Google+

oleh: Mrs_adrian Mee Sup Daging

Dsc01787

Resepi sendiri.Pantas dan yummy


Created on : 20-02-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mrs_adrian




Bahan-bahan ( 1-2 org makan )

  • Mee 500gram
  • Bawang Merah (1 biji). Dihiris-hiris
  • Bawang putih (1-2 ulas) bergatung pd saiz. Pun dihiris2
  • cili padi (2-3 biji). ikut la kalau nak pedas, tambah lagi. Di potong dua
  • Daging lembu 250gram (agak2 la). Di potong nipis2.
  • sayur sawi (1 bunch kecik). Dipotong2
  • Tomato (1 biji) . Di belah 4.
  • 1 sd besar lada hitam. Di tumbuk halus
  • Minyak untuk menumis, air dan garam

Cara-cara

  1. Panas minyak. Tumis bawang merah dulu. Agak2 dah naik bau. masukkan bwg putih dan cili api. Kacau 1-2 minit.
  2. Masukkan daging dan kacau. Lebih kurang 3 minit masukkan ladahitam. Pastikan bubuh sikit air kat lada hitam yang ditumbuk. Kacau hingga sebati. Biarkan 2 minit then masukkan air 2 cawan.Biar die mendidih
  3. Selepas mendidih,masukkan sedikit garam.masukkan sayur sawi dan kacau. Agak2 dalam 2 minit, masukkan mee dan kacau
  4. Masukkan tomato dan pecahkan telur. tutup seketika. Tutup api dan hidang .....

Tag

mee

Laporan Masakan Bergambar (2)

A1
21-02-2009
ringkas, cepat, and sedap... menu for dinner mlm ni.. tapi terlupa nk masukkan telur tu hehe ;) thanks mrs adrian.. :)
Laporan oleh: sunkist
Dsc07388
28-11-2014
wat minum ptg..dah lama tk mee sup sekali mkn bertambh2 hehee... tq2..
Laporan oleh: k.zila66


Komen (11)

20-02-2009, sunkist komen :

hmm yummy... menu sesuai untuk org yg tak nk mkn nasik... esok kita msk ni! ;)


28-02-2009, ummi_sabrina komen :

Tambah meatball & sedikit rempah sup. Memang sedap hasilnya! Seronok tengok anak2 & suami makan bertambah. Thanx for the recipe Mrs Adrian!


06-03-2009, Mrs_adrian komen :

Hi sunkist: takpe...telur tuh optional jer :) Hi Ummi_sabrina: kalau tambah meatball lmestila lagi terangkat :)) I pakai ape yang ader kat umah jer :)


18-07-2009, ummi_sabrina2009 komen :

Buat lagi kejap tadi. Dah berangan nak bisnes mi sup bila pencen nnnt. Kena bayar royalti ke kat Mrs_adrian ke? hehehe...


19-03-2010, joyah komen :

Nak komen:). Resipi ni sempoi, tapi sgt sedap. Saya cuma tambah sesame oil sikit bila nak mendidih.Thanks for sharing the resipi Mrs Adrian..I will keep ths resipi fr future use.My husband love it!;)


14-04-2011, cikedis komen :

Mrs Adrian, Saya baru je try resepi ni... memang terangkat la... terima kasih sebab kongsi resepi yang sedap gila ni!


02-05-2011, cik lijah komen :

emm..cm mudah sgt..hex3..jap lg nak try..nanti sy bg f/back.k


02-05-2011, cik lijah komen :

mmg bombastik,fantastik,moverlosssss..senang,mudah,ringkas dan terangkat.tq


26-11-2011, emilyana komen :

mak oi...........da la prut tgh lpar gler ni...dpt lak tgk rspi mee sup ni.....lg b'tmbh lpar ni.....tp nk msak xblh ag bb dk hstel.....tp xpe nti emilyana try msak ni ble blk cti.......dnt wry ekk rspi ni psti akn d cba jgk........hehehe......


27-11-2011, suriatideeya komen :

baru siap..wah!mcm yg kedai punye la..best tq!


29-12-2011, malliya71 komen :

Nanti nak cuba...best tak...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd