Google+

oleh: hana6877 Mee Kari

Meekarii

satu lagi variasi lain mee kari tapi menggunakan kerisik. idea dari anawahid membe ngobrol! ekekekeke. tQ ana!


Created on : 19-02-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hana6877




Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )

  • mee kuning - celur sekejap
  • 300g potongan ayam/daging/tetel
  • 200g udang segar
  • *1-1/2 biji bawang besar
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 atau lebih tangkai lada merah - leh juga gune cili kering
  • * 1 inci halia
  • * 1 inci lengkuas
  • rempah tumis 4 sekawan
  • 2 sudu besar pes kari daging
  • 1 batang serai - ketuk
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar kerisik
  • 1-2 ketul kiub ayam
  • 1-2 keping asam gelugur
  • santan pekat
  • air
  • fish ball/fish cake
  • tauhu pok
  • kerang rebus - jika ada
  • garam, perisa/gula (jika suka)
  • >>Bahan-bahan sampingan<<
  • sawi - celur ngan pokok2 skali then potong 3cm
  • taugeh - buang ekor
  • telur rebus - belah dua
  • tauhu goreng - hiris nipis
  • bawang goreng, daun bawang, hirisan cili ijau dan merah.
  • limau kasturi / limau nipis
  • sambal tumis

Cara-cara

  1. Blend bahan yang bertanda *.
  2. Tumis bahan2 tersebut dan juga bhn2 rempah tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan ayam/daging/tetel dan juga air. rebus hingga empuk.
  4. Masukkan pes kari daging, serai, daun kari, kiub ayam,asam gelugur dan juga santan. didihkan sebentar.
  5. Masukkan pula udang, kerang, fish ball, tauhu pok,kerisik,garam dan juga perisa/gula jika suka.
  6. Didihkan lagi sekali. tutup api.
  7. Hidangkan mee bersama2 kuah dan bahan2 topping dan juga sambal utk yg suka lebih pedas! *sori yer hana lupa nak interprem sambal dalam gamba tuh! heeee......
  8. SeLaMat MenCuBe!

Tag

mee kari








Laporan Masakan Bergambar (6)

Mee_kari_1
20-02-2009
buat utk dinner smlm, walla mmg umph..sedap n rse kelainan mee kari ni. klo ade kerang ttu bertambah2 sedap..tq3x k.ana kongsi resepi ni.
Laporan oleh: sakura>emi

ur welkem sakura... duk nihon gak yer? susah kan nk dpt kerang..klu ada mmg tmbh syokkk mee kari tuh!

09-04-30_14-43
30-04-2009
ni buat lg k.hana..tgk tu ade kerang2 yg bersembunyi tu. tu yg brtambah lg sedap tu..tq
Laporan oleh: sakura>emi

huwaaaaa.. kat mano hang 'melombong' kerang tuhh?? meh habaq cepatt!

Meekariayam
20-05-2009
kak ina...saya tak letak kerisik sebab malas nak buat kerisik..hheheheh..tapi tetap sedap....sebelum ni takut nak cuba mee kari yg + udang ngan ayam...tak sangka sedap rupanya....tq ye...
Laporan oleh: quinnie

kerisik wat sendrik ke? rajeennyerr! akak segera jerk! malasnyerrr! hihihi.. tQ yer Q! menyelerakan mee mu iteww!

Imag0072
25-06-2009
salam hana, walaupun tanpa makeup segala, namun mee kari mu sedap jugak. ada rasa kelainan rasa dr mee yg biasa sy bt, sedaap bangat. tq hana.
Laporan oleh: rosaliza

wlam.. ur welkem! alhmdllah kene ngan selera liza skluarga. mekasih kembali sudi mencube resepi2 hana!

P1170689
05-06-2011
cedapppp.. tq sis..
Laporan oleh: zana08
Dsc00147
06-01-2014
Assalam ina, time kasih ya.. mmg sedap..saya suka saya suka.. :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (17)

19-02-2009, bee_rbs komen :

waduh waduh ana... sedap banget nampaknye mee kari tu.. rajin tul le ana ni..


19-02-2009, as75 komen :

Kompom sodap ni kak bee.. ada kerisik tu.. ada sket kelainan dari segi rasenya.. walah ina.. enak banget ki.. makasih yo..


19-02-2009, Natto 1 komen :

mintak stgh mangkuk!!!! nak diet kan ekekekeke... waa..leh buat niii kerisik frozen ada lagii nihhh... ok!! dah masuk dlm list niii.. :P


19-02-2009, hana6877 komen :

salam kak bee.. nak makan punyer pasal kene pakse datang rajin tuh! hehehehe slamat mencube ye kak.bee..


19-02-2009, hana6877 komen :

ha'ah tenan kuwi as... tambah kerisik jd lain skit rasanya. mekasih jugak wat ana bg idea nih! slamet dcubak yo as! :)


19-02-2009, hana6877 komen :

ika, list tuh dah bape panjang dah?? ekekekeke... diet er??! iyo la tuhhhh... muahahahahaaa....


20-02-2009, sakura>emi komen :

a`ah di nihon. klo dapat kerang umpama cam dapat emas gaknyer.. hehe


20-02-2009, hana6877 komen :

hahahahaa... btol btol btol!! nnti kalau jumpa kerang, moshi moshi kat hana k! nak gak g melombong! ekekekekeke


30-04-2009, sakura>emi komen :

hehe kerang frozen je k.hana, mk mertua dtg dr msia bwk skli..


30-04-2009, hana6877 komen :

alahaiii bestnyer! aritu blk pon tk terhingat nk frozenkan! ngencess jerk la tgk org tayang kerang! huhuhuuu...


30-04-2009, sakura>emi komen :

hehe..lap sikit ngenceess tu k.hana. nk pos pun bnda xbyk, msuk celah gigi je nnti..hihi


20-05-2009, zila66 komen :

salam mak yung,ini menu smlm 2 dlm satu hihii...utk mkn akak pakai daging tetel ,ada lbih wat minum ptg tambah kerang..fuyooo!!..bestt..tq..


20-05-2009, hana6877 komen :

wlam k.zila.... huwaaaa awat akak nih sebut2 kerang! sensitif tau! huhuhu makan igt kita tak tuhh?! mekasih sudi mencube ye kak!


07-07-2009, ayus komen :

Salam.. nak tanya kuah sambal tumis tu wat camne ek.. cili biasa je or kene add kerang, ika bilis ke.. TQ


19-03-2010, nazh komen :

nak cuba ana nampak sedap je tu....


14-03-2011, mamaqairis komen :

Salam... bole x bg resepi sambal tu... lama dah cari... bole la yer...


09-07-2011, nadhia komen :

as'kum..sorry..sy baru join.. nk tanye, tauhu pok tu, org panggil tauhu kering jgk kn? name lain dia.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu