Google+

oleh: iezamel78 Puding jagung

Dsc02101

resepi dari Bonda....


Created on : 19-02-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi iezamel78




Bahan-bahan ( 8 - 10 orang )

  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 cawan pati santan
  • 3 cawan air
  • 3 - 4 senduk kecil gula (kurang atau tambah mengikut kemanisan masing2)
  • 1 tin jagung manis

Cara-cara

  1. satukan kesemua bahan. kacau sebati supaya tepung tidak berketul-ketul.
  2. masukkan ke dalam periuk, masak di atas api sederhana. kacau sentiasa hingga adunan likat dan berkilat.
  3. tuang adunan yang masih panas ke dalam loyang dan biarkan sejuk seketika. simpan di dalam peti sejuk.

Tag

dessert








Laporan Masakan Bergambar (7)

060320091077
06-03-2009
best...mewah dgn jagung...sedap. terima kasih atas resepinya.
Laporan oleh: baya74

salam baya74... terima kasih kembali kerana sudi mencuba resepi nie....

Puding_jagung
07-03-2009
Sedap puding ni.Cukup rs lemak mnis gitu.Sy boh daun pndn simpul&secubit garam.He..he..acuan pun sebijik cam cikgu punyer.TQ ieza
Laporan oleh: Lina_pg

salam lina... thanks sudi mencuba resepi nie.... acuan kite same...cayalah....

Jagungpuding
25-03-2009
sedap puding jagung ni.....tq ye ieza...lain kali nak buat lagi...
Laporan oleh: quinnie

hehehehehe... tq Q...

Puding_jagung
12-08-2009
memang sedap..cantik dan berkilat
Laporan oleh: jesmini

thanks jesmini sudi mencube resepi nih...cantekkk le, cam real je..*_____^

Puding_jagung
27-10-2009
terima kasih ieza.. resepi ni sedap sangat. ibu letak 3/4 cawan gula dan 1/2 sudu teh garam. dah tak nak cuba resepi puding lain dah sebab rasanya perfect!
Laporan oleh: ibumimi

thanks ibu sudi cube resepi ieza... sowey lambat bls komen....

Pic3
30-05-2011
Ni favourite hb.. saya buat 1/2 adunan sebab byk tu je stok tepung custard yang ada.. saya ikut sukatan gula ibumimi (tq ibumimi!).. dpt 16 biji; 13 biji masuk perut hb.. akan buat lagi dan lagi.. terima kasih iezamel78..
Laporan oleh: LynnSham

tq lynnsham... >_<

20130310_232144
11-03-2013
Favourite suami.. walaupun dah kenyang, suami saya makan 4 ketul malam tadi.. pagi ni bekalkan pulak 12 ketul.. happy.. happy.. happy.. terima kasih iezamel78!
Laporan oleh: LynnSham

Komen (14)

19-02-2009, nor_67 komen :

uishhh.. dlm diam2 wat keluar puding jagung lak ya....


19-02-2009, shikin_kay komen :

ish cntiknye bntuk jagung tu..xpenah ku jmpe acuan mcm tu..kt mane iezamel78 beli?


20-02-2009, iezamel78 komen :

hehehehehe.... tapi lum leh nak celen otai puding cam k nor.....


20-02-2009, iezamel78 komen :

salam shikin.... ieza beli kat kedai yg jual loyang2 kek & yg sewaktu dgnnye.... murah aje acuan tu.....


20-02-2009, powergirl komen :

rasa2 jagung cap apa yg iezamel guna kan ??


05-08-2009, achikcomel komen :

dah buat, mmg sedap..


15-08-2009, iezamel78 komen :

salam achik comel... tayang le gambonyer......


21-08-2009, awila.dina komen :

nak try wat esok ..nak bawak balik umah mertua..harap2 jadi..


27-10-2009, ayu. komen :

macam senang je puding nih. nak try lah pas nih. kita memang minat sangat kuih ni tapi tak pandai buat...


17-01-2011, hindon komen :

nampak macam best je... dah lama saya cari resepi puding jagung yg sedap.. insyaalah saya akan cuba buat.. terima kasih kerna sudi kongsi resepi. saya ni baru je jadi member.


17-07-2011, Kayzanirah komen :

Petang tadi cari resipi ni, pastu terus buat, mmg sedap...suka sangat...


29-07-2011, cik aza komen :

dh cuba...sedap..tp sy gantikan pati santan dgn susu krim..ok la..lemak2 manis jgk.tQ!!! lepas ni nk buat lg.. :)


07-12-2011, norule8219 komen :

Salam Iezamel78, Tq sbb share....best sgt...first time try yang terus jd sbb sblum2 salu hampa....lemak and x berapa manis Norul letak 3 senduk kecil ja.....TQVM


11-04-2014, akaksukamasak komen :

Alhamdulillah... cubaan pertama menjadi. Ikut saranan ibumimi.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu