt) SK,ST & SB ? :)hehehehehe....


27-03-2009, kak fida komen :

putra perdana, slmt join MyR... sk=sudu kecil/teaspoon...sb=sudu besar/tablespoon...klau ade perkataan rata maknenye...bahan2 disukat same paras jer jgn penuh membumbung...st tu akak salah taip...heee...tapi semua sukatan mestilah gune sudu metrik yer...harap2 paham yer....tq... :)


13-04-2009, itazul komen :

Dah buat dah 2 kali, Ita buat pizza dan bun, semua menjadi, lembut. Terima kasihlah for the receipe. Ita guna bread maker lagi dia lembut. Tapi kat sini susah nak penaik sebab cuaca dah mula nak sejuk, jadi masuk ovenlah macam yang Cik Mat cakap, guna 40C, baru dia naik. Anak2 kata sedap, hari2 nak buat. Mekacih ya.


14-04-2009, kak fida komen :

trima kasih itazul krane dh mencube...mmng lebih mudh klau ade BM...tk gune banyak tenage..hari2 pon boleh buat..heheee.... :)


15-04-2009, az_bling09 komen :

Kak fida, thanks a bunch semalam saya buat resipi ni setengah aje jadi. saya guna yis setengah paket dan tambah 10 gm bijan hitam. tq


15-04-2009, kak fida komen :

trima kasih az krane dh mencube...bijan hitam buat tabur agak nye yer... :)


16-04-2009, gelato257 komen :

helo kak fida...phew! berbagai2 resipi roti dah saya cuba tak juga jadi2 roti, tadi saya cuba pulak resipi kak fida...sooo happy!!! so soft and very successful...trima kasih kerna kongsi resipi ni ya kak...two thumbs up!!!


16-04-2009, az_bling09 komen :

kak fida, bijan hitam tu gaul dlm tepung. bila masak nampak roti berbintik bintik didlmnya.


16-04-2009, kak fida komen :

helo gelato...trimakasih bbnyk skali lagi krane dh mencube dan alhamdulillah menjadi...gelato happy akak lagiiii happy!!!


16-04-2009, kak fida komen :

az_bling,mesti sdp dan lemak roti tu sbb bijan mmng ade rase tersendiri....skali lagi trima kasih krane dh mencube... :)


17-04-2009, ann melati komen :

salam k.fida,blh ajr ann buat sandwich sardin yg simpel x?


17-04-2009, kak fida komen :

salam ann melati...klau sandwich yg paling mudah slalu akak hiris jer bahan2 seperti bawang besar,lada merah gaul ngan sardin,bubuh garam/perasa dan serbuk lada hitam/putih dan perah jus limau...tapi klau suka ditumis semua bahan2 tu...mase nk disandwichkan lapiklah salad,timun dan tomato hiris....tapi klau anak2 akak suka tmbh sendiri dgn mayo dan cili sos pd sandwich tu...ikut selera masing2....tapi ann boleh jugak rujuk kt MyR ni bahagian sandwich...ramai jugak kwn2 kt MyR ni yg dh sumbang resipi sandwich...ann cube lah yer...tq... :)


18-04-2009, ann melati komen :

salam tq k.fida coz sharing recipi,sm mcn ann buat tau, ann wat tkr cili mrh n cili api sbb nk pds,by the way thans ye,lh cb ltk cili mrh plak.


24-04-2009, gelato257 komen :

alamak! salah dapur ke kak fida? oops! dapur siapa saya masuk ye? he2, maaf kak, mesti enjoy buat roti sampai salah masuk dapur...kakaka....


24-04-2009, kak fida komen :

gelato257...salah masok dapor tk per jgn salah masok bilik tido...akahkahkah....klau tk silap resipi tu kt dapor yani...kene lah skodeng dapor chef yani tuuu...heheeee... :)


24-04-2009, gelato257 komen :

kakaka...aduhai...ye...betul tu kak...nanti saya masuk dapur yani..hehe...nak cuba buat pau pulak..dah sedia semua bahan ni. hrp sukses ya kak...TQ... :-P


24-04-2009, farizamnh komen :

kak,sy ni bru nk blaja2 nk wat roti kat umah,tp xtau sgt...kalo kte xde breadmaker,gune mesin yg wat kek tu bleh ke?


24-04-2009, kak fida komen :

gelato...geli hati yer...hihiiii...slmt mmbuat pau pulak...jgn slh masok dapor lagi...hihiii...semuga sukses...tq... :)


24-04-2009, kak fida komen :

hai farizamnh...klau tk der b.m. nk buat roti, memang boleh gune cake mixer, gune cangkuk yg khas utk menguli doh...slmt mencube... tq... :)


28-04-2009, anfit komen :

Assalammualaikum kak fida walau pun saya orang baru saya seronok mencuba macam -2 resipi kak fida tq kak fida


28-04-2009, kak fida komen :

wa'alaikumsalam anfit...trima kasih dh mencube resipi2 akak dan hrp ditruskan mncube resipi2 yg mudah2 aje....bnyk lagi resipi2 kwn2 kt MyR yg dikongsi brsame yg anfit boleh cube jugak yer....trima kasih skali lagi... :)


29-04-2009, itazul komen :

Salam Kak Fida, Ita komen lagi buat kesekian kali, resepi Kak Fida ni dah selalu buat, siap frozen pizza lagi (1 adunan dapat 5 pizza besar, 1 pizza kecil (mini) - 1 pizza = 200gm. Senang, bila2 anak ita yg lelaki tu (tak suka makan nasi) minta, mak dia cuma perlu panaskan dlm oven (40C) - kat sini susah nak kembang (sejuk) - agak2 oh dah naik terus naikkan suhu 180C, bakar. senangkan. tq again.


29-04-2009, kak fida komen :

W'salam itazul...trima kasih krane sering mmberi lapor balek...resipi doh asas roti ni mmng boleh dipelbagaikan....trima kasih skali lagi ita krane rajin mencube... :)


20-05-2009, lisa sharip komen :

KAK FIDA..NAK PERAPKAN DOH TU CAM MANE? PERLU DITUTUP DGN KAIN LEMBAB OR PLASTIK KE OR CAM NE?


20-05-2009, kak fida komen :

lisa sharip...seperti biase klau doh diperap mmng semestinye kene tutup dgn kain,plastik tapi roti-doh asas ni tk cerewet...tutup dgn tudung periuk pon dia kembang jugak...asal kan doh tu di dalam mangkuk yg besar, apabila naik dua kali ganda doh tk melekat pd penutupnye... :)


23-05-2009, zila66 komen :

salam fida,nk wat pizza pakai doh fida lak..nk tanya sikitlh pasal keju...agak2 keju apa yg best jenama apa ya!..selalu zila pkai chesdale jer....nk try pkai keju lg sedap tpi...tulh x tahu jenis apa, ada org kata, hati2 takut ada yg x halal..nie nk tanya pd fida & kawan2 bleh bgi tahu x pd zila....m'kasih byk2..


23-05-2009, kak fida komen :

salam zila...biasenye klau buat pizza, keju yg sesuai utk topping ialah mozzarela cheese bile dh siap bkr dn digigit keju akan seperti bertali...tu yg bbudk suke...tapi jename akak tk pastilah sbb skrng ni pon akak tk de keju dlm simpanan....klau gi supermarket mesti ade jual tapi zila kene lah hati2 klau takut kene yg tk halal yer....slmt mencube roti-doh asas ni yer...tq... :)


24-05-2009, zila66 komen :

ok,ok fahamm..jutaan m'kasih byk2 ya..ada juga cari kt supermarket balek2 akhir x jadi beli..x pastilh takut salah beli..bleh x fida & kawan2 tunjuk contoh kt glossory....x apa lambat2 pun zila setia menuggu hihiii..tq,tq....


25-06-2009, kak fida komen :

zila66...ape kabar...akak dh bubuh gmbr mozzarella cheese kt glossary...tu lah cheese yg ada tanda halal... :)


17-07-2009, iesha komen :

salam. :) nak tanya sikit ya, kalau kita uli guna mixer, roti tak bantat ke?


17-07-2009, kak fida komen :

w'slm iesha...semolek2nye care2 nk buat roti mmng menggunekn mixer....texture roti lebih lembut,tk akan bantat...mane2 kedai roti pon mmng menggunekn mixer dn hasilnye seperti yg terdpt dikedai2 roti tu lh....tq iesha krane brtanye... :)


18-07-2009, iesha komen :

oh, terima kasih ya kak fida. tapi mixer ni sama ke dengan breadmaker? hehe. sorry sebab tanya mcm2. keliru sbnrnya. :D


18-07-2009, kak fida komen :

same2 iesha....klau mixer dgn breadmaker mmng tk same....mixer tu mangkuk pengadun eletrik...tapi lebih mudah lagi iesha gi tengok kt glossary...gambar mixer dan breadmaker ade dn boleh liht perbezaannye....ok...tq... :)


15-10-2009, Sherry6975 komen :

hi kak fida, nk tny la..yg sus tepung tu biasanya guna brand ape? kalau nespray ok x? ingat nak try buat roti this weekend..hopefully jadi le...


15-10-2009, Sherry6975 komen :

hi kak fida, nk tny la..yg susu tepung tu biasanya guna brand ape? kalau nespray ok x? ingat nak try buat roti this weekend..hopefully jadi le...


20-11-2009, nor_hafizah00 komen :

salam....kak fida, nak tanye sikit.... mentega tu ganti dgn butter buleh ke.. kat sini xde mentega atau planta.. minyak sapi n butter ade? ape beza ye aplikasi mentega, butter dan minyak sapi? harap kak fida dpt mbantu...


20-11-2009, nor_hafizah00 komen :

akak, satu lagi..kalo guna sudu biasa, adakah sukatan still sama?


18-01-2010, ummu hannani komen :

salam kak fida, saya orang baru di my ni, baru nak cuba resepi akak, nak tanya mana lebih elok kalu nak buat doh ni guna mixer atau breadmaker?


17-10-2010, kunonit komen :

hehehe...sherry6975...saya guna susu tepung ank jer...hihii...tp tetap sedap n lembut jerk....


03-01-2011, kak fida komen :

kunonit....mekaseh krane tolong jwb...heheee...tringat mase akak baru2 kemarok blaja wat kue...akak pon main bedal jerk guna susu anak...hahaa...anak tk marah ponnn...ekheheheee... :D...semoga sherry6975 telah pon mncube...tq... :)


03-01-2011, kak fida komen :

w'salam nor_hafizah00..mentega dgn butter adalah bhn yg sama...melayu kate mntega omputih kate butter tu jer yg beza...heeee..seelok2nye guna sudu metrik sbb sukatannye standard...klau guna sudu biase tentu sukatan tk akan same sbb sudu biase ada berbagai2 saiz dan bentok... :)


03-01-2011, kak fida komen :

w'salam ummu hannani...rasa2 kedua2nye elok cume klau gune breadmaker processnye lebih cepat...slmt mencube dn ma'af sbb akak lmbt jwb komen ummu...tq.. :)


17-01-2011, honey_pisb komen :

Assalammualaikum kak...blh sy tnyer.kalo nk bakar guna api atas bawah ker?dan kalo sy nk buat roti sandwish bole guna resepi ini x?


17-01-2011, kak fida komen :

*


17-01-2011, kak fida komen :

wa'alaikumsalam honey_pisb...tergantung pd oven masing2..tk semua oven sama tapi akak bakar roti guna api bawah aje,begitu jugak utk semua rcp2 kek,biskut yg akak sumbngkn kt MyR ni guna api bawah aje melainkan kek lapis.....rcp roti doh asas ni boleh dijadikan roti sandwich...slmt mencube...tq... :)


23-04-2011, anazul0204 komen :

terima kasih kak atas resepi,menjadi..hihhi....lembut dan gebu;D....hubby pon suka makan..tq2...


24-04-2011, kak fida komen :

anazul0204..mekaseh krane dh mncube dn mnjadi kesukaan ...hrp2 dpt mncube lagi dgn membuat roti yg brpesen2 seperti kwn2 yg dh mncube di atas tu yer...heee.... :)


05-05-2011, zuriatyfairuzzainal@yahoo.com komen :

akak. kalo pky susu tepong bperisa coklet punya blh tak? saje nak tanye.. hiih


06-05-2011, kak fida komen :

zuriatyfairuzzainal....nk bubuh yg choc boleh tapi dlm adunan, susu tepung tu cume optional...klau tk bubuh pon tkpe... :)


11-06-2011, minah arab komen :

kak fida, nak tanya... doh ni blh simpan dlm peti ais berapa lama agaknyer ye?


14-06-2011, kak fida komen :

minah arab..doh ni tk sesuai rasenye klau disimpam dlm peti ais sbb suhu yg sejuk boleh mmbuat yis tk akan aktif...


08-07-2011, mizzy komen :

mcm sedap la.. membaca nampak mudah.. t ada masa nak try la hehehe


08-07-2011, kak fida komen :

mizzy...mmng mudh care2 mmbuat roti ni dn akan jadi sedap klau doh roti ni pandai dipebagaikan seperti contoh2 laporn brgmbr di atas oleh tmn2 Myr yg dh mencube...kelihtn dh mcm kt kedai roti...heheee :D...hrp2 mizzy sudi mencube...mekaseh... :)


15-07-2011, mizzy komen :

kak fida, sy da cuba and dah hantar laporan pun.. hehehe.. tp nnt nak try buat lagi.. practice lg byk2 supaya mahir n tak yah nak tgk resipi dah lagi.. thanks for share the recipe! Yummmy..


15-07-2011, kak fida komen :

mizzy..alhamdulillah dn mekaseh yer krane dh mncube...ma'af ler akak trlps pndng laporn brgmbr tuu...heee...slmt practice slalu,rcp yg sng2 ni boleh disdp2kn lagi,agak2 terlupe rcp ,bukk jer MyR ni...heheee....slmt mncube dn mepelbagaikn doh ni lagi yer...mekaseh skali lagi... :)


15-07-2011, mizzy komen :

Sama2 kak fida.. nnt nak try resipi kak fida yg lain lagi.. sy ni baru blajar2 memasak neh.. leh tak nak kontek kak fida kat mana2, mcm FB ke mana.. ble la nak tanya apa2 ke kat akak :D


16-07-2011, kak fida komen :

mizzy...mekaseh lh yer krane ingin mncube rcp2 akak yg lain tapi klau agak2 baru nk mula blajar memasak rase2nye bnyk lagi rcp2 yg mudh kt MyR ni boleh mizzy cube...tang FB akak mmng tkde...klau ade ape2 nk tanye melalui MyR aje lh yer...isnyaAllah klau tkde ape2 aral dpt akak jwb komen... :)


28-07-2011, sharina87 komen :

salam, kak fida sy bdk baru kt sni.mntk maaf nk tnye 250ml air tu dlm brp cawan ye?huhu. sy xde pnyukat la kak.xreti nk bajet.xcited nk buat ni.nsb bek yg ats tu akk ade bg sukatan cawan2.heh.harap dpt bntu.tq


05-09-2011, IrnieDifan97 komen :

kk.fida..kalo xade yis,roti tu boleh menjadi ke x?nak try,tp kt umah xade yis segera tu..macam mane?boleh menjadi ke roti nye?


05-09-2011, kak fida komen :

w'salam sharina87...250ml same dgn 1 cawan metrik...ma'af akak lmbt bls komen sbb terlps pndang.. :)


05-09-2011, kak fida komen :

IrnieDifan97...yis adelah bhn utama yg membuat roti jadi naik kembang...klau tkde tentu tk mnjadi...kenalah beli yis yer klau nk wat roti... :)


23-10-2011, halwa komen :

hi kak..sy nk tye ape fungsi bread improver? halal ke bhn tu? tgk resepi akak ni x pki pun tp still gebu n lembut. konpius la plak..


24-10-2011, kak fida komen :

hi halwa...bukan rcp roti ni je tapi rcp pau dlm dapo akak jugak tk menggunekn bread improver...mmng sebolehnye akak share rcp2 dgn bahan yg mudh2 je tapi hasilnye boleh dilihat di atas dlm laporn brgmbr oleh rkn2 yg dh mncube....bread improver hanye bahan tmbhn dlm roti utk mempercepatkn process fermentasi dan melembutkn lagi texture roti tapi klau tk gune pon tkpe roti tetap menjadi lembut...biasenye bahan ni bnyk digunekn oleh bakery2 sbb mereke membuat kuantiti yg bnyk dn mungkin bread improver ni lebih bnyk membantu dn mepercepatkn kerje...klau nk lebih jelas lagi boleh ler tumpang intai2 di sini yer...http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070224114748AABivLW


24-10-2011, halwa komen :

thanks ya..ape pun semlm da try buat guna resepi ni,mmg lembut smpi ke mlm..tp time bkr tu tray yg pertama da rentung bhgian bwh roti coz api kuat sgt..hihi..sy bkn pki oven elektrik tp yg guna api kt bwh tu..ssh tol nk adjust api..main agak2 je..mlm je clear sume roti ank2 kerjakan..


24-10-2011, kak fida komen :

halwa...mekaseh yer krane dh mncube...waaaa...maseh gune oven yg ade api di bwh...oven cenggitu cantek klau wat kuih bkr lagi2 kek karamel yg bersarang,nnti srngnye jadi penoh sbb akak pon pernah ade oven begitu dulu,api di bhngian atas pon ade...cume kena pndai adjust api utk mndaptkn kek yg cantek...ppon mekaseh skali lagi yer halwa krane sudi mncube... :)


25-10-2011, mymoonesa komen :

As salam Kak Fida, saya dah buat roti doh asas ni, dah 2kali, sedap lembut sampai keesokan harinya, saya buat doh piza, dan roti bun letak kaya dalam nya, & roti letak hotdog, terima kasih kak fida, resepi kak fida & kak besah selalu saya ikut dan menjadi.


25-10-2011, kak fida komen :

w'salam mymoonesa...alhamdulillah...mekaseh yer krane dh mncube tntu sronok dn sdp dpt mkn roti yg bebagai...tkde gmbr laporn ke? heheee.... :)


27-10-2011, lizansyam komen :

Salam K.fida..., sy nak tanya.. jangka hayat roti ni blh tak tahan sampai 1 minggu... bukannya ape sbb penghuni kat rumah ni hanya ada 2 org je.... :D terima kasih....


27-10-2011, lizansyam komen :

Lps tu lagi satu... klu sy guna mixer yg biasa je (yg murahnye)... pemukul yg mana satu nk guna ye.. yg bentuk spiral ke atau bentuk whisk?... Sy tggu jawapan k.fida ye sblm sy memulakan operasi... hi..hi..hi.. t.kasih.. :D


27-10-2011, kak fida komen :

Salam lizansyam...ma'af ye..akak tk pasti boleh thn smpai seminggu atau tk sbb klau wat roti paling2 dlm 2 hari dh habis tk smpt tunggu lame tapi rasenye klau simpan dlm petiais boleh thn lame,kluarkn dn pnskn semule dlm oven...atau boleh cube 1/2 adunan rase2nye puas jugak utk 2 org mkn...gune pemukul yg bentuk spiral atau hook mmng khas utk roti,tapi klau wat 1/2 adunan boleh uli doh dgn tangan aje...slmt mencube yer..semuge brjaye... :)


09-11-2011, razama komen :

tq kak fida.... sayang kak fida


09-11-2011, Azurida komen :

Assalam Kak fida..alhamdulillah saya Germans buat roti seperti mana yg saya inginkan.... Dah Berkali2 Dan bermacam2 resipi saya Cuba buat... Asyik tak menjadi tak tahu mana silap Nya... Kali nie guna resipi Akak 1st time Cuba terus menjadi.... Siap buat inti sardin kegemaran hub Dan anak2.... Sedan Sangat... Esok nak Cuba buat inti lain pulak.... Terima kasih Kak... Syukran jazilan...


10-11-2011, kak fida komen :

w'salam Azurida...alhamdulillah...percubaan pertame dgn rcp ni mnjadik dn dh dipelbagaikn...hrp2 brpuas hati dn bolehlh rcp ni dibuat rujukkn bile perlu...mekaseh krane mncube... :)


15-11-2011, AMir MUs komen :

Salam k.fida, klau nak blend pisang masukkan sekali dlm doh ok tak? nak wat roti pisang..


29-11-2011, kak fida komen :

w'salam AMir MUs...mungkin tk sesuai klau bubuh pisang lecek sbb pisang yg dh lecek biasenye berair atau mengandungi cecair, nnti doh akan menjadi lembik silp hari buln jadi cekodok pulak...klau Amir nk cube rcp roti pisang boleh cari resepi kt Myr rase2nye dh ade...slmt mncube yer... :)


08-12-2011, ibu_aqil79 komen :

salam kak fida, sy org baru kt myresipi nie. Dah lama dok intai2 cepi kak n dah bnyk yg d terai, sume jadi....best dpt pujian dr huby. Dah wat roti nie 2ari berturut2 ank2 n huby suke.....tqvm share cepi yg best2


14-12-2011, kak fida komen :

w'salam ibu_aqil79..slm perkenln...alhamdulillah..mekaseh yer krane sudi mncube rcp2 akak..dn mekaseh yer krane dh mncube rcp roti ni..musim cuti2 skola ni mmng kena lyn kerena anak2 nk mkn ape..bnyk rcp2 mudh boleh ibu_aqil cube yer...bongkar jer MyR ni yer..heee... :)


29-03-2012, izzann komen :

slm kak fida, klu tukar air tu ke susu segar boleh tak, so tak yah guna susu tepung?


30-03-2012, kak fida komen :

w'salam izzann...dlm rcp ni susu tepung tu cume pilihan aje (optional) nk buboh boleh tk buboh pn tk jadi masaalh...air tu boleh ganti dgn susu segar jika suke....slmt mncube...mekaseh.. :)


15-06-2012, izzann komen :

Salam kak, sori tanya solan lg, seperti yg d tanya oleh Lina_pg, adunan tu boleh di buat malam hari, jd doh tu tak akan lebih kembang/masam ke? sya cadang pun nak buat doh malam, sng sket..tq kak..


16-06-2012, kak fida komen :

salam izzan...akak tk pernh wat doh mlm utk memerap sbb hanye perlu mase 45min je, jadi klau awal pg suboh kite mule buat, dlm kul 7,8 pg dh siap utk srpn...klau lina_pg wat ok mnjadi molek je bermakne adunn tk trlebih kmbng/masam ...slmt mncube yer... :)


18-06-2012, izzann komen :

Salam kak, saya dah try buat, memang gebuss..siap buat pizza tp oleh kerana doh tu bnyk sangat saya try utk malamkan..akhirnya doh menjadi masam n kembang..sungguh sedihh..btw..tq 4 d recepi..


04-07-2012, faez.cse komen :

kakfida, nak tanya nih. Agak2 berapa lam nak uli doh tu smpai betul2 lmbut? Saya pakai mixer tapi jenis yg biasa2 je. Bila mixer tu dah bergegar2 sbb doh dah liat, saya terus stopkan. Lbh krg 15 minit je gitu.. Nak kena sambung pakai tangan lagi x? Mgkin sbb tu roti tu x gebu kot? sedap, lembut tapi x gebu je.. Mintak tlg komen kakfida ye.. Lagi satu, mintak izin dan restu kakfida sbb nak buat bisnes dgn resepi nih. Nak menambah koleksi jualan roti sandwich dan hotdog saya. Tima kasih yeeeee...


08-07-2012, kak fida komen :

salam izzann..mekaseh krane dh mncube..alhamdulillah..jika mncube lagi utk adunn yg sikit boleh ler wat 1/2 adunan aje yer atau lebihn drp membuat roti pizza boleh dijadikn roti putih jadi lebihn doh tk trbazir...ppon mekaseh skali lagi krane dh mncube... :)


08-07-2012, kak fida komen :

faez.cse..utk menguli doh tu tk perlu lame, agak2 bhn2 dh sebati dan doh tk melekat pd mangkuk dan tangan dan kelihtn lembut dan elastik bile ditarik2 dh kire ok doh tu..klau menguli dgn menggunekn mixer kecik mmng rumit sikit,sbb mixer tk akan brputar sbb doh akan menjadi berat..jadi faez boleh keluarkan doh dr mixer setelah sebati dan uli dgn tangan hingga adunan lembut dan tk melekat pd tangan dn papan canai, baru diperap...alhamdulillah,klau niat utk berbisnes dgn rcp ni..silekn tk jadi masaalh, akak do'akn semuge maju jaye dlm bisnesnye yer..mekaseh krane mencube... :)


17-07-2012, Truya komen :

Truya buat roti sosej maen tolak2 tepi tue blaja dr blog hana's family.kite slalu tgk blog tue tp x follow lh.hehe...arap2 tuan blog tu x mrh.truya pnah tgk blog citarasawan ada buat bread panda,nnti kalau boleh akak ajar la kite buat btk panda tue.ingin sesangat...


18-07-2012, kak fida komen :

Truya, mekaseh yer krane rajen dn brsungguh2 mncube..berhasil jugak roti hasil blaja dr blog hana's family..tuan blog tu Cikgu yg baik hati tk akan marah punye..cume anak murid jgn nakal2 nanti Cikgu Hana sebaaattt...heeheee... :D..tentang nk wat bentuk roti panda tu akak tk pernah cube lagi,mintk ma'af yer... akak syorkan Truya cube lihat contoh care2 buat di sini http://www.youtube.com/watch?v=yUQ4oEnu0Mc ...slmt mencube yer.. :)


09-12-2012, savina komen :

salam kak fida.saya dh 2x buat roti akak ni.lembut jew texture nyer.x ni saya buat lagi tapi saya try paukan roti akak ni,saya letak inti sekaya.alhamdulillah menjadi pau saya.gebu n lembut jew walaupun dh sejuk.terima kasih ye kak.mudah2an dimurahkan lagi rezeki akak.AMIN


09-12-2012, savina komen :

terima kasih sekali lagi atas semua resipi akak yg senang n mudah nk buat.usik hb saya,dulu beli tepung sekilo jew sebulan.skrg sebulan berkilo-kilo beli tepung.anak2 n hb suka sgt dpt mkn mcm2.berkat keikhlasan semua tuan punyer resipi kt MyR ni.BAROKALLAH.


17-12-2012, kak fida komen :

salam savina..alhamdulillah...mekaseh ler krane sudi mncube dan mempelbagaikn rcp roti ni yer...agak2 tpg2 yg beli berkilo tu, klau cuba rcp2 kt Myr ni leh ler cuba rcp roti yg baru akak post yer, 1 lagi rcp mudah tuu...heee... mekaseh skali lagi yer... :)


13-07-2013, amauni komen :

saya buat pkai tepung gandum.. x jadi lembut.. mmg kna pkai tepung roti je ye? hehehe


14-07-2013, kak fida komen :

amauni...seelok2nye ikut rcp yg ada yer...tpg roti pon mudah didapati skrng ni... kalau rcp roti yg guna tpg gandum, amauni boleh cuba yg ini... http://www.myresipi.com/top/detail/19612 ... ppon mekaseh yer krane sudi mncube,hrp2 tk serik utk mncube lagi... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu