Google+

oleh: minami133 Pizza ayam

Piza02

topping boleh mengikut citarasa masing2..


Created on : 20-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( 1 keping pizza saiz L )

  • 200 gm tepung roti @ tepung gandum biasa
  • 1 sudu gula
  • sedikit garam
  • 1 sudu kecil yis
  • 125 ml air
  • 1 sudu butter
  • 1 sudu susu tepung
  • bhn2 utk topping
  • ** 2 keping dada ayam
  • ** 2 ulas bawang putih
  • ** serbuk lada sulah
  • ** mayonis
  • ** sos cili dan sos tomato
  • ** cheese
  • ** mixed vegetable ( boleh juga diganti dgn button mushroom dan pineapple)
  • ** black pepper

Cara-cara

  1. bhn2 utk kulit piza dicampur dan diuli sehingga sebati. Biar kan selama 45- 60 minit. tutup doh tersebut dgn kain yg lembab.
  2. canai doh tersebut setebal 0.5 cm. cucuk dengan garfu keseluruhan doh tersebut. Bakar pada suhu 200 darjah selama 12-15 minit.
  3. utk topping: bawang putih dicincang2. masukkan 1 sudu minyak masak ke dalam kuali dan masukkan bawang putih. goreng sehingga kekuningan. kemudian masukkan isi ayam yg telah dicincang2. goreng sehingga masak. masukkan garam dan serbuk lada sulah.
  4. Cimg0408piza
    Sapu kulit piza dengan mayonis. kemudian diikuti dengan sos cili dan sos tomato.ratakan sos keseluruh bahagian. tabur ayam yg digoreng tadi di atas kulit piza dan juga mixed vegetable atau button mushroom dan pineapple. taburkan cheese mengikut citarasa masing2..
  5. masukkan piza ke dalam oven sekali lagi, bakar pd suhu 200 darjah kira2 8 minit.. enak dimakan panas-panas!

Tag

pizza

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (15)

Cimg2222
12-01-2007
saya guna minyak zaitun... buat nipis2 macam i makan kat rome. Toppingnya pun simple je... asal ada cheese. dah start makan baru teringat nak ambil gambar :D
Laporan oleh: skyblue

takpe.. nampak lagik rupe... jgn tak nampak rupe dah lah.. =)

Pizzaminami
02-04-2007
minami... pizza ni anak umie buat sendiri... dah brapa kali buat baru hari ni dapat hantar laporan sebab dia nak tayang pizza dia buat hehehehehe
Laporan oleh: umi_e

wah... anak umie dah pandai buat piza.. congrats bg tau kat dia.. hehehe.. \(^_^)/

Img_1208
11-06-2007
My pizza version
Laporan oleh: Noreen

wow.. bole lah share cara noreen toping.. bole tulis kat komen kat bawah tuh..

Dscn0766
16-07-2007
kali ke 2 buat pizza ni...yummy... tapi ubah topping dia, letak nenas, tomato segar & sosej
Laporan oleh: sherry_mz

bese gak buat topping camtuh...time malas, sosej ajerlah jawab nyer.. senang!

100_2608
20-07-2007
Pizza dgn topping tuna + nenas. Best... Thanks minami.
Laporan oleh: fizzae

wow.. byk nyer cheese! mesti sedap tuh

Dsc03787
28-07-2008
topping main taruk jer apa yg ada kat rumah .. wat utk dinner anak2 .. tq minami
Laporan oleh: yatiezaini

wah.. nampak sedap, mcm pizza hut nyer pizza ajer rupenyer...

Dsc01795
28-08-2008
sedap.... tq, minami...
Laporan oleh: iezamel78

lg nipis kulit, lg sedap

Dsc_0033
03-10-2008
dah lame xbuat pizza nih.. hehe
Laporan oleh: minami133

kulit nipis.. sgt rangup!

Pizza
04-12-2008
best dapat makan pizza...berapa byk topping nak letak pun tak kisah...hehehhe
Laporan oleh: quinnie

sampai melimpah-limpah topping.. kalo buat jual nih, rugi nih...

Img_2491
14-12-2008
best doh pizza ni... gune myk zaitun n shortening.. lembut! enjoy makan.. tQ minami...
Laporan oleh: hana6877

mmg puas mkn piza buat sendiri kan

Pizza
26-02-2009
ini dia pizza ku yang meriah.......... sedap, anak and hb suka, suruh buat lagi.... mau naik bdn kalau buat selalu ni... tq
Laporan oleh: sofinar

save.. xyah pi pizzahut dah..

Dsc00776
23-06-2009
mmg best resipi nie...anak & hubby mmg suka.tq minami..
Laporan oleh: mamaizzat

org zaman skrg sume suke pizza..

P1070552
24-11-2010
SEDAP....
Laporan oleh: rosmazamri

pandai u buat piza..

Photo
29-03-2012
my version. Pizza Tuna. yumm yummm! sedap!
Laporan oleh: sevenoctober
Dsc04044
13-07-2013
buat sbgai juadah berbuka tadi... thanks minami :)
Laporan oleh: amauni


Komen (32)

20-12-2006, umi_e komen :

laaaaaaaaaaa minami.... tak keluar bahan dan caranya... samalah cam mula2 I buat tak menjadi gak tulis resepi sampai minta bantuan dari admin... nasib baik admin understanding... Thanks admin... mmuuaaahhhhhh :D


20-12-2006, minami133 komen :

aduis... bkn tak keluar bhn dan caranyer, tgh create td sambil tgk2 tv.. tuh pasal lambat sket.. sorry.........


12-01-2007, minami133 komen :

skyblue: olive oil pon bole jugak.. piza kat sane mmg nipis2 pon.. rase mcm tak puas nak makan..tp sedap! topping saye paling simple, letak sosej lah...=)


12-01-2007, skyblue komen :

minami, i suka yg nipis2 (<1cm lepas bakar) yg tebal tu macam makan roti... i buat kimchi topping sebab hari tu i buat kimchi terlalu banyak, lupa pula nak letak udang. yg satu lagi tu i buat dgn anchovies (ikan bilis) topping... sedap!


12-01-2007, minami133 komen :

skyblue: i pon suke roti yg nipis,roti tebal mane sedap...i mean topping die byk macam piza huts.. hehehe.. bole buat kimchi sendiri?i rase kalo u ltk resepi kimchi mesti ramai yg berminat..


01-06-2007, Ekieyna komen :

topping tu kan..pakai cheese aper eks utk pizza..kan byk jenis cheese kan..yg mane besh ya??


02-06-2007, Lilydvalley komen :

Ekieyna, biasanya mozarella cheese yg kita guna utk topping pizza. But ada pizza cheese mix jual kat big supermarket like giant & tesco. ada 3 diff cheese dlm tu, mozarella, ceddar & parmesan.


31-07-2007, rosnani komen :

kalo tukar yis kpd mauripan jadi ker pizza ni?


31-07-2007, yani komen :

rosnani.. setahu saya, yis tu nama benda.. mauripan tu nama brand. so sama jugalah kalau awak guna yis yg brandnya mauripan


31-07-2007, Lilydvalley komen :

susah juga kalau brand dah jadi generic name...like colgate,breeze... hehehe...now mauripan pun dah jadi generic name...


31-07-2007, rosnani komen :

kehkehkeh...tengkiyu for ur info ...nampak sedap pizza ni..laporan pon ade mcm2 jenih pizza dah.


26-10-2007, alin84 komen :

saya dh cuba resepi ni mmg best... terima kasih minami133


09-01-2008, azyie komen :

salam. selalu jugak buat pizza ni..tapi kadang2 tu, pastrinya tak lembut macam roti..ingin jugak nak buat pastri yang gebu..adunan tu kena uli betul2 ke?????


08-08-2008, cik_salma komen :

wow... komen yang baik.. nak try plak la..


28-08-2008, iezamel78 komen :

roti sedap, lembut... anak2 memang suka...dah ngap satu, baru teringat nak amik gamba, nasib baik sempat...klu x tinggal gamba pinggan aje la....


04-11-2008, sahidah komen :

sangat menarik . saya akan cuba hari ini...yahoooooo


10-11-2008, minami133 komen :

mesti cube sahidah.. pasni ko tak yah lg mkn kat pizza huts


22-12-2008, padi komen :

ustazah khalifah pun pandai buat pizza .........sodap


22-12-2008, padi komen :

tak lama lagi saya pun nak buat pizza yang macam minami buat......u ni jepun ke?


27-02-2009, minami133 komen :

ustazah khalifah xnak buat bisness piza ker... kan dah pandai buat.. hehe.. gurau jer


27-02-2009, minami133 komen :

padi.. i bkn org jepun.. bermastautin ajer di jepun


23-06-2009, mrs.ilah komen :

nak cuba buat la resipi pizza ni...selalu mkn kat pizza hut@beli kat kedai je...


02-09-2009, anuarul_ashikin komen :

saya xcuba lg resepi piza ni.guna resepi sendiri.tapi doh terlampau tebal,xmsk plk.tp topping best la.pas ni nak cuba try guna resepi ni.lagi senang nak buat doh dari resepi yang biasa saya buat..


20-01-2010, ChOn ChOn komen :

saya suka sangat makan pizza tapi kalau boleh saya nak buat sendiri..sebab bagi saya buat sendiri lagi mendapat kepuasan dari segi masak dan juga makan...paling senang rotinya saya gunakan roti yang buat kebab tu..yang besar macam jam kat dinding...ayam pula saya gantikan dengan tuna, apa2 pun thanks kepada minami kerana bagi tahu resepi pizza ni...nanti boleh la saya buat untuk birthday sendiri..tak payah beli2..jimat wang.


23-01-2010, boeyz_mafia komen :

klu tepung roti xde, cmne ek? plzz..help me...


15-04-2010, miasal76 komen :

saya belum cuba ...hihihi tapi nengok pun sudah kecur air liur..kalo sudah cuba saye akan buat laporan yek..


13-12-2010, inaiddar komen :

mmg sedap.....!!dah buat td....smpai 4 adunan dan berbagai2 topping....senang ajer buat doh nyer....thanks 4 d resepi......


02-02-2011, Zudin komen :

Aduh saya juga nak cuba buat.,tapi bahan nya saya balum ada..Hehe saya from brunei..


28-10-2011, siti_hatijah komen :

susah ke wt nie


27-11-2011, ainawardatul komen :

nape kalau gune cheddar die x cair ek???


02-05-2012, Roxettepinky komen :

Dah buat td... Sedap... Mekasih... ;)


02-05-2012, Roxettepinky komen :

Dah buat td... Sedap... Mekasih... ;)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd